Sticksåg För Trä (25 Bilder): Hand- Och Elektriska Sticksågar För Lockigt Snidning. Hur Använder Man En Sticksåg?

Innehållsförteckning:

Video: Sticksåg För Trä (25 Bilder): Hand- Och Elektriska Sticksågar För Lockigt Snidning. Hur Använder Man En Sticksåg?

Video: Sticksåg För Trä (25 Bilder): Hand- Och Elektriska Sticksågar För Lockigt Snidning. Hur Använder Man En Sticksåg?
Video: One Tool Challenge. Make This With ONLY a Jigsaw! 2024, Maj
Sticksåg För Trä (25 Bilder): Hand- Och Elektriska Sticksågar För Lockigt Snidning. Hur Använder Man En Sticksåg?
Sticksåg För Trä (25 Bilder): Hand- Och Elektriska Sticksågar För Lockigt Snidning. Hur Använder Man En Sticksåg?
Anonim

Män som, som de säger, "med händer", vet säkert att man vid bygg- och snickeri inte kan klara sig utan ett verktyg som en pussel för trä, med vilket man inte bara kan se nästan vilket material som helst (plywood, plast, polystyren, fiberboardplåt, metall), men gör också dekorativa snitt.

Trots utvecklingen av elektronik i vår tid är en manuell sticksåg för trä fortfarande mycket efterfrågad, vilket förklaras av enhetens kompakthet och mångsidighet, som har ett ganska lågt pris.

Bild
Bild

Design

Handsticksågar för träutseende, för det mesta samma: det är ett verktyg tillverkat i form av bokstaven P med ett trähandtag på en metallbas. Till basen, som kommer från handtaget, med hjälp av speciella klämmor (de kan representeras av muttrar eller specialtrummor) en fil infogas, som kan vara i två varianter.

  • Med raka dubbla tänder . På grund av dess längd på 130 mm, där 85 mm är avsatt för arbetslängden, är det möjligt att skära inte bara trä, utan också plast ganska snabbt.
  • Med spiraltänder . Dessa sågar kännetecknas av en rundad form, som är idealisk för skärning av cirklar och böjda linjer.

U-formen bidrar till att en ganska tunn fil fixeras jämnt, vilket eliminerar sannolikheten för dess krökning och fraktur under drift. På grund av sin form bibehåller dessutom handstickan sin balans under drift, vilket förenklar arbetet kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller formen på själva munstycket (sågen) kan det vara spetsigt eller rektangulärt. Spetsiga är idealiska för att klippa raka linjer, medan rektangulära är idealiska för runda former.

Olika sorter

Med teknikutvecklingen idag har sticksågar för trä förändrats avsevärt och representeras idag av ett brett spektrum från manuell till mekanisk. När det gäller de senare representeras de av många typer av sticksågar, som är differentierade till amatörer och professionella.

Pussel är särskilt efterfrågad bland konsumenter , som skiljer sig åt i förmågan att skära olika materialtjocklekar. Hobbysågen skär trä som inte är mer än 70 mm tjockt, medan professionella modeller kan klippa runt 135 mm tjockt material. Sådana modeller kännetecknas av enhetens lätthet och användarvänlighet. Med deras hjälp kan du såga inte bara trä utan även keramik. För enkel användning finns modeller som kan drivas både från elnätet och från batteriet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För personer som gör konstruktion eller träsnideri på allvar rekommenderas det att vara uppmärksam på stationära stationära (icke-bärbara) sticksågsmodeller kännetecknas av hög effekt, snabb skärning och användarvänlighet. Modellerna är utrustade med ett speciellt munstycke som blåser av sågspån som uppträder under drift och en specifik guide för exakt carving. När det gäller skärguiden är det viss efterfrågan på sticksågar med en laserstyrning, vars längd når 25 centimeter. Det bör noteras att inte bara stora utomhusmodeller är utrustade med en laserguide, utan också amatörsticksågar.

För att vara rättvis, noterar vi att, av användarrecensioner att döma, är laserguiden i modeller av amatörsticksåg ofta ett onödigt element, vilket i vissa fall bidrar till en böjd, snedvriden skärning.

Bild
Bild

För skärning av bulkmaterial i stora mängder är det lämpligt att använda bandsåg (cirkelsågar) , som representeras av en massiv maskin som på några minuter kommer att förvandla materialet till lameller, stänger och mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att arbeta med dekorativ konstsågning, kännetecknad av små detaljer eller figurer, manuell s.k smycken sticksågar , som fick sitt namn på grund av förmågan att utföra känsliga (smycken). Sticksågen har miniatyrformer som gör att du kan arbeta även under ett mikroskop. De används direkt för konst- och snickeriarbeten.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du går till affären för att köpa en sticksåg, för att inte bli besviken på den senare (i överbetalda pengar eller i en köpt produkt av låg kvalitet), måste du först bestämma över dina behov.

Om verktyget är nödvändigt för ett visst engångsjobb, är det att föredra att bo på billiga modeller av kompakta sticksågar som är lätta att använda. Och för att inte oroa dig för mekanismen av låg kvalitet hos en billig mekanisk sticksåg, är manuella modeller ganska lämpliga för enstaka små arbeten.

Om en sticksåg köps för vanligt arbete i liten skala, bör du vara uppmärksam på kraftfullare elektriska modeller, som vanligtvis är mer pålitliga.

Bild
Bild

När det gäller tillförlitlighet är de mest robusta modellerna med en ram av starkare metall (stål, titan), medan modeller med en aluminiumram anses vara mer sårbara av konsumenterna.

En lika viktig faktor som påverkar livslängden är spännanordningen, som kan representeras av:

  1. nötter;
  2. trummor.

Livslängden för klämmor i form av trummor, till skillnad från muttrar, är betydligt högre. Det bör noteras att moderna modeller av elektriska sticksågar är utrustade med speciella bladklämmor, vilket gör det enkelt att installera, vilket helt eliminerar brott under fixering (om muttern till exempel dras åt för mycket kan bladet brista).

Bild
Bild

Urval av duk

Bladet är ett utbytbart element, som representeras av en sträng av olika längder, och bladet, som skiljer sig i tändernas längd och form, samt avståndet mellan dem. För miniatyrarbeten är det värt att köpa blad med knappt märkbara tänder, men tänder som når två millimeter är lämpliga för skärning av till exempel tjock plywood. När du väljer ett blad är det värt att komma ihåg att ju fler tänder, desto mindre tid tar det att klippa. Men ju mindre tänderna är, desto smidigare och mer exakt blir skärlinjen. När det gäller valet av duk bör det komma ihåg att det finns dukar som är utformade för:

  • trä och ersättningsmaterial (spånskiva, fiberboard),
  • metall (järn, aluminium, etc.),
  • blandad typ av dukar - det är mer lämpligt att köpa sådana filer för arbete med plast eller plast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skära metall behöver du blad med ett stort antal angränsande tänder. För trä är det bästa alternativet långa tänder. Tändernas struktur kan spåras av bokstäverna som representeras av det latinska alfabetet (ABCD).

A är den största indikatorn, och längre ner i alfabetet minskar indikatorn. Dessutom, för att klippa krökta linjer, är det att föredra att välja ett blad markerat med en indikator O, bladet märkt med P anses vara mer hållbart, vilket tillåter skärning i en vinkel; X är ett mångsidigt blad lämpligt för arbete med olika material. Tja, NM -märkningen är känd för sin speciella styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den punkt som nämns ovan var tänkt av tillverkaren, som utvecklade en särskild märkning som anger det rekommenderade valet av material som ska skäras:

  • vitt - trä, metall;
  • blå - tunnare metallämnen;
  • röd - plast;
  • svart - ett universellt blad för olika metaller (från tunna till mer hållbara).

Lika viktigt är längden på duken, som representeras av följande nummerering:

  • 1 - överskrider inte tröskeln på 75 mm;
  • 2 - cirka 90 mm;
  • 3 - 150 mm;
  • 7 - mer än 150 mm i längd.

Beroende på köparens behov är det idag möjligt att köpa inte bara en separat duk, utan också en uppsättning målningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsregler

För nybörjare som bestämde sig för att bekanta sig med arbetet med en pussel på trä, rekommenderas det att börja med att klippa ut en enkel produkt (rutor, rektangulära delar), eftersom sågning av skärning kräver en viss skicklighet.

Om arbetet är enstaka och okomplicerat är det mer lämpligt att köpa en manuell modell . När du planerar att börja arbeta med en manuell modell bör du ta hand om att köpa ett stativ (det är faktiskt inte svårt att göra det själv). Stativet är en liten rektangulär stång som gör att du kan fixa snittbladet så att det inte glider under arbetet.

Tja, när det ändå är tänkt att periodiskt använda enheten i fråga, blir det lättare att arbeta med en sticksåg, som har en viss uppsättning funktioner som kan förenkla tråden avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mer erfarna användare kan försöka rista några lockiga delar. För att göra detta korrekt behöver du ritningar som appliceras på duken, först efter att skärning är tillåten. För dessa ändamål är det bättre för nybörjare att köpa en elektrisk sticksåg av hög kvalitet. Dessutom är de senaste modellerna utrustade med funktioner som förenklar arbetet kraftigt (särskilt viktigt för nybörjare):

  • funktion som reglerar hackets hastighet;
  • funktionen för smidig vridning av verktyget, vilket gör att du kan ändra riktning eller avrunda under skärning;
  • funktion som fixerar skärvinkeln, eliminerar utseendet på krökta delar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller det mer subtila profilarbetet, så kan du inte klara dig utan en manuell smyckemodell av en sticksåg, efter att ha behärskat arbetet som det kommer att vara fullt möjligt att träna på att klippa enligt dina egna skisser.

Det visar sig att ett brett utbud av sticksågar för trä har ett antal fördelar jämfört med den välkända vanliga sågen. Detta är användarvänlighet, brett användningsområde och hög prestanda.

Ett varierat utbud av modeller (från manuell till elektrisk, från liten till stor produktion) gör att du kan välja exakt den modell som inte samlar damm då och då, men kommer att vara efterfrågad beroende på varje individuella behov.

Rekommenderad: