Hur Vässar Man En Mejsel? Verktyg För Slipning Av Trämejslar, Skärpningsvinkel. Slipning Med En Vagn Och Andra Maskiner Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hur Vässar Man En Mejsel? Verktyg För Slipning Av Trämejslar, Skärpningsvinkel. Slipning Med En Vagn Och Andra Maskiner Hemma

Video: Hur Vässar Man En Mejsel? Verktyg För Slipning Av Trämejslar, Skärpningsvinkel. Slipning Med En Vagn Och Andra Maskiner Hemma
Video: Seminarium på Sliparebackens Finsnickeri - slipning av stämjärn 2024, Mars
Hur Vässar Man En Mejsel? Verktyg För Slipning Av Trämejslar, Skärpningsvinkel. Slipning Med En Vagn Och Andra Maskiner Hemma
Hur Vässar Man En Mejsel? Verktyg För Slipning Av Trämejslar, Skärpningsvinkel. Slipning Med En Vagn Och Andra Maskiner Hemma
Anonim

All konstruktion och arbetsutrustning måste hållas under de rätta förhållandena - om det sker i otillbörligt och felaktigt underhåll kan dess funktioner försämras . Ett av de enklaste men mycket användbara verktygen är mejseln. För att få bästa prestanda är det viktigt att den är så skarp som möjligt. Det är möjligt att uppnå önskat resultat med hjälp av specialiserade enheter eller improviserade medel.

Bild
Bild

Generella regler

Mejseln är ett snickeriverktyg som låter dig arbeta effektivt med naturligt trä. Utåt liknar den en skruvmejsel på grund av närvaron av ett handtag och en lång metallarbetsyta. Handtagen är vanligtvis av trä, men moderna versioner skapas med hjälp av polymera material. Mejselns arbetsdel är tillverkad av hållbar metall, som är fasad i slutet.

Beroende på verktygets syfte kan bladets vinkel, tjocklek och bredd vara olika.

Bild
Bild

Oavsett mejselns utseende är det viktigaste för bladets skärpa . Om det är tråkigt är arbetet med ett sådant verktyg på trä extremt svårt och ibland till och med omöjligt. För att lösa problemet är det nödvändigt att vässa en sådan produkt. Det är viktigt att inte förstöra inventeringen, göra allt rätt, det viktigaste är att veta i vilken vinkel inventeringen ska vässas, vad man ska använda och vilka material som finns tillgängliga kan hjälpa till i processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fungera korrekt med verktyget måste du förstå vad du ska slipa och hur du gör det.

Först och främst är det viktigt att förstå vilka delar mejseln består av

  • Spak . Det är ofta tillverkat av sådana träslag som ek, bok, hornbalk, björk, akacia. Moderna alternativ skapas tack vare polymermaterial.
  • Duk . Detta är ett metallblad som har olika bredder och tjocklekar beroende på arbetet som ska utföras med mejseln.
  • Avfasning . Ändra tjockleken på bladet vid bladets ände till en mindre sida.
  • Spetskant . Instrumentets tunnaste och vassaste del.

Det är skärytan som måste hållas i ett akut tillstånd, se till att det inte bildas flis och böjningar på den, annars blir mejseln värdelös i arbetet.

Bild
Bild

När du planerar att slipa en fasning för att förbättra skärets prestanda är det viktigt att korrekt ställa in vinkeln vid vilken verktyget är placerat och att använda rätt material för jobbet.

Vilken vinkel ska du vässa?

Mejseln är ett viktigt verktyg eftersom det finns vissa standarder och GOST för att arbeta med det . För att vässa produkten korrekt, det är viktigt att hålla en vinkel på 25 ° + 5 ° beroende på syftet eller tjockleken på mejseln. Om bladet är tunt blir avfasningen grundare; om bladet är tjockt blir det brant.

För slitsarbete är vinkeln 27-30 °, vilket skyddar skärytan från deformation under starka slagkrafter.

Bild
Bild

Den optimala vinkeln som är lämplig för slipning av de flesta mejslarna är exakt 25 ° , som låter dig ha ett ganska skarpt och pålitligt verktyg som klarar de uppgifter som tilldelas det. När det gäller att utföra känsliga snickeriarbeten med trimningsformade element, ta bort tunna lager av trä, ska verktygets vinkel vara 20-22 °.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du slipar detta snickeriverktyg är det viktigt att veta att fasningen ska vara 5 ° annorlunda än skärvinkeln på skäret för ett bättre resultat av verktyget. Valet av bladets skärvinkel beror också på verktyget som används för slipning. För manuell bearbetning kommer produktens lutning att skilja sig från maskinverktyg.

Bild
Bild

Hur skärpa man med olika enheter?

Arbetet med att slipa mejslar kan ske både hemma med hjälp av improviserade verktyg och i specialiserade verkstäder. Om du inte vill använda någon annans tjänster kan du göra allt arbete själv.

Bild
Bild

För att vässa en mejsel är det viktigt att ha tre komponenter

  • Slipmaterial som används för den första bearbetningen av bladet.
  • Material för att mala det erhållna resultatet och föra det till önskad nivå.
  • En hållare som låter dig fixa mejseln i önskad vinkel. Det finns ett alternativ som gör att du kan arbeta med sliphjul i en elektrisk kvarn, såväl som en manuell, för vilken du måste ha stänger och slipskiva.
Bild
Bild
Bild
Bild

I processen att slipa en fasning finns det möjlighet till variation, att välja mellan manuella och mekaniska inflytande metoder, och uteslutande manuell bearbetning är lämplig för att avsluta skärkanten. Det är viktigt att välja rätt kornstorlek.

För slipning bör den vara 300-400 mikron och för den slutliga bearbetningen av skärytans kant - 50 eller 80 mikron.

Bild
Bild

Om du måste arbeta med halvcirkelformade verktyg skiljer sig inte tekniken för att arbeta med dem från platta, bara antalet steg ökar med vilka varje del av mejseln bearbetas.

För slipning av snickeriverktyg måste du ha följande enheter:

  • horisontell och vertikal maskin;
  • pennvässare;
  • sandpapper med slipmedel av olika kornstorlek, applicerat på stången;
  • slipande material på arket;
  • fixeringsanordningar och ramar för installation av verktyget;
  • material för polering av det slutliga resultatet.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att vässa mejslerna ordentligt är det viktigt att kunna använda alla möjliga verktyg för att slutföra denna uppgift.

På vattenstenar

Ett av de mest populära alternativen för mejsling är att använda metoden våt sten. För att utföra arbetet måste du blötlägga stenarna i 5-10 minuter, och under behandlingen ska du skölja slipmaterialet med en sprutpistol hela tiden . Ett alternativ skulle vara att utföra proceduren direkt i vattenmiljön.

För att säkerställa korrekt bearbetning och bildning av en jämn fas och skarp skärkant är det nödvändigt att använda stenar med olika kornstorlekar.

Bild
Bild

Algoritmen innehåller flera steg

  • Med hjälp av en sten med en kornstorlek på 800 grus . Detta är ett grovt slipmedel som gör att du kan göra den första ytjusteringen av fasningen. För de instrument som är i gott skick och inte har grov skada kan detta steg hoppas över.
  • Användning av en sten med en kornstorlek på 1200 korn - används för mellanliggande ytbehandling av bladet.
  • En introduktion till 6000 kornsten - Nödvändigt för att avsluta ytan och få den vassaste och jämnaste snittkanten.
Bild
Bild

För dem som vill göra instrumentet absolut smidigt och spegelblankt kan du använda en sten med ett grus på 8000 grus, vilket är nödvändigt för att utföra känsligt poleringsarbete.

I denna version av slipning av en mejsel är det mycket viktigt att använda våta stenar i rätt ordning, annars blir det mycket svårare att uppnå önskat resultat, och det kommer att ta betydligt längre tid.

Bild
Bild

På slipstenen

Beroende på i vilken grad mejseln har blivit tråkig måste lämpligt material användas. För svåra fall, där du behöver maximera effekten på fasningen, är det viktigt att använda en maskin eller, som det kallas, "kvarn". En sådan slipare behövs om det finns ett behov av att ändra mejselns skärpningsvinkel eller eliminera chippning och deformation av verktyget.

Bild
Bild

Användningen av slipmedel är mindre populär än andra skärpningsverktyg eftersom de riskerar att överhettas, vilket gör det sprött.

Vid eventuella fel på slipmaskinen kommer det att bli nödvändigt att göra om arbetet igen, samtidigt som skärytans skurna kant skärs av, vilket ändrar produktens totala längd.

Bild
Bild

De försöker lösa problemet genom att använda aluminiumoxidskivor, som har en lösare struktur och inte påverkar mejselns metall så mycket. Om du övervakar maskinens hastighet, fukta slipmedlet i tid, då är risken att förstöra verktyget minimal. Med ett val försöker proffs att använda andra metoder för att slipa mejslar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av en vagn

Om det inte finns någon möjlighet och önskan att använda färdiga slipmaskiner kan du göra dem själv. En manuell kvarn kan ha olika dimensioner och utseende, men driftsprincipen kommer att vara densamma för alla.

Bild
Bild

Enheten för sådana enheter kommer att se ut så här:

  • transport - tack vare det är det möjligt att flytta mejseln över slipmaterialet;
  • lutande plattform med klämma , låter dig ställa in önskad vinkel på verktygsplaceringen för en specifik uppgift.
Bild
Bild

Den manuella skärpningsanordningen innefattar två räfflade ytor i vilka mejseln sätts in. Tack vare klämmorna är det möjligt att immobilisera verktyget. Den lutande ytan gör att du kan ställa in önskad lutningsvinkel för produkten.

För att forma vagnhållaren används ett arbetsstycke, på vilket en avfasning bildas med en vinkel på 25 °, snittets längd är 1,9 cm. Arbetsstycket ska fixeras med dubbelsidig tejp. Botten, gå tillbaka 3,2 cm från varje kant, du måste borra hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare den slitsade skivan är det möjligt att bilda ett spår för installation och fixering av mejseln. Det är också nödvändigt att göra en klämma, i vars ändar hål för skruvar görs på båda sidor på ett avstånd av 3,2 cm. Nästa steg är att limma handtaget på klämman. När alla element är klara kan du montera hela strukturen.

Med en vagn kan du inte bara vässa avfasningen utan också göra en mikrofasning, vilket skapar en ytterligare lutning i slutet av bladet. För detta måste vagnen ha en omkopplare som gör att du kan justera verktyget korrekt och vässa dess tunnaste kant.

Bild
Bild

På sandpapper

Vid skärpning av mejslar är det inte nödvändigt att använda ett elverktyg eller skapa skärpningsinstallationer; du kan ta ett billigare, men inte mindre effektivt material - sandpapper. Innan du fortsätter att använda detta slipmedel är det värt att bedöma graden av skada på produkten . Om det finns ett behov av betydande påverkan är det bättre att initialt använda en slipskiva, detta kommer att påskynda processen avsevärt.

Bild
Bild

När mejseln är förberedd kan du börja arbeta med sandpapper. För optimala resultat är det viktigt att ha en perfekt plan arbetsyta. Det är bäst att använda tjockt glas eller keramikhäll som underlag. Om dessa material inte är tillgängliga kan du ta en platt bräda eller en spånskiva.

Sandpappret ska vara väl inriktat och slätt. Den måste fästas på underlaget. Det enklaste sättet att göra detta är med dubbelsidig tejp. Det finns också alternativ för självhäftande sandpapper, detta är ett ännu bättre alternativ.

I processen för att förbereda substratet är det viktigt att göra flera alternativ med sandpapper av varierande grad av spannmål.

Bild
Bild

Det är bäst att använda alternativ med värdena P400, P800, P1, 500 och för polering av P2,000 . Det är viktigt att ansöka vattentätt sandpapper eftersom det under utförandet av slipoperationer kommer att vara nödvändigt att regelbundet fukta verktyget.

Arbetsprocessen ser ut så här:

  • arbeta med mejselns baksida, för vilket sandpapper P400 används;
  • fasning på samma papper, minst 30 rör sig framåt och bakåt;
  • användning av sandpapper med en mindre kornstorlek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att hålla mejseln parallell med arbetsplanet. Genom att hålla rätt position behöver du en vinkel och applicera olika slipmedel i rätt ordning, du kan få ett bra resultat på minsta tid. För att kontrollera skärpningskvaliteten måste du köra verktyget över träet och ta bort flisen från det utan ansträngning. Om allt görs korrekt kommer det att finnas ett lager chips på framkanten.

Bild
Bild

Använda andra verktyg

Med frekvent arbete på trä blir mejslarna tråkiga ganska snabbt, därför det är viktigt att vässa dem i tid och med hög kvalitet … Om det inte finns några specialprodukter för detta ändamål, och det inte finns någon möjlighet eller önskan att göra din egen maskin med en vagn, är en kvarn lämplig för sådant arbete. Om du ställer in en låg hastighet på verktyget och följer processen kan du snabbt vässa mejslarna.

Bild
Bild

Slipningsprocessen utförs med ett sliphjul som sätts på istället för kvarnens skärskiva. Det är viktigt att pausa för att inte överhetta bladet, annars blir det sprött och verktyget kommer inte att kunna utföra sina funktioner fullt ut. Avfasningsbehandlingsschemat skiljer sig inte från andra alternativ och kräver också användning av slipmedel av olika kornstorlekar.

Bild
Bild

De som är seriöst engagerade i träsnideri eller andra snickerier kan köpa certifierade slipmaskiner som inte bara kan slipa mejslar utan även annan utrustning av denna typ.

Och även till försäljning finns kit för slipning av mejslar, bestående av en vikbar goniometer, som låter dig ställa in önskad och korrekt lutningsvinkel för verktyget, en slipstång med olika typer av spannmål och olja.

Bild
Bild

Beroende på budget och andra möjligheter kan alla välja det mest praktiska och effektiva alternativet för slipning av mejslar. På grund av olika storlekar, tjocklekar och former på dessa verktyg fungerar inte alla metoder lika bra för de tillgängliga alternativen. Genom att välja rätt sätt att slipa verktyget och verktyget för det kan du snabbt klara av denna uppgift och stabilt underhålla mejslarna i fungerande skick.

Rekommenderad: