Mätmikrofon: USB -mikrofon Och Andra Modeller. Är Det Möjligt Att Ersätta Mätanordningen Med En Studio? Egenskaper, Syfte Och Urval

Innehållsförteckning:

Video: Mätmikrofon: USB -mikrofon Och Andra Modeller. Är Det Möjligt Att Ersätta Mätanordningen Med En Studio? Egenskaper, Syfte Och Urval

Video: Mätmikrofon: USB -mikrofon Och Andra Modeller. Är Det Möjligt Att Ersätta Mätanordningen Med En Studio? Egenskaper, Syfte Och Urval
Video: FL Studio USB Mic - How to Record Vocals in FL Studio Using a USB Microphone 2024, April
Mätmikrofon: USB -mikrofon Och Andra Modeller. Är Det Möjligt Att Ersätta Mätanordningen Med En Studio? Egenskaper, Syfte Och Urval
Mätmikrofon: USB -mikrofon Och Andra Modeller. Är Det Möjligt Att Ersätta Mätanordningen Med En Studio? Egenskaper, Syfte Och Urval
Anonim

Mätmikrofonen är en oumbärlig enhet för vissa typer av arbete. I denna artikel kommer vi att överväga en USB -mikrofon och andra modeller, deras principer för användning. Vi kommer också att berätta vad du ska leta efter när du väljer.

Bild
Bild

Utnämning

Mätmikrofoner används för inställning och kalibrering av akustisk teknik … Deras särdrag är stort arbetsområde (som ligger inom intervallet 30-18000 Hz), stabilt frekvenssvar (beroende av ljudtryck på frekvens med konstanta parametrar för inkommande elektriska impulser) och strikt handlingsriktning … Vid uppspelning av ljud påverkar högtalarnas frekvenssvar direkt ljudkvaliteten och frånvaron av distorsion. Dessa värden måste beaktas vid beräkning av ljudsystem, val av högtalare och design av akustiska filter för dem.

Dessa uppgifter motsvarar dock sällan de som deklareras av tillverkaren av utrustningen, och varje högtalare har sina egna egenskaper. I de bästa högtalarmodellerna tenderar detta beroende till ett konstant värde, och diagrammet har inte uttalade "ups" och "downs".

De har en minimal skillnad i värdet på ljudtrycket i olika delar av frekvensområdet, och bredden på driftsfrekvenserna är störst (i jämförelse med lägre kvalitet och dyra motsvarigheter).

Bild
Bild

Det kan vara ineffektivt att reglera tekniken "efter örat", eftersom det är rent subjektiva förnimmelser. Därför för att få högkvalitativt ljud det är nödvändigt att mäta högtalarnas prestanda med hjälp av mätmikrofoner . Dessutom måste studion ha bra ljudisolering för korrekt installation. När du installerar det är det lämpligt att använda mätmikrofoner. I det här fallet kan de användas för:

  • mätningar av den allmänna ljudnivån;
  • detektering av akustiska anomalier (stående basvågor);
  • rumsakustisk analys;
  • identifiera platser med dålig ljudisolering för att stärka den;
  • bestämma kvaliteten på ljudisolerande material.
Bild
Bild

Referens! Stående basvågor är lågfrekvent brum som dyker upp i hörnen av ett rum. Det orsakas av layoutens särart och visas när det finns främmande ljud (till exempel när grannar lyssnar högt på musik). Detta fenomen minskar prestanda och påverkar välbefinnandet negativt. Sådana egenskaper hos mikrofoner kan också användas för hushållsändamål. Och i allmänhet i alla rum där ljudisolering av hög kvalitet behövs.

För dessa ändamål används mikrofonen tillsammans med en testsignalgenerator och en spektrumanalysator (detta kan antingen vara en separat enhet eller ett datorprogram). Dessutom kan dessa mikrofoner användas för allmän ljudinspelning. Denna mångsidighet beror på deras egenskaper.

Bild
Bild

Karakteristisk

Huvudkravet för mätning av mikrofoner är ett konstant frekvenssvar över hela arbetsområdet. därför alla enheter av denna typ är kondensatorer e. Den lägsta driftsfrekvensen är 20-30 Hz. Den högsta är 30-40 kHz (30 000-40 000 Hz). Osäkerheten ligger inom 1 dB vid 10 kHz och 6 dB vid 10 kHz.

Bild
Bild

Kapseln har dimensioner på 6-15 mm, av denna anledning är den faktiskt inte riktad upp till en frekvens på 20-40 kHz. Mätmikrofonernas känslighet är inte högre än 60 dB. Vanligtvis består enheten av ett rör med en kapsel och ett hölje med en mikrokrets. Flera typer av gränssnitt används för att ansluta till en dator:

  • XLR;
  • Mini-XLR;
  • Minijack (3,5 mm);
  • Jack (6, 35 mm);
  • TA4F;
  • USB.

Ström kan levereras både via en kabel (fantom) och från ett batteri. Den höga kvaliteten på de ljud som spelas in av mätmikrofonerna gör dem lämpliga för daglig användning. Om du naturligtvis inte är förvirrad över priset på sådana enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincip

Mätmikrofoner skiljer sig inte från andra i sin funktionsprincip. De genererar elektriska signaler baserade på ljudparametrar. Den enda skillnaden är i deras räckvidd och frekvenssvar. Mätanordningens arbetskropp - kapsel typ HMO0603B eller Panasonic WM61 . Andra kan användas om deras frekvensegenskaper är stabila.

Bild
Bild

Signalerna som genereras av kapseln matas till en förförstärkare. Där genomgår de primär bearbetning och filtrering från störningar. Enheten är ansluten via en mikrofoningång till en persondator. Det finns en speciell kontakt på moderkortet för detta. Därefter, med hjälp av ett program (till exempel högermarkering 6.2.3 eller ARC System 2), registreras nödvändiga avläsningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan mätmikrofonen har inga grundläggande skillnader från andra typer , frågan uppstår om den kan ersättas med en studio. Det är möjligt om dess frekvenssvar är konstant. Och detta är bara fallet med kondensatormikrofoner. Dessutom, när du mäter, kom ihåg att en studiomikrofon ger en mer allmän bild, eftersom den inte har en strikt handlingsriktning.

Det ska sägas att en studio med liknande egenskaper kommer att kosta mer. Därför är köpet endast för mätningar opraktiskt. Speciellt mot bakgrund av specialiserade enheter.

Bild
Bild

Val

Det finns ett stort antal mätmikrofoner på marknaden. Vi kan lyfta fram flera bra modeller:

  • Behringer ECM8000;
  • Nady CM 100 (dess egenskaper är mer stabila och kvaliteten på mätningarna är högre);
  • MSC1 från JBL Professional.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis finns det många andra bra modeller där ute. Innan köpet var noga med att kontrollera deras frekvens och andra egenskaper … När du väljer, se till att mikrofonhuset är av metall. Eller, som en sista utväg, borde det ha rymt. Detta för att eliminera störningar.

Fabriksmätare är dyra. Och eftersom deras design inte är komplicerad kan de ersättas med hemlagade alternativ. Bilden visar ett schematiskt diagram.

Bild
Bild

Mätmikrofonens kretskort är tillverkat av glasfiber. Här är dess dimensioner och konfiguration. Lysdioden måste garantera ett spänningsfall på upp till 2 V. i de angivna områdena. Du kan använda Sprint Layout 6.0 för att designa ditt kretskort. Det viktigaste när du arbetar - börja med fallets förväntade dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behringer ECM8000 mätmikrofon presenteras i videon nedan.

Rekommenderad: