Isskruv: Hur Man Slipar Titanknivar För Isfiske? Hur Skiljer Sig En Bensin Ismaskin Från En Elektrisk? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transportera: I Ett Fodral Eller Ett Rör?

Innehållsförteckning:

Video: Isskruv: Hur Man Slipar Titanknivar För Isfiske? Hur Skiljer Sig En Bensin Ismaskin Från En Elektrisk? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transportera: I Ett Fodral Eller Ett Rör?

Video: Isskruv: Hur Man Slipar Titanknivar För Isfiske? Hur Skiljer Sig En Bensin Ismaskin Från En Elektrisk? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transportera: I Ett Fodral Eller Ett Rör?
Video: 10 Most Dangerous Trees You Should Never Touch 2024, Maj
Isskruv: Hur Man Slipar Titanknivar För Isfiske? Hur Skiljer Sig En Bensin Ismaskin Från En Elektrisk? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transportera: I Ett Fodral Eller Ett Rör?
Isskruv: Hur Man Slipar Titanknivar För Isfiske? Hur Skiljer Sig En Bensin Ismaskin Från En Elektrisk? Vilket är Det Bästa Sättet Att Transportera: I Ett Fodral Eller Ett Rör?
Anonim

När nästa säsong av vinterns undervattensfiske är precis runt hörnet förbereder hundratals och till och med tusentals sportfiskare ett verktyg som är nödvändigt för isfiske - en isskruv. Även om jag måste säga att de mest erfarna fiskarna förbereder sig på detta sätt, och nybörjare bara funderar på hur man väljer rätt verktyg.

Bild
Bild

Vad det är?

Isskruvar är ganska praktiska verktyg som gör att du snabbt och enkelt kan borra hål i is. De huvudsakliga strukturella elementen i mekanismen är en skärkniv, liksom en stag och skruvar.

Den största fördelen med enheten framför mejseln är att chucken inte kan borra mer än 25-35 cm , medan en isskruv låter dig göra ett hål upp till 1 meter djupt på bara 3-4 minuter. Det är anmärkningsvärt att hålen som erhålls på detta sätt har en jämn cylindrisk form, och ljudet vid borrning är mycket lägre än när man skär ett hål med en isplock, och som alla fiskare vet, skrämmer höga ljud bort fisken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Butikerna erbjuder ett brett urval av olika typer av isskruvar: handhållna, elektriska och motoriserade skruvar.

Kanske har enheterna bara en nackdel - om du fångar en stor fisk, kommer den helt enkelt inte att krypa genom hålet, så du måste antingen plocka upp en isplocka eller borra ett andra, kombinerat hål i närheten - och det andra alternativet är inte helt bekvämt. Behovet av dem verkar dock extremt sällan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad består den av?

Vid första anblicken kan det tyckas att det inte är någon skillnad mellan olika modeller av isskruvar, men ändå har dessa enheter ganska många skillnader beroende på deras designfunktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Knivar

Bladen är maskinens huvudkomponent. Varje fiskare försöker klargöra på förhand vad isens struktur och tjocklek är i reservoaren där han planerar att fiska. Information om iskåpan samlas in: den är tät eller tunn, torr eller våt, viskös eller hård. Beroende på svaren på dessa frågor är olika typer av knivar fästa på borren.

De är av flera typer:

  • hetero;
  • tvåstegs;
  • trestegs;
  • halvklotform;
  • tandad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är inte en fullständig lista, eftersom ingenjörer arbetar outtröttligt för att förbättra ändringarna. Tack vare detta visas nya modeller och sorter av isskruvar varje säsong.

Oftast används raka knivar, de är ganska effektiva vid borrning av en isskorpa av alla storlekar och tillstånd . Även om till exempel borrning av våtis blir mycket lättare än torris.

När vårvärmen börjar, när isen blir mer trögflytande, kommer användningen av knivar inte längre att vara lika effektiv. Fiskare kommer att behöva anstränga sig mycket för att göra ett eller två hål, men när de letar abborre och mört måste de ofta borra flera dussin hål där. I det här fallet är det bättre att använda tandade knivar. De har en mycket mindre kontaktyta mellan kanten och det viskösa islagret, och därför är arbetet mycket snabbare och enklare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Två- eller trestegsknivar används för arbete med mycket torris . Arbetskanterna på sådana knivar finns på flera nivåer, så de skär inte så mycket som de lyser upp tjock is.

Sfäriska knivar anses vara mångsidiga eftersom de kan borra alla typer av isskydd. Men de har en ganska allvarlig nackdel - de är mycket svåra att vässa för hand.

Utan specialverktyg är det nästan omöjligt att behålla samma skärpningsvinkel över hela ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruva

Isskruvens huvudfunktion är att ta bort smulande isskorpa medan du borrar ett hål. Storleken på hålet som fiskaren kommer att göra beror på enhetens storlek. Typiskt svetsas skruvarna till skruvaxeln med hjälp av punktsvetsar längs hela förbindningslinjen med maskinkroppen.

Beroende på parametrarna för skruven och knivarna varierar storleken på det borrade hålet också . Både ryska och utländska tillverkare producerar modeller med hålparametrar från 9 till 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att små hål är mycket lättare att borra än stora hål, men stora fiskar passar inte. Därför, när du köper en isskruv, bör dessa faktorer beaktas och göra ett val baserat på dina behov och möjligheter.

Oftast köper vinterfiskeentusiaster installationer som tillåter borrhål på 11 och 13 cm i storlek . - även små och medelstora gäddor som väger upp till 1,5-2 kg kan krypa igenom dem. Men sportfiskare som är specialiserade på stora flodfiskar bör välja modeller med diametrar på 15 cm eller mer.

Bild
Bild

Penna

För att göra ett hål är det nödvändigt att rotera handtaget moturs, om vi pratar om inhemska modeller och enligt pilen, om importerade. För en ung användare har detta faktum ingen grundläggande betydelse, men erfarna fiskare byter ganska hårt från en modell till en annan - det är inte förvånande, vanan är en envis sak.

Fram till nyligen var moderna ryska tillverkade isskruvar utrustade med ett plasthandtag ., som ofta sprack i extrem kyla. Det är därför erfarna fiskare omedelbart lindade in den med självhäftande gips eller eltejp. På så sätt skyddade de materialet och skyddade enheten från skador. Framstegen är dock inte värda platsen - de senaste modellerna är utrustade med varmare gummihandtag som inte är rädda för mekaniska skador eller låga temperaturer.

Bild
Bild

Det bör noteras att längden på en enhet är 1,5 meter eller mer. För att verktyget enkelt ska kunna flyttas till fiskeplatsen eller transporteras i transport, är det utrustat med specialanordningar som du kan förkorta installationen för en stund. Det vill säga, de är utrustade med mekanismer som låter dig helt enkelt vika den på mitten.

De flesta erfarna fiskare som köper en isskruv för sig själva, tvekar inte att föredra bara de verktyg som kan fällas till hälften.

Bild
Bild

Vyer

I moderna butiker kan du hitta isskruvar av olika modifikationer och tillverkare.

Bensin

I de flesta fall fungerar isskruvar för isfiske på tvåtaktsmotorer av bensintyp, vars effekt når 3 liter. med. Som bränsle används en blandning av bensin och motorolja i ett förhållande av 40: 1. Normalt är sådana motorer anpassade till alla temperaturförhållanden och är lätta att starta även i de mest allvarliga förkylningarna. Massan av en sådan enhet når 10 kg.

En sådan mekanism är mycket mer lönsam än en manuell, eftersom under den senare borrar ett hål gör en borrmaskin 5-6 hål med en diameter på upp till 20 cm. Dock rekommenderar erfarna fiskare att köpa en enhet som är utrustad med ett extra handtag för manuell borrning. Den kan användas i en situation när tanken har slut på bränsle, eller om enheten av någon anledning vägrar starta.

Bild
Bild

Men dessa motorborrar har också sina nackdelar, och den viktigaste är vikten-massan på en sådan enhet är minst 8-10 kg . Dessutom gör motorborren mycket ljud under drift och detta skrämmer ofta bort fisken. Användningen av bensinövningar kräver ytterligare bränslekostnader, och det gör fisket till ett ganska dyrt nöje.

Motorborren är optimala i de fall där det är nödvändigt att göra ett betydande antal hål på 15 mm eller mer, och om du gör ett hål med en storlek på 25 cm kan du inte göra det ensam - du kommer definitivt att behöva en partner.

Bild
Bild

Elektrisk

Jämfört med bensindrivna isborrar har elektriska isskruvar ganska många fördelar: de är billigare, väger mycket mindre och fungerar samtidigt nästan tyst.

Vanligtvis ingår en elektrisk kabel med ett sådant verktyg, som är ansvarig för att ladda enheten från någon motoriserad utrustning eller till och med från en cigarettändare i bilen. De flesta elektriska borrarna gör det möjligt att byta ut en standardskruv med en annan med en annan diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska isskruvar släpper inte ut avgaser, behöver inte bränsle och är redo att använda absolut när som helst - du behöver bara trycka på startknappen och jobbet är klart.

I modeller från tidigare år installerades ofta batterier som slutade fungera i extrem kyla, men moderna modifikationer saknar denna nackdel. De fungerar även vid extrema minusgrader.

Alla vet att alla batterier i kylan förlorar en del av sin kapacitet, varför elektriska alternativ är mer lönsamma och mer praktiska.

Bild
Bild

Ringformig

En ringformad isskruv, som en skruv, har en spindel, men dess klippaggregat är tillverkat i form av en cylinder, som är utrustad med vassa skärtänder i den främre delen. De är ansvariga för att skära isen runt omkretsen, medan den mellersta delen förblir intakt. Således bildas med hjälp av ringen en cylindrisk kärna, som i slutet av arbetet helt enkelt trycks ner med en tung pinne och går under isen.

Jag använder sällan denna typ av borrmaskin i praktiken, så det finns ganska många ringmodeller på marknaden.

Bild
Bild

Uppladdningsbar

Batterimodeller är praktiska eftersom de inte är kopplade till ett elnät och inte behöver bränsle. Vanligtvis innehåller satsen två batterier med en kapacitet på 2500 mAh. Denna kapacitet räcker till cirka 12 hål, om du använder en 16 cm skruv och med ett islager på 50 cm tjockt. När du använder 10 cm skruvar med samma batteri och med samma islager kan du göra 2 eller till och med 3 gånger lika många hål.

Det bästa alternativet är nickeljonbatterier, men kostnaden är ganska hög . Nickelhydridbatterier är det bästa valet om du vill spara pengar.

Bild
Bild

Manuell

Naturligtvis har många vinterfiskeentusiaster valt en handhållen enhet i åratal. Sådana isskruvar är flera gånger billigare, dessutom är de mer kompakta och mer ergonomiska än sina motsvarigheter. Handövningar är antingen enhands- eller tvåhands. I det första fallet är handtaget placerat på en enda axel med skruven, så rotation överförs endast genom högerhandens verkan, vilket fixerar det nedre handtaget. Men i tvåhandsmodifieringar är handtagen placerade på båda sidor om axeln. Här sker rotation som ett resultat av båda händernas rörelse - i detta fall är processen mycket förenklad och kräver mycket mindre ansträngning.

Normalt är det övre handtaget i axelhöjd och det nedre handtaget är på membranet . Vissa modeller är utrustade med en teleskopisk förlängning monterad i axeln. På grund av en sådan anordning är det möjligt att korrekt välja storleken på installationen för isdjupet och måtten på fiskaren själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de senaste åren har många titanisborrar dykt upp på marknaden, som är 2-3 gånger mer kompakta än sina stålmotstycken. De är lätta att transportera, men det är svårare att bygga ett hål med en sådan enhet.

Om dess egen vikt är tillräcklig för en stålborr för borrning, medför titanbitar mycket olägenhet.

Bild
Bild

Modeller

Isskruvar produceras av en mängd olika tillverkare, de mest populära är produkterna från följande märken.

" Barnaul Tonar " - den absoluta ledaren i betyget, en universell isskruv som kan användas under alla väderförhållanden. Fällbar modell, manuell kontroll, utrustad med teleskopstång och två gummerade handtag. På grund av det ökade antalet varv på skruven krävs mindre ansträngning vid borrning, så hålet frigörs snabbare från is.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Volzhanka Nero" (Nero) Är en annan handhållen modell med en centerborr, vars främsta fördelar är ergonomi, rörlighet, överkomligt pris och hög produktivitet. Tack vare det optimalt utvalda förhållandet mellan skärpningsvinklar, borrar en sådan borr väl både lös och torr is. Inuti varje handtag finns insatser av polypropen, vilket underlättar rotation mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mora Ice Expert-Pro - en manuell isskruv tillverkad av ett svenskt företag med skruvar från 11 till 21 cm. Sådana anordningar kännetecknas av ganska vassa knivar, som är gjorda av material som är korrosionsbeständiga. Denna isskruv är optimal om du behöver borra igenom ett tjockt lager av is, så länge den kan förlängas med en skruvmejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

UR-Rapala - Finsk tillverkad modell, tillverkad i flera diametrar från 10 till 20, 5 cm. Knivarna på enheten är fästa på komposithuvuden av utbytbar typ, isskruvens vikt är bara 2 kg. Kostnaden för verktyget är dock ganska hög, mycket högre än för inhemska motsvarigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

En isskruvs huvuduppgift är att borra ett hål i hålet så att du kan fiska genom det. Och för att detta ska bli möjligt måste du först och främst välja rätt diameter på mekanismen. Tänk på att ju smalare det är, desto lättare är det att borra hålet, men som nämnts ovan kan inte alla fiskar klämma igenom ett sådant hål.

De mest populära modellerna är isskruvar med storlekar från 11 till 25 cm, detta är det bästa alternativet för amatörfiske ., medan modeller som mäter 15-25 cm används för att jaga efter stora invånare i floden, och om ditt mål är vanliga abborre eller mört, kan du begränsa dig till boers på 11 och 13 cm.

Bild
Bild

Om vi pratar om sportfiske så krävs det oftast modeller på 9-11 cm här, eftersom det inte är fiskens smak som spelar roll, utan antalet fångade individer per tidsenhet.

I det här fallet finns det inget sätt att slösa bort värdefull tid på att borra breda hål, och följaktligen visar sig troféernas storlek vara mycket liten.

När du fiskar med en jigg måste du ständigt röra dig på isen . I det här fallet är det bättre att hålla sig till modeller med liten diameter och borra många hål, och om du har ett stationärt fiskespö är det bättre att välja en borr med en stor spets.

Bild
Bild

Om fiske inte är din främsta hobby och du bara fiskar ett par gånger per säsong, bör du inte välja en dyr borr ., är det mer lönsamt att ge företräde åt billiga manuella modeller av inhemsk produktion.

Om du vid fiske rör dig främst till fots, är det ganska svårt att bära en borr på händerna, så du bör tänka på att köpa en motoriserad hund eller någon annan snöskoter.

Förresten, fiskare går ofta på isjakt i ett stort företag, så de köper ofta en dyr borr i en klubb.

Bild
Bild

Hur slipar man knivar?

Hastigheten att borra hål i isen beror till stor del på lutningsvinkeln och skärpningsgraden för alla knivar. Byte av knivar kommer att förändra borrens prestanda. Skärpningsgraden spelar en primär roll, eftersom det är ganska problematiskt att göra ett hål med trubbiga enheter, och ibland är det inte alls möjligt. Naturligtvis kan du köpa nya knivar hela tiden, men det är bättre att närma sig frågan ur ekonomins synvinkel och försöka vässa bladen själv.

Detta kräver speciella slipande material som sandpapper . I det här fallet spelar slippapprets form ingen roll, det är viktigt att ytorna är plana. Det är optimalt att använda ett slipmedel med en fin eller medelstor kornstorlek, men det är bättre att vägra användning av ett grovmaterial, eftersom du snabbt kan skada en känslig yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huden fästs på en arbetsbänk eller ett bord, varefter skärpningen omedelbart börjar. Först måste du fixa den icke-fungerande beläggningen, det vill säga ta bort grader och alla typer av defekter. Som regel är det bara meningsfullt att göra en serie rotationsrörelser åt vilket håll som helst.

Detta följs av steget med direkt skärpning . I detta fall hålls kniven i en vinkel så att kanten hålls parallell med det grova slipmedlet. Om snedvridningar dyker upp skärs knivarna ojämnt, vilket inte ger önskad effektivitet vid borrning.

Det kommer att vara möjligt att märka problem redan på den allra första fisketuren.

Bild
Bild

Då och då bör du visuellt kontrollera kvaliteten på skärpningen. För att göra detta, gör en cirkelrörelse i motsatt riktning. Defekter som en sned fasning på arbetsytan, samt en fasning med brister, olika grader och mindre brister på kanten anses vara oacceptabla.

Test: Ta ett blad i ena handen och ett tidningsark i den andra . Om kniven är väl och korrekt vässad skär den papperet fritt utan att riva det samtidigt. Om detta test klarar kan du fästa knivarna tillbaka på isskruvarna.

Slipning av sfäriska knivar är mycket mer problematisk, vanligtvis används specialiserade enheter för detta, även om många hantverkare försöker göra detta med en fil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Man bör komma ihåg att allvarliga frost alltid stör utrustningens funktion, och isskruvar är tyvärr inget undantag. Därför är det värt att ta ett kit för en nödreparation av enheten när du ska ut på en vinterfisketur: bultar, en skruvmejsel och en skiftnyckel. Verktygen hjälper dig att fixa och justera borren vid problem som orsakas av ogynnsamma väderförhållanden.

När du borrar ett hål ska is omedelbart avlägsnas i den riktning som vinden blåser från . Om du väljer en annan riktning kommer linan att klamra sig fast vid "snödriften" och du måste lägga mycket tid på att släppa den. Förresten, det kommer att vara möjligt att lägga ett fiskespö på en sådan bild i framtiden.

Du bör inte skynda dig när du borra ett hål - detta kommer inte att leda till en acceleration av processen, men din styrka kommer att utmatta dig ganska mycket. Om du arbetar med en stålenhet behöver du inte sätta press på den. När knivarna är väl slipade fungerar enheten ganska effektivt utan extra ansträngning.

Bild
Bild

Om du har en manuell isskruv bör du pausa då och då, under vilken du måste dra ut skruven och slänga eventuella ismulor som gör det svårt att rotera helt. Men om du använder en bensin eller elektrisk enhet, bör hålet borras på en gång.

I slutet av arbetet, när isskorpan redan har brutits, är det nödvändigt att justera varvtalet för att bli av med de vassa kanterna. Annars, när fisken dras ut, kan fisken brytas av och tillsammans med betet om linan av misstag skärs av mot de hårda isens skarpa utstick.

Bild
Bild

Genom att känna till fiskens noggranna vanor bör du inte dra ut skruven för skarpt, det är bättre att göra det långsamt och smidigt flytta det i motsatt riktning.

Du behöver inte ta ut all is från hålet - det skyddar vattnet från inträngning av solljus . Om du försummar detta råd kan du helt enkelt skrämma bort alla flodinvånare, och fisket blir tomt.

Om du fiskar med flera spön bör du göra hål på minst 50 cm avstånd från varandra, annars kan linjerna under vattnet bli förvirrade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till haverier

Några ord om hur man förlänger livslängden för borax. De vanligaste orsakerna till deras misslyckande och de är de mest primitiva.

  • Oftast försämras knivarna när ett hål görs nära motorvägar eller nära höga flodsandstränder. Under perioden med frysning av floder appliceras sand med vinden, som vid första anblicken är osynlig. Det räcker med att borra bara 3-4 hål i sådan is och knivarna kommer säkert att bli tråkiga.
  • Den andra anledningen har att göra med den mänskliga faktorn. Vissa isfiskeentusiaster fryser flaskor och burkar från drycker, samt bordsrester, i is. Vid kontakt med sådana föremål kan borrelementen omedelbart misslyckas. För att undvika en obehaglig situation bör du inte borra gamla hål - det är bättre att spendera tid och borra ett nytt, men samtidigt minimera risken för verktygsbrott.
  • En annan anledning är arbete i okänd terräng. Om du inte är säker på att det inte finns några bitar av metallrör, betonglager och andra rester av mänsklig ekonomisk aktivitet under isen, ska du inte riskera det, hitta en beprövad plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid arbete med elektriska borrar är det nödvändigt före och omedelbart efter arbetet att kontrollera användbarheten hos sådana element som en växellåda, adapter, adapter.

Lagrings- och transportregler

För att din isfiske -enhet ska kunna tjäna dig troget i många år, du måste följa de grundläggande reglerna för skötsel och förvaring.

  • Lederna på den vikande isyxan bör smörjas då och då.
  • Lägg inte en våt borr direkt i snön, annars bildas is omedelbart på skruven, vilket skadar delarna. Det är optimalt att lämna den i upprätt läge, skruva den något i snö eller is till ett djup av cirka 10 cm.
  • Is frusen på knivarna går inte att slå ner, det blir korrekt att smälta den. För att göra detta förs isskruven in i värmen eller sänks helt enkelt ner i hålet, varefter isen kan försiktigt skalas av eller skrapas bort.

På samma sätt tas skruven bort från isen, även om du helt enkelt kan slå av den med en träpinne, men detta är en extrem åtgärd.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • I slutet av fisket och hemkomsten ska du torka av alla delar av isskruven, annars kommer rost snabbt att uppstå på metallen. Innan du lämnar för sommarförvaring bör du dessutom smörja borren med maskinolja.
  • Isskruven förvaras i speciella lock, rör eller ett fodral med fäste, som sätts in i hållaren på en snöskoter.

Rekommenderad: