Mått På Självgängande Skruvar: Bord. Hur Bestämmer Man Storleken På En Självgängande Skruv För Hylsor? Universella Storlekar. Hur är Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Mått På Självgängande Skruvar: Bord. Hur Bestämmer Man Storleken På En Självgängande Skruv För Hylsor? Universella Storlekar. Hur är Dem?

Video: Mått På Självgängande Skruvar: Bord. Hur Bestämmer Man Storleken På En Självgängande Skruv För Hylsor? Universella Storlekar. Hur är Dem?
Video: How to install Self tapping Concrete screws 2024, Mars
Mått På Självgängande Skruvar: Bord. Hur Bestämmer Man Storleken På En Självgängande Skruv För Hylsor? Universella Storlekar. Hur är Dem?
Mått På Självgängande Skruvar: Bord. Hur Bestämmer Man Storleken På En Självgängande Skruv För Hylsor? Universella Storlekar. Hur är Dem?
Anonim

Utbudet av fästelement som presenteras i moderna järnaffärer är fantastiskt. Ett stort antal produkter i olika former, färger och storlekar för olika ändamål, som säljs både i bulkpåsar eller lådor, och individuellt. De var inget undantag och självgängande skruvar , som för länge sedan har skjutit från hyllorna och till och med praktiskt taget bytt ut naglarna som är bekanta för gamla reparationer.

Bild
Bild

Men för att inte bli förvirrad och välja rätt fästelement, det är värt att veta vad var och en av dem är avsedda för, från de minsta till massiva metallskruvarna med plastpluggar inkluderade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Som med alla fästelement är måtten på en självgängande skruv deras diameter och längd … För att förhindra att köparen köper olika produkter för samma märkning vid köp i olika butiker måste alla självgängande skruvar uppfylla vissa måttstandarder. För europeiska tillverkare är dessa:

  • DIN - tysk standard;
  • ISO är en internationell standard;
  • GOST är en inhemsk standard.

På många sätt sammanfaller dessa tre standarder, även om de har sina egna nyanser . Tillverkaren i beskrivningen av varorna är skyldig att ange egenskaperna i enlighet med en av dem. Och för att göra det enklare att standardisera självgängande skruvar med standardstorlek är de indelade i flera typer.

Bild
Bild

Av trä

Huvudskillnaden mellan sådana skruvar är tillräckligt grov tråd … Detta förklaras av träets låga densitet och hårdhet, vilket gör det möjligt att producera tunnare och längre hårdvara (från orden "metallprodukter"). Deras längd varierar från 11 till 200 mm, och deras diameter varierar från 2,5 till 6 mm. Ju hårdare trä, desto större storlek på fästelementet måste väljas . Oftast kallas självgängande skruvar för träverk universella. För hemreparationer räcker det med de billigaste självgängande skruvarna med plastpluggar för att fixera golvlister, uttagslådor eller hänga en hylla på väggen.

Bild
Bild

I fall där materialet är för tätt borras ett hål innan det fästs på den självgängande skruven. För att inte förstöra strukturen bör du noggrant välja borrdiametern. Detta kan göras med ett litet bord.

Självgängande skruvdiameter Borrdiameter
4,0 mm 2,5-3,0 mm
4,5 mm 3,0-3,5 mm
5,0 mm 3,5-4,0 mm
6,0 mm 4,5 mm
Bild
Bild

För metall

Självgängande skruvar för arbete med metall skiljer sig något från de som är avsedda för träkonstruktioner. Deras längd sträcker sig från endast 9,5 till 75 mm, och deras diameter börjar från 3,5 mm och slutar redan på 4,2 mm.

De minsta självgängande skruvarna, som vanligtvis används för att fästa gipsskivprofiler, kallas ofta "frön" av byggare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med pressbricka

Sådana element kan kallas universella, eftersom de används för att fästa trä, metall, plast, sidospår och många andra material … Deras särdrag är en stor hatt, som kallas en pressbricka . Med sin hjälp visar det sig att pressa den fästa strukturen tätare utan att använda ytterligare brickor. Deras längd är från 13 till 64 mm, och deras diameter är alltid 4,2 mm.

Bild
Bild

Takläggning

Självgängande skruvar, som fäster remsor av profilerad plåt, metallplattor och andra typer av tak, har en längd från 19 till 100 mm och en stavdiameter - från 4, 8 till 6, 3 mm . I stället för ett vanligt lock har de en stor bricka med en gummipackning, som inte tillåter vatten att passera, vilket är mycket viktigt när du installerar ett tak. Men de används ofta för att fästa andra strukturer, till exempel ett staket av en korrugerad plåt eller en garageportkarm av metall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

möbel

Sådana självgängande skruvar kallas " Bekräftelser ", de används vid montering av olika möbler. Deras längd är från 40 till 70 mm, och deras diameter är från 4, 72 till 6, 05 mm. Sådana självgängande skruvar kräver alltid förborrning av de markerade hålen med en speciell bekräftelseborr; skruva dem med en speciell sexkant, och inte med en vanlig skruvmejsel.

Bild
Bild

Tjäder

Sådana fästelement används för installation av tunga konstruktioner, där hög hållfasthet och tillförlitlighet särskilt behövs, till exempel vid konstruktion av mellangolv .… Deras längd är vanligtvis 40 mm, och diametern börjar vid 6 och slutar vid 10 mm. Det sexkantiga huvudet dras åt med en vanlig skiftnyckel eller ett specialfäste för en skruvmejsel.

För att ytterligare öka tillförlitligheten för en sådan infästning används en plastpinne.

Bild
Bild

Hur bestäms?

Det är ganska svårt att lära sig alla standardstorlekar för självgängande skruvar för tand, och dessutom är det inget behov av detta. Möbler eller andra inredningsartiklar säljs ofta redan med lämpliga fästelement, och för att ta reda på vilken självgängande skruv som ska köpas för ett visst byggmaterial, titta bara på dess sniderier.

Följande alternativ kännetecknas av typen av tråd

Trådtäthet Utnämning
Genomsnitt Universell. Lämplig för metall, trä, asbest, plast, gips och andra material.
Frekvent (eller till och med dubbel post) Perfekt för fastsättning av metallprofiler som inte är tjockare än 9 mm. De håller perfekt utan pluggar, men kräver preliminär borrning.
Sällsynt För material med hög mjukhet: asbest, gips, mjukt trä, plast. Inga pluggar krävs.
Fiskbens För tegel och armerad betong. Kräver en plugg.
Hakade För tegel och armerad betong. Inga pluggar krävs.
Asymmetrisk För montering av möbler från spånskiva, plywood, trä. Kräver förborrning.
Bild
Bild

I allmänhet måste du följa några enkla regler för att välja rätt storlek på en självgängande skruv

  1. Hårdvarans längd ska vara sådan att den kan sys genom det bifogade elementet och förankras i basen.
  2. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt längden på den självgängande skruven vid val av fästelement för träkonstruktioner. Fästet ska gå igenom delen och komma in i arbetsstycket högst 1/3 av dess tjocklek om det inte är fixerat med hörn, och 1/4 om det är fixerat.
  3. Priset på en självgängande skruv beror direkt på dess längd, så användning av fästelement längre än nödvändigt är irrationellt ur ekonomisk synvinkel.
  4. Ju tyngre den självgängande skruven är, desto tyngre är konstruktionens totala vikt. Du kan ignorera detta vid en enda användning, men i vissa fall kan byggaren använda upp till flera hundra tusen självgängande skruvar per struktur, och i detta fall kommer deras totala vikt att vara betydande.

För att välja en plugg för en självgängande skruv kan du kontakta butikens säljare eller använda följande platta

Tapp Självgängande skruv
2, 5-3
3, 5-4
4, 5-5
10
12
14 10
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det räcker inte att bara bestämma de rätta måtten på de nödvändiga fästelementen - på själva marknaden eller i webbutiken det är nödvändigt att välja en högkvalitativ självgängande skruv från alla olika alternativ . För att göra detta är det tillräckligt att noggrant undersöka den föreslagna produkten.

Bild
Bild

Om den är av hög kvalitet uppfyller den följande kriterier

  1. Ett färgspektrum hela festen. Färgen på alla produkter, även förpackade i förpackningar, bör inte skilja sig åt även i nyans. Om färgen är annorlunda indikerar det olika bearbetnings- och tillverkningsförhållanden.
  2. Ett storleken … Produkter från samma sats bör inte ha skillnader i dimensioner som är synliga för det mänskliga ögat.
  3. Ett tråd … Avståndet mellan angränsande trådar av högkvalitativ hårdvara är alltid detsamma.
  4. Ett spår … Fördjupningen i skruvmejselns huvud på alla självgängande skruvar i satsen måste vara av samma storlek och djup.
  5. Märkning … Alla fabriksprodukter är märkta med stora bokstäver i det latinska alfabetet. Om den inte finns där är det bättre att inte köpa en sådan produkt.

Om fästelementet som valts i butiken uppfyller alla ovanstående regler kan det säkert användas när du installerar en struktur av vilken komplexitet som helst. När allt kommer omkring kommer en kvalitetsprodukt att göra även de mest utmattande och utdragna reparationer enklare.

Rekommenderad: