Laseravståndsmätare (51 Bilder): Vad är Ett Laserbandsmått? Vilket Företag är Den Bästa Elektroniska Roulette Och Hur Använder Man Den På Rätt Sätt?

Innehållsförteckning:

Video: Laseravståndsmätare (51 Bilder): Vad är Ett Laserbandsmått? Vilket Företag är Den Bästa Elektroniska Roulette Och Hur Använder Man Den På Rätt Sätt?

Video: Laseravståndsmätare (51 Bilder): Vad är Ett Laserbandsmått? Vilket Företag är Den Bästa Elektroniska Roulette Och Hur Använder Man Den På Rätt Sätt?
Video: Рулетка SNDWAY SW-TM60 - Рулетка с лазерным дальномером !!! 2024, Maj
Laseravståndsmätare (51 Bilder): Vad är Ett Laserbandsmått? Vilket Företag är Den Bästa Elektroniska Roulette Och Hur Använder Man Den På Rätt Sätt?
Laseravståndsmätare (51 Bilder): Vad är Ett Laserbandsmått? Vilket Företag är Den Bästa Elektroniska Roulette Och Hur Använder Man Den På Rätt Sätt?
Anonim

Laseravståndsmätare är populära verktyg och är mycket populära bland både professionella byggare och byggare. Enheterna ersatte de traditionella måttbandmåtten och tog omedelbart sin rättmätiga plats på den moderna marknaden för mätinstrument.

Bild
Bild

Enhetens funktioner

Laseravståndsmätaren är ett särskilt noggrant mätverktyg som mäter svåråtkomliga strukturelement och bestämmer deras yta. På grund av sin breda funktionalitet används avståndsmätare i stor utsträckning inom olika områden: konstruktion, där de använder dem för att mäta avståndet mellan vertikala och horisontella ytor, beräkna lokalens yta och beräkna deras volym, bestämma längden på taklutningen och lutningsvinkeln och också hitta området för Lutande väggar och längden på deras diagonaler. Dessutom kan avståndsmätarens linjal arbeta med betydande områden och storlekar, varför den kan användas inte bara i konstruktion utan också i jakt. Jaktmodeller har en monokulär design och kan beräkna avståndet för ett mål med ett avstånd på upp till 2 km, samtidigt som resultatet visas i okularet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheterna är ofta utrustade med en ballistisk kalkylator som exakt kan beräkna hastigheten för ett rörligt djur . De är dock inte lämpliga för byggbehov: mätfelet är plus / minus en meter, vilket är absolut oacceptabelt för inomhusarbete. I bygg- och topografiska modeller ligger mätfelet inom 1-1,5 mm och beror på typen av reflekterande yta.

Mätområdet för sådana prover är upp till 200 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mer kraftfulla topografiska enheter används för att klippa tomter och vid utförande av lantmäteriförfaranden . Och om ägarna till grönsaksodlingar tidigare var tvungna att kringgå dem med måttband, och baserat på de uppgifter som erhållits, oberoende göra beräkningar, görs alla beräkningar idag av enheten. Om det är nödvändigt att mäta avståndet till något föremål i vattnet kommer en elektronisk laseravståndsmätare av navigeringstyp till undsättning.

Sådana modeller installeras ofta på små flod- och havsfartyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Laseravståndsmätare har en ganska komplicerad enhet och består av en robust, slitstark kropp, utrustad med skyddskuddar och skyddar enheterna från skador vid oavsiktligt fall. En optisk lasersändare är installerad inuti huset, som tjänar till att generera och skicka en stråle till objektet, och en optisk reflektor som tar emot strålen som reflekteras från objektet.

Enheten är utrustad med en mikroprocessor med ett inbyggt program, tack vare vilket de erhållna resultaten bearbetas och visas på skärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designen kompletteras med en optisk sikt, som låter dig tydligt fokusera strålen vid en given punkt, och en bubbelnivå (vattenpass), vilket gör det möjligt att rikta avståndsmätaren på en fast yta. Byggmodeller är dessutom utrustade med en anteckningsblock och en kalkylatorfunktion, med hjälp av vilken enheten själv utför de nödvändiga beräkningarna och lagrar dem i minnet. Nästan alla enheter är utrustade med en bakgrundsbelyst grafisk display som gör att du kan arbeta i mörker och ett membranförseglat tangentbord med funktionstangenter, som förhindrar att vatten tränger in i instrumentet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många moderna modeller för laseravståndsmätare är utrustade med ytterligare alternativ . De har ingen särskild effekt på enhetens funktion, men de kan naturligtvis göra dess användning mer bekväm och begriplig. Dessa funktioner inkluderar en siktanordning utformad för att visuellt närma sig mätobjektet. Den är gjord i form av en miniatyrkamera och fungerar som ett digitalt förstoringsglas - zoom. Alternativet är mycket bekvämt när du arbetar med långa avstånd och låter dig mer exakt fokusera laserstrålens riktning. Inte mindre trevliga bonusar är en termometer, en digital display med en färgbild och en lutningsvinkelsensor som kan fixa en lutning inom 45 grader.

Den senare funktionen är särskilt användbar vid beräkning av taklutningsvinklar och vid beräkning av avstånd på krökta ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincipen för enheten är ganska enkel och består av följande: lasersignalen, som sänds ut av sändaren, når målobjektet, reflekterar från den och återvänder tillbaka. Enheten, som känner till signalens hastighet, fixar den tid under vilken den täckte ett visst avstånd, varefter den automatiskt beräknar avståndet till objektet. Avståndsmätaren drivs av ett batteri, vilket gör instrumentet helt autonomt och låter dig använda det i fältet.

Bild
Bild

Vyer

Klassificering av laseravståndsmätare görs enligt kriterier som funktioner och funktionsprincip. När det gäller funktionalitet är enheterna indelade i tre grupper, varav den första representeras av enkla modeller med en räckvidd på upp till 30 meter . Sådana prover tillhör kategorin hushållsverktyg och används för privat konstruktion och små mätningar. Fördelarna med hushållsmodeller är låg kostnad och användarvänlighet.

Nackdelarna inkluderar oförmågan att arbeta med långa avstånd och oförmågan att mäta lutningsvinklarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra gruppen är den mest många och representeras av enheter med en räckvidd på upp till 80 m . Enheterna är utrustade med en standard uppsättning funktioner, inklusive möjligheten att lägga till och subtrahera, hitta området och volymen, samt möjlighet att ändra måttenheter, minne för de sista värdena, skärmens bakgrundsbelysning och ljud. Vissa modeller kan arbeta med två eller flera referenspunkter och är utrustade med en timer. Den största fördelen med medelklassapparater är deras mångsidighet. Nackdelarna inkluderar oförmågan att arbeta med långa avstånd och oförmågan att mäta lutningsvinklarna.

Detta gör att du kan använda avståndsmätare både för professionella aktiviteter och för arbete hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plusserna inkluderar också en acceptabel kostnad, ett brett utbud av modeller, enkel och intuitiv användning och en lång livslängd för enheterna. När det gäller nackdelarna finns det inga särskilda brister i modellerna i denna grupp. Undantaget är klagomål från enskilda användare om omöjligheten att mäta vinklar och komplexa böjda strukturer.

Sådana påståenden kan dock betraktas som subjektiva, eftersom enheter av en helt annan klass krävs för att utföra sådant arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje gruppen inkluderar högteknologiska prover som, förutom ovanstående funktioner, kan utföra komplexa matematiska beräkningar ., bestämma måtten på otillgängliga element, beräkna längden på krökta linjer, beräkna trianglarnas ytor, numeriska värden för vinklar och bestäm koordinaterna för de givna punkterna. Sådana avståndsmätare kan arbeta på avstånd från 100 till 300 m, är utrustade med en inbyggd videokamera eller en optisk sikt och kan, tack vare den kraftfulla displaybelysningen, användas i mörker. Fördelarna med proverna inkluderar multifunktionalitet, modern design och närvaron av ett stort antal ytterligare funktioner. Nackdelen är den höga kostnaden för modellerna, vilket är förståeligt med det stora utbudet av deras kapacitet och utmärkta arbetskvaliteter.

Nästa tecken på klassificering av laseravståndsmätare är enhetens funktionsprincip. Enligt detta kriterium utmärks impulsiva och fasmönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Impulsiv

Avståndsmätare av denna typ inkluderar en avgivande detektor och en pulserande laser. För att beräkna avståndet till en given punkt multiplicerar han vågens restid med ljusets hastighet. Tack vare den kraftfulla impulsen kan modellerna fungera på ganska stora avstånd (från 1 km) och installeras ofta på militära sevärdheter. Ett särdrag hos impulsiva avståndsmätare är ett kort ljus "skott" och låg känslighet för signalavbrott, vilket gör att de kan arbeta effektivt under påverkan av negativa miljöfaktorer, till exempel med ett stort trafikflöde, regn eller sidvind.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fas

Sådana avståndsmätare, till skillnad från den tidigare typen, kan inte arbeta på långa avstånd, men de kännetecknas av hög mätnoggrannhet och är mycket billigare än impulsiva motsvarigheter. Det senare beror på avsaknaden av en dyr, mycket exakt timer, som levereras med pulsprover. Funktionsprincipen för fasavståndsmätare är att laserstrålen går till ett objekt med en fas, sedan reflekteras och går bakåt med en annan. Enheten tar vid denna tidpunkt hänsyn till fasskiftet och bestämmer objektets räckvidd.

Tvåfasvågbanan gör att enheten kan beräkna avstånd med extrem noggrannhet, vilket gör fasmodeller till den mest populära typen av mätutrustning . Om objektet ligger på ett avstånd som överstiger våglängden, skickar lasern en signal flera gånger med olika moduleringsfrekvenser. Vidare ingår en mikroprocessor i arbetet, som löser ett system med linjära ekvationer och beräknar avståndet till objektet med särskild noggrannhet. Mätfelet för fasmodellerna är +/- 0,5 mm, räckvidden överstiger inte 1 km.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man leta efter när man väljer?

Innan du börjar välja ett måttband måste du bestämma under vilka förhållanden det ska användas. Så, om du kan välja absolut någon modell av genomsnittlig funktionalitet för inomhusbruk, rekommenderas det för utomhusbruk att ta en enhet med sikte. Detta beror på det faktum att utomhus, även från ett avstånd av 10-15 meter, är det nästan omöjligt att se, och ännu mer fixa en given punkt. Inbyggda observationer är i sin tur optiska och digitala.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optiska modeller är en tidigare version av enheterna och är inte så vanliga just nu . Sådana prover har som regel 2x förstoring, vilket gör det möjligt att rätt exakt korrigera strålens riktning och mäta enligt alla regler. En betydande nackdel med optiska siktanordningar är behovet av att använda ett stativ, eftersom det är ganska svårt att hålla avståndsmätaren på vikten och titta genom titthålet på ett tydligt sätt på den önskade punkten.

Därför, om ekonomin tillåter det, är det bättre att välja en avståndsmätare med digital sikt, som är en inbyggd zoomkamera som visar en bild på skärmen. För att markera en punkt på en avlägsen yta behöver du bara justera den med skärmens hårkors och göra en mätning. Digitala modeller är mycket bekvämare än optiska och har 4x förstoring. Detta gör att du enkelt kan ta mätningar på svåråtkomliga och obekväma platser, till exempel på golvnivå: det är extremt obekvämt att titta genom titthålet i sådana fall, och det kommer inte att vara svårt att hitta och markera en punkt på skärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa urvalskriterium är mätområdet. Och om allt är enkelt med det maximala värdet och alla väljer en modell i enlighet med det kommande arbetets art, då uppmärksammar de inte så ofta det minsta mätavståndet. Detta tillvägagångssätt är i grunden fel, eftersom situationer ofta uppstår när det är nödvändigt att mäta ett smalt utrymme eller bestämma storleken på ett strukturelement. Därför är det bättre att välja en enhet som kan läsa avstånd från 5 cm. För rättvisans skull bör det noteras att de flesta modellerna fungerar i detta område, men det finns många enheter som mäter från 50 cm. Samtidigt är det absolut ingen skillnad i pris mellan den första och den andra, och därför det är bättre att välja en avståndsmätare med ett bredare räckvidd.

Ett annat viktigt urvalskriterium är mätnoggrannheten . Huvuddelen av enheter i mellanklassen (upp till 6000 rubel) har ett fel på 1,5 till 3 mm, medan för dyrare alternativ når denna indikator knappt 1 mm. Dessa värden är dock inte konstanta och beror på solljus, avståndsmätarens orörlighet under drift och objektets avstånd. Så, med en ökning av avståndet mellan två punkter, kommer felet att öka, och vice versa.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en modell bör du också vara uppmärksam på tillgängligheten av ytterligare funktioner . Så spårningsalternativet låter dig kontinuerligt mäta avstånd medan du flyttar avståndsmätaren och sedan visa resultaten. Detta alternativ är nödvändigt i de fall det är nödvändigt att mäta en del av rummet eller längden på den övergripande strukturen. Ett annat användbart alternativ är möjligheten att mäta vinklar. Produkter med goniometer är nödvändiga för konstruktion av tak och mätning av böjda fundament. Om du planerar att utföra flera geometriska beräkningar med hjälp av formler för att beräkna området, vinklar och volym, måste du köpa en modell med en stark mikroprocessor och bra programvara.

För arbete på fältet, liksom för utomhusmätningar, rekommenderas att välja avståndsmätare med stativ , medan för inomhusarbete räcker det att placera enheten på ett bord eller golvet, och köp av ett stativ krävs inte. Och ett sista tips: när du köper en laseravståndsmätare är det bättre att välja modeller som körs på batterier. Detta beror på att när du köper en produkt med inbyggt batteri, när livslängden utvecklas, kan det vara svårt att byta ut den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

För att inte arbeta med laseravståndsmätaren, inte orsaka svårigheter och ge önskat resultat, ett antal rekommendationer bör följas.

  • Innan du använder måttbandet måste du noggrant läsa instruktionerna.
  • Skydda enheten från fukt och smuts och undvik överdriven överhettning eller kylning.
  • Trots att det finns skyddskuddar på fodralet är inte alla modeller av laseravståndsmätare stötsäkra och kan gå sönder om allvarliga viktbelastningar uppstår. I detta avseende bör de användas försiktigt och försöka undvika oavsiktliga fall.
  • Det är förbjudet att låta barn leka med apparaten eller rikta laserstrålen mot människor eller djur.
  • Eliminering av fel bör endast utföras på verkstäder som specialiserat sig på reparation av högprecisionsmätutrustning. Det rekommenderas inte att öppna och reparera enheten själv.
  • Det är nödvändigt att förvara laseravståndsmätaren i ett speciellt fall, bort från värmeenheter och direkt solljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

När de grundläggande driftsreglerna har beaktats kan du börja mäta mellanrum. För att göra detta bör du följa en viss algoritm för åtgärder, som inkluderar flera sekventiella operationer.

  • Det första steget är att ta bort avståndsmätaren från fodralet, montera den på ett stativ eller placera den på en plan yta.
  • Sedan startas enheten med startknappen och en referenspunkt väljs, vilken kan bestämmas både på framsidan av avståndsmätaren och på baksidan. Med den här funktionen kan du ignorera tjockleken på höljet vid mätning och göra mätningar mer exakt.
  • När du har valt referenspunkt, ställ in de måttenheter som mätningen ska göras i och tryck på signal- eller pulsknappen.
  • Mätresultaten, liksom erforderliga area- och volymberäkningar, visas omedelbart på displayen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller betyg

Den moderna marknaden för mätutrustning har ett brett utbud av laseravståndsmätare. Nedan följer en översikt över de mest populära modellerna, vars recensioner oftast kan ses på Internet.

  • Tysk laseravståndsmätare utrustad med ett vattentätt fodral och ett minne som lagrar information om de senaste 20 mätningarna. Enheten tål fall från 10 meters höjd och kan arbeta vid lufttemperaturer från -30 till 55 grader och luftfuktighet upp till 98%. Modellen kännetecknas av hög mätnoggrannhet och har ett fel på högst 2 mm. Programvaran låter dig bestämma höjden på strukturer på avstånd med hjälp av Pythagoras formel, och förmågan att arbeta med hinder gör det möjligt att mäta genom hinder. Modellen är utrustad med en bakgrundsbelysning, en fyrradig LCD-skärm och en högprecisionskraftig laser, och beräkningstiden för de nödvändiga parametrarna överstiger inte 2 sekunder. Kostnaden för verktyget är 5200 rubel.
  • Modell av det tyska märket Stabila LD 420 Set 18378 produceras i Ungern och kostar 15 880 rubel. Enheten är utformad för att fungera över långa avstånd och tillhör kategorin ett professionellt verktyg. Avståndsmätaren uppfyller helt stränga internationella krav, är tillverkad i enlighet med ISO 16331-1-standarden, har ett damm- och fuktresistent hus och är inte rädd för fall från en höjd. Enheten fungerar på två AAA -batterier med en spänning på 1,5 V, dess vikt är 150 g, måtten på längd, bredd och höjd är 155x80x220 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fjärrlasermodell Hilti PD-E Utrustad med en LED -display, bilder som syns tydligt även i starkt solljus. Enheten är utrustad med en sensor som kan mäta lutningsvinkeln upp till 360 grader, vilket gör det möjligt att använda den som en gradskiva. Produkten är också utrustad med en sökare och kan användas utomhus. Felet är 1 mm, mätområdet är upp till 200 m, skyddsklassen är IP 65. Modellen är utrustad med en klass 2 -laser med en effekt på upp till 1 mW, kan fungera i temperaturområdet från - 10 till 50 grader och produceras i dimensioner på 129x60x28 mm. Alkaliska batterier räcker för 5000 mätningar, enheten väger 200 g och kostar 24 000 rubel.
  • Kinesisk monteringsmodell Instrumax Sniper 50 IM0107 tillverkad i enlighet med IP54 -standarden och utrustad med en laserdiod med en våglängd på 650 nm, som kan fungera på avstånd upp till 50 m. LCD -skärmen är utrustad med en stark bakgrundsbelysning, enhetens vikt är 115 g, och tre AAA -batterier med en spänning på 1, 5 används som strömkälla B. Avståndsmätaren har två referenspunkter, väger 250 g, tillverkas i dimensioner på 174x126x66 mm och kostar 3 159 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Japansk tillverkad Makita LD050P laseravståndsmätare utformad för att mäta avstånd med ett avstånd på upp till 40 meter, men med en reflektor ökar räckvidden till 50. Den inbyggda mikroprocessorn kan lägga till och subtrahera avstånd, samt beräkna området och lagra de senaste 5 resultaten i minne. Enheten drivs av två AAA -batterier med en spänning på 1,5 V, har 2 referenspunkter och väger 260 g. Modellen är inte lämplig för arbete med stativ och har ingen sikt, varför den tillhör kategorin ett icke-professionellt verktyg och är perfekt för hemmabruk. Enheten finns i storlekar 180x130x65 mm och kostar 5 519 rubel.
  • Modell av det amerikanska märket Dewalt DW 03050 tillverkad i Ungern, konstruerad för reparations- och byggnadsarbeten och kan ta mätningar på upp till 50 m avstånd. Mikroprocessorn kan utföra hela standarduppsättningen av beräkningar, lagra de fem senaste resultaten i minnet och göra mätningar i både metriska och tumsystem. Produkten uppfyller skyddsklassen IP65, på grund av vilken den inte tillåter damm att komma in i höljet och kan användas i regn. Enheten väger 280 g, går på två AAA -batterier, finns i dimensioner 180x126x75 mm och kostar 6 925 rubel.
  • Tesla M-40 Touch Laser avståndsmätare kan arbeta inom intervallet 20 till 40 m, fungerar på AAA -batterier och har ett fel på 2 mm. Enheten kan användas vid temperaturer från 0 till 40 grader, är utrustad med en klass 2 -laser med en våglängd på 630 nm och är avsedd för hemmabruk. Kostnaden för enheten är 2550 rubel.

Rekommenderad: