Isskruv Mora: Hur Man Slipar De Sfäriska Knivarna På Den Svenska Isskruven? Bruksanvisning För Modeller. Hur Väljer Man En Skruv? Hur ökar Brunnens Diameter?

Innehållsförteckning:

Video: Isskruv Mora: Hur Man Slipar De Sfäriska Knivarna På Den Svenska Isskruven? Bruksanvisning För Modeller. Hur Väljer Man En Skruv? Hur ökar Brunnens Diameter?

Video: Isskruv Mora: Hur Man Slipar De Sfäriska Knivarna På Den Svenska Isskruven? Bruksanvisning För Modeller. Hur Väljer Man En Skruv? Hur ökar Brunnens Diameter?
Video: Anchors on ice: Building V-thread and ice screw anchors – a guide – Tutorial (14/18) | LAB ICE 2024, Maj
Isskruv Mora: Hur Man Slipar De Sfäriska Knivarna På Den Svenska Isskruven? Bruksanvisning För Modeller. Hur Väljer Man En Skruv? Hur ökar Brunnens Diameter?
Isskruv Mora: Hur Man Slipar De Sfäriska Knivarna På Den Svenska Isskruven? Bruksanvisning För Modeller. Hur Väljer Man En Skruv? Hur ökar Brunnens Diameter?
Anonim

Mora är en liten svensk stad känd för sanna mästare i sitt hantverk: knivar tillverkade av dem är kända och populära inte bara i Europa. År 1955, förutom de vanliga köks- och jakttillbehören, släppte företaget med samma namn, Mora, först en isskruv med ovanliga skedknivar.

Bild
Bild

Funktioner av ismaskiner Mora

Knivens ovanliga form är inte det enda som fiskare uppmärksammade. Den mest slående visuella skillnaden är borrens omvända rotation och arbeta med båda händerna medan du borrar. Redan under användning noterade fiskarna stålets kvalitet och verktygets montering, liksom dess pålitliga och långa livslängd.

För tillverkning av knivar för isskruvar använder svenska Mora främst två typer av stål

  1. Sandvik -märket "12c27 " - stål härdat med flytande kväve; hårdhetsintervall 59-60 HRC - den högsta nivån, samtidigt som karbidens fina struktur bibehålls. Skiljer sig i kompositionens renhet, det vill säga frånvaron av föroreningar.
  2. Kolstål C - kolstål, som är lättare att slipa, ökar bladens hållfasthet, men på grund av kolinnehållet rostar det snabbare och kräver därför mer noggrant underhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan egenskap är närvaron av två noder vid anslutning av delar av borrmaskinen: den teleskopiska förlängningen gör att människor i olika höjder kan borra is med olika tjocklekar och vikningsenheten ger kompakt transport.

En egenskap hos borren kan också kallas svårigheten att utföra korrekt slipning av bladen.

Men mer om det nedan. Låt oss nu bekanta oss med isskruvarna av det namngivna märket som helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller och deras egenskaper

För att besluta om köp av en borr, låt oss analysera de modeller som oftast nämns av säljare och köpare.

Hela sortimentet kan delas in i följande grupper:

  • billiga övningar för nybörjare;
  • dyrare och tekniskt svårt för amatörer och proffs;
  • isskruvar för vintersportfiske;
  • elitboer.
Bild
Bild

Ett av de enklaste och billigaste alternativen - ICE SPIRALEN … Platta knivar tvingar hålet att borras längre. Men modellen är mycket effektiv på flerskiktad och våt is. På grund av närvaron av knivar med olika diametrar (175 och 200 millimeter) är det möjligt att öka hålets diameter. Ett axiellt lås på handtaget kommer att göra borren mer kompakt.

Verktyget kan borra is med en tjocklek på 95 cm. Vid viktning är längden upp till 80 cm. I arbetstillstånd är den 150 cm, inklusive skruven 47–55 cm lång.

Det är möjligt att använda en elektrisk borr eller skruvmejsel med en 18 mm adapter - adapter, samt en förlängningskabel 31,5 cm. Färgen på skruven är blå.

I samma kategori IS LÄTT. Ett utmärkande drag är frånvaron av en vikningsenhet … Detta alternativ gör det möjligt för nybörjare att hantera modellen mer fritt utan rädsla för att skada den i vecket. Det finns en förlängningssladd. De tekniska egenskaperna liknar den tidigare borrmaskinen. Vikt ca 3 kg. Färgen är också blå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kategorin "yrkesfiskare" representeras av modellen för tunn is (upp till 85 cm) ICE MICRO … När den är vikt är den 53 cm lång och får plats i en ryggsäck. I arbetet - upp till 137 cm (förlängningssladden kan fästas fyra gånger och förlängas upp till 46 cm). Skruvlängden är 34 cm. Allt detta gör borren lätta - 2, 2–3, 2 kg, beroende på modifiering. Sfäriska knivar med flera diametrar: 110, 130, 150, 200 mm. Skruvens färg är röd.

För proffs finns modellen ICE ARCTIC används under kalla vintrar på tjockt isöverdrag av en damm. Den åttio centimeter borren kan borra is upp till 1,6 m tjock. Det vikbara handtaget i kombination med förlängningen ökar möjligheten att borra två meter is och ännu mer. Vid fällning har borren en längd på 114 cm. Det finns 3 modifieringar beroende på storleken på sfäriska knivar: 110, 130, 150 mm. Vikt - från 3, 4 till 4, 2 kg. Skruvens färg är gul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mora ICE Expert har tjänat för sportfiskare-idrottare länge. Nu har dess plats tagits av en mer modern ICE Expert Pro … Modellen är utrustad inte bara med en vikning, utan också med ett teleskopiskt handtag.

Skruvlängd - 48–58 cm. Maximalt tjocklek - 120 cm. Den har fyra modifikationer, som i ICE MICRO, men med moderniserade sfäriska blad för att öka ROP. En 31 cm förlängning kan köpas separat, men plasthöljen för knivar ingår. Skruvens färg är grön.

Hastigheten att borra hål och deras antal under en viss tid är grundläggande indikatorer för sportfiske. Det är därför de uppskattas motoriserade isskruvar. Bland Mora är detta till exempel ICE S-140 (Solo 3.0hp) … Lätt, tyst 3 hk motor. med. och en rymlig tank för 0,68 liter. Vikt - 9,5 kg. Kan köpas separat eller komplett med skruv. Skruvens färg är svart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den nyaste i sortimentet - Mora Nova System … Den är placerad som en konstruktionsuppsättning för fiskare, eftersom du kan köpa dess individuella element och montera isskruven du behöver.

Med hjälp av en bensin- eller elmotor utökas modellens kapacitet. Men du kan använda den utan krusiduller - i manuellt läge.

I den manuella versionen är borren 10% lättare än andra modeller. Huvudfunktionen är det avtagbara skärhuvudet av kompositmaterial. Möjligheten att byta ut elementen gör att du kan spara pengar: det räcker med att köpa löstagbara huvuden med en annan diameter än isskruvens storlek för att inte köpa en annan skruv eller skruv. Huvuddiametrar: 110, 130, 160 mm.

Skruvlängden är 42–80 cm och borren i fungerande skick är 130–175 cm. Vikt - 2, 3–3, 45 kg. Den maximala istjockleken är 90–120 cm.

Utbytbara sfäriska knivar kan vara standard universella, höghastighets eller för motorborrar. Borren kan förlängas med 30 cm med en förlängning. Du kan köpa en 22 mm Mora 21141 -adapter för uppgradering till en motorborr.

Skruvens färg är vit. Handtagets färg - ljusgrön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knivar

Valet av kniv för en isskruv beror på istypen: torris borras med raka blad vid inte för låga temperaturer. De är de vanligaste för ryska övningar, som använts i ungefär ett halvt sekel. För andra typer av is, använd:

  • stegade knivar med två raka skär för stark is på en frostig dag;
  • triangulära blad med tre skäreggar används för att smälta lös våris (en sällsynt vara i fiskebutiker);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • tandade blad inte ännu allmänt populär bland fiskare; designad för mjukare is;
  • sfäriska rundade munstycken kallas universal: lämplig för torr och våt lös is, kräver minimal fysisk ansträngning från sportfiskare.

De flesta modeller av svenska isskruvar har sfäriska knivar, mindre ofta platta.

Ibland har ett platt blad en välvd skärkant. För att borra med en sådan kniv spenderas mindre ansträngning, men mer tid. På grund av de lägre ansträngningskostnaderna är en sådan kniv lämplig även för kvinnor och barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välja ett blad för skruvar

Erfarna fiskare har utvecklat sina egna regler för val av knivar för skruvar.

  • Måtten på skruvarna med blad måste vara lämpliga för fiskeförhållandena: det är ingen mening att använda en liten skruv för att borra ett hål med stor diameter.
  • När du köper, läs noga certifikaten: ursprungslandet Mora är Sverige, men inte de asiatiska länderna. Bladen av dålig kvalitet är slöseri med pengar.
  • Oförmågan att förutsäga istypen före fiske är anledningen till att använda mer universella - sfäriska knivar istället för raka knivar.
  • En uppsättning Mora -blad kan inte vara billiga (i nuvarande priser är detta inte mindre än 1500 rubel).
  • Var försiktig när du köper blad under transporten - glöm inte att köpa lock. Detta kommer också att skydda sportfiskaren själv från olycksfall.
Bild
Bild

Hur man slipar sfäriska knivar

Absolut alla sportfiskare som använder isskruvar med sfäriska knivar av namnet säger att sådana blad är mycket svåra att slipa hemma.

För att borra hålet i önskad hastighet och med minimal ansträngning byter fiskare vinkeln på bladen.

Detta förändrar verktygets arbetsförmåga. Detta kan uppnås genom att installera olika brickor eller distanser under bladen. Men om knivarna är tråkiga hjälper inga knep borra is utan problem.

Det enklaste sättet att hålla ordning på ditt instrument är ständigt uppdatera knivar … Men eftersom deras kostnad når 40% av kostnaden för hela borren, försöker många vässa bladen på egen hand. Problemet är att sfäriska knivar, förutom fint sandpapper, behöver en böjd yta. En burk används ofta för detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men yrkesfiskare erbjuder följande sätt att slipa sfäriska knivar

  • Slipa bladet till fabriksvinkeln (plus 1-2 grader) med "Efim" -kvarnen.
  • För att göra detta, använd en smal diamant, halvtums Boride slipande stenar, rundade stenar.
  • Ta bort borren för hand på den 5 mikron stora stenen medan du håller bladet nästan parallellt med stenen medan du arbetar med säden.
  • Gå vagnen igen, avsluta med 10 mikron.
  • Ta bort burren från baksidan med en tunn sten.
  • Skärpningens riktighet kontrolleras genom att klippa tidningspapper. Tidningen ska klippas, inte slits.

Dessutom rekommenderar erfarna fiskare att slå in skruvarna med fum eller tejp innan knivarna fästs. Då kommer de inte att varva ner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reglerna för säker drift (allmänna instruktioner för isskruvar) kommer att vara användbara för nybörjare för vinterfiske

  • För att inte slå ner fabriksinställningarna, installera inte knivarna omedelbart efter köpet.
  • Efter borrning skruvas borren i isrätt i upprätt läge, detta kommer att ta bort vatten från bladen.
  • Det rekommenderas inte att slå is från skruven.
  • Försök att rengöra knivarna genom att slå isen leder till deras deformation.

Om temperaturen på luft och vatten inte är särskilt låg kan du bli av med isen på bladen genom att sänka skruven till handtaget i vattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Borrning av hål nära stranden eller nära botten kommer att resultera i förlust av skärprestanda på bladen. En extra uppsättning blad kommer att rädda dagen.
  • Under transporten sätts ett lock på varje kniv.
  • Knivar byts ut enligt reglerna för arbete med skärverktyg.
  • För att göra isskruven riktigt säker bör du inte köpa "icke-inhemska" blad, kontrollera certifikat vid köp och akta dig för skrupelfria leverantörer.

Varje amatör och professionell har sina egna favoritverktyg, enheter, prylar, utrustning. Många är rädda för att de med tiden inte kommer att kunna hitta reservdelar till sina borrar. Men vinterfiskare är förvånade och glada över att konstatera att Mora -företaget, som tar hand om sina kunder och dess namn, producerar knivar även för de boare som avbröts på 90 -talet av förra seklet.

Rekommenderad: