Dammsugare Reparation: Hur Demonteras Dem? Hur Reparerar Jag En Motor Med Egna Händer? Vad Ska Jag Göra Om Dammsugaren Inte Slås På Eller Inte Suger Upp Damm?

Innehållsförteckning:

Video: Dammsugare Reparation: Hur Demonteras Dem? Hur Reparerar Jag En Motor Med Egna Händer? Vad Ska Jag Göra Om Dammsugaren Inte Slås På Eller Inte Suger Upp Damm?

Video: Dammsugare Reparation: Hur Demonteras Dem? Hur Reparerar Jag En Motor Med Egna Händer? Vad Ska Jag Göra Om Dammsugaren Inte Slås På Eller Inte Suger Upp Damm?
Video: funy barhom 2024, Maj
Dammsugare Reparation: Hur Demonteras Dem? Hur Reparerar Jag En Motor Med Egna Händer? Vad Ska Jag Göra Om Dammsugaren Inte Slås På Eller Inte Suger Upp Damm?
Dammsugare Reparation: Hur Demonteras Dem? Hur Reparerar Jag En Motor Med Egna Händer? Vad Ska Jag Göra Om Dammsugaren Inte Slås På Eller Inte Suger Upp Damm?
Anonim

Idag är det svårt att hitta en familj överallt där det finns en vanlig dammsugare. Denna lilla rengöringsassistent låter oss avsevärt spara tid och behålla renheten i huset, så att smuts och damm inte skadar vår hälsa. Men trots sin enkelhet i design och drift går en sådan enhet sönder ganska ofta. Och eftersom det inte är det lägsta priset är det bättre att fixa det, eftersom ett nytt är ett allvarligt slag mot familjens budget. I den här artikeln kommer vi att prata om att reparera dammsugare, demontera dem, diagnostisera problem.

Bild
Bild

Felsökning

Det är inte alltid omedelbart möjligt att förstå att dammsugaren är trasig. Till exempel nynnar det mycket, men fortsätter att arbeta och utföra sina funktioner, varför många inte tror att enheten har gått sönder. Och det här är redan en uppdelning, vilket helt enkelt kommer att leda till att enheten misslyckas efter ett tag. Naturligtvis kan det finnas ett ganska stort antal störningar, men vanligtvis är motorn orsaken till en dammsugare som går sönder. En sådan uppdelning är typisk för nästan alla märken och alla modeller, oavsett vilket företag som tillverkade utrustningen. För ett antal punkter och finesser hos dammsugaren kan du diagnostisera ett haveri och försöka reparera den aktuella utrustningen med dina egna händer:

  • det första tecknet på felaktig motordrift är att den fungerar högt och att ett dammmoln dyker upp över enheten under drift;
  • om dammsugaren inte suger upp dammet bra eller inte drar alls, kan detta vara ett tecken på problem med slangen;
  • Ett annat tecken på en kränkning av slangens täthet är enhetens tysta drift, och kärnan i problemet är kanske inte i deformationen av själva korrugeringen, utan i funktionsfel hos den mottagande borsten;
  • om sughastigheten inte är hög kan orsaken till minskningen av driftshastigheten vara ett problem i samband med nedbrytning av lagren, och då och då kommer enheten att återställa driften i normalt läge;
  • om enheten störs mycket, med en hög grad av sannolikhet har motorn gått sönder, i vissa fall påverkar närvaron av ett fel i motorn direkt möjligheten att suga in luftmassor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis finns det många olika fel, ett problem kan ha flera orsaker, men ovanstående situationer gör att du snabbt kan diagnostisera förekomsten av ett sammanbrott och börja göra något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta haverier

Det ska sägas att haverier och deformationer följande detaljer är vanligtvis mest mottagliga:

  • motorlindningar;
  • elkabel;
  • säkring;
  • kullager;
  • borstar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall kan reparationer utföras med dina egna händer, och ibland måste du söka hjälp av specialister från servicecentret . I vissa fall blir det lättare att köpa en ny dammsugare helt och hållet. Låt oss börja med penslarna. De är vanligtvis monterade i gruvor. Här ska det sägas att de är vanligt kol, vilket innebär att de om så önskas kan slipas ner för att passa efter behov. Om kontaktytan med uppsamlaren inte är så stor är det inga problem, efter ett tag kommer borstarna att springa in. Deras ändar raderas något i en halvcirkel inåt.

Någon av dem pressas något av en speciell fjäder genom vilken energi strömmar, vilket ökar säkerhetsmarginalen. Kolet kommer att fortsätta att fungera tills det är helt raderat. En viktig punkt kommer att vara att själva uppsamlaren måste vara så ren som möjligt.

Det är bättre att torka av det med något ämne, och vid behov ta bort filmen av oxidtyp tills det finns en kopparglans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa del är lager med axel … Vanligtvis är axeln fäst vid statorn på två lager, som inte matchar varandra i storlek. Detta görs så att demonteringen av dammsugarmotorn blir mycket enklare. Normalt är det bakre lagret litet och det främre lagret stort. Skaftet ska försiktigt slås ut ur statorn. Lagren har fjädrar, där smuts också kan komma. Mer frekventa uppdelningar är:

  • minskad effektivitet för HEPA -filtret;
  • igensättning av cyklonfilternätet;
  • blockering av borstturbinen av något främmande föremål;
  • oförmågan att rotera hjulen på grund av inträngande av främmande föremål;
  • blockering av stångröret;
  • bristning av en slang gjord av korrugering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu prata om denna kategori av problem lite mer detaljerat. Dammsugare är vanligtvis utrustade med återanvändbara filter. Det vill säga, efter varje rengöringsprocess är det nödvändigt att ta bort filtren, skölja dem, rengöra dem och sätta tillbaka dem på plats. Men det bör förstås att upprepad användning och evighet inte är synonyma. Vid något tillfälle måste filtren bytas ut, och om detta ignoreras kan det bli nödvändigt med en komplex reparation. Och filterrengöringen kan inte vara fullständig. För varje användning blir materialet från vilket de tillverkas mer och mer smutsigt. Och vid något tillfälle passerar filtret redan bara hälften av luften från den ursprungliga volymen.

Vid denna indikator kommer dammsugarens funktion redan att avbrytas. Det vill säga att motorn fortsätter att arbeta med samma varvtal, men motståndet vid pumpning och sugning kommer att öka belastningen. Strömmarna kommer att öka, lindningen. Elmotorn värms upp mer, vilket leder till slitage.

Med ytterligare drift i ett liknande läge kommer dagen när det visar sig att motorn överhettades och helt enkelt brann ut eller fastnade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa uppdelning är ett igensatt HEPA -filter. Sådant material är svårt att skaffa, men även här kan du lösa problemet och hitta en ersättare. Ju svårare det är att installera . Öppna först det dubbla trådnätet försiktigt för att ta bort filtermaterialet. Den här ramen verkar inte vara återvinningsbar. Men om så önskas öppnas den.

Först med en skarp kniv, skär området där de två plattorna är parade, med lite ansträngning delar vi ramen i halvor. Nu byter vi filtret till ett annat och klistrar fast hållaren. Detsamma gäller det elektriska motorskyddsfiltret och silen som används i cyklonlösningar. Att det andra filtret är kraftigt igensatt av skräp på grund av att användare använder dammsugarna på fel sätt och låter behållare täppa till med avfall över säkerhetsmärket.

Det tredje problemet gäller delen som ansluter anordningens inlopp till teleskopröret där munstycket är placerat. Deformationer av den mjuka korrugerade slangen kan observeras på platser med mjuka veck på grund av slitage på materialet eller till följd av belastningar som appliceras på slitage. Som regel är de mest mottagliga för deformationer de platser där ledningen på slangen med låsröret eller med rörstångsröret utförs.

Oftast kan en sådan slang repareras med skotstejp. Det är sant att hållbarheten hos en sådan lösning kommer att ifrågasättas, men som en tillfällig åtgärd är lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skär först av en del något längre från pausen och ta försiktigt bort resterna från den inre rördelen. Vanligtvis har den en gänga bara för slanglindning. Med en sådan tråd kan den snittade slangen helt enkelt skruvas i röret, reparationen kommer att slutföras vid detta. Praktiken visar att det inte är någon idé att använda lim. Om ett vindkast har bildats i mitten av slangen kan du använda de tillgängliga medlen. Till exempel en bit gummislang från ett cykeldäck. När det gäller fysisk storlek och med hänsyn tagen till det ganska täta omslaget skulle ett sådant material vara en idealisk lösning. Innan det skärs och limmas slangens delar, varefter en koppling från däcket från cykeln dras över den gjorda leden.

Nästa felfunktion blockerar rörelsen av mekanismer. Ett liknande problem kan uppstå med en borstturbin eller hjulchassi . Enheterna är enkelt utrustade med olika delar som roterar - ringar, kugghjul, axlar. Under rengöringen kommer olika skräp in på platserna där de är placerade, vilket kan hamna på axlarna och efter ett tag när det ackumuleras blockerar det helt enkelt arbetet av roterande natur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana problem orsakar en ökande belastning på motorn, vilket blir anledningen till att den först värms upp mycket, varefter den helt enkelt stängs av vid ett visst ögonblick. För att åtgärda denna typ av problem måste du först avblockera nodrörelsen. Turboborsten ska demonteras och rengöras väl från skräp. Om du tar bort den övre luckan på enheten kan du komma åt området där hjulen är placerade. Ofta samlas olika skräp just här, vilket blockerar deras rotation.

Låt oss nu prata om allvarligare störningar av enheterna i fråga, som uppstår ganska ofta . Vanligtvis kräver de intervention från proffs, men ett antal av dem kan fortfarande lösas med dina egna händer. Det första problemet av denna typ kan vara med strömbrytaren och strömkabeln . På grund av ett sådant fel är det omöjligt att starta dammsugaren eller det är omöjligt att fixa ett visst driftläge. I det första fallet, när du trycker på strömbrytaren, startar inte enheten, och i det andra startar den, om du trycker på knappen stängs den av direkt om du släpper den.

Bild
Bild
Bild
Bild

En defekt dammsugarnyckel är anledningen till att enheten inte fungerar . Det är en av de vanligaste, men ganska lätt att fixa. Det är väldigt enkelt att se till att orsakerna till brottet finns i knappen - du behöver bara kontrollera det med en testare. Om nyckeln är trasig kommer den inte att ta kontakt mellan terminalerna i något läge. Om nyckeln är trasig kommer den endast att bilda en kontakt i det tryckta läget. För att kontrollera måste en sond vara ansluten till kontakten på nätkontakten och den andra till knappterminalerna. Nätsladden testas också med en testare. I det här fallet är det inte överflödigt att kontrollera uttagen.

Den andra frekventa och allvarliga störningen kommer att vara situationen när luftmassaintagets hastighetsregulator är felaktig . Nästan varje dammsugare är utrustad med en sådan regulator. Den ansvarar för att reglera axelvarvtalet med motorn, som är monterad inuti enheten. En sådan modul ser ut som en elektronisk krets baserad på tyristorer. Vanligtvis bryts ett element som en tyristorbrytare ner i denna elektriska krets.

Det är vanligtvis placerat på den nedre vänstra sidan av brädet. Om det här elementet är felaktigt kan dammsugaren som regel inte heller startas, eller så går det inte att justera dess funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med detta problem kommer det att vara nödvändigt att demontera enheten, ta bort regleringsmodulen och byta ut de delar som är trasiga. I det här fallet blir det svårt att arbeta om du inte har vissa färdigheter. Det handlar specifikt om att skilja ett motstånd från en kondensator och färdigheterna med att använda ett lödkolv. Men om du vill kan du lära dig det.

Ett annat vanligt problem är fel på dammsugarens elmotor . Detta problem kommer förmodligen att vara det svåraste. Denna detalj kommer att kräva särskild uppmärksamhet. Det finns ett alternativ att ersätta delen med en ny, men när det gäller kostnader blir det halva kostnaden för hela dammsugaren. Men även specifikt i motorn kan olika delar gå sönder. Till exempel, med tanke på att axeln i motorn roterar ganska snabbt, är trycklagren under kraftig spänning. Av denna anledning anses lagerfel vara extremt vanliga.

Detta indikeras vanligtvis av mycket högt driftljud. Det verkar som att dammsugaren bokstavligen visslar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att eliminera detta problem med egna händer verkar vara svårt, men genomförbart. Men först måste du demontera enheten för att komma till motorn. Låt oss anta att vi lyckades få till det. Vid borttagning ska kontaktborstarna och pumphjulskyddet tas bort. Denna process kommer att vara extremt enkel. Borstarna fästs med en skruv och kan enkelt dras ur nischer av monteringstyp. Vik försiktigt tillbaka de fyra rullpunkterna på pumphjulskåpan och demontera höljet med lätt kraft.

Det svåraste blir att skruva loss muttern som håller fast pumphjulet till motoraxeln. När detta kan göras tas axeln bort, varefter det är nödvändigt att ta bort lagret från ankaret och byta ut det. Därefter utförs monteringen i omvänd ordning.

I allmänhet, som du kan se, finns det många frekventa sammanbrott, de är alla av olika typer, men nästan alla kan hanteras på egen hand utan inblandning av en specialist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur demonterar jag en dammsugare?

Oavsett vilken typ av störning du står inför, för att veta orsakerna och varför dammsugaren slutade fungera, bör du demontera den.

Naturligtvis har varje modell sin egen speciella enhet, men följande åtgärdskedja kommer att vara en ungefärlig allmän algoritm

  • Det är nödvändigt att demontera tätningsgallret, som ligger under locket på dammbehållarområdet. Den fästs med två skruvar eller andra gängade anslutningar. Du kan skruva loss skruvarna med en vanlig skruvmejsel.
  • När tätningsgallret har tagits bort, koppla bort manöverboxen och dammbehållarens lock.
  • Beroende på utrustningens typ och modell bör dammuppsamlaren enkelt tas bort eller skruvas loss. Det bör finnas en mekanism för insamling av avfall under vilket kroppen är ansluten till enhetens motor.
  • För att komma till det måste du separera basen och kroppen. I vissa modeller görs detta genom att vrida en dold bult som sitter i handtaget.
  • Normalt skyddas motorn av en speciell tygpackad packning som är fäst vid insugningsslangens inlopp. Packningen ska tas bort och rengöras eller vid behov bytas ut mot en annan.
  • Nu tar vi bort kablarna från motorn som ansvarar för strömförsörjning. För att göra detta, skruva loss de bultade klämmorna.
  • Nu kommer det att vara nödvändigt att kontrollera lagerparen, som är ansvariga för motorns funktion. Den minsta tecken på slitage är förekomsten av olika oegentligheter och sprickor. Om det finns något liknande så bör delar bytas ut.

Utöver lagren är det inte överflödigt att kontrollera borstens och motorns ankares integritet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu gå vidare till demontering av motorn. Det bör sägas att genomförande av sådana förfaranden kräver erfarenhet av deras genomförande. Annars är det bättre att konsultera en specialist.

  • Locket måste tas bort först. Detta kan göras med en rak skruvmejsel, en remsa eller en linjal. Den passar ganska tätt till motorn, varför du först försiktigt kan knacka på den för att koppla ur. Detta bör göras noggrant för att inte skada honom fysiskt.
  • När locket tas bort kan du komma åt pumphjulet, som hålls på plats av inbyggda muttrar. De är tätt fästa med lim, så du bör ha ett ämne som ett lösningsmedel till hands.
  • Det finns 4 skruvar under pumphjulet som håller fast motorn. De ska skruvas loss en efter en.
  • När motorn har nåtts bör den kontrolleras för att den fungerar korrekt.

Om det inte fungerar bör du ta reda på varför det gick sönder, felsöka, byta ut de trasiga delarna och sätt ihop dem igen i omvänd ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att en modell som också kan utföra våtrengöring blir svårare att reparera, eftersom det också kommer att vara nödvändigt att utföra arbete med en vattenpump . Dess huvudsakliga uppgift blir att tillföra vätska till dammuppsamlaren, varför pumpen vanligtvis är monterad vid inloppet.

När du reparerar en tvättdammsugare bör du också vara medveten om aspekterna vid att koppla bort pumpen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer om den inte slås på?

Då och då finns det situationer när dammsugaren inte alls vill slå på. Ska enheten demonteras i det här fallet? Inte i alla fall. Faktum är att orsakerna till denna situation kan vara olika. Till exempel aktiveras inte dammsugaren, den gick inte sönder tidigare, men tekniken aktiveras inte när man trycker på strömbrytaren. Orsaken kan vara problem med strömförsörjningen. Det vill säga ett uttag eller en elektrisk ledning, som är ansvarig för strömförsörjning, kan helt enkelt gå sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla element i den elektriska kretsen bör inspekteras noggrant. Vanligtvis kan problem som finns hittas precis vid kontakten, som sätts in i uttaget . På grund av det faktum att sladden, som är ansvarig för att leverera elektrisk ström till en sådan enhet som en dammsugare, är ganska mobil, kännetecknas den av ökad sårbarhet och ganska ofta kan deformerade platser bildas på den under drift.

Om dammsugaren fungerar, men hastigheten inte kan justeras på något sätt, är det ungefär samma problem. Men i det här fallet, mest troligt, pratar vi om förlust av kontakt.

Denna defekt kan elimineras genom att byta ut motståndet eller glid -triac.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reparerar jag en motor?

Som kan förstås av ovanstående klassificeras felet i dammsugarens elektriska motor som ett ganska komplext fel. Normalt använder moderna modeller axiella motorer med en rotationshastighet på cirka 20 000 varv / min. Denna del är en struktur som kräver särskild uppmärksamhet om reparation krävs. För att utföra det måste du ha följande verktyg:

  • ett par skruvmejslar för olika storlekar av Phillips -skruvar och ett par platta skruvmejslar;
  • pincett;
  • nippers eller tänger;
  • låssmedstång;
  • ämne för smörjning av motorn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att du bör följa säkerhetsbestämmelserna och aldrig reparera dammsugarens elektriska motor som är ansluten till elnätet. Om vi pratar direkt om reparationen av enheten måste du först demontera enheten för att utföra den. Dessutom bör detta göras i en klart etablerad ordning:

  • avlägsnande av behållaren för uppsamling av smuts, bakre och främre filter;
  • vi skruvar loss skruvarna under filtren med en skruvmejsel;
  • vi demonterar enhetens kropp, höjer den främre delen och först efter det tar resten vanligtvis bort kroppen mycket enkelt;
  • nu rengör vi själva elmotorns kropp med en borste eller trasa.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inspektion och ytterligare reparation av enheten bör utföras, den sista processen kommer att utföras enligt följande algoritm:

  • Använd först en skruvmejsel för att skruva loss ett par sidobultar som sitter i den övre delen av höljet;
  • vänd den lite och inspektera motorn (det fungerar inte att demontera den nu på grund av att den kommer att störa spolimplementeringen);
  • släpp försiktigt motorn från ledningarna, koppla bort alla kontakter och ta bort spoltrådarna så att själva spolen fortfarande sitter på kroppen;
  • nu tar vi bort motorn, varefter vi upprepar rengöringen från damm;
  • sedan demonterar vi tätningsgummit, för vilket vi skruvar loss ett par sidobultar;
  • med en skruvmejsel, koppla bort motorhusets två halvor;
  • nu från höljet av plast måste du dra ut själva motorn;
  • vid inspektion av motorns övre del kan du se den så kallade rullningen, de ska böjas i motsatt riktning och en skruvmejsel ska sättas in i valfri spår så att halvorna separeras från varandra (detta frigör turbin från huset);
  • med ett 12-hylseshuvud är det nödvändigt att skruva loss bulten (gängan är vänsterhänt, därför måste skruven vridas medurs när du tar bort skruven);
  • motorstatorn måste kilas med små träblock, och under drift måste hela strukturen stödjas;
  • vi demonterar turbinen;
  • ta ut brickan och skruva loss ett par bultar;
  • i botten finns det ytterligare 4 bultar som måste skruvas loss;
  • sedan tar vi bort borstarna, innan dess, efter att ha skruvat bort alla bultar;
  • nu måste du slå ut ankaret, sätt sedan in nyckeln i hålet och slå på det med en hammare; efter dessa manipulationer borde han liksom hoppa ut;
  • Nu bör du vara uppmärksam på lagren: om de är i gott skick kan de smörjas med olja;
  • med pincett måste du dra ut skon; om lagret snurrar med ett ljud som liknar prasslande löv och samtidigt förblir torrt, bör det rengöras och smörjas väl (en förgasare kan användas för att rengöra denna del).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är allt. För att slutföra arbetet återstår bara att montera enheten i omvänd ordning. Som du kan se är reparation av dammsugare en process som beror på komplexiteten i nedbrytningen. Om det inte är för komplicerat kan det enkelt göras med dina egna händer. Om problemet tillhör kategorin ganska komplexa, skulle det vara bättre att kontakta en specialist, eftersom ingrepp från en person utan erfarenhet inte bara kan förvärra sammanbrottet utan också kan leda till skada. Speciellt när det gäller den elektriska delen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig att demontera motorn från dammsugaren från följande video.

Rekommenderad: