Skruvmejselreparation: Hur Demonteras Den? DIY Laddare Och Batterireparation. Hur Smörjer Man Växellådan?

Innehållsförteckning:

Video: Skruvmejselreparation: Hur Demonteras Den? DIY Laddare Och Batterireparation. Hur Smörjer Man Växellådan?

Video: Skruvmejselreparation: Hur Demonteras Den? DIY Laddare Och Batterireparation. Hur Smörjer Man Växellådan?
Video: Varför gå till (batteri) doktorn när man kan göra det själv (DIY)... typ 2024, Maj
Skruvmejselreparation: Hur Demonteras Den? DIY Laddare Och Batterireparation. Hur Smörjer Man Växellådan?
Skruvmejselreparation: Hur Demonteras Den? DIY Laddare Och Batterireparation. Hur Smörjer Man Växellådan?
Anonim

Skruvmejseln är ett populärt och oersättligt verktyg. Den används både i hemmet och på olika typer av byggarbetsplatser. I processen med många verk kan du helt enkelt inte klara dig utan det. Men som det passar en komplex och funktionell teknik är skruvmejseln känslig för brott. Även det dyraste och högkvalitativa instrumentet är inte försäkrat mot detta. Idag kommer vi att titta närmare på hur du kan fixa en så användbar enhet och också ta reda på vilka problem som händer med skruvmejslar oftast.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Innan du fortsätter med självreparation av ett sådant verktyg som en shururpovert, bör du i detalj förstå dess struktur och funktionsprincip. Endast med denna information är det möjligt att reparera enheten och inte skada den.

Bild
Bild

Grundkomponenterna i alla moderna skruvmejslar är:

Elektrisk motor

Bild
Bild

planetväxellåda

Bild
Bild

startknapp som kan justeras

Bild
Bild
  • omkopplare av omvänd typ;
  • del som reglerar insatser;
  • kraftenhet.
Bild
Bild

Elmotorn i skruvmejselns konstruktion kännetecknas av att den drivs från ett likström . Genom sin design har den en speciell cylinderform. I motorns inre del finns ett speciellt ankare med borstar och magnetiska delar. Ett särdrag hos ett sådant schema ligger i det faktum att riktningen för matningsspänningsflödet alltid tenderar till de ovan nämnda borstarna som är placerade inuti. Om polariteten ändras, utförs motorn i motsatt riktning.

Bild
Bild

Planetväxellådan anses vara en mycket allvarlig komponent ansvarig för att omvandla högfrekventa bruttovibrationer hos elmotorn till lågfrekventa varv i chuckaxeln. Vanligtvis är dessa komponenter gjorda av hållbar och slitstark plast eller metall. Ofta är modeller av moderna skruvmejslar utrustade med växellådor avsedda för ett par varvtal. Övergången till det första hastighetsläget krävs för att arbeta med självgängande skruvar. När det gäller den andra hastigheten, om du ställer in den, kan du borra trä-, metall- eller plastbaser.

Bild
Bild

Funktionsknappen "start" är nödvändig så att när den trycks in startar enheten . Med hjälp av denna knapp blir det möjligt att hålla hastigheten under kontroll. Dessutom blir det möjligt att välja chuckaxelns ideala varvtal under ett visst ögonblick. Således kommer ett starkt tryck på "start" att provocera motorn att arbeta vid höga hastigheter. Om du trycker svagare på knappen försvagas själva strömindikatorn.

Bild
Bild

En omkopplare krävs för att utföra åtgärder för att ändra rotationsriktningen för enhetens reglage. Denna funktionella komponent är mycket praktisk att använda inte bara för att vrida, utan också för att skruva loss fästelementen.

Bild
Bild

När det gäller kraftregleringselementet bör det noteras att det är ansvarigt för att bestämma hastigheten för att dra åt skruvarna. I moderna efterfrågekopior av skruvmejseln finns det ofta en variabel gradering med 16 steg. Det gör det möjligt att så exakt och sömlöst som möjligt identifiera vilken åtdragningshastighet som är idealisk vid arbete med olika material.

Bild
Bild

Strömkällan till en sådan enhet är ett batteri. Deras spänningseffektvärden kan variera från 9 till 18 V.

Ofta funktionsstörningar

Efter att ha förstått hur en modern sladdlös skruvmejsel är arrangerad kan du säkert gå vidare och överväga vilka problem som är karakteristiska för ett sådant verktyg.

Bild
Bild

Om du när som helst märker att verktyget helt enkelt inte startar, kanske det drabbades av ett visst fel. I praktiken är det så att ett icke-fungerande verktyg kan vara sådant av två huvudskäl:

  1. störningar, där sådana enheter slutar fungera, orsakas i många fall av problem i samband med deras elektroniska "stoppning";
  2. många haverier av moderna skruvmejslar uppstår på grund av mekanisk skada.
Bild
Bild

Om vi direkt förstår de objektiva orsakerna till nedbrytningen av sådana verktyg kan vi särskilja ett antal karakteristiska egenskaper:

  • någon gång slutar tekniken att slå på;
  • hastighetsregulatorn slutar fungera normalt (den kan sluta fungera helt);
  • det omvända stoppar sitt arbete.
Bild
Bild

När det gäller de mekaniska problemen med sådana anordningar är det ofta betydande slitage på delarna som är belägna inuti verktyget. Till exempel kan mekanismens karakteristiska sprakljud komma från skruvmejseln. I de flesta situationer kommer en trasig skruvmejsel att göra ovanliga ljud där bussningen är allvarligt sliten eller lagret har kollapsat. Hammerverktyg stöter ofta på dessa problem.

Bild
Bild

Och även följande problem kan hänföras till de vanligaste problemen med skruvmejslar:

fel på batteriet (laddaren kan sluta ladda det, eller enheten slutar ladda)

Bild
Bild

kraftigt slitage på borstarna i motorns inre del

Bild
Bild

brott på startknappen

Bild
Bild

slagning av patronen

Bild
Bild

kanske inte greppar biten

Bild
Bild

bristande respons på att slå på och stänga av enheten

Bild
Bild

"Ojämnt" arbete med märkbara misslyckanden

Bild
Bild

Du kan klara av alla ovanstående uppdelningar på egen hand om du har åtminstone minimal kompetens i sådana frågor . Här måste du ha lödnings- och mätinstrument till hands - de hjälper till att lösa många problem med skruvmejslar. I vissa fall kommer det inte att vara möjligt att undvika en fullständig utbyte av viktiga komponenter, eftersom inte alla reservdelar säljs separat i butiker (sådana delar inkluderar kugghjul som finns på insidan av verktyget).

Bild
Bild

Om reparationen av motorn eller växellådan på en skruvmejsel verkar vara en överväldigande uppgift, är det tillåtet att utsätta dessa delar för en fullständig ersättning eller skicka dem till en verkstad, där dessa element som ska repareras snabbt kommer att fungera.

Bild
Bild

Hur demonteras?

Ofta är det möjligt att identifiera detta eller det fel på skruvmejseln, liksom att reparera det, först efter korrekt demontering. Eftersom nästan alla sådana verktyg liknar varandra och har formen av en slags vinkelpistol, när du demonterar dem bör du följa användbara rekommendationer.

Det första steget är att koppla bort batteriet från enhetens batteri. För detta ändamål är det nödvändigt att försiktigt trycka på spärren och lossa modulen lika noggrant

Bild
Bild

Du måste skruva loss skruvarna runt verktygets omkrets med en liten Phillips -skruvmejsel

Bild
Bild

Genom att skruva loss alla fästelement kan de två delarna av kroppsbasen enkelt kopplas från varandra. Men samtidigt är det oerhört viktigt att hålla fast vid de återstående elementen i den befintliga strukturen, som är fixerade i spåren

Bild
Bild

Mycket noggrant är det nödvändigt att ta bort den del som är ansvarig för växling. Tillsammans med den, ta försiktigt bort startknappen och backmekanismen

Bild
Bild

Därefter kan du försiktigt demontera tekniken. Ta bort reduceraren från den borttagna hushalvan. För att ta bort den från sin plats måste du vrida växellådan vid landningsplatsen

Bild
Bild

Hur reparerar man det själv?

Genom att känna till skruvmejselns inre struktur, liksom dess driftsprincip och demonteringsmetod, kan du säkert fortsätta bekanta dig med processen för dess direktreparation. Varje olycka kan hända med ett sådant verktyg - de flesta problem kan lösas på egen hand utan att behöva ta hjälp av erfarna hantverkare. Vi kommer i steg att analysera hur man reparerar de olika elementen i det här verktyget så att det fungerar korrekt och effektivt igen.

Bild
Bild

Laddare

I de flesta fall är det problem med laddare uppstår av följande vanliga skäl:

om säkringen har gått

Bild
Bild

nätverkskabeln är trasig

Bild
Bild

transformatorns primära lindning har gått sönder

Bild
Bild

dioden slog igenom

Bild
Bild

Det spelar ingen roll vilket märke skruvmejseln du äger släpps under . Om det bara startar när du slår på det, är det första du behöver göra att se till att batteriet är laddat. För att ta reda på det måste du ladda batteriet i ett par timmar. Efter den angivna tiden, ta ut batteriet och sätt tillbaka det i enheten. Se till att batteriet fungerar som det ska. Om skruvmejseln fortfarande inte fungerar, måste du utföra ett antal manipulationer med hjälp av en enhet som en multimeter (du kan använda en speciell testare istället). Med detta verktyg kan du diagnostisera befintliga delar av skruvmejseln.

Bild
Bild

Om du har en multimeter i din arsenal vet du troligtvis hur du använder den. Om inte, bör du läsa instruktionerna för dess användning. Detta verktyg är mycket användbart och effektivt.

Bild
Bild

Med hjälp av dessa enheter kommer det att vara nödvändigt att avgöra vad som exakt är problemet med utrustningsvägran att starta. I det här fallet är det antingen batteriet eller själva laddaren som är skyldig. För att ta reda på vad som är orsaken till felet, måste du utföra följande procedurer:

  • fixa först multimetern i likspänningsmätningsläget (ställ in det nominella värdet till 20 V);
  • om batteriet i skruvmejseln har ett nominellt värde på 24 V, måste enheten ställas in på ett nominellt värde på 200 V;
  • sätt in laddarens kontakt i ett uttag;
  • Mät nu utspänningen vid laddningsenhetens terminaler.
Bild
Bild

Avläsningen av denna enhet bör vara cirka 2 V högre än värdet för batteriet som diagnostiseras. Om denna indikator visade sig vara mycket lägre, eller om det inte finns några värden alls, betyder det att problemet ligger i fel på själva laddaren och inte på batteriet i enheten. Det kommer att vara möjligt att reparera denna del bara om du kan skryta med viss kunskap och färdigheter inom elektronik. Om det inte finns några, och du inte kan reparera laddningsenheten, måste du köpa en ny del av samma märke.

Bild
Bild

Batteri

Om du upptäcker att skruvmejselns laddare fungerar bra, och det inte alls handlar om det, betyder det att problemet ligger i utrustningens batteri. Ta dig dock tid att demontera batteriet. Innan det måste du se till att skruvmejselproblemen ligger i den här delen. Det finns två metoder för detta.

  • Anslut testaren till terminalerna på lagringsbatteriet . Bestäm spänningsnivån vid utgången. När du utför dessa manipulationer måste du ladda batteriet i förväg och låta det ladda i 3-4 timmar. Om värdena på testaren visar sig vara mindre än de nominella, ligger roten till skruvmejselns felfunktion exakt i batteriets nedbrytning.
  • Installera ett annat batteri i skruvmejseln . Se till att enheten slås på med den. Om detta händer betyder det att det första batteriet är felaktigt och att utrustningen inte startar på grund av det. Moderna tillverkare avråder starkt från att använda sig av självreparation av batterier. Demontering av dem rekommenderas inte heller. Det är därför som du måste komma ihåg att varje åtgärd är helt osäker om du fortsatte med att demontera enheten. I praktiken är situationen att det fortfarande är möjligt att återställa batteriet, och detta görs helt enkelt. Fundera på hur du kan fixa ett skruvmejselbatteri.
Bild
Bild
  • Ta isär batteriet (på egen risk och risk - glöm inte tillverkarnas rekommendationer). Många tillverkare tillverkar batterier av ett par plastbaser som skruvas ihop.
  • Om du tar bort topplocket ser du ett visst antal små fat (burkar). Deras antal beror på batteriets likspänning. Banker utfärdar 1 V. vardera. För att få ett nominellt värde på 12 eller 15 V (eller andra värden) måste burkarna kopplas i serie.
  • Nu måste vi se till att kontakterna är pålitliga . Om det uppstår avbrott i förbindelserna mellan bankerna kan vi dra slutsatsen att uppdelningen har identifierats direkt. Men man måste komma ihåg att dessa problem uppstår i sällsynta fall. I de flesta situationer misslyckas en eller ett visst antal burkar.
  • Därefter bör du kontrollera om det finns spänning i var och en av burkarna . Om alla har en spänning på 1 V, och en är 0,8 V, betyder det att problemen med att starta skruvmejseln ligger i just denna del. De kan inte repareras, men det är fullt möjligt att byta ut dem för att fixa enhetens batteri.
Bild
Bild

För att byta ut burkarna kommer det att vara nödvändigt att utföra sådana manipulationer

  • Lossa den skadade fatet med ett lödkolv.
  • Löd i stället en helt ny burk av samma storlek. När du väljer en ny del måste du ta hänsyn till dess nominella värde och innehåll.
  • Samla tillbaka batteriet, ladda och testa att utrustningen fungerar korrekt.
Bild
Bild

Knappproblem

Om du upptäcker att både batteriet och laddningsenheten fungerar normalt, måste du leta efter källan till störningen lite djupare. Ta isär skruvmejseln. Därefter måste du utföra en rad åtgärder för att identifiera och eliminera störningar.

  • Mät spänningen som kommer från batteriet till terminalerna på startknappen. Om det finns spänning betyder det att den nödvändiga strömmen tillförs knappen. Om spänningen inte detekterades betyder det att tråden skadades i ett visst område eller att några av de viktiga kontakterna bröts. Fortsätt längs kedjan för att felsöka.
  • Kontrollera funktionen på knappen som slår på enheten. Ta ut batteriet för att utföra nödvändiga kontroller. Kortslut kontakterna. Knappens utmatningselement kräver anslutning av multimeterproberna. Ställ in enheten på resistansmätningsläge. Om knappen fungerar korrekt tenderar avläsningarna på enheten att nollas. Om den angivna delen fortfarande är felaktig kommer parametrarna att gå till oändlighet.
Bild
Bild

En trasig startknapp kan ersättas med en ny eller den kan repareras. Om denna komponent är hopfällbar, är det tillåtet att demontera den, rengör kontakterna. Ofta går knapparna sönder om någon av dem brinner ut. Det kan rengöras med sandpapper. Skruvmejseln fungerar sedan som tidigare. Om knappen inte går att separera måste du köpa en ny.

Bild
Bild

Reducerare

Reduceraren är en uppsättning växlar som ökar chuckens vridmoment och minskar varvtalet. Om kugghjulen är av metall är det bättre att fixa delen snarare än att ersätta den med en ny. Vid reparation av denna komponent kommer det att vara nödvändigt att demontera den, hitta ett fel. Rengör mekanismen och alla element från gammalt fett. Sedan måste du smörja alla komponenter igen. Byt ut defekta kugghjul. Då måste du montera växellådan. Monteringen måste vara snygg.

Bild
Bild

Byte av borstar

Grafitborstarna är placerade i slutet av motorn vid korsningen med knappen. De kan placeras inuti fodralet eller utanför. Om minst en borste är sliten måste båda bytas. För att göra detta måste du demontera motorn, försiktigt böja flänsen med en tång. Sedan tas en del med borstar ut. Gamla element extraheras från det och nya installeras. Efter det måste du sätta ihop basen igen.

Bild
Bild

Motor

I moderna skruvmejslar finns en likströmsmotor i ett cylindriskt hus med magnetiska element. För att kontrollera motorns skick måste du koppla bort växellådan, liksom kablarna som går till startknappen. Mät motståndet hos armaturlindningen (del inuti) med en multimeter. Om du inte såg några avläsningar på enheten indikerar detta att det finns en öppen krets. För små värden bekräftar att det har uppstått en kortslutning i enheten.

Bild
Bild

Samlarresistansparametern måste mätas på axeln och på var och en av plattorna. Det ska vara noll. Störningar i ankaret kan framkalla en avstängning av enheten under driften. Strömmen går förlorad, gnistor och rök kan dyka upp. Om motorn går sönder förblir växlarna ofta intakta. Eftersom det i lejonparten av motorer pressas på axeln kan det vara svårt att ta bort det. Köp ett specialiserat flyttbart element eller använd tillgängliga verktyg. Gör inte detta med en spik eller tång - förstör kugghjulen. Du borde agera annorlunda.

  • Lager upp på en profil eller kanal. Gör ett snyggt längsgående hack med en slipmaskin.
  • Placera axeln i spåret i en riktning vinkelrätt mot profilen. Lirka redskapet.
  • Lägg den förberedda profilen på 2 styva underlag så att reglaget hänger mellan dem.
  • Ta spiken och hammaren. Knacka försiktigt på axlarna. Växeln glider sedan smidigt ner.
  • Nu kan du sätta växeln på den helt nya motorn med hjälp av en hammare och en hård yta.
Bild
Bild

Ratchet

Om en spärr går sönder i ett sådant verktyg måste den lossas från växellådan för att hitta orsakerna till haveriet. Ofta är speciella stavar fixerade i kopplingen, avsatta för att justera krafterna. Det finns också enheter där, i stället för stavar, ett par bollar installeras i varje hål. De pressas med en fjäder.

Bild
Bild

I många fall består reparationen av denna del av att rengöra den och applicera färskt smörjmedel.

Rekommendationer

Om hastighetsregulatorn inte fungerar, har transistorn brunnit ut. Det måste bytas ut utan att misslyckas.

Bild
Bild

Plasthjulen kan bytas ut, men metallväxlarna är bättre att lämna - repareras och sätts på plats om de är trasiga.

Om problemet är i patronerna är det lättare att byta ut dem mot nya. Att hitta reservdelar till patroner är ett stort problem. Det är lättare att skaffa en helt ny klämdel. Det kommer att vara billigt (cirka 300 rubel).

Demontera och montera skruvmejseln mycket försiktigt för att inte skada delarna i dess kropp.

Rekommenderad: