Metabo Sticksåg: Valet Av En Sticksåg. Egenskaper För Sladdlösa Och Elektriska Verktyg. Varför Behövs Filer?

Innehållsförteckning:

Video: Metabo Sticksåg: Valet Av En Sticksåg. Egenskaper För Sladdlösa Och Elektriska Verktyg. Varför Behövs Filer?

Video: Metabo Sticksåg: Valet Av En Sticksåg. Egenskaper För Sladdlösa Och Elektriska Verktyg. Varför Behövs Filer?
Video: Vill du veta varför proffsen använder STICKSÅGEN upp och ner? 2024, Maj
Metabo Sticksåg: Valet Av En Sticksåg. Egenskaper För Sladdlösa Och Elektriska Verktyg. Varför Behövs Filer?
Metabo Sticksåg: Valet Av En Sticksåg. Egenskaper För Sladdlösa Och Elektriska Verktyg. Varför Behövs Filer?
Anonim

Få vet att för skapandet av pusslet borde mänskligheten tacka schweizaren Albert Kaufman. Hans observationer av symaskinens funktion ledde till tanken att byta ut nålen mot ett skärverktyg. Ingenjörstanken kom i uppfyllelse 1946. Ett år senare behärskade industrin tillverkningen av detta verktyg.

Moderna sticksågar tillverkas av en mängd olika tillverkare. Metabo -märkesprodukter är mycket populära bland dem.

Bild
Bild

Särdrag

Det tyska företaget Metabo erbjuder kunderna flera dussin sticksåg. Handverktyg finns i sladdlösa och elektriska modeller för hushålls- och yrkesmässigt bruk.

Sticksåg är efterfrågad när man arbetar med olika material:

  • trä (bräda, virke);
  • keramik;
  • plattor (OSB, fiberboard, spånskiva);
  • golvbeläggningar - laminat och parkett;
  • gipsvägg;
  • kompositmaterial;
  • plast;
  • mjuk metallaluminium och tunnväggiga produkter från den (rör, hörn).
Bild
Bild

Metabo -verktyg klarar inte bara raka snitt utan även cirkulära, böjda och fasade snitt. Med parallellstoppet kan du göra ett snitt som är parallellt med en av sidorna på arbetsstycket som bearbetas. Hörnskärningar skapas genom att vrida sulan. För att skära inuti arket borras som regel ett hål för att komma in i sticksågfilen.

En mängd olika modeller kan orsaka svårigheter när man väljer en viss instans. Bekantskap med de grundläggande egenskaperna för sticksågar gör att du kan göra rätt val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper för sladdlösa och elektriska verktyg

Den största skillnaden mellan verktygen är hur de matas. Sticksågar drivs av ett hushålls elnät med en spänning på 220 V.

Motorerna i ackumulatormodeller drivs av en laddning av löstagbara batterier (ackumulatorbatterier). Den förstnämnda kan bara fungera där det finns elektricitet, de senare är inte bundna till en plats, de kan flyttas utan att oroa sig för nätsladdens längd och förekomsten av spänning i nätverket.

Trådlösa enheter kan fungera länge utan laddning. Laddaren och två batterier utgör pusselsatsen. För att ladda batteriet krävs ett 220 V nätverk.

Alla Metabo -produkter kännetecknas av:

  • noggrannhet;
  • snittets noggrannhet;
  • kraft;
  • pålitlighet;
  • ergonomi.

Tyska sticksågar är maximalt anpassade för bekvämt arbete. Verktyget är lätt att transportera.

För att bära den till arbetsplatsen placeras sticksågan i ett plastfodral med ett uttag som upprepar verktygets form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den klassiska designen innehåller flera element

  • Ram. Fodersulan är utrustad med möjligheten att svänga åt höger och vänster i en vinkel på upp till 45 grader. Detta gör det möjligt att utföra avskärningar.
  • Ett plastöverlägg fixerat på sulan skyddar mot olika skador och flisar av materialet. Skyddsplattan utför en liknande uppgift.
  • Bekväm plats för kopplings- och färdreglagen.
  • Motorn som driver verktyget är placerad inuti huset. Elmotorer är utrustade med självstängande borstar. Borstlösa motorer drivs av uppladdningsbara batterier med obegränsad laddning.
  • Ett speciellt system som heter "Metabo Quick" låter dig snabbt byta skärverktyg (filer).
  • Dammet som genereras under drift fångas upp av ett speciellt rör. Arbetsområdet är alltid tydligt synligt för operatören.
  • Bakgrundsbelysningen kan slås på för att göra nedskärningar i svagt ljus.
  • Pendelslaget i flera steg ger utmärkta resultat när du arbetar med arbetsstycken av olika material.
  • Skyddet är tillverkat av slitstarkt transparent material. Genom att ge personen säkerhet minskar det inte utsikten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Valet av modell beror på köparens behov. Det är värt att utvärdera ett antal av de viktigaste egenskaperna hos utrustningen.

Till exempel för hushållsbehov: reparationer, engångskonstruktion, regelbunden användning, du bör inte köpa ett dyrt kraftverktyg-upp till 700 watt. En stark motor tål regelbundna kontinuerliga belastningar, den är användbar för professionellt bruk. För hemarbete räcker det med en effekt på 400 watt.

En viktig indikator är skärdjupet. Den ställs in efter det maximala skärdjupet i träet. Denna parameter väljs beroende på tjockleken på det bearbetade materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mångsidiga verktyg är redo att skära olika material. En liknande förmåga visas vid justering av slagfrekvensen.

Om du planerar att använda en sticksåg för material med olika densiteter bör valet stoppas på modeller med möjlighet att ändra slagfrekvensen.

Förutom tekniska indikatorer bör bekvämlighet övervägas. Metabo sticksågar finns med två typer av handtag. Det är bekvämare för någon att hålla fast vid det D-formade handtaget, medan någon väljer ett svampprov. Verktygshantering värt att prova - Bekvämhet med att använda på / av -knapparna, växla stegen i pendelslaget, samt känna vikten med ett laddningsbart batteri eller en nätsladd.

Om du vill arbeta med största komfort bör du välja en enhet med belysning och automatisk borttagning av sågspån från skärzonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fil

För att ett funktionellt verktyg ska kunna användas 100%måste du välja rätt filer för det. Det är lätt att arbeta med en sticksåg när skärverktyget sitter ordentligt i hållaren och passar till materialet som skärs. Olika sågar har olika skaft - delar av skärbladets kropp avsedda för fastsättning i verktyget. Den universella fästmekanismen är anpassad för alla skaft, så en sticksåg med denna typ av mekanism är det bästa alternativet.

En filtyp är utformad för ett material. När du ändrar storlek och hårdhet på arbetsstycket, välj lämpligt blad.

Dukarna skiljer sig inte bara i skaftets form, utan också i:

  • storlek och form;
  • bredd och längd;
  • tandhöjd;
  • materialkvaliteten som verktyget är tillverkat av.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet i sticksågfiler har markeringar som bestämmer bladens kapacitet.

Förkortning " HSS " indikerar tillverkning av legerade stålfiler. Detta verktyg kan användas för att skära tegel, betong och metall .… Hårda blad fungerar vid höga hastigheter, kollapsar inte under betydande värme från friktion.

Knivar märkta som " BIM " … Bimetallmaterial är enkelt hanterar inte bara trä. Den är idealisk för bearbetning av keramik, laminat och plexiglas.

Volframkarbid (HM) sågblad kan användas för arbete på glasfiber och keramiska plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärverktyg med högt kolstål (HCS) sågning av plast och trä om det inte är särskilt svårt. Sågning av mjuka material som fiberboard och spånskiva bör utföras med blad märkta "CV".

Formen på tänderna på skärbladen har en betydande effekt på skärkvaliteten. Med en fintandad såg utförs arbetet långsamt, snittet är smidigt och snyggt. Ett grovt snitt produceras med hjälp av grovtandade knivar.

Skärbladens inkonsekvens med egenskaperna hos de material som skärs kommer att leda till att de slits i tid. Att använda "fel" knivar kan skada själva pusslet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu när du känner till principerna för att välja ett verktyg och dess utrustning kan du handla säkert.

Rekommenderad: