Självgängande Skruvar För Betong (29 Bilder): Hur Man Använder En Plugg? Skruvstorlekar. Hur Skruvar Man In En Ankerskruv I En Betongvägg?

Innehållsförteckning:

Video: Självgängande Skruvar För Betong (29 Bilder): Hur Man Använder En Plugg? Skruvstorlekar. Hur Skruvar Man In En Ankerskruv I En Betongvägg?

Video: Självgängande Skruvar För Betong (29 Bilder): Hur Man Använder En Plugg? Skruvstorlekar. Hur Skruvar Man In En Ankerskruv I En Betongvägg?
Video: Borra och plugga i olika väggar 2024, Mars
Självgängande Skruvar För Betong (29 Bilder): Hur Man Använder En Plugg? Skruvstorlekar. Hur Skruvar Man In En Ankerskruv I En Betongvägg?
Självgängande Skruvar För Betong (29 Bilder): Hur Man Använder En Plugg? Skruvstorlekar. Hur Skruvar Man In En Ankerskruv I En Betongvägg?
Anonim

Självgängande skruvar för betong är enkla att använda, men samtidigt kännetecknas de av hög tillförlitlighet och hållbarhet. Detta förklarar varför dessa fästelement är mycket populära bland byggare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Självgängande skruvar för betong användes aktivt även de dagar då konstruktionen av enbart träkonstruktioner blomstrade . Idag används en sådan skruv, även känd som en plugg, huvudsakligen för att fästa fönsterkarmar eller trädelar på massiva betongkonstruktioner, för att installera upphängda möbler eller fasadplattor eller för inredning.

Betongpluggen är skapad i enlighet med GOST 1146-80 . Det ser ut som en spik med en rund eller fyrkantig sektion. Fästet har ingen uttalad punkt. Ojämnt applicerad gänga säkerställer tillförlitlig fixering av den självgängande skruven, och rätt material och närvaro av ytterligare beläggning bidrar till en ökad livslängd. Metallspetsen på skruven förhindrar att den slits när den skruvas i ytan.

Förresten, betonghårdvara kan också användas med tegel, men bara med vissa egenskaper. Skruvens utseende beror på det specifika material som används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Förutom att en självgängande skruv för betong kan förankras eller användas tillsammans med en plugg, finns det flera fler klassificeringar av detta fästelement.

Med formen på huvudet och slitsen

Spindeln kan utrustas med ett sexkantigt, cylindriskt eller koniskt huvud, om det sticker ut. Det finns också sorter med en dold design. Den självgängande luckan är gjord i form av en asterisk eller är korsformad . Formen kan också vara hex för ett imbus -verktyg eller som fat för en hylsnyckel. En rak plats fungerar inte för betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter material

Självgängande skruvar för betong är oftast gjorda av kolstål. Detta material har god hållfasthet, men lider ofta av korrosion och kräver därför ytterligare galvanisering eller annan beläggning. Rostfria skruvar är konstruerade av en nickeldopad legering . De kräver inget extra skydd mot korrosion och är lämpliga för användning under alla förhållanden.

Mässing hårdvara är inte rädd för korrosion eller exponering för kemiska element. Men eftersom den är plast, tål sådan hårdvara bara en begränsad mängd kilogram, annars deformeras den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tråddesign

För betongbeslag finns det tre huvudtyper av gängor

  • Den kan vara universell och kan användas med eller utan plugg.
  • Tråden är gjord i form av ett fiskbens, det vill säga den lutar och "består" av kottar som är kapslade inuti den andra. I detta fall når fästelementets längd 200 millimeter. Sådan hårdvara hamras antingen i hålet med en hammare, eller används komplett med en plugg.
  • En variant med variabel svänghastighet är möjlig, vilket utförs med ytterligare hack. Med det här alternativet kan du säkerställa tillförlitlig fixering, samt använda en självgängande skruv utan expansionsplugg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av täckning

De silverfärgade galvaniserade fästelementen är lämpliga för alla aktiviteter, medan de guldfärgade, dessutom behandlade med mässing eller koppar, endast kan användas för intern manipulation. Zinkskiktet måste appliceras genom galvanisering . Svartoxiderade element skyddar inte särskilt väl mot rost och används därför endast för användning i rum med normal luftfuktighet. En film på ytan bildas genom en kemisk reaktion med ett oxidationsmedel.

Fosfatering är också möjlig - det vill säga beläggning av metallen med ett fosfatskikt, vilket resulterar i att en gråaktig eller svart beläggning bildas på ytan . Om de självgängande skruvarna är gjorda av rostfritt legerat stål behöver den inte ytterligare beläggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

I tabellen över sortiment av självgängande skruvar för betong är det möjligt att hitta alla möjliga indikatorer, inklusive ytter- och innerdiametrar, gängstigning och längd. Således, det är i det som du kan se att fästets maximala längd är 184 millimeter, och minimum är 50 millimeter . Skruvhuvudets diameter är vanligtvis 10,82 till 11,8 millimeter. Den yttre sektionen är 7, 35-7, 65 millimeter, och trådhöjden går inte utöver gränserna för 2, 5-2, 75 millimeter. Parametrarna för ytterdiametern är från 6, 3 till 6, 7 millimeter, och den inre sektionen är från 5, 15 till 5, 45 millimeter.

Huvudhöjden kan variera från 2, 8 till 3, 2 millimeter och djupet - från 2, 3 till 2, 7 millimeter . Diametern på borrmaskinen som används är alltid 6 millimeter. Detta innebär att både självgängande skruvar med måtten 5x72 och 16x130 millimeter kan användas - allt beror på belastningen på pluggen och några andra parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

När du väljer en självgängande skruv för betong är huvudvillkoret fästelementets förmåga att motstå allvarliga belastningar. För att göra detta bör du först använda speciella beräkningar som redan gjorts av specialister. Enligt dem, man tror att för en struktur som väger mer än 100 kilo krävs stift med en längd på 150 millimeter . Om strukturens vikt inte överstiger 10 kilo, är ett element vars längd inte är mer än 70 millimeter lämpligt. Ändå bör urvalet fortfarande utföras med hänsyn till steget att installera pluggarna.

Ju svagare material och desto större accepterad vikt, desto längre ska den självgängande skruven vara … Till exempel, för delar som är lättare än ett kilo, är en plugg med måtten 3 x 16 millimeter i allmänhet lämplig. Utformningen av spikhuvudet väljs beroende på hur ytan som den är fäst ser ut.

Om det behövs kan hårdvara maskeras med dekorativa överlägg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är vanligt att lämna antingen 70 eller 100 millimeter mellan de enskilda skruvarna . Detta gap kan variera beroende på väggens material och specifikationer, liksom dimensionerna på själva strukturen. Det bör nämnas att valet av hårdvara också måste ta hänsyn till villkoren för deras användning. Till exempel kräver ett fuktigt badrum och ett torrt vardagsrum skruvar med olika beläggningar. I det första fallet behöver du galvaniserade stavar eller delar av rostfritt stål. I det andra fallet är det bättre att ta antingen oxiderade eller fosfaterade svarta självgängande skruvar.

Kostnaden för självgängande skruvar för betong bestäms beroende på kvaliteten på det använda materialet, beläggningsalternativet och till och med tillverkningslandet . För 100 stift med stift med dimensioner 3, 5 x 16 millimeter måste du betala från 120 till 200 rubel och för element som mäter 4 x 25 millimeter - 170 rubel. En uppsättning av 100 hårdvara 7, 5 med 202 millimeter kostar 1200 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Det är möjligt att skruva in pluggen i en betongvägg på två sätt - antingen med hjälp av en plugg eller utan den. Närvaron av en plasthylsa i hålet ger en mer tillförlitlig dragkrok på grund av dess "grenar" som fungerar som stag. Användning av en plugg krävs i fall där skruven har för stor belastning, eller om det är nödvändigt att fixera delen på porös eller cellbetong . I princip bör en plastdistans också användas vid arbete med strukturer som utsätts för vibrationer. Installationen av en självgängande skruv på betong med en plugg börjar med att det är nödvändigt att borra en urtagning i väggen, vars diameter sammanfaller med hylsans tvärsnitt och djupet kommer att vara 3 -5 millimeter mer. Du kan borra med en elektrisk borr, men vid bearbetning av mjukt eller poröst material är det bättre att använda en skruvmejsel med en borr.

Borrhammaren används i situationer där betongväggens densitet är 700 kilo per kubikmeter eller ännu mer . Det resulterande hålet rengörs från skräp, och därefter drivs pluggen in i uttaget med en vanlig hammare. Självgängande skruven är korrekt att dra åt med en enkel skruvmejsel eller en skruvmejsel med en fladdermus till en redan förberedd plats. Installation av en plugg på betong kan också ske utan förarborrning. Detta görs antingen enligt en mall eller med en preliminär ritning av en kanalöversikt. När du använder en mall kommer det att vara nödvändigt att skruva in hårdvaran i betongytan direkt genom hålet i mönstret gjord av en träbit eller en bräda. Om allt görs korrekt kommer fästelementen att fästas säkert vinkelrätt mot ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med en bastning måste hålet borras något mindre än diametern på den självgängande skruven . Det är vanligt att köra en plugg med en fiskbensgänga i betong med en hammare. Var noga med att nämna att användning av skruvar förutsätter en preliminär märkning. Avståndet från konstruktionens kant måste vara minst dubbelt så långt som ankaren. Dessutom är det viktigt att hålets djup överstiger längden på den självgängande skruven med en mängd lika med dess ena diameter. Vid arbete med lättbetong bör planteringsdjupet väljas lika med 60 millimeter och för tunga block - cirka 40 millimeter.

När pluggen väljs för att fixera träkonstruktioner eller fönsterkarmar på betong- eller tegelväggar rengörs ytan först och en urtagning borras med en borr . Vidare avtar cirka 5-6 centimeter från kanten. Vid installation av PVC -fönsterkarmar förblir gapet mellan skruvarna lika med 60 centimeter. När det gäller trä- eller aluminiumkonstruktioner måste du hålla ett avstånd på 70 centimeter och dessutom hålla 10 centimeter från ramens hörn till ställningarna.

Spindeln skruvas in med mycket mjuka rörelser, särskilt om porös eller ihålig betong presenteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa experter rekommenderar att väta borrbiten med vatten eller olja under hela arbetsprocessen för att undvika överdriven värme. Om pluggen skruvas in med en skruvmejsel bör den väljas i enlighet med ritningarna tryckta på produktens huvud . Både lockiga och korsformiga sorter kan vara lämpliga. För att ta bort en trasig självgängande skruv från en betongvägg är det bättre att borra området runt den och försiktigt plocka upp fästelementen med tunna runda tänger. Därefter stängs det resulterande hålet med en plugg med samma diameter, belagd med PVA -lim eller fylls med en större plugg. För att fästa golvlisterna med självgängande skruvar på betong måste manipulationerna börja från det inre hörnet av rummet.

Efter att ha gjort markeringarna är det nödvändigt att förbereda hål för skruvarna i baslisten och på väggen . Först fästs pluggarna, och sedan med hjälp av självgängande skruvar fixeras sockeln snyggt på väggen. I fallet när ytan är gjord av betong borras vanligtvis en urtagning på 4,5 centimeter, och själva infästningen utförs på ett avstånd av 3 centimeter. När du arbetar med en vägg av silikatstenar måste hålet fördjupas med 5,5 centimeter och förankringen bör utföras till ett djup av 4 centimeter. Denna typ av självgängande skruvar kan också användas för pimpstenytor - i det här fallet måste du först skapa en urtagning som är lika med 6,5 centimeter och hålla avståndet mellan hårdvaran lika med 5 centimeter.

Vid arbete med lättbetong bör hålsdjupet vara 7,5 centimeter och med massivt tegel - 5,5 centimeter.

Rekommenderad: