Rak Slipmaskin: Funktioner I Nätverk Och Elektriska Slipmaskiner För Metall. Val Av Redskap För Modeller Med Variabel Hastighet

Innehållsförteckning:

Video: Rak Slipmaskin: Funktioner I Nätverk Och Elektriska Slipmaskiner För Metall. Val Av Redskap För Modeller Med Variabel Hastighet

Video: Rak Slipmaskin: Funktioner I Nätverk Och Elektriska Slipmaskiner För Metall. Val Av Redskap För Modeller Med Variabel Hastighet
Video: 1.1 Skärteknik - Varvtal & skärhastighet 2024, Maj
Rak Slipmaskin: Funktioner I Nätverk Och Elektriska Slipmaskiner För Metall. Val Av Redskap För Modeller Med Variabel Hastighet
Rak Slipmaskin: Funktioner I Nätverk Och Elektriska Slipmaskiner För Metall. Val Av Redskap För Modeller Med Variabel Hastighet
Anonim

Raka slipmaskiner är välkända bearbetningsverktyg och används ofta i konstruktion och renovering. Enheter är allmänt representerade på den moderna marknaden och är oumbärliga hjälpare för både hantverkare och proffs.

Enhet och syfte

Raka slipmaskiner har en ganska enkel design och kännetecknas av frånvaron av komplexa enheter. De består av en elmotor som omvandlar elektrisk energi till vridmoment, en växellåda som överför rotation till enhetens arbetsverktyg och en spindel på vilken olika redskap är fästa. Enheten har ett robust stötsäkert hölje och är utrustat med ett bekvämt ergonomiskt grepp. Ett kännetecken för verktyget är dess avlånga form och en speciell långsträckt struktur hos spindelaggregatet, som påminner om en lång stam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudskillnaden mellan raka slipmaskiner och vinkel-, vibrations- och brochingsprover är spindelns längsgående läge i förhållande till verktygsaxeln . Tack vare denna design är tillgången till svåråtkomliga platser mycket förenklad, vilket inte kan nås med andra typer av slipmaskiner. Detta gör att du kan slipa den inre ytan av smala hål och rengöra olika delar av komplexa enheter utan att demontera dem.

Användningsområdet för FSHM är ganska omfattande. Tack vare ett brett utbud av tillbehör med en mängd olika storlekar och former används verktyget framgångsrikt för att ta bort grovhet, ojämnheter och grader från trä-, metall- och betongytor. Detta låter dig aktivt använda den i bilverkstäder för att ta bort rost från enheter, rengöra svetsade sömmar när du utför karosseri och VVS -arbeten, och även använda enheten i möbel- och träbearbetningsindustri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

De huvudsakliga tekniska parametrarna för raka slipmaskiner är motoreffekt och vridmoment. De flesta av de tillverkade verktygen tillhör inte kategorin elektrisk kraftutrustning och är utrustade med motorer med en effekt på 600 till 800 W. Sådana modeller representerar den mest talrika gruppen av FSM och används för hemmabruk. Mer seriösa professionella modeller har en motor med en effekt på 2 eller mer kW, vilket gör att de kan användas i bilservice och möbelproduktion.

Arbetsaxelns rotationshastighet beror direkt på motoreffekten och är cirka 10 000 rpm för hushållsmodeller och över 25 000 för professionella modeller. Många moderna kopior är utrustade med funktionen att justera antalet varv, vilket är mycket bekvämt vid bearbetning av olika ytor, så att du kan ställa in önskad hastighet för varje specifikt material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Huvudkriteriet för klassificering av raka slipmaskiner är typen av motorns strömförsörjning. På grundval av detta finns det tre kategorier av enheter: nätverk, batterier och pneumatiska modeller.

Nätverksenheter är den vanligaste typen och är utrustade med en elmotor som drivs från elnätet. Fördelarna med sådana maskiner är möjligheten till kontinuerlig drift under en längre tid, ganska hög effekt hos de flesta prover, låg vikt och rimlig kostnad. Bland nackdelarna kan man notera instrumentets fullständiga volatilitet och omöjligheten att använda det i fältet. Dessutom, om arbete utförs på något avstånd från strömkällan, blir det nödvändigt att dra ledningar eller använda förlängningssladdar.

Bild
Bild

Uppladdningsbar PSHM är enheter som också är utrustade med en elektrisk motor, vars drift utförs från ett batteri. Fördelen med sådana prover är hög rörlighet och möjligheten att använda på platser som inte är utrustade med elektriska nät. Plusserna inkluderar också den låga ljudnivån under drift och frånvaron av ledningar. Nackdelarna är den korta drifttiden på en enda laddning, i genomsnitt cirka en timme och mer vikt i jämförelse med nätverksmodeller. Det senare beror på närvaron av ganska tunga batterier, så minsta vikt för en sådan enhet är 1,5 kg.

Dessutom måste batterier ständigt laddas, vilket leder till en betydande avmattning av arbetsflödet. Sådana modeller kännetecknas av lägre effekt jämfört med elektriska och pneumatiska enheter och ett högt pris.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatisk PShM används huvudsakligen i industrianläggningar och i konstruktion. De används för att rengöra svetsfogar, ta bort rost och även ta bort grader från metall- och betongunderlag. Fördelen med pneumatiska prover är deras höga effekt och möjligheten till kontinuerlig drift under lång tid. Nackdelarna inkluderar behovet av att köpa en luftkompressor, slangarna som sträcker sig från den, liksom den allmänna volymen och höga kostnaderna för utrustningen.

Nästa tecken för klassificering av PSHM är deras storlek. Enligt detta kriterium utmärks två typer av enheter. Den första gruppen innehåller exemplar i full storlek med ett fullvärdigt handtag, vars arbete utförs med två händer. Den andra kategorin representeras av minimaskiner med låg effekt, vars kropp passar i din handflata.

Det är lättare att utföra finare arbete med sådana enheter, men på grund av deras breda kropp lyckas de inte alltid slipa svåråtkomliga platser.

Bild
Bild

Typer av bilagor

PSHM: s arbetsverktyg är sliphuvuden, som är en slipsten som är fixerad på en dorn och fixerad i en hylsa. Sliphuvuden finns i ett stort sortiment och finns i cylindriska, trapetsformade, sfäriska och koniska former. Förutom slipmedlet kan en fräs också installeras i PSHM -hylsan, vilket gör det möjligt förutom slipning att utföra en del fräsarbeten. Detta utökar PSHM: s omfattning betydligt och gör det möjligt att arbeta med trä, plast och aluminium. Sliphuvudena finns i ett brett utbud av standardstorlekar med diametrar från 3 till 40 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Ett stort antal både inhemska och utländska företag bedriver produktion av FSHM. Nedan följer en kort översikt över de mest populära designerna.

  • Pneumatisk modell av det ryska märket " Kaliber" PNG-6, 3/115 , produceras i Kina, förbrukar 115 liter luft per minut och kan rotera arbetsverktyget med en hastighet av 22 000 rpm. Enheten är utrustad med ett bekvämt fodral, är utrustad med en uppsättning av de mest "populära" redskapen och väger bara 1, 2 kg. Priset är 1 750 rubel.
  • Elektrisk tysk modell Bosch GGS 28 C Professional utrustad med en 650 W motor med mjukstartfunktion och ett KickBack Stop -system, som omedelbart stänger av motorn vid minsta blockering av arbetsskivan. Axelns rotationshastighet når 28 000 rpm, vikten är 1, 4 kg, kostnaden är 12 500 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppladdningsbar PSHM Makita BGD800C Den är utrustad med ett litiumjonbatteri med en spänning på 18 V, kan rotera verktyget med en hastighet av 25 000 rpm och väger 2 kg. Produktens kropp är utrustad med gummikuddar, vilket avsevärt minskar vibrationer och ökar bekvämligheten med att använda enheten. Dessutom har enheten funktioner som elektroniskt motorskydd mot överbelastning och stabilisering av antalet varv under ökad belastning. Batteriets laddningstid är 22 minuter, kostnaden för verktyget är 7 000 rubel.

Bild
Bild

Valbara kriterier

När du köper en PSHM måste du först och främst vara uppmärksam på kraften och rotationshastigheten hos arbetsaxeln. Så, om enheten behövs för arbete i en hemverkstad, kan du begränsa dig till en nätverksmodell med en effekt på högst 0,8 kW. För arbete i en sommarstuga och när du bygger ett privat hus är det bättre att välja en laddningsbar enhet. Sådana enheter är helt autonoma och kräver inget uttag. Om enheten köps för en biltjänst och utför metallarbeten, är ett kraftfullt pneumatiskt prov det bästa alternativet.

Nästa urvalskriterium är närvaron av ytterligare funktioner, som, trots att de inte har någon signifikant effekt på enhetens arbetskvaliteter, kan förenkla och underlätta arbetet med den avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa alternativ inkluderar närvaron av fästen och en flexibel axel, som gör det möjligt att genom att fästa maskinen på en arbetsbänk med hjälp av arbete på alla svåråtkomliga platser. Detta befriar dina händer från behovet av att hålla en tung enhet och låter dig utföra "smycken" typer av arbete.

Rekommenderad: