Sticksåg För Metall: Funktioner I Elektriska, Smycken Och Handmodeller. Hur Skär Man Metall Med En Sticksåg? Hur Väljer Man En Duk?

Innehållsförteckning:

Video: Sticksåg För Metall: Funktioner I Elektriska, Smycken Och Handmodeller. Hur Skär Man Metall Med En Sticksåg? Hur Väljer Man En Duk?

Video: Sticksåg För Metall: Funktioner I Elektriska, Smycken Och Handmodeller. Hur Skär Man Metall Med En Sticksåg? Hur Väljer Man En Duk?
Video: How to Use a Reciprocating Saw to Cut Metal, Wood, PVC, etc for Beginners 2024, Maj
Sticksåg För Metall: Funktioner I Elektriska, Smycken Och Handmodeller. Hur Skär Man Metall Med En Sticksåg? Hur Väljer Man En Duk?
Sticksåg För Metall: Funktioner I Elektriska, Smycken Och Handmodeller. Hur Skär Man Metall Med En Sticksåg? Hur Väljer Man En Duk?
Anonim

En sticksåg är en enhet som är utformad för att skära olika typer av material. Många har känt till den här enheten under mycket lång tid. Under skoltiden stod varje pojke inför att skära träämnen.

I den här artikeln kommer vi att titta på funktionerna i sticksågar för metall, ta reda på hur de skiljer sig åt och hur man väljer rätt alternativ.

Bild
Bild

generella egenskaper

En sticksåg är en såg som kan skära igenom material med hjälp av sågbladets rörelse. Det finns ett stort utbud av dessa enheter på marknaden. De flesta av dem kan producera från 3 till 50 fram- och återgående rörelser per sekund. Tack vare dessa rörelser skärs metallplåtar.

Om vi jämför detta verktyg med en hand- eller geringssåg, bör det noteras att det kan skapa ett mönstrat snitt.

Om du behöver klippa bladet så att en perfekt rak skärning erhålls, är det bättre att använda en vanlig såg. Sticksågen klarar sig bättre med lockig skärning.

Det finns sticksågar som är utformade för att fungera i 90 graders vinkel. De är mindre vanliga. En sådan enhet är ganska tung, har ett högt pris i jämförelse med analoger. Det handlar om de extra klämmorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna specialister delar verktyg i grupper enligt flera kriterier:

  • möjligheten att använda autonom strömförsörjning;
  • ändamål;
  • typ av hållare.

Handtaget är i sin tur häftklammer och svamp. Stagalternativen kan användas i många applikationer, men instrumentet kan bara hållas med en hand, vilket ofta resulterar i ett ojämnt snitt. Den andra versionen av handtaget gör det möjligt att hålla med två händer.

Detta system är inte alltid bekvämt, men snittet är perfekt plant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Alla enheter är vanligtvis indelade i två typer: mekanisk och elektrisk. Den första typen av modeller har en mycket primitiv struktur. Mekanismen består av tre delar: en kropp, en fil och ett handtag. Verktyget är lätt och tillhör budgetpriskategorin. Filen fästs på kroppen med ett par clips och skruvar som styr trycket.

Om materialet är böjt kommer du inte att kunna klippa det normalt.

En sådan sticksåg kräver inte speciella färdigheter när man arbetar, men skärning tar mycket tid och ansträngning.

Det största antalet translationella rörelser per sekund är 4. Dessa enheter har länge tappat sin popularitet. Men än idag finns de i alla hemförbättringsbutiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett exempel, överväga sticksåg Kraftool 15606 … Ramen är U-formad med ett djup av 16,5 cm. Med den kommer du att kunna skära mycket stora metallplåtar .… En hållare av grov plast tillhandahålls för bekväm användning. Tack vare honom ligger pusslet bra i händerna.

Ramen är täckt med ett speciellt ämne så att enheten inte slits ut snabbt och inte skadas vid misslyckade fall. En pussel i Ryssland kostar cirka 12 dollar.

Pussel är det bästa alternativet till mekanisk … Den kan drivas både från en strömkabel och från en autonom strömförsörjning. Den kan göra mer än 35 rörelser per sekund, har en liten storlek, slitstark, kompatibel med alla skärelement för metall.

Av de negativa sidorna finns det ett konstant beroende av el eller ett batteri, vikt även med små dimensioner, närvaron av ett högt ljud vid skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av sticksågar

Varje professionell layoutdesigner bör alltid ha en elektrisk sticksåg till hands. Att köpa mekanik är inte tillrådligt.

Pussel är indelade i undergrupper enligt några parametrar:

  • enhetens ström;
  • Batteri-liv;
  • storleken;
  • ytterligare egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är sådana enheter uppdelade i enheter för hemmabruk, professionell, smycken och industriell användning. Smyckealternativ kan göra ett mikroskopiskt snitt.

Verktyg för hemmabruk kallas hushållsverktyg. De är inte utrustade med speciella egenskaper. Pusselns effekt når knappt 600 watt. Varornas funktionalitet i budgetsegmentet är alltid lite begränsad: en hushållssåg kommer inte att klara en hållbar metallplåt och kommer inte att vara mer än 120 minuter på en enda batteriladdning. Men det är inte särskilt dyrt. I Ryssland fluktuerar priserna runt $ 15-20.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen bland budgetmodeller den mest populära är Bosch PST 700 E … Det kostar cirka 45-60 dollar. Enhetens effekt är 0,5 kW. Det räcker med att skära aluminium upp till 1 cm och stål 0,4 cm tjockt.

Tänk på enhetens funktioner:

  • hastigheten på translationella rörelser kontrolleras och varierar från 8 till 51 per sekund;
  • möjligheten att blåsa bort avfall;
  • du kan göra snitt i olika sluttningar på grund av ramens lutning;
  • inbyggd vibrationsabsorberingsfunktion;
  • U-formad hållare;
  • lätt vikt - 1600 g.
  • vid behov kan du snabbt byta ut bladet.

Verktyget kan konkurrera med modellerna från tillverkaren "Makita" och "DeFort", men samtidigt kostar det 5-10 dollar billigare.

Bild
Bild

Enheter som används i professionell verksamhet har förmågan att arbeta under mycket lång tid. Tack vare sin höga effekt arbetar de kontinuerligt i sju timmar. Varje år lägger tillverkaren till fler och fler nya funktioner.

Enheten klarar enkelt inte bara metallplåtar, utan kan också skära en aluminium hexagon av den 16: e storleken eller ett rör.

Enheten kostar cirka 100-150 dollar. Produkter från budgetsegmentet är inte utrustade med en snabb klämfunktion, det finns ingen möjlighet att välja ett rörelsemod, och de har inte heller en tillräckligt lång tråd.

"Makita 4350 ST" är en värdig representant på marknaden för sticksåg för metall. Dess egenskaper:

  • möjligheten att arkivera stålplåtar upp till 1 cm tjocka;
  • skärelementets rörelsehastighet - från 13 till 46 gånger per sekund;
  • slitstark fil;
  • "Mjuk" tråd;
  • vibrationsabsorberande funktion;
  • du kan arbeta med enheten i olika lutningsvinklar;
  • vikt - 2500 g.

Kostnaden för instrumentet i Ryssland börjar på $ 110.

Bild
Bild

Industriella versioner av enheten är stora i storlek och liknar en stationär maskin i storlek. De är mycket kraftfulla. Deras kraft är fyra gånger kraften hos sladdlösa sticksågar. Du kan arbeta med maskinen upp till 18 timmar per tillvägagångssätt. Priserna börjar på $ 200.

En slående representant för stora sticksågar för metall kan kallas "Zubr ZSL-250 " … Den väger över 2 kg och kostar cirka $ 300.

En oerfaren användare kommer att känna sig obekväm med att arbeta med komplexa instrument, så du bör känna till några regler för att välja en enhet.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Först måste du bestämma dina behov. Om du kommer att arbeta med verktyget löpande i flera timmar om dagen är det inte ett lämpligt beslut att köpa en hushållsmodell. Om användningen av en sticksåg bara är planerad ibland, bör du inte betala för mycket för en professionell version.

Tänk på de viktigaste urvalskriterierna

  • Dimensionerna måste matcha effekten … En hushållssåg kan klippa metallplåtar upp till 0,4 cm (maximal tjocklek) och en professionell - upp till 2 cm. Minsta effekt för en bra enhet är 0,5 kW.
  • Ytterligare funktioner … Om verktyget endast används ibland hemma, är det inte nödvändigt att betala för mycket för LED -belysning och en kylare. Dessa tillägg behövs bara i professionell verksamhet, de kommer inte att vara användbara för en amatör.
  • Justering av körlägen … Om du inte kan ändra hastigheten är det inte tillgängligt att arbeta med andra metaller än aluminium. Tjockare material bör endast bearbetas vid låg hastighet. Annars tål inte skärelementet friktion och går sönder.
Bild
Bild

Du kommer att lära dig hur du skär ett metallrör med en sticksåg i videon nedan.

Rekommenderad: