Sladdlösa Sticksågar: Fördelar Och Nackdelar Med En Sticksåg Med Batteri, Betyg På Elektriska Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Sladdlösa Sticksågar: Fördelar Och Nackdelar Med En Sticksåg Med Batteri, Betyg På Elektriska Modeller

Video: Sladdlösa Sticksågar: Fördelar Och Nackdelar Med En Sticksåg Med Batteri, Betyg På Elektriska Modeller
Video: How to use a Jigsaw - Basics 2024, Maj
Sladdlösa Sticksågar: Fördelar Och Nackdelar Med En Sticksåg Med Batteri, Betyg På Elektriska Modeller
Sladdlösa Sticksågar: Fördelar Och Nackdelar Med En Sticksåg Med Batteri, Betyg På Elektriska Modeller
Anonim

Under årtiondena av att det finns ett elverktyg har mänskligheten inte kommit fram till en enda slutsats om vilken som är bättre - ett nätverk, det vill säga anslutet till ett uttag eller ett bärbart batteri. Båda har sina egna fördelar och nackdelar, men när det gäller sticksågar finns det en speciell specificitet.

Bild
Bild

Särdrag

Traditionellt används sladdlösa verktyg när arbete utförs direkt på en byggarbetsplats, där el ännu inte har levererats. När det gäller en elektrisk sticksåg verkar det inte helt motiverat att skapa sådana modeller, eftersom de nästan alltid används i en utrustad verkstad. Men med sticksåg är inte allt så enkelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I synnerhet medan andra batteridrivna verktyg har kritiserats för den extra vikten på grund av batteriets "extra" massa, anses det ofta vara ett plus i utformningen av sticksågar.

Å ena sidan arbetar moderna tillverkare intensivt med att minska vikten på sina modeller, å andra sidan är den extra vikten vanligtvis relativt liten och till och med användbar, eftersom kroppen gör att du kan fungera som stabilisator för ett smidigare snitt.

Vissa hantverkare klagar fortfarande på att med långvarigt arbete känns den extra belastningen fortfarande, men varje år dyker det upp nya lätta modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Både vad gäller funktioner och prestanda skiljer sig batteripusseln praktiskt taget inte från nätverkssågarna. De flesta materialen är tillgängliga för skärning med ett sådant verktyg, det finns många positiva recensioner om att skära trä av något slag, gips och till och med plast.

Plåt är fortfarande ett visst problem, inte alla modeller kommer att "ta" det, så för sådana ändamål måste du leta efter en speciell sticksåg, och det kostar nästan alltid lite mer.

Å andra sidan kan ett kvalitetsverktyg skära jämnt stål.

Bild
Bild

Om vi pratar om den viktigaste skillnaden mellan batterimodeller och deras nätverks "motsvarigheter", ligger det i batteriets livslängd. Sticksågar som fungerar från ett uttag är helt oförmögna att arbeta i sin frånvaro, och till och med grundbatterier gör att du kan klippa material i flera timmar.

För att lösa de svåraste problemen finns det dyra batterimodeller som klarar sig utan att ladda i så mycket som åtta timmar.

Dessa funktioner gör att du kan använda enheten under alla förhållanden, till exempel under ett strömavbrott i verkstaden eller till och med utanför den under hela arbetsdagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I motsats till den likvärdiga enhetligheten tillverkas inte sladdlösa sticksågar förgäves i en mängd olika modeller, en omfattande klassificering gör att varje modell kan göra anspråk på unikhet. Först och främst är sådana verktyg uppdelade efter nivån på uteffekten, vilket i sin tur bestämmer listan över material som kan skäras med den här modellen.

Ett viktigt kriterium vid valet bör vara närvaron av funktionella tillägg som kanaler för att ta bort marker.

De är valfria, men kan avsevärt förbättra komforten i ditt arbete.

Bild
Bild

Det bör noteras separat att det finns också så kallade universella sticksågar, som är både batteri och elnät … Deras användning är mycket bekvämt, eftersom de kan debiteras under utförandet av arbetet när de är anslutna till nätverket, vilket innebär att du inte behöver ständigt komma ihåg behovet av att ladda dem "för säkerhets skull".

Å andra sidan gör det dubbla strömförsörjningssystemet enhetskroppen ännu tyngre, och därför förlorar den något i användarvänlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen finns det en annan global uppdelning av sladdlösa sticksågar - professionella och hushåll. De första innebär regelbunden användning för att lösa även de svåraste uppgifterna, därför kännetecknas de av hög produktivitet, en enorm batteriladdning och nästan alltid förmågan att skära metallrör.

Naturligtvis leder alla dessa imponerande egenskaper till ett högt pris för en sådan enhet, därför för semi-amatör hemmabruk är hantverkare mycket mer benägna att välja hushållsmodeller , deras funktionalitet är något mer blygsam, liksom batteritiden, och de kommer troligen bara att ta ved.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Betyg för sladdlösa sticksågar uppdateras varje år, särskilt eftersom varje konsument är baserad på deras specifika behov. Vi kommer ändå att lyfta fram flera av de mest populära hushållsmodellerna. Tänk samtidigt på att nästan alltid sådana enheter säljs separat från batteriet och laddaren, så det slutliga priset kan till och med vara flera gånger högre än det ursprungliga.

  • Encore AccuMaster AKM1835 - den bästa budgetlösningen när det gäller funktionalitet och pris. Enheten är monterad i Kina, företaget har inget särskilt rykte, men recensioner tyder på att resultatet är ganska bra.
  • Makita JV100DZ , för jämförelse, produceras av ett mycket mer känt märke, men sämre i alla huvudindikatorer - det här är den enklaste enheten för en amatör. Det är dock lämpligt för skärning som en hobby, och när det gäller reparation och underhåll är allt mycket bättre här, eftersom företaget är igenkännligt och populärt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ryobi R18JS0 sticksåg intressant eftersom både litium- och nickel-kadmiumbatterier är lämpliga för det. Modellen är bra för sin höga prestanda och anständiga utrustning (filer och en sexkant ingår i uppsättningen), men det kostar mer än Makita -modellen, och samma munstycke för en dammsugare tillhandahålls inte.
  • Greenworks modell G24JS av alla alternativ som beskrivs är det den dyraste, men samtidigt den mest kraftfulla pusseln, den kan till och med kallas professionell med en sträcka, även om den totala kostnaden inte överstiger 12-13 tusen rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet beror i alla fall på behoven hos varje enskild mästare, så det är omöjligt att med säkerhet säga vilken modell som är bäst för alla. Av denna anledning bör du närma dig valfrågan så ansvarsfullt som möjligt, för även en bra, mycket berömd modell kanske inte passar dig.

Bild
Bild

I alla sladdlösa sticksågar ägnas främst uppmärksamhet åt själva batteriet. Idag är nästan alla enheter utrustade med litiumjonbatterier, men äldre nickel-kadmiumbatterier finns fortfarande ibland. Litiumbatteriernas popularitet är ganska berättigad: laddningen varar mycket längre, de väger mindre och nickel-kadmiumkonkurrenter kommer också att ha problem med "minneeffekten": för att undvika en minskning av batterikapaciteten måste först vara helt urladdat varje gång och sedan ladda helt, vilket är obekvämt

En allvarlig nackdel med nickel-kadmiumlösningen är det faktum att tekniken redan har blivit ganska sällsynt, och det kommer att bli mycket svårt att byta ut ett trasigt batteri.

En annan sak är att den, till skillnad från litium, kan repareras, och även den senare kan laddas ur snabbare och försämras vid låga temperaturer, inte laddas från "främmande" laddare eller till och med explodera. Ansvarsfull efterlevnad av bruksanvisningen löser dock enkelt dessa problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Andra viktiga kriterier för att utvärdera ett batteri är dess kapacitet och utspänning. I genomsnitt är dessa indikatorer 2,5 A / h och 18 V. För hushållsbruk är det inte helt logiskt att jaga maximal prestanda, till exempel ens ett 1,3 A / h -batteri skär 3 meter brädor, vars tjocklek är 2,5 cm. Naturligtvis ökar tjockleken på samma material eller byter ut den med en tätare och mer hållbar plast eller metall kommer att lossa verktyget snabbare, men vi tog ett exempel med en ganska blygsam mängd laddning.
  • Batteriet utvärderas också ofta när det gäller storlek, vikt och kostnad (i de flesta fall överträffar det till och med enhetens kropp i alla dessa indikatorer), men vi får inte glömma flera viktiga kriterier. Så, om det ska fungera under förhållanden med betydande temperaturförändringar, bör detta anges i de tekniska specifikationerna, för vanligtvis varierar intervallet inom 20 grader, vilket inte är en indikator för våra regioner. För att inte vänta för länge på hundraprocentig laddning, var uppmärksam på snabbladdare.

I princip laddas de flesta modellerna redan på ungefär en halvtimme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om instrumentet inte förväntas användas regelbundet och ofta kommer det att dra nytta av minimal självurladdning - den genomsnittliga sladdlösa sticksåg förlorar bara 2% av sin laddning i en månad av stillestånd … Slutligen beror batteriets "livslängd" på antalet laddningscykler, i genomsnitt bör det vara cirka tusen, varefter batteriet kan behöva bytas ut.

Bild
Bild
  • Antalet sågslag anger antalet fram- och återgående rörelser per minut, och enheten med den högre kommer att klara uppgiften snabbare. Å andra sidan tillåter inte vissa material, som metall och plast, att skärhastigheten blir för hög, annars blir kanterna slarviga. För hushållsbruk anses det normala genomsnittliga antalet slag vara 2400, men professionella dyra modeller kan nå nästan dubbelt så höga.
  • Det viktigaste urvalskriteriet är den maximala skärtjockleken, om du inte planerar att uteslutande arbeta med tunn plywood. För varje material skiljer sig denna indikator, men om den överskrids kan du helt enkelt bryta en fil eller en sticksåg. Hemmodeller är i genomsnitt konstruerade för ett skärdjup på cirka 6 cm för trä och 6 mm för metall, men för professionella modeller kan denna siffra vara två till tre gånger högre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns några andra användbara funktioner som är önskvärda men inte vanliga. Låt oss lägga dem i användningsordning - från viktigaste till mindre:

  • med förmågan att justera slagfrekvensen efter behag, får du möjlighet att exakt klippa olika material;
  • modeller med en pendelslag skär mer grovt och ojämnt, men mycket snabbare;
  • möjligheten att luta sulan gör att du kan ställa in skärvinkeln mer exakt;
  • tack vare den smidiga igångsättningen reduceras slitaget på alla enhetens huvudenheter avsevärt;
  • närvaron av ett munstycke för en dammsugare kommer att begränsa rörelsemöjligheterna med en sticksåg, men det kommer att hålla verkstaden ren och hjälper till att bevara mästarens hälsa;
  • inbyggd bakgrundsbelysning är en bra bonus om du ibland måste arbeta i mörkret;
  • närvaron av en laserguide hjälper till att klippa komplexa former mer exakt.

Rekommenderad: