Jigsaw Makita: Funktioner I En Sticksåg. Egenskaper Hos Elektriska Och Batterimodeller. Varför Behöver Vi Filer Och En Rullguide? Vilken Pussel Ska Du Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Jigsaw Makita: Funktioner I En Sticksåg. Egenskaper Hos Elektriska Och Batterimodeller. Varför Behöver Vi Filer Och En Rullguide? Vilken Pussel Ska Du Välja?

Video: Jigsaw Makita: Funktioner I En Sticksåg. Egenskaper Hos Elektriska Och Batterimodeller. Varför Behöver Vi Filer Och En Rullguide? Vilken Pussel Ska Du Välja?
Video: Лучший лобзик для дома MAKITA 4329 ровно ли пилит? Макита 4329 лобзик 2024, Maj
Jigsaw Makita: Funktioner I En Sticksåg. Egenskaper Hos Elektriska Och Batterimodeller. Varför Behöver Vi Filer Och En Rullguide? Vilken Pussel Ska Du Välja?
Jigsaw Makita: Funktioner I En Sticksåg. Egenskaper Hos Elektriska Och Batterimodeller. Varför Behöver Vi Filer Och En Rullguide? Vilken Pussel Ska Du Välja?
Anonim

Ett verktyg som en pussel anses med rätta vara en av de mest väsentliga föremålen i arsenalen för en verklig byggare. Det kan också krävas för dem som vill utföra reparationer på egen hand utan att ta hjälp av specialteam. Tack vare sticksåg kan du enkelt klippa ut de delar du behöver från vissa material, anpassa enskilda delar av samma design till storlek eller fantisera om något ovanligt och originellt.

Verktygsmarknaden har ett brett utbud av alla typer av företag som är engagerade i utveckling och produktion av anläggningsmaskiner. En av de mest kända och efterfrågade är det japanska märket Makita. För nästan ett sekels erfarenhet har företaget etablerat sig från den bästa sidan och har lyckats vinna förtroende hos miljontals konsumenter runt om i världen. Människor köper Makita -produkter och slutar aldrig prata om tillförlitligheten och bekvämligheten hos det japanska märkesverktyget.

Bild
Bild

Specifikationer

Sticksågar har en elementär design, och Makita, som skapar verktyg, ger dem en enkel struktur och tillförlitlighet, som lockar riktiga finsmakare av kvalitet. Sticksågens huvudkomponenter är kroppen och handtaget. Nedan finns ett arbetsblad, på grund av vilket snittet sker, och baserna är stöd för enheten.

Kroppen innehåller en reglage, det hjälper till att fixera bladet och elmotorn. Med hjälp av just denna motor aktiveras fram- och återgående rörelser, vilket gör att du får de nedskärningar du behöver.

Bild
Bild

När du köper ett träbearbetningsverktyg är det viktigt att uppmärksamma flera egenskaper

  • Maskinens kraft … Det är hon som bestämmer hastigheten på att klippa ett visst material. Denna siffra kan börja från 450 och gå upp till 720 watt.
  • Bältets rörelsefrekvens … Hastigheten att klippa något material beror på denna egenskap. Och en utmärkt funktion är möjligheten att justera, vilket är bekvämt om du plötsligt behöver utföra ett noggrant arbete eller tvärtom påskynda processen.
  • Pendelfunktion … En sticksåg utrustad med en pendel skär snabbare. Detta uppnås på grund av att bladet matas i sågningens riktning på dess övre bana.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Blåser enheten … Luftflödet från bladets baksida hjälper till att bli av med sågspån. Som ett resultat avlägsnas sågspån och damm. Kvaliteten på arbetet förbättras utan tvekan.
  • Avfasningsskärningsfunktion … Det underlättar kraftigt uppgiften i processen att klippa svåråtkomliga föremål. Oftast uppnås denna position genom smidig justering med en speciell nyckel.
  • Enda … Den viktigaste delen av pusslet, som avsevärt påverkar resultatet av arbetet, eftersom det är det som avgör bekvämligheten och noggrannheten i skärprocessen. Det är att föredra att välja en gjuten sula - med den "går" enheten smidigt på materialet.
  • Maximal skärdjocklek … Det är viktigt att uppmärksamma denna indikator om dina planer inkluderar att arbeta med tunna element och klippa dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sticksågar är både elektriska och batteridrivna. Naturligtvis är de senare praktiska i den meningen att de inte begränsar det område där de kan användas, medan verktyg med en stationär redskap endast kan vara i arbetsläge om det finns en strömkälla i närheten. Det tar dock tid att ladda pusselsågar att ladda, vilket inte alltid är bekvämt om drifttiden är begränsad och att köpa ett nytt batteri är ganska dyrt.

Sticksågar som drivs av nätverket kräver inga större kostnader alls, därför anses de vara mer lönsamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Arbetsverktyget för en sticksåg, det vill säga en nagelfil, gör translationella rörelser i vissa riktningar, och dess direkta verkan sker i rörelseögonblicket uppåt. Tillverkare använder en speciell stödvals som styrmekanism för filen.

Pendeln gör att filen kan röra sig inte bara upp och ner, utan hjälper den också att arbeta i en kurva. Således skär filen genom materialet framför den.

Experter rekommenderar att du använder pendelslaget under arbetet, detta bidrar till den längsta bladets livslängd.

Bild
Bild

För bara några år sedan var elektriska sticksågar inte särskilt populära bland verkliga byggare, eftersom ganska tunna dukar inte tillät att observera snittlinjen, filen lämnade den avsedda banan och processen slutade utvecklas.

Men idag erbjuder tillverkare, inklusive det japanska märket Makita, sina kunder riktigt högkvalitativa sticksågar med en hastighetsjusteringsfunktion.

Moderna verktyg vibrerar praktiskt taget inte under drift, vilket säkerställer smidigt och fruktbart arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad finns det för sticksågar?

Som nämnts ovan är sticksågarna indelade i el och batteri. Vilken du ska välja är upp till dig, eftersom det beror på ägarens personliga preferenser och den uppskattade mängden arbete som utförts. Fördelarna med en sticksåg är uppenbara. Men en betydande nackdel är naturligtvis den obligatoriska närvaron av en strömkälla.

En professionell sticksåg skiljer sig från den inhemska versionen i högre antal i alla avseenden, det vill säga den är avsedd för seriöst och storskaligt arbete. Uppenbarligen kommer kostnaden att bli högre, men inte alla behöver det, utan bara representanter för byggbranschen.

Detta avsnitt innehåller också sticksågar för laminat , som är utformade för golvinstallatörers arbete och underlättar mästarens arbete avsevärt.

Bild
Bild

Särskilt populära är bakgrundsbelysta sticksågar … De är extremt praktiska när du arbetar i dåligt upplysta områden. Med deras hjälp kan du fortsätta byggprocessen när som helst på dygnet.

Dessutom, moderna sticksågar är utrustade med en laserpekare … Det ersätter pennan, som är bekant för många byggare, som de gör märken på skärområdet.

Här indikerar lasern den ytterligare sökvägen för filen och kräver inte ökad uppmärksamhet från arbetaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laguppställningen

Det japanska märket Makita erbjuder sina kunder ett stort urval av alla typer av sticksågsmodeller, var och en av hög kvalitet och tillförlitlighet.

Låt oss överväga de mest populära alternativen

Makita 4236

Modellen anses med rätta vara det första verktyget för en nybörjare. Sticksågen är otroligt enkel att använda, den har alla funktioner du behöver till en början. Lämplig för skärning av plast-, trä- och metallprodukter. Modellen har förmågan att utföra raka och invecklade snitt.

Låg vikt och låg vibration är positiva egenskaper för en nybörjare.

Dessutom är det överkomliga priset goda nyheter - det börjar från 3000 rubel, vilket är ganska bra för ett så framgångsrikt köp.

Bild
Bild

Makita 4329

Den är redan utrustad med ett stort antal funktioner och är avsedd för dem som så att säga fick en smak. Här är ett hastighetskontrollsystem som kan anpassas beroende på materialets egenskaper - trä, metall eller plast. Pendelslaget ökar hastigheten med vilken enheten arbetar. Och funktionen av en lutning av sulan tillhandahålls för att göra snitt i vinkel.

Den otvetydiga fördelen med denna modell är det styva stålplanet, på vilket enheten vilar och rör sig tryggt över ytan.

Nackdelen är bristen på ett sågspånssystem, vilket inte alltid är bekvämt när man arbetar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makita JV0600K

Modellen är idealisk för permanent arbete i alla verkstäder, eftersom den positionerar sig som en verkligt pålitlig enhet med ökad effekt från elmotorn, skydd mot överhettning. Ett utmärkt tillägg är hastighetsregleringsfunktionen.

Dessutom kan verktyget utföra raka och böjda snitt samt arbeta i vinkel.

För nackdelarna kan du ta en ganska stor vikt och det faktum att priset börjar från 6000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makita 4350CT

Den mest kraftfulla sticksåg av det japanska märket är denna modell. Den är utformad för att fungera med en mängd olika träslag, laminerade, spånskivor eller MDF. Även lämplig för skärning i bitar av järnhaltiga och icke-järnmetaller, rostfritt stål och plast. Pålitligt styrsystem och effektiv ventilation av motorn säkerställer lång och kontinuerlig drift av enheten.

Nackdelen är bristen på belysning i skärområdet. Och sulan är också felaktigt installerad i horisontalen, därför krävs ökad uppmärksamhet från arbetaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makita JV100DZ

En av de mest populära bland sladdlösa sticksågar är just den här modellen. Först och främst lockar det med sin kostnad - 4000 rubel för en sladdlös sticksåg är ganska billigt. Precis som det klassiska nätverksverktyget utför det de viktigaste funktionerna: det fungerar utmärkt på trä, metall och plast. Metallsulan hjälper bra under sågningen.

Nackdelar inkluderar låg motoreffekt och kortvarig batteriladdning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makita JV100DWE

Den sladdlösa sticksåg är idealisk för den privata utövaren. Utmärkt kontakt med trä, spånskiva, MDF, laminat.

Modellen är utformad för raka och böjda snitt, det är möjligt att göra sneda snitt. Hastighetsreglering och pendelslag är avgörande för arbetet.

Många användare noterar dock att pusslet värms upp mycket under långvarig användning, och batterikapaciteten räcker inte alltid.

Bild
Bild

Tillbehör och armaturer

Det japanska märket Makita, parallellt med högkvalitativa verktyg, producerar de nödvändiga förbrukningsvarorna, liksom alla typer av tillbehör som fungerar för att underlätta arbetet med enheten.

Tyvärr kommer inte alla pusselmodeller med ett fodral för dem. Många enhetsägare klagar över detta problem, de hoppas fortfarande att tillverkare kommer att producera specialfodral för varje pusselversion.

På Makitas officiella webbplats eller i många andra webbutiker kan du enkelt hitta de nödvändiga komponenterna som är slitna och måste bytas ut.

Till exempel är det möjligt att köpa en uppsättning filer, penslar, en såghållare, speciella ankare, kompasser eller linjaler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Styrrullen kan också ses online, men det är bäst att konsultera en professionell i en specialbutik. Samma situation med smörjning. Det är bättre att välja det direkt för din sticksågsmodell, så att verktyget fungerar pålitligt och utan avbrott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Naturligtvis kommer valet alltid att vara ditt, eftersom många faktorer påverkar det: dina personliga preferenser, mängden planerat arbete, budgeten du räknar med.

För användning högst en gång varannan månad är en hushållssåg ganska lämplig, som bara inte värms upp och kommer att kunna tillfredsställa dig med sin prestanda.

Om planerna inkluderar mer frekvent användning av verktyget, eller om grandiosa reparationsarbeten planeras, är det bättre att ge företräde åt professionella enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett utmärkt alternativ skulle vara att välja de modeller där filhastigheten regleras genom att trycka på startknappen.

Var uppmärksam på sulans plana yta, eftersom hastigheten och kvaliteten på både raka och böjda snitt beror på den.

Välj också metoden för att ändra vinkeln på sulan enligt dig själv. Om detta inte ofta krävs, kommer modeller med en speciell spak att göra. Om du planerar att utsätta vinkeln för förändringar, ge företräde åt produkter där den ändras med en speciell nyckel. Häftklamrar är lämpliga för arbete på vertikala ytor, och svampgrepp är lämpliga för arbete horisontellt.

Bild
Bild

Användarmanual

Först och främst är det viktigt att ta bort damm och alla typer av skräp från den yttre ytan och inre delar av sticksåg för att undvika brott. För att förlänga din sticksågs livslängd, vänja dig med att använda kylvätska när du arbetar med metall .… Alternativt kan du smörja in produkten med olja från undersidan.

Var noga med att smörja in alla rörliga element med olja så att arbetet blir trevligt och livslängden lång.

Bild
Bild

Det är inte svårt att ändra filen. Sticksågen är utrustad med en speciell spak som frigör filen när den lyfts. När du har dragit ut den använda delen sätter du in svansen på den nya filen i samma hål. Glöm inte att fästa den med spaken.

Det händer ofta att byte av stödvals krävs. I det här fallet är det viktigt att söka råd från en professionell i en specialaffär.

Rekommenderad: