Skruvmejselbitar: Funktioner I Vinkel- Och Magnetversionerna. Hur Väljer Man Ett Munstycke För Självgängande Skruvar? Hur Man ändrar?

Innehållsförteckning:

Video: Skruvmejselbitar: Funktioner I Vinkel- Och Magnetversionerna. Hur Väljer Man Ett Munstycke För Självgängande Skruvar? Hur Man ändrar?

Video: Skruvmejselbitar: Funktioner I Vinkel- Och Magnetversionerna. Hur Väljer Man Ett Munstycke För Självgängande Skruvar? Hur Man ändrar?
Video: How to Drill Using a Self Tapping Screw / Self Drilling Screw 2024, Maj
Skruvmejselbitar: Funktioner I Vinkel- Och Magnetversionerna. Hur Väljer Man Ett Munstycke För Självgängande Skruvar? Hur Man ändrar?
Skruvmejselbitar: Funktioner I Vinkel- Och Magnetversionerna. Hur Väljer Man Ett Munstycke För Självgängande Skruvar? Hur Man ändrar?
Anonim

Nyligen har reparationer blivit mycket enklare och enklare, eftersom demontering och montering av fästelement utförs med ett så modernt verktyg som en skruvmejsel. Den är enkel att använda och multifunktionell.

För att utföra byggnadsarbeten korrekt måste du veta hur du använder bilagorna till det och vidta försiktighetsåtgärder.

Bild
Bild

Särdrag

Skruvmejselfästet är en enhet som förvandlar en elektrisk enhet till en skärmaskin i metall och en universell skruvmejsel. Användningen av tillägg till skruvmejseln gjorde det till ett populärt hushållsverktyg som låter dig utföra byggnadsarbeten av vilken komplexitet som helst hemma.

Bilagorna är lätta att sätta på och ta bort från enheten och har också ett antal fördelar:

  • enkel användning;
  • bearbetning av material med ett smidigt snitt och utan grader;
  • multifunktionalitet;
  • hög prestanda;
  • enkel underhåll.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller nackdelarna finns det inga, förutom att vissa typer är dyra

Dessutom är en skruvmejsel med tillbehör på många sätt sämre i effektivitet och produktivitet än professionella enheter, eftersom det är en förenklad hushållsversion av verktyget. Samtidigt, när det gäller borrhastighet, kan många munstycken konkurrera med anordningar för skärning och polering av metall. De är också oumbärliga för takmontering och för skruvning av olika fästelement.

Eftersom tillbehören finns i ett stort sortiment är de idealiska för utskott och spår på alla element.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvmejselbitar kan säljas antingen komplett med enheten eller separat.

Innan du använder dem i arbetet bör du kontrollera att de överensstämmer med måtten på skruvhuvudet eller självgängande skruv. Om fästelementet sitter ordentligt fast så passar biten.

Använd inte skadade eller tidigare använda självgängande skruvar för fästelement .… Att dra åt dem kan skada kanterna på borrkronan, och det kommer snabbt att misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag presenterar byggmarknaden ett stort sortiment av skruvmejselfästen, tack vare vilken enheten får många funktioner och samtidigt blir en borr-, såg-, mixer- eller poleringsborste.

Alla bilagor är indelade i tre typer: grundläggande, kombinerade och speciella

  • Det huvudsakliga arbetselementet har ett sexkantigt eller korsformat huvud, det passar alla självgängande skruvar och ger god vidhäftning till fästelementet. I detta fall kan munstyckets huvud vara magnetiskt, vilket underlättar vridningsprocessen. När det gäller deras egenskaper liknar sådana munstycken en skruvmejsel.
  • Den kombinerade vyn skiljer sig från den föregående genom att den har en arbetsyta i båda ändar. Varje del av biten har sin egen storlek och fästsystem. Under drift kvarstår den nödvändiga delen och det onödiga demonteras. Detta munstycke är universellt.
  • När det gäller specialbitarna är de huvudsakligen avsedda för att binda armering och justera djupet för att skruva in och ut skruvarna i skarpa vinklar.
Bild
Bild

För nitar

Fogar i ett stycke, som vanligtvis kallas traditionella nitar, är sällsynta eftersom de är mycket sämre än svetsning. Gängade och blinda nitar anses vara de vanligaste och speciella nitfästen används för att fixa dem, som sätts på en skruvmejsel.

Det är ett mångsidigt tillbehör som passar både elektriska och sladdlösa enheter. Tack vare sådana fästen är det möjligt att installera mutternitar och kärnelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av nitar beror på skruvmejselns utformning, de är endast lämpliga om drivenheten i den kan vändas. Produkterna är konstruerade för fixering av stål, aluminiumnit med en diameter på 2,4 till 5 mm och hylsor av järnfri metall med en diameter på högst 25 mm.

Om en sladdlös skruvmejsel används i arbetet bör batteriets spänning inte överstiga 12 V. Processen att installera sådana tillbehör är enkel. Dessutom gör deras kompakta storlek att de kan förvaras i samma fodral som skruvmejseln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinkeladapter

Detta är en vinklad enhet som du kan vrida / skruva loss hårdvara på svåråtkomliga platser där vanliga skruvmejselmunstycken inte når. Vinkeladaptern kan också ändra axelriktningen när spindeln roterar. Tack vare det här verktyget förenklas arbetet: enheten kan hållas vinkelrätt mot ytan och hårdvaran kan vridas i vinkel, till vänster eller till höger. Med en sådan enhet kan till och med en nybörjare göra jobbet.

Beroende på de tekniska egenskaperna och möjligheterna är sådana munstycken indelade i två typer: flexibel och stel

Flexibel vinkeladapter ändrar torsionsaxelns riktning längs den flexibla länken. Utåt liknar instrumentet en borr som används av tandläkare vid tandbehandling. Detta är en flexibel axel, som i ena änden är ansluten till skruvmejselns chuck, och i den andra änden är arbetsbiten. Med den här enheten kan du snabbt och enkelt tränga in i svåråtkomliga områden och skruva loss skruvarna.

En flexibel chuck kommer dock inte att klara fästelement tillverkade av en hård legering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hård adapter har formen av ett kort munstycke, i vilket axelriktningen ändras under rotation under mekanisk spänning. Till skillnad från den flexibla typen har denna enhet en mer hållbar patron. Med hjälp av det är det enkelt att rulla och demontera hårdvaran från vilken sida som helst. Ett sådant munstycke rekommenderas för professionella modeller av skruvmejslar, eftersom det under motorns rotation är hög belastning på motorn och vibrationer.

Det rekommenderas inte att använda våld när du använder denna vinkeladapter, annars kan axeln skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För skärning av metall

Under konstruktion och reparation är det ganska ofta nödvändigt att utföra olika arbeten med metall. Skärning av ark och tunna delar utförs med en speciell bilaga, som kallas en "cricket". Den sätts enkelt in i enheten och fungerar enligt principen om effektpåverkan.

Verktygsröret stansar små hål i metallen exakt, rör sig smidigt över hela ytan och ger ett kontinuerligt och smidigt snitt. Klippningen går snabbt och har inga begränsningar för verktygsbanan.

Bild
Bild

Sax

Detta är en klassisk version av munstycket, som används för metallarbete. Det ser ut som en axel på ett lager, som är installerat i excentern och cirkulerar fritt. Detta system har en intressant egenskap: elektrisk energi tillförs axeln uteslutande för rotation. En del av saxen är placerad på en speciell ram, och den andra på axeln.

Ett sådant munstycke kan utföra fram- och återgående rörelser och anses vara ett bra alternativ för metallbearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För polering

Tack vare detta fäste är ytan som ska behandlas helt slät. Poleringsprocessen utförs med en ändskiva, den tar bort det mikroskopiska lagret av materialet utan att ändra dess tjocklek.

Munstycket innehåller i sin sats en tryckskiva med fästen för polermaterialet och en gängad spets som håller den. Anslutningar i verktyget kan utformas för både vänster och höger rotation av axeln.

Bild
Bild

Under drift slits munstycksskivan och kan enkelt bytas ut mot en ny. Ersättningsskivor är vanligtvis gjorda av polyuretan och kan vara upp till några millimeter tjocka. För att öka poleringseffekten används polerpasta samtidigt med skivan.

Det finns skivor av filt, konstgjord eller naturlig ull. Tack vare sådana enheter kan du snabbt polera polykarbonatytan, bilens kaross och glas. Under arbetet är det nödvändigt att se till att munstyckscirkeln är parallell med ytan som ska behandlas ..

Bild
Bild

Bithållare

Denna enhet låter dig installera alla tillbehör på skruvmejseln, oavsett längd.

Hållare är av flera typer

  • Det vanligaste alternativet anses vara en magnethållare, eller som det också kallas en förlängningssladd, den finns i olika storlekar (från 50 till 150 mm). Ett särdrag hos denna enhet är att en magnet placeras inuti den. Den kan inte bara dra till sig den bit som är installerad i enheten, utan också skruvarna som måste dras åt.
  • Ofta vid byggnadsarbeten används också en hållare för långa självgängande skruvar. Det är svårt att skruva fästelement längre än 75 mm med konventionella redskap, eftersom skruvarna kan glida och dingla. Tack vare denna enhet är arbetet förenklat. Ett speciellt rör, med vilket hållaren är utrustad, fixerar skruvarna och förhindrar att de lossnar vid skruvning. När fästelementet skruvas in återgår röret till sitt ursprungliga läge.
  • Hållaren för sexkantiga huvuden anses också vara oumbärlig för reparationer. Detta beror på det faktum att många självgängande skruvar inte tillverkas med raka, utan med sexkantiga spår. Som regel används sådana hållare vid takarbeten. Speciella bitar för att skruva in sexkantiga självgängande skruvar är inte lämpliga. I detta fall kan fastsättning också utföras med konventionella huvuden, men de måste installeras på en magnethållare.
Bild
Bild

Alla ovanstående typer av bithållare presenteras i ett stort sortiment. Därför måste du bestämma vilken hållare som är mer användbar innan du påbörjar byggnadsarbetet. Tack vare dessa tillägg används skruvmejseln i stor utsträckning.

Varje mästare måste ha den maximala uppsättningen munstycken i sitt hem. Detta gör att du snabbt och effektivt kan utföra alla typer av arbete både i en lägenhet och i ett hus på landet.

Bild
Bild

Tips för användning

  • Innan du börjar använda en skruvmejsel bör du välja rätt tillbehör. Det måste motsvara typen av arbete och passa i diameter till fästelementets huvud.
  • För att sätta in biten i ett verktyg utrustat med en nyckellös chuck måste den skjutas mellan "kammarna" och försiktigt vrida hylsan medurs. Om skruvmejselns konstruktion har en nyckelpatron installeras biten i ett speciellt uttag och vrids med en nyckel tills den är helt fixerad medurs. När den valda biten har ställts in kan enheten anslutas till nätverket och fortsätta till direkt drift.
  • För att minska eller omvänt öka munstyckets rotationshastighet måste du försvaga eller öka påverkan på avtryckarknappen.
  • När fästelementet dras åt utlöses gränssensorn automatiskt och enheten slutar fungera.
  • Vid skruvning av skruven måste biten placeras i spåret, medan det först är nödvändigt att ställa in borrens rotation så att den fungerar i motsatt riktning.
  • Om det är nödvändigt att ta bort eller byta munstycke under drift, måste du först slå på backläget. När biten vrids i motsatt riktning, griper handen om ringen som håller den, och biten tas enkelt bort och ersätts med en annan.
Bild
Bild

Hur väljer man?

Eftersom byggmarknaden idag representeras av ett stort urval av skruvmejslar, är det svårt för nybörjare att göra rätt val till förmån för denna eller den produkten.

Därför är det viktigt att tänka på följande punkter när du handlar

Material … Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt materialet från vilket fladdermusen är gjord. Experter rekommenderar att man monterar munstycken för volfram, vanadin, molybden och krom. Stålbitar har många nackdelar, de slits ut snabbt och ger inte kvalitetsprestanda.

Bitar gjorda av en legering av flera metaller anses vara ett utmärkt alternativ. I detta fall bör inte bara arbetsdelen, utan även fästelementen vara av metall.

Bild
Bild
  • Köpsort … Det är lämpligt att köpa sådana verktyg i specialaffärer, och inte på marknaden. Deras kvalitet och varaktighet beror på detta. Dessutom måste säljare tillhandahålla produktcertifieringar och en garantitid. Om bilagorna bara behövs för en gång kan du köpa billigare alternativ.
  • Skyddsöverdrag … Det är bäst att föredra bitar som är titanpläterade. De är de mest motståndskraftiga, hållbara och inte sämre i prestanda än nickel- och diamantbelagda spetsar. Bitar med ett skyddande lager av volfram är också ganska bra. De är inte rädda för korrosion och håller mycket längre än obelagda.
  • Varumärke … Nyligen till salu kan du hitta munstycken från olika tillverkare. De skiljer sig inte bara i pris, utan också i tekniska egenskaper. Bitar från märken Slot, Torx och Pozidriv fick bra recensioner. De är av hög kvalitet, hållbara och driftsäkra. När det gäller prisfrågan producerar dessa tillverkare munstycken till olika priser.

Rekommenderad: