Mosaikskvarn: Egenskaper Hos En Kvarn För Slipning Av Betong Och Andra Material. Urval Av Stenar Och Segment

Innehållsförteckning:

Video: Mosaikskvarn: Egenskaper Hos En Kvarn För Slipning Av Betong Och Andra Material. Urval Av Stenar Och Segment

Video: Mosaikskvarn: Egenskaper Hos En Kvarn För Slipning Av Betong Och Andra Material. Urval Av Stenar Och Segment
Video: Betong slipning 2024, Maj
Mosaikskvarn: Egenskaper Hos En Kvarn För Slipning Av Betong Och Andra Material. Urval Av Stenar Och Segment
Mosaikskvarn: Egenskaper Hos En Kvarn För Slipning Av Betong Och Andra Material. Urval Av Stenar Och Segment
Anonim

Efterbehandling av porösa ytor av betong och andra byggmaterial är ganska mödosamt och rörigt. Användningen av maskiner minskar inte bara arbetstiden, utan hanterar också alla ytdefekter med mycket större effektivitet. Det är därför mosaikslipmaskiner är mycket efterfrågade på marknaden för verktyg och material.

Funktioner och syfte

Huvudsyftet med slipmaskiner av mosaiktyp är att bearbeta porösa betongsubstrat och mosaikunderlag, och verktyget kan också slipa stenbeläggningar. De klarar framgångsrikt förbehandling, som inkluderar eliminering av små sprickor, hängande och planutjämning och slipning av förstärkt material.

Dessutom används mekanismen ofta för att ta bort färg- och lackbeläggningar på underlag av något slag. Syftet med sådana enheter är från öppnandet av porer i betong för att ge effektivare inträngning i strukturen på markytan och därigenom säkerställa finishens hållbarhet . Som ett resultat blir monolitiska beläggningar vattentäta och motståndskraftiga mot syraalkaliska lösningar, tål även den svåraste utrustningen, medan produktens utseende förbättras avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att uppehålla sig mer i detalj i enheternas designfunktioner. Grunden för maskinen är en speciell stödram - den används för att fästa funktionella enheter. I de flesta fall ger tillverkare av sådana verktyg företräde åt hopfällbara enheter, vilket kraftigt ökar mekaniska tekniska och operativa egenskaper. Operatören kontaktar baksidan av ramen, som rymmer infrastrukturkontrollskåpet och stickan.

Om så önskas kan handtagen fällas ergonomiskt tillsammans med skåpet. En kraftenhet är monterad i mitten av installationen, som är fäst med hjälp av konsoler, men motorns position kan ändras när som helst om det behövs.

Alla nödvändiga parametrar kan ställas in genom att justera remspänningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Framsidan av ramen innehåller den huvudsakliga funktionella infrastrukturen, som drivs av en kilremdrivning genom slipbalken. Alla grundläggande operationer utförs med speciella diamantverktyg. De är inneslutna i en metallkropp och skiljer sig åt i grad av nötning, form och bindemedel. Alla modeller fungerar på ungefär samma sätt.

Maskinen som rör sig på en betongbas utför ytslipning på grund av kontinuerligt rörliga skär i en cirkel, fixerad på ramen i horisontellt läge. Genom att ändra hastigheten, liksom riktningen för sådan rotation, kan du uppnå inte bara perfekt jämnhet, utan också klippa olika platta mönster på den - mosaik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slipning måste nödvändigtvis vara våt, därför innebär utformningen av ett sådant verktyg periodisk fuktning av den behandlade ytan med alla typer av vattenhaltiga föreningar eller organiska lösningsmedel . Därefter återstår det bara att fixera skäret på den förkortade vertikala axeln och ansluta den till reduktionsreduceringen och genom den - till en speciell drivmotor. Hela denna struktur är fäst på en stötdämpare och förstärkt med stödhjul, en kallvattenbehållare och ett handtag. Skillnader i designfunktioner beror på särdragen i anslutningen av enskilda delar av kretsen och nyanser av enhetens drift.

Bild
Bild

Vyer

Handhållna maskiner är mycket vanliga, som lätt flyttas över ytan av operatören. Dessa verktyg är optimala för små ytor och tillfällig användning. De är utrustade med diamantskärare som roterar mot varandra under drift. Antalet traverser kan vara en eller flera. Enskilda produkter är konstruerade för användning i trånga utrymmen. Med en ökning av antalet traverser uppnås en större effektivitet av utrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För arbete med stora underlag är det värt att köpa självgående modeller, men de är optimala bara om ytan är slät och fri från hinder . Självgående bilar är utrustade med ett litet chassi och en oberoende elektrisk drivning av drivhjulen, vilket ger en förändring av arbetshastigheten från 1 till 10 m / min, och denna övergång utförs så smidigt som möjligt.

Med den här funktionen kan du minimera antalet maskiner som passerar genom varje fragment och uppnå den nödvändiga renligheten. Antalet arbetshuvuden i sådana mekanismer är 2 eller 3. Sådana maskiner är anslutna till vattenledningen under drift, även om enheten också har en liten bärbar reservoar. Instrumentet styrs på distans via fjärrkontrollen, men själva systemet är ganska robotiskt och kräver inget ingrepp från operatören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också andra skäl för klassificering. Så, beroende på typ av motor, utmärks elektriska drivenheter och bensinmotorer. De förra är optimala för bearbetning av inre ytor och de senare för yttre. Enligt utformningen av huvudets lyftenhet kan mosaikkvarnen ha linjär och vinkelrörelse av skäret. Verktyget av den första typen rör sig ganska långsamt, men slitaget i arbetsgemenskapen är också mycket långsammare. Maskiner kan också variera i prestanda, motoreffekt, massa och parametrar för fräsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

För slipning och efterbehandling av betongunderlag används olika typer av verktygsmodeller. Användarna noterar dock att de manuella och självgående mekanismerna hos Splitstone-företaget är av högsta kvalitet och mest praktiska. De kännetecknas av en ganska hög effektivitet och hållbarhet. I bedömningen av verktyg finns bland de bästa tillverkarna produkter från Husqvarna, liksom Grost och andra. Bland de mest budgetmodellerna finns inhemska produkter "Kalibr", TCC och MISOM, samt ukrainska maskiner av märket SOM. Det är värt att uppehålla sig vid de mest populära modellerna.

Manuell GM-122 . Splitstones enkeltravers GM-122 används för små ytor med begränsad manövrering. Modellen är utrustad med en 4 kW -motor, medan arbetsbredden är cirka 30,5 cm. Traversen rör sig med en varvtal på 1100 rpm. Anläggningens produktivitet är låg - endast 60 m² per arbetspass. Denna indikator beräknas för betong M300 med en avlägsnandehöjd på 1 mm. Verktygets vikt är 120 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell GM-245 . Detta är en två-dörrars maskin med en ganska hög prestanda från Splitstone-företaget. Det behövs för att bearbeta stora områden med ökad tillgänglighetsgrad utan uttalade planskillnader. En sådan modell förstärks av en motor, som presenteras i två versioner - för 5,5 kW eller 7,5 kW. Bearbetningsremsan är 60 cm och rotationshastigheten för traverserna är 1000 rpm. Anläggningens produktivitet är 100 (140) m² per skift. Massan på en sådan maskin är 175-180 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självgående HTC 1500 ixT . Denna maskin används för slipning av stora och små ytor. Mekanismen fungerar helt tyst och i ett skift bearbetar cirka 30 m² av arbetsytan med en sträng på 145 cm. Bilen är ganska manövrerbar, när den träffar ett hinder kan den svänga 180 grader. Enheten är utrustad med 2 motorer, var och en har en effekt på 11 kW, ström levereras antingen från ett batteri eller från ett växelström.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en mosaikkvarn måste du vara uppmärksam på storleken på arbetsytan. För snabb slipning av golvet är det bättre att använda små tallrikar. Motorerna måste ha en effekt på minst 4 kW och varvtalet får inte överstiga 1500 rpm. När du väljer är detaljerna för inställning av traversen och valet av förbrukningsvaror mycket viktiga, arbetsprocessen är baserad på användning av slipande delar, som är diamantsegment. När du köper sådant material bör du tydligt förstå skillnaden mellan mjuka och hårda segment, vilket är följande:

  • fasta ger en speciell, ganska intensiv effekt, medan deras funktion påverkar driften av alla andra komponenter i utrustningen, liksom elmotorn, till vilken vibrationer överförs;
  • mjuka delar påverkar inte så mycket enhetens konstruktionsegenskaper, och under nötning ger de endast efterbehandlingen av betongytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Förutom diamantsegment bör man vara noga med att köpa ett golvsmörjmedel som kan minska materialmotståndets påverkan på verktyget. Dessutom misslyckas ofta segmenthållare, liksom skyddspaneler, kopplingar och kolborstar - det är bättre att köpa reservdelar i förväg.

Användarmanual

Innan du använder en slipmaskin av mosaik är det absolut nödvändigt att se till att alla dess mekanismer, sammansättningar och delar fungerar, kontrollera fästelementens tillförlitlighet och även rengöra ytan som ska behandlas. Därefter installeras maskinen på ytan som ska behandlas, en travers sätts i den och all nödvändig kommunikation ansluts - en speciell pump och en slang med en vattenförsörjningsmekanism för att fukta ytan. Slipning på en skrivmaskin bör användas för betonggolv, vars höjd överstiger 3 cm. Den högsta tillåtna höjdskillnaden är 5 mm.

Om ytan har åsar och fördjupningar över denna parameter måste betongytan jämnas först. Bearbetningen utförs som regel 5-6 dagar efter att hällen hällts ut, och den sista slipningen utförs en månad senare.

Bild
Bild

Innan slipningen påbörjas behandlas betongbeläggningen med ett speciellt tätningsmedel. Det stänger alla befintliga porer i materialet helt. För arbete tar de oftast skivor med ett kornindex lika med 40. Den andra slipningen utförs med skivor med en kornstorlek på cirka 400, och för avslutande slipning behövs skivor med en indikator på 2000-3000. I slutet av slipningen bör betongen beläggas med polymerföreningar som ökar ytans motståndskraft mot olika mekaniska belastningar.

Bild
Bild

Efter avslutat arbete, stäng av motorn och se till att det inte finns några yttre ljud och ökad vibration. Maskinen sänks ned i arbetsläge ganska långsamt. Vänligen notera att diamantelement bör börja komma i kontakt med arbetsytan först när motorn tar upp önskad hastighet . Enheten bör styras smidigt utan plötsliga rörelser. I slutet av arbetet ska kvarnen stängas av.

Bild
Bild

Då och då måste maskinen ordna en teknisk inspektion för att kontrollera användbarheten hos fixeringskomponenterna på skyddsförklädet och andra inre delar av maskinerna. Utrustningen bör regelbundet rengöras från smuts. Traversen måste kontrolleras med avseende på fasthet och frontplattan måste kontrolleras för korrekt fastsättning. Den bör placeras strikt vinkelrätt mot axelns axel.

Rekommenderad: