Pusselreparation: Hur Fixar Jag Vad Pusslet Snittar? Hur Reparerar Man En Knapp Med Egna Händer? Hur Man Monterar En Sticksåg?

Innehållsförteckning:

Video: Pusselreparation: Hur Fixar Jag Vad Pusslet Snittar? Hur Reparerar Man En Knapp Med Egna Händer? Hur Man Monterar En Sticksåg?

Video: Pusselreparation: Hur Fixar Jag Vad Pusslet Snittar? Hur Reparerar Man En Knapp Med Egna Händer? Hur Man Monterar En Sticksåg?
Video: How 3D Jigsaw Puzzles Are Made | How It's Made 2024, Maj
Pusselreparation: Hur Fixar Jag Vad Pusslet Snittar? Hur Reparerar Man En Knapp Med Egna Händer? Hur Man Monterar En Sticksåg?
Pusselreparation: Hur Fixar Jag Vad Pusslet Snittar? Hur Reparerar Man En Knapp Med Egna Händer? Hur Man Monterar En Sticksåg?
Anonim

Det finns en mängd olika elverktyg från olika tillverkare på handelsgolven. Det finns en mängd olika modeller: både billiga amatörer och "sofistikerade" proffs, som kostar mycket pengar.

Bild
Bild

Pussel upptar en speciell plats, de är också mycket efterfrågade. Det finns enheter i olika storlekar från inhemska tillverkare och importerade.

Bild
Bild

Enhet

Sticksågen är ett verktyg som är lämplig för att arbeta med en mängd olika material:

  • solitt trä;
  • Spånskiva;
  • plywood;
  • hardboard;
  • mjuk metall;
  • PVC -material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mångsidigheten hos detta underbara verktyg låter dig utföra komplext komplext arbete som ett annat verktyg inte kan utföra. Sågblad är aktivt involverade under drift, de utsätts för betydande mekanisk påfrestning och misslyckas efter en viss tid.

Bild
Bild

Sticksågsmekanismen är också hårt belastad. Om en sådan enhet används regelbundet, bör du veta dess layout, hur den fungerar.

Principen för denna enhet är enkel, dess huvudblock är:

  • motor;
  • reducerare;
  • stock.
Bild
Bild

Luftkylare, hastighetskontroll, svängande enhet är alla extra hållarelement som säkerställer arbetets varaktighet och produktivitet.

Bild
Bild

I vissa modeller är den elektriska sticksåg försedd med en separat startknapp, som också kan justera vridmomentets frekvens.

Bild
Bild

Från synpunkten för transformationen av elektrisk energi sker följande process:

  • en elektrisk impuls som kommer in i verktyget går till borstarna (de är gjorda av grafit), vilket säkerställer att ett vridmoment ser ut på rotorn;
  • rotationsimpulsen överförs till växellådan - en enhet som omvandlar vridmomentet till en translationell rörelse, som riktas till spindeln.
Bild
Bild

I detta schema tilldelas fästelementet en särskild roll, vilket säkerställer en tillförlitlig anslutning av skaftet till det rörliga bladet.

Bild
Bild

Som du kan se är principen för pusslet densamma för alla modeller. Skillnaden är endast närvarande i monteringskvaliteten, enheternas passform, material.

Genom att känna till den "allmänna konturen" och driftalgoritmen för elementen är det lätt att förstå vilka störningar och funktionsstörningar som kan uppstå, samt att ta reda på orsakerna till varför de uppstår.

Bild
Bild

Ofta funktionsstörningar

Liksom vilken mekanism som helst kan en sticksåg uppleva olika fel:

  • verktyget skär snett, bladet "leder" åt sidan i en oacceptabel vinkel;
  • monteringen av skärverktyget har gått sönder, filen flyger ut;
Bild
Bild
  • enheten slås inte på;
  • kugghjulet eller dess tänder går sönder;
Bild
Bild
  • maskutrustningen, som är förankrad, slits ut;
  • bladet hoppar eller faller ut vid sågning;
  • klämman fungerar inte, filen håller inte;
Bild
Bild

tänderna på hylsan faller sönder

Typen av pusselens arbete är att klippa ut kurvor av skär. Krökningen kan vara annorlunda, så det finns också några indikatorer här. En stor belastning under sådant arbete faller på huvudstödvalsen, som ofta blir oanvändbar. För att den inte ska gå ur drift i förväg rekommenderas alla driftlägen.

Bild
Bild

Mekanismer misslyckas ofta när mekaniska mikropartiklar träffar de dynamiska elementen . Det är absolut nödvändigt att i tid utföra förebyggande inspektion och rengöring av enhetens inre komponenter. Det är nödvändigt att spola enheten med en speciell WD-40-förening. Det är också användbart att använda en dammsugare för att rengöra elverktyget: orsaken till att växellådan går sönder kan vara om det kommer damm på den.

Bild
Bild

Stambrott uppstår oftast vid mekanisk skada.

Bild
Bild

Fraktur av en tand på hylsan sker också oftast på grund av befälhavarens fel. Detta händer om arbetsbladet fästs för hårt.

Bild
Bild

Snäckväxeln tål inte belastningarna om du "kör" verktyget på efterbrännare.

Bild
Bild

Det rekommenderas att börja arbeta efter en kort uppvärmning av motorn vid tomgång.

Om du inte följer rekommendationerna uppstår sådana fel:

  • lagret slits snabbt;
  • kamblocket raderas;
  • växeln blir oanvändbar.
Bild
Bild

En ganska frekvent nedbrytning är också nötning av borstar, som är lätta att byta ut. Förebyggande rengöring av löpande enheter är ett måste. Smörjning bör också göras regelbundet.

Bild
Bild

Ett annat vanligt fel är att hållaren går sönder, vilket gör att bladet faller ut.

Bild
Bild

Ofta förlorar sticksågens fastsättning sin styvhet, vilket resulterar i att motreaktioner dyker upp, vilket påverkar arbetets kvalitet. Klämmor är nästan omöjliga att reparera - de måste bytas.

Vissa skrupelfria tillverkare tillverkar bultar av bräckliga material. Sådana billiga legeringar går sönder vid minsta belastning och är extremt kortlivade - du måste byta de "inbyggda" bultarna för fästelement av starkt stål.

Bild
Bild

Ju mer komplex designen är, desto oftare är störningar möjliga. Moderna prylar, som tillverkare "stoppar" verktyget med, gör en björntjänst. De är ofta orsaken till elektriska avbrott.

Bild
Bild

Exempelvis hjälper standardfoderfunktionen (finns på nästan alla modeller) starkt i jobbet genom att minska belastningen på arbetarens händer. Men närvaron av en sådan mekanism leder till mycket slitage av enskilda enheter i enheten, såsom:

  • styrrulle;
  • bussningar (särskilt i lager).

Ett annat exempel kan nämnas när för mycket belastning dyker upp, vilket kan orsakas av den fysiska påverkan av en oerfaren arbetare: om modellen inte är för dyr, kan filen i den som regel bryta den ömtåliga hållaren.

Bild
Bild

Tallriksvalsen kan plötsligt "frysa". Orsakerna kan vara följande:

  • brist på smörjning;
  • lagerbrott.

För att byta rullen måste du demontera mikrosågen, separera kroppen genom att skruva loss bultarna. Dra ut rullen ur nischen och lägg den "färska". Du kan utföra denna operation själv - det är enkelt.

Bild
Bild

Om skyddet utlöses, vilket skyddar enheten från överhettning, kan det finnas flera anledningar, till exempel kan luftkanalen täppas till av damm, vilket inte tillåter att motorn svalnar helt. Du bör ta en borste eller en gammal tandborste och rengöra grillens delar. Du kan också använda följande "verktyg" för rengöring:

  • en nål;
  • bomullstrasa;
  • alkohol.

Termiskt skydd finns tillgängligt för att skydda motorn från överhettning. Det kan utlösas på grund av förorening av luftintagsgallren med damm och sågspån. Rengör gallren, låt pusslet svalna lite. Efter ett tag startar termokontakten automatiskt.

Bild
Bild

Sladden kan skadas och motorn går inte. Du kan kontrollera sladden med en testare. Om det finns en defekt är avläsningarna på enheten lika med oändligheten. Sladden är billig, den måste bytas.

Bild
Bild

Det finns modeller som fungerar på bärbara laddare. Vid arbete med sådana sticksågar får batteriet inte laddas ur med mer än 15–20%.

Bild
Bild

Om detta händer regelbundet kommer batteriet att förlora sin resurs, vilket kommer att minska livslängden avsevärt.

Reparera

Innan du reparerar instrumentet själv rekommenderas att du samlar in information uppmärksamma några av de fenomen som uppstår vid störningar:

  • fallet blir väldigt hett;
  • det finns främmande ljud i början av enheten;
  • gnistskivor dyker upp när pusslet börjar fungera.
Bild
Bild

Det finns två typer av uppdelningar som du kan åtgärda själv:

  1. den elektriska enheten misslyckas;
  2. mekaniska element går sönder.

Om rotorn eller statorn går sönder kan ett sådant fel inte elimineras själv - det enklaste sättet är att lämna tillbaka maskinen till ett servicecenter. Detta händer vanligtvis från överdriven kontaminering av arbetsenheterna och bristen på förebyggande rengöring av enheten.

Bild
Bild

Om borstarna är slitna kan du byta ut dem själv - det är inga svårigheter här.

Om regulatorn, som är ansvarig för hastigheten, går sönder, kan endast en specialist reparera denna enhet. Verktyget kan demonteras på några minuter. Lådan kan "halveras" genom att skruva loss skruvarna. Gammalt fett ska tas bort först och nytt fett ska appliceras efter rengöring.

Bild
Bild

Stångbussningar säljs inte i butiker, du kan bara hitta sådana element bland begagnade verktyg. Bussningarna är nästan identiska i olika modeller.

Bild
Bild

Det enklaste att reparera är enheter där det finns en rundad stamutgång. Bussningen väljs antingen eller så förstoras den konformade kaviteten genom att avsmalna. Sådana procedurer tar bort motreaktion om det uppstår i fästet.

För enskilda modeller bör speciella klipp göras; för installationen används kopparfolie (som en packning). Om modellen har en budget är stammen vanligtvis gjord av en metallplatta. Tillverkare sparar på metall, så tjockleksparametrarna på denna platta är extremt obetydliga. Plattan tål ofta inte belastningar och raster.

I detta fall demonteras maskinen, varje steg spelas in, fotograferas med en digitalkamera . Delen tas bort (plattan har en komplex konfiguration). Plåtfragmenten tas av ägaren för att välja rätt reservdel på plats. Efter att ha installerat en ny del i stället för den trasiga, är det absolut nödvändigt att förnya smörjmedlet.

Det krävs inte mycket skicklighet för att byta borstar. Det räcker med att öppna sticksågens kropp och ta ut de slitna borstarna, torka försiktigt av alla håligheter och enheter i enheten med ett bandage. Därefter bör nya borstar installeras istället för de gamla elementen. Det är bäst att använda sprit för torkning.

Bild
Bild

Fördelen med moderna modeller är att det inte finns något behov av att använda ett lödkolv. Termosäkringen går också sönder, men inte så ofta. Denna del är lätt att byta ut. Om gnistning observeras i enheten indikerar detta främst att borstarna är slitna eller att smörjmedlet är föråldrat.

Varje verktyg kräver en förebyggande undersökning - detta är en förutsättning för att det ska fungera länge. I det här fallet kommer det inte att krävas ytterligare revideringar eller materialutgifter för att göra det i ordning.

Bild
Bild

Efter slutet av arbetscykeln är elverktyget frånkopplat - denna regel rekommenderas inte att glömmas bort. För vissa sticksågar har uttaget en extra säkring som kan misslyckas - detta bör också komma ihåg.

Startknapp

Knappen, som är ansvarig för att starta operationen och ändra driftslägen på pusslet, spelar en viktig roll. Om det går sönder kan detta element bara hittas i specialiserade verkstäder eller onlinebutiker. Det är inte svårt att byta ut en sådan enhet - det räcker med att frigöra den från tråden genom att skruva loss bultarna som håller i plintarna. Moderna mönster är gjorda på ett sådant sätt att det inte är nödvändigt att använda ett lödkolv.

Bild
Bild

Byte av filhållare

I sticksågar är det vanligaste felet att byta ut det snabbt löstagbara sågbladsfästet. För fastsättning krävs ett verktyg med en viss tjocklek. Om dess storlek är mindre, kommer filen att "spela".

Det finns en ingång från denna situation: du kan sätta hållaren på bultar. Då blir utrustningen ganska mångsidig. För att göra detta, skär den fyrkantiga armeringen i två delar, borra hål med en diameter på 3-4 mm i dem och fäst dem med M5-bultar. Du måste pilla, eftersom operationen är ganska mödosam, men efter det kommer verktyget att klippas av säkert.

Bild
Bild

Du kan också minska rörelsen för filen i den vinkelräta rörelsevektorn . En platta skärs ut av aluminiumplåten (den måste motsvara parametrarna för sticksågssulan). Sedan skärs ett snäpp enligt verktygets dimensioner. Graderna tas bort med en liten fil. Avfasningar måste göras på avsatserna. Ett blad skär in i sågbladet, det är monterat på verktygssulan.

Hål borras sedan för att installera fästelementen. En bit plexiglas sätts in i en metallplatta. Du behöver bara klippa vid den punkt där den kommer att baseras.

Som ett resultat kommer bladet under drift att ha en begränsning i sidorörelsen vid själva skärningspunkten. Detta kommer att skapa ännu mer okomplicerad.

Bild
Bild

Förebyggande av störningar

Förebyggande åtgärder förlänger alltid livslängden för alla verktyg, inklusive sticksågar. I början av arbetet, skruva loss skruvarna, öppna höljet. Med hjälp av alkohol och en bomullstrasa är det nödvändigt att rengöra alla enheter med gammalt fett. Därefter appliceras ett nytt smörjmedel på de önskade punkterna (i enlighet med rekommendationerna som föreskrivs i instruktionsmeddelandet). Det är mycket viktigt att bearbeta enhetens dynamiska delar (ström, växellåda).

Det finns också ett antal andra förebyggande åtgärder:

  • använder endast "inhemska" delar;
  • producera dukar med 70 procent och sedan ändra dem;
  • använd bara dukar som motsvarar arten av dessa verk;
Bild
Bild
  • under drift, "belasta" inte med överdriven mekanisk belastning;
  • rengör verktyget från ansamlat damm minst en gång i veckan;
  • använd WD-40 smörjmedel;
  • använd en dammsugare för rengöring;
  • slå inte eller tappa verktyget - detta leder ofta till skada på lagerstången;
  • dra inte åt filen för hårt i fästet;
  • för för täta material finns det specialanordningar, de måste användas;
  • varje material har sitt eget optimala driftläge (hastighet, lutningsvinkel etc.);
Bild
Bild
  • stödvalsens bas ska behandlas med speciellt tekniskt fett minst en gång i veckan;
  • du bör aktivt använda tekniska borstar för att bearbeta verktyget efter avslutat arbete;
  • övervaka alltid instrumentets ventilationsgaller och rengör det från mekaniska mikropartiklar.

Rekommenderad: