Flexibel Axel För En Skruvmejsel: Förlängningshuvudets Eller Adapterens Utformning, Syfte Och Tillämpning

Innehållsförteckning:

Video: Flexibel Axel För En Skruvmejsel: Förlängningshuvudets Eller Adapterens Utformning, Syfte Och Tillämpning

Video: Flexibel Axel För En Skruvmejsel: Förlängningshuvudets Eller Adapterens Utformning, Syfte Och Tillämpning
Video: Flexible Shaft – Borrsats - MitroTrading.se 2024, Maj
Flexibel Axel För En Skruvmejsel: Förlängningshuvudets Eller Adapterens Utformning, Syfte Och Tillämpning
Flexibel Axel För En Skruvmejsel: Förlängningshuvudets Eller Adapterens Utformning, Syfte Och Tillämpning
Anonim

I vissa fall är det inte möjligt att dra åt skruven med ett standardverktyg. I sådana situationer rekommenderas att använda en flexibel axel, som kommer att bli en oumbärlig assistent, även om du arbetar i ett trångt utrymme.

Design

En sådan adapter har särskilda krav på böjstyvhet. I mitten av strukturen finns en speciell kabel eller trådstång. De är tillverkade av material som tål vridspänning. Den är baserad på en metallkärna på vilken tråden är lindad. Det kan finnas flera lager.

Verktygets säkerhet garanteras av en gummimantel, det är också ett extra skydd för kärnan från skador och behåller smörjmedlet inuti . I förhållande till den roterande stången förblir detta skal stillastående. Å ena sidan finns det en patron på adaptern, genom vilken du kan byta bilagor. Å andra sidan finns det en fackmutter eller fästbeslag, genom vilka fixering sker med en skruvmejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla flexibla axlar kan delas in i två stora grupper, beroende på rotationsriktningen:

  • rättigheter;
  • vänster.

Detta måste beaktas, eftersom varje typ har sin egen omfattning. Med hjälp av några dras skruvarna åt, medan andra skruvas loss. Adapters skiljer sig inte bara i rotationsriktningen, utan också i längd. För hushållsbruk används ofta flexibla axlar från 5 till 40 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Huvudsyftet med att använda adaptern är att överföra vridmoment från skruvmejseln till biten när den används på en svåråtkomlig plats. I det här fallet pratar vi inte bara om situationer där du kan använda ett vinkelverktyg, utan om stunder då du inte kan klara dig utan en flexibel axel.

Du kan fästa en spets eller ett snäpp som passar diametern . De är avtagbara så att de enkelt kan lossas, rengöras, smörjas och bytas ut. För detta har tillverkarna tillhandahållit ett speciellt hål på sidan av verktyget.

Bild
Bild

Ansökan

Inte bara skruvmejslar är utrustade med adaptrar av denna typ, utan också:

  • borrar;
  • gravörer;
  • penselklippare.

Ibland rengör de till och med rörstopp. Bilens hastighetsmätare drivs också av en sådan enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pris

Priset för sådan extra utrustning beror på:

  • tillverkare;
  • använda material;
  • möjlig belastning;
  • längd.

I genomsnitt varierar deras kostnad från 250 till 800 rubel, om du uppmärksammar billiga modeller. När det gäller de produkter där kärnan är gjord av kolstål kan de uppskattas av tillverkaren upp till 2 000 rubel. Deras fördel är att ett sådant verktyg har en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbete

Externt är en flexibel axel nästan oskiljbar från en tjock kabel, bara dess yta är ofta korrugerad. Den flexibla axeln är utrustad med täta gångjärnsfogar, som behåller sin orörlighet under drift. Du kan se hur endast skruvarna börjar röra sig när skruvmejseln slås på.

Användaren kan hålla adaptern i handen och vrida eller vrida de självgängande skruvarna utan rädsla för att skada handflatan . Vissa modeller har en gräns för självgängande skruvar och når 4 * 70 mm. Om denna indikator till exempel är 4 * 100 mm, efter att ha övervunnit 80 mm inuti virket, viker den flexibla axeln helt enkelt till en slinga och kan inte slutföra uppgiften. Om du försöker fortsätta arbeta, bryts kabeln inuti helt enkelt nära munstycket. Den slutliga belastningen är 6 Nm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du kan göra en sådan produkt själv med en kabel som grund. Det kan vara från en koppling, gas eller en hastighetsmätare. Den flätade tråden är köpt eller tas redan tillgänglig - det är nästan omöjligt att göra den själv. Den är gängad inuti kabeln.

Ena änden av den framtida kärnan är ansluten till skaftet, för vilket en mutter och svetsning används. En chuck från en skruvmejsel är monterad på den andra änden. När du använder en hemgjord flexibel axel är det viktigt att inte hålla i chucken, utan på skyddshöljet, det vill säga kabeln.

En sådan förlängningssladd kommer att vara till nytta när det inte finns något sätt att köpa den. När det gäller tekniska egenskaper är en korrekt utformad adapter inte på något sätt sämre än en ny, du behöver bara lägga tid på tillverkningen och ta hand om säkerheten så att den inte går sönder under drift. Av denna anledning måste svetssömmarna tillverkas med bra kvalitet.

Bild
Bild

Valet av en färdig produkt bör bemötas med stort ansvar . Arbetet som utförs med en flexibel axel är komplext och tidskrävande. Om en mekanism misslyckas kommer alla andra att störa. När du köper måste du vara uppmärksam på tillverkaren av produkten. En kontrollerad och korrekt gjord enhet garanterar hög kvalitet på det utförda arbetet. Ett hastigt köp kommer att resultera i dubbla utgifter. Dessutom, om arbetet måste utföras snarast kommer tidsfrister att missas.

Rekommenderad: