Sticksågsblad För Metall: Långa Blad För Sticksåg, 150 Mm Såg För Handsticksåg

Innehållsförteckning:

Video: Sticksågsblad För Metall: Långa Blad För Sticksåg, 150 Mm Såg För Handsticksåg

Video: Sticksågsblad För Metall: Långa Blad För Sticksåg, 150 Mm Såg För Handsticksåg
Video: JigSaw Blades, Overview & Discussion 2024, Maj
Sticksågsblad För Metall: Långa Blad För Sticksåg, 150 Mm Såg För Handsticksåg
Sticksågsblad För Metall: Långa Blad För Sticksåg, 150 Mm Såg För Handsticksåg
Anonim

Metall kan skäras med olika verktyg, men det är inte alltid bekvämt att använda, till exempel, en kvarn eller en hacksåg för metall. I vissa fall är en manuell eller elektrisk sticksåg med lämpliga filer mer lämplig för fallet.

För att göra snittet så exakt som möjligt är det viktigt att välja rätt sågblad för jobbet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Om en metallsåg är lämplig för en sticksåg för användning i ett visst fall, och om den är lämplig för ett verktyg tillverkat av en viss tillverkare, kan avgöras av markeringarna som anges på bladen. Genom att få erfarenhet av en sticksåg börjar människor lätt förstå symbolerna på duken. Den första bokstaven på den anger typen av skaft.

Bild
Bild

Det kan identifieras med bokstäverna T, U eller M, även om det finns andra standarder beroende på det valda verktyget. Från markeringarna på duken kan du också läsa dess mått. De anges omedelbart efter bokstaven med skaftets typbeteckning. Den kortaste filen är inte längre än 75 mm. Genomsnittet anses ha en storlek i intervallet 75–90 mm.

De längsta är de vars längder är från 90 till 150 mm. Den digitala beteckningen följs av en indikation på tändernas storlek:

  • små indikeras med bokstaven A;
  • medium - B;
  • stor - C eller D.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ytterligare en beteckning som indikerar sågens egenskaper:

  • bokstaven F anger användningen av en legering av två metaller i filmaterialet, vilket ger produktens speciella styrka;
  • bokstaven P indikerar att sågen låter dig göra ett exakt snitt;
  • bokstaven O anger att baksidan av filen är särskilt smal, och en sådan produkt kan användas för böjda snitt;
  • X: Detta blad är lämpligt för skärning av olika material, inklusive metallprodukter.
  • beteckning R - omvänd, det vill säga sågtänderna riktas i motsatt riktning.

Färgindikationen på skaftet säger också en hel del. För att arbeta med metall, välj produkter med en blå beteckning på den. Vit färg indikerar att filen är lämplig för både metallbearbetning och träbearbetning. Och även speciella inskriptioner kan indikera syftet med att arbeta med metallföremål.

För skärning av rostfritt stål är ett blad med beteckningen Inox lämpligt, bara för metall - Metall och för skärning av aluminium - Alu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

För att arbeta med sticksågar från olika företag används filer med en skaft av en eller annan form. T -formad - utvecklingen av Bosch. Idag används sådana skaft av andra tillverkare för sina verktyg. Det finns sågar med liknande bas på marknaden väldigt ofta. Det U-formade skaftet är mer lämpligt för sticksågar som har funnits på marknaden längre än de som tillverkats av Bosch. De passar med ett verktyg som har klämmor av pad-typ. Det finns också gammaldags skaft som passar Bosch och Makita-verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att förutom filer för att arbeta med metall finns det sådana som gör snitt på trä, plast och andra material. I synnerhet var sticksågar som drivs av elektricitet ursprungligen avsedda för träbearbetning. Om du arbetar med träprodukter används sågar gjorda av en legering av krom och vanadin, så är blad för arbete med metall gjorda av stål, som snabbt kan såga starka metallplåtar och andra saker från ett så hårt material. Ju starkare metall som skärs, desto finare blir tänderna på bladet. Bredden på webben varierar också.

Allt beror på vilken typ av arbete som ska utföras . Den breda låter dig göra ett rakt snitt i hög hastighet utan rädsla för att komma av den valda vägen. Detta beror också på tjockleken på banan. Ju tjockare den är, desto mer sannolikt är det att skära metallen i en helt rak linje. För lockiga utskärningar är smala blad lämpliga, så att du enkelt kan göra invecklade svängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tändernas form på en fil avsedd för skärning av metall är också viktig . Vissa instrument har mycket grunda och vågiga utskärningar, så att du kan göra jämna snitt och göra små svängar om så önskas. Sådana blad är avsedda för skärning av material med en tjocklek på 1-3 mm. För att skära olika metallprodukter eller metallbitar med en större tjocklek hjälper blad med fasta tänder, vars antal ökar med en tum mot kanten. De kan kapa material upp till 10 mm tjocka, såsom mässing, koppar och aluminiumprodukter och ark.

Bild
Bild

Filer kännetecknas också av avståndet mellan deras tänder. Beräkningen är baserad på hur många tänder som är i en tum. Detta framgår av TPI -indikatorn. Filer för en sticksåg skiljer sig åt genom att de är lätta att justera till storleken på ett specifikt verktyg, till exempel för att ställa in den med en längd på 150 mm. Beroende på tjockleken på metallprodukten som bearbetas kan du välja filnummer från 8/0 till 8 för smycken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredden på sådana såganordningar är mycket liten . På avstånd ser den känsliga duken ut som en snöre. Detta gör att du enkelt kan böja på metallen och skapa ett särskilt tunt mönster med deras hjälp. Bland de olika pusselblad som finns i omlopp kan du hitta universella. Man tror att de är lämpliga för arbete med trä och med plast och metall. Men, som praktiken visar, ger deras användning, inklusive på metallföremål, inte en bra skärkvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer filer för en pussel, med vilken metall kommer att bearbetas i framtiden, bör du överväga:

  • funktioner i en elektrisk eller manuell sticksåg tillgänglig på gården;
  • märkning på sticksågblad;
  • typ av föreslaget arbete.
Bild
Bild

Det märke under vilket dessa eller de sågarna tillverkas är också av stor betydelse . Det är lämpligt att ge företräde åt kända märken och inte köpa till det förföriskt låga priset på produkten. Bakom ett fashionabelt namn kan faktiskt förfalskade produkter döljas, vilket inte kommer att innebära besvikelse under användning. Till exempel använder skrupelfria tillverkare ofta märket Bosh för att uppmärksamma sina produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

De förfalskade filerna som säljs under detta märke är stämplade. Detta kan ses om du tittar noga på tänderna på sådana skärande föremål. Å ena sidan har de en liten avrundning, medan de ursprungliga har perfekt geometri. Dessutom kan märkesfiler inte köpas i stycket, utan endast i lämplig förpackning.

Vid köp bör eventuella yttre defekter på produkten vara alarmerande, vilket signalerar att ett äktenskap är i händerna. Det kan inte bara vara bristerna i själva metallen, från vilken filerna är gjorda, utan också otydliga inskriptioner och ritningar på dukarna. Om märkningen skrivs ut snett betyder det att du har en förfalskad produkt i dina händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsregler

Några av dessa minimaskiner är inte konstruerade för bearbetning av metallprodukter som är tjockare än 5 mm. Andra gör det möjligt att skära minst 10 mm metall. Mycket beror på om pusslet är avsett för hemmabruk eller professionellt. För att pusselfilerna ska fungera länge måste du använda själva verktyget korrekt.

  • Korrekt inställning av sticksåg kommer att säkerställa normal användning av verktyget och problemfri användning av den använda filen. Det gör att enheten kan tjäna så länge som möjligt och tillåter inte att skärbladet blir tråkigt.
  • När du arbetar behöver du inte sätta press på pusslet. Detta kommer inte att påskynda arbetet, men utsikterna att bryta verktyget kommer att bli ganska verkliga. Och du måste också välja rätt hastighet för filen. Vid hög hastighet kan det bli väldigt varmt, bli mindre skarpt och mindre hårt.
  • Oavsett hur skickligt befälhavaren kan använda en elektrisk sticksåg, bör han ha åtminstone ett par reservsågar till hands.
  • Om en sticksåg ofta används för skärning av metall måste du ha separata blad för aluminium, icke-järnmetaller och stål på gården.

När du bara måste använda en sticksåg för sådana ändamål då och då är det lämpligt att ha en såg till hands som kan skära stål. Denna fil kan också hantera andra metaller.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är bättre att ha en marginal när du använder ett handverktyg, även om en vanlig handpussel låter dig fortsätta använda dem tills en viss längd av filerna bibehålls, vilket gör en sådan maskin ganska ekonomisk. Sticksågens spännelement är utformade så att du alltid kan flytta sågbladet, säkerställa att det håller säkert och håller det i spänning.
  • Använd skyddsglasögon och handskar när du arbetar med någon sticksåg. Och man får inte glömma att en fil är ett mycket skarpt verktyg och, om den används felaktigt, kan en sticksåg skada en person.
  • Du kan inte "pressa juice" ur en tråkig fil och försöka använda den så länge som möjligt. Från en sådan behandling kan arbetet utföras dåligt, och när du använder en elektrisk enhet med ett trubbigt blad börjar sticksågarna arbeta under belastning och kan gå sönder.
  • När det gäller metallbearbetning kan ingenting vara för evigt, och ännu mer för en sticksåg. Men med rätt urval och tillämpning av dem kan du förvänta dig att de inte kommer att bli ofta ändrade förbrukningsmaterial.

Rekommenderad: