Slipvirke: Hur Man Slipar Träväggar? Hur Slipar Man ändarna Med En Kvarn Och Gör Dem Släta Med Egna Händer? Vilket är Det Bästa Sättet Att Slipa För Målning?

Innehållsförteckning:

Video: Slipvirke: Hur Man Slipar Träväggar? Hur Slipar Man ändarna Med En Kvarn Och Gör Dem Släta Med Egna Händer? Vilket är Det Bästa Sättet Att Slipa För Målning?

Video: Slipvirke: Hur Man Slipar Träväggar? Hur Slipar Man ändarna Med En Kvarn Och Gör Dem Släta Med Egna Händer? Vilket är Det Bästa Sättet Att Slipa För Målning?
Video: Tvätta och skrapa fasad - steg för steg 2024, April
Slipvirke: Hur Man Slipar Träväggar? Hur Slipar Man ändarna Med En Kvarn Och Gör Dem Släta Med Egna Händer? Vilket är Det Bästa Sättet Att Slipa För Målning?
Slipvirke: Hur Man Slipar Träväggar? Hur Slipar Man ändarna Med En Kvarn Och Gör Dem Släta Med Egna Händer? Vilket är Det Bästa Sättet Att Slipa För Målning?
Anonim

Under konstruktions- och reparationsarbetet används olika trämaterial. För inredning och utvändig dekoration tas ofta timmer. Samtidigt måste strukturer gjorda av det utsättas för särskild bearbetning och slipning, vilket kommer att göra deras yta jämnare och mer estetisk. Idag kommer vi att prata om hur man slipar timret på rätt sätt, samt om vad som är det bästa sättet att göra det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av slipning

De flesta byggnader är gjorda av icke-hyvlat material med ojämna fasningar. Detta kan avsevärt förstöra utseendet på strukturen, därför krävs i detta fall ytterligare efterbehandling, både utanför och inne i huset. Ett förbehandlat virke har ett mer estetiskt utseende. Ofta, efter installationen, är beläggningarna inte färdiga med andra dekorativa material, varför användningen av detta trä i de flesta fall medger betydande besparingar.

Träbehandling måste utföras innan antiseptiska och andra skyddande föreningar appliceras. Slipningsproceduren förlänger konstruktionens livslängd avsevärt, eftersom olika skyddande impregneringar på ytan av ett sådant träd tränger mycket djupare.

Dessutom kan slipning förbättra träets naturliga skönhet och förbereda ytan för framtida målning. Det tar bort alla befintliga oegentligheter och flis, vilket gör att färgämnet kan falla jämnt på basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du slipa en bar?

Detta material kan bearbetas med alla typer av metoder och med hjälp av olika enheter. Varje metod har sina egna fördelar och nackdelar. Följande verktyg används oftast.

Bandslipmaskin . Detta alternativ anses vara optimalt för slipning av träytor. Denna enhet är den kraftfullaste av alla manuella maskiner. Det kommer att spara mycket tid och ansträngning, eftersom det kan hantera bearbetning snabbare än annan utrustning. Dessutom låter enheten dig justera alla änddelar av strukturen, ta bort även de största oegentligheterna och vid behov bilda böjda former.

Bild
Bild

Vinkelslip (kvarn) . Detta verktyg kommer att visa sig vara ett mångsidigt alternativ för träbearbetning. I det här fallet måste du välja rätt tillbehör för slipning. Oftast är det dessa enheter som arbetar med material för målning. I processen för att genomföra proceduren är det bättre att hålla tekniken på minsta hastighet.

Bild
Bild

Elektrisk borr … Detta verktyg används tillsammans med ett speciellt sliphjul. Utrustning används som regel endast när det inte finns några särskilda krav på noggrannhet och jämnhet.

Bild
Bild

Kom ihåg att innan du börjar arbeta med en slipanordning bör materialets yta vara förberedd för detta . För att göra detta kan du använda en speciell sandblästringsmaskin eller ta ett enkelt sandpapper (det är bättre att använda ett grovkornigt).

Under förbehandlingen jämnas träets yta gradvis ut, antalet flis blir minimalt. Om du använder limmat laminerat virke under konstruktionen kan du omedelbart använda ett fint slipmedel . Glöm i alla fall inte att du inte kommer att kunna slipa träet helt med ett verktyg. Nästan varje sådan design har svåråtkomliga områden som måste nivelleras manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utförande teknik

Att slipa virket ordentligt med egna händer, för att göra det helt slätt, några viktiga nyanser av detta förfarande bör beaktas . Glöm inte att slipning av nysågat virke är strängt förbjudet, eftersom färskt material snabbt kan täppa till alla redskap. Om träbeläggningar har fått en blåaktig nyans är det före proceduren nödvändigt att bleka en sådan yta med slipande element. Sliptekniken i sig kan variera beroende på vilken typ av trästruktur som kommer att bearbetas.

Vid utjämning av änddelarna med en kvarn bör arbete utföras i flera steg, eftersom det är denna del av produkten som oftast utsätts för de negativa effekterna av fukt, börjar svälla, spricka … Slipning av änden bör börja med en grov utjämning, då blir det möjligt att börja efterbehandling och polering (det är bättre att göra det med en slipmaskin).

När alla steg har utförts täcks virkets yta nödvändigtvis i flera lager med en speciell skyddande impregnering för trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grov inriktning ger avlägsnande av svart träpigment från ytan. En liten hög bör visas i detta skede. Slipning färdig innebär att bli av med ludd, mekaniska skador och bucklor. Det polerade materialet måste dessutom bearbetas med ett vibrationsmunstycke, en sandblästringsanordning. Detta gör att du äntligen kan bli av med mindre repor och andra defekter som har uppstått under arbetet. Impregneringsstadiet med skyddande ämnen är obligatoriskt för alla träslag och arter.

En något annorlunda teknik tillhandahålls för laminerat fanerträ . Denna typ kräver grundläggande slipning omedelbart efter den slutliga monteringen av strukturen, eftersom detta trä är mest mottagligt för olika negativa atmosfäriska påverkan. Dessutom, under torkning, börjar fibrerna i det laminerade fanerträet gradvis bula ut, och det är nästan omöjligt att ta bort dem genom enkel slipning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du planerar ytan på en rund trävägg behöver du vinkelslip , men för svåråtkomliga områden kan du använd också en elektrisk borrmaskin eller använd en speciell grund slipmaskin.

Kom ihåg att även vid bearbetning av produkter av tillverkare avlägsnas alla skyddande impregneringar noggrant med speciella slipmedel, eftersom nya lager av föreningar och antiseptika måste slipas efter slipning. Slipning av den profilerade stången bör utföras i två steg . Nivelleringen utförs först med ett grovt slipmedel. Efter fullständig krympning görs den sista poleringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

I processen att slipa virket är det värt att hålla sig till några viktiga säkerhetsregler , eftersom de bildade små vassa partiklarna av trä kan skada en person allvarligt. Dessutom är det minsta dammet ganska lätt att komma in i luftvägarna.

Först måste du köpa en andningsskydd och speciella skyddsglasögon. Det rekommenderas också att förbereda en konstruktionsdammsugare, med vilken du snabbt och enkelt kan bli av med damm.

Bild
Bild

Rekommendationer

Malning görs bäst efter noggrann torkning av materialet (särskilt för profilerade ytor), men före installation av dörr- och fönsterkonstruktioner, installation av tak och golv. Denna begränsning beror på det överflöd av damm som återstår efter utjämning.

Innan du börjar arbeta måste du Förbered försiktigt väggbeläggningarna från virket … Om du ska bearbeta inomhus måste du först och främst bli av med hartset som kommer ut. Du kan använda en liten skrapa för att göra detta. Stora blodproppar bör avlägsnas med speciella lösningsmedel. Om hartset inte avlägsnas, kommer det snabbt att göra slipmedlet oanvändbart, täppa till dess struktur, och detta kommer att göra att färgen därefter inte kan ligga jämnt på materialets yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du börjar slipa, var noga med att vara uppmärksam på parametrarna för den tekniska utrustningen . Kvarnen måste ha en effekt på minst 1 kW. Att använda en svagare apparat kan leda till bildandet av spår på ytan, vars avlägsnande kommer att vara ganska problematisk. För att slipningen ska gå så smidigt som möjligt och resultatet bli av hög kvalitet bör du övervaka maskinens framsteg och träfibrernas riktning. De måste matcha varandra.

Glöm inte att fylla på med byggfärg i förväg för ytterligare beläggning av virket . Efter slipning börjar det snabbt förlora sitt attraktiva utseende, mörknar, vilket kan påverka den framtida beläggningen negativt. Därför rekommenderas att applicera pigment snabbare. Annars måste du slipa ytan igen.

Rekommenderad: