Roterande Hammarsmörjmedel: Hur Man Smörjer Växellådan Och Borrar? Hur Smörjer Man Stansaren Ordentligt Inuti Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Roterande Hammarsmörjmedel: Hur Man Smörjer Växellådan Och Borrar? Hur Smörjer Man Stansaren Ordentligt Inuti Med Egna Händer?

Video: Roterande Hammarsmörjmedel: Hur Man Smörjer Växellådan Och Borrar? Hur Smörjer Man Stansaren Ordentligt Inuti Med Egna Händer?
Video: Impact Driver Service & Lubrication Guide 2024, April
Roterande Hammarsmörjmedel: Hur Man Smörjer Växellådan Och Borrar? Hur Smörjer Man Stansaren Ordentligt Inuti Med Egna Händer?
Roterande Hammarsmörjmedel: Hur Man Smörjer Växellådan Och Borrar? Hur Smörjer Man Stansaren Ordentligt Inuti Med Egna Händer?
Anonim

Borrhammare kräver noggrant underhåll under användning. För deras långsiktiga användning används olika typer av smörjmedel. Kompositioner kan vara mineraliska, halvsyntetiska och syntetiska. Mineralmineraler tillverkas av petroleumprodukter, därför tappar de snabbt sina operativa egenskaper och de måste bytas ganska ofta.

Det är mycket viktigt att välja en komposition som passar den valda typen av borrmaskin.

Bild
Bild

Vad det är?

Smörjmedel är en viskös substans som minskar friktionskoefficienten mellan verktygsdelar. Hammarborrens arbete är förknippat med ett stort antal olika rotationsrörelser, vilket ökar graden av slitage på strukturelement.

Vid borrning frigörs mycket damm, vilket väsentligt försämrar enhetens funktion, varför det kräver periodisk smörjning.

Bild
Bild

Vilka delar behöver smörjning?

När det gäller dess fysiska och tekniska parametrar är fett för en borrmaskin, kolv, borr, samt en växellåda och andra element nästan detsamma som fetter av alla andra typer. Detta är en ganska viskös substans med en oljig struktur, den används för att minska friktionskraften hos roterande delar, vilket minskar slitage på manövermekanismerna.

Smörjning minskar bara slitage på mekanismer, men eliminerar det inte. Men det är fullt möjligt att förlänga driftstiden avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden impregneras smörjmedlet med damm, som bildas under borrning, slipning och krossning - detta leder till en förändring av graden av dess viskositet. I denna situation ökar friktionen tvärtom och slitage ökar, så smörjmedlet bör förnyas då och då. För att perforatorn ska fungera längre bör du tydligt förstå vilka delar som kan smörjas och hur ofta det ska göras.

Enheten har en komplex struktur, inklusive flera komplexa enheter:

  • kropp med antivibrationsskydd;
  • horisontellt eller vertikalt placerad elmotor;
  • kolvsystem;
  • patron;
  • en växellåda i form av en kaross - den innehåller cylindriska koniska och snäckväxlar;
  • koppling krävs för att stoppa rotation;
  • arbetsmunstycke (borr, samt mejsel, lans eller blad).
Bild
Bild

Nästan alla hammarborrmekanismer utsätts för smörjning

Reducerare … Detta är den mekanism som är ansvarig för rotationshastigheten för det huvudsakliga arbetsmunstycket. Det skyddar delarna inuti från damm och smuts, därför är det utrustat med en skyddande beläggning. Under verktygets användning upplever dess delar enorma belastningar på grund av den ständigt ökande friktionen mellan dem, vilket i sin tur leder till ganska snabbt slitage.

I de flesta enheter är växellådan inledningsvis förspänd, men billiga produkter smörjs ofta med material av mycket tvivelaktig kvalitet, så de måste smörjas igen direkt efter köpet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Patron … Förutom växellådan måste du smörja patronen, liksom landningsplatsen för de utbytbara munstyckena. Patronen är initialt torr, därför bör den efter köpet smörjas i området i kontakt med munstyckets svans - det är här den maximala friktionen uppstår. Om det inte reduceras i tid ökar graden av slitage kraftigt, vilket snabbt leder till dess skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svansmunstycke … Denna del slits ut under påverkan av slagkrafter, som vid uppvärmning ökar dess nötning. Skänklarna måste smörjas varje gång de installeras, men innan det måste du torka bort dammet med en servett och ta bort all förorening.

Om enheten arbetar i intensivt läge bör mängden fett på arbetsredskapet kontrolleras visuellt.

Bild
Bild

Beroende på funktionsfunktioner kan perforatorer fungera i olika lägen - vissa använder verktyget dagligen, andra bara då och då, så det finns inget tydligt svar om smörjfrekvensen för verktygets arbetsdelar. Vanligtvis beskriver bruksanvisningen tydligt proceduren för att smörja delarna.

Man måste komma ihåg att konstruktionsdelar som inte är listade i den inte behöver smörjas.

När de bestämmer sig för att byta smörjmedel styrs de av stunderna:

  • frekvensen för stansens användning;
  • tips som beskrivs i bruksanvisningen;
  • garantitid.
Bild
Bild

Om borrhammaren fortfarande omfattas av garantiservice bör endast certifierade smörjmedel som listas av verktygstillverkaren användas i arbetet. Annars, om verktyget misslyckas, har servicecentret rätt att vägra att uppfylla alla garantiförpliktelser.

Funktioner för val av olja

En av de viktigaste parametrarna som beaktas vid köp av ett smörjmedel är oljans viskositet. Produkter av hög kvalitet är vanligtvis dyra, men i det här fallet behöver du inte spara. Perforatorn är ett dyrt verktyg, så du bör hela tiden ta hand om dess prestanda. Typiskt är fetttyperna listade i instruktionerna, men om information inte finns tillgänglig kan du alltid kontakta chefen för servicecentret eller försäljningsstället där enheten köptes. Experter väljer den optimala sammansättningen för borrhammaren.

Bild
Bild

Det finns också universella föreningar som kan användas för att smörja olika typer av borrar. Under de senaste åren har grafitsmörjmedel varit mycket populära .eftersom de har god seghet och hög kvalitet.

Erfarna proffs bekräftar det många märkesblandningar är av mycket lägre kvalitet än blandningar som produceras på basis av grafit … Dessutom har de en ganska överkomlig kostnad, så många människor gör med säkerhet ett val till deras fördel.

Bild
Bild

För perforatorer bör du ta ämnen som fast olja och litol … Litol - 25 är ett hållbart material av hög kvalitet som har en låg kostnad. Därför är det mycket populärt bland elverktygsägare.

Glöm inte att sådana blandningar kan orsaka lätt bromsning av roterande strukturer och kan också avsevärt öka uppvärmningen av verktyget under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om specialiserade smörjmedel, bör det noteras att för att smörja olika delar måste du använda oljor som är lämpliga för dem. Till exempel oljor som används för att behandla växellådan är olämpliga för smörjning av borrar.

MEN en mer flytande förening krävs för att smörja växellådan , som måste täcka de kontaktande delarna helt och fylla de fria hålrummen. Och här Om det finns plastdelar i växellådan kan fettet bara vara silikon.

Överföringsmekanismen kan också smörjas med plastföreningar, men inte alla tekniker kan fungera utan avbrott vid användning av medel med liknande konsistens.

Bild
Bild

Tjockare blandningar är lämpliga för att minska slitage på svansmunstyckena. Vanligtvis anges det på förpackningen att de är avsedda för hantering av borrar.

Om du inte har det nödvändiga verktyget till hands kan du stanna vid dess grafitmotsats, även om det tar bort värme mycket värre än specialolja.

För patroner kan silikonfettalternativ användas … Smörjmedel är märkesvaror som tillverkas av tillverkare av elverktyg, till exempel Hitachi eller Metabo, samt AEG, Bosch eller Interskol. De kan också produceras av företag som specialiserat sig på tillverkning av smörjmedelsblandningar.

Bild
Bild

De mest populära märkena är:

  • Bosch - producerar oljor för smörjning av växellådan och svansmunstyckena;
  • Makita - köpt för övningar;
  • Lubcon Thermoplex - Tillverka produkter för växellådor;
  • Turmogrease - universella smörjmedel;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nanotech - används för skaft;
  • Interskol - är optimala för borrmaskiner;
  • PRORAB - är den sammansättning som används för behandling av ändstyckena;
  • Kress - används för smörjborrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bosch och Makita är mest efterfrågade bland användarna.

Hur smörjer man delar korrekt?

När det gäller smörjning av en roterande hammare hemma betyder det som regel att du själv byter smörjmedel på dess enskilda delar. Först och främst bör växellådan smörjas - denna mekanism är ganska lätt att demontera, men den har en komplex struktur, så alla åtgärder måste utföras i en strikt definierad ordning.

Först måste du förbereda nödvändigt material:

  • kemtvätt trasa - trasor;
  • låssmedverktyg som behövs för att montera växellådan;
  • själva smörjmedlet.
Bild
Bild

I de flesta fall anger världsberömda tillverkare, som Bosch och Makita, i bruksanvisningen hela proceduren för demontering och montering av enheter och ger viktiga rekommendationer. Ägarna till roterande hammare, som står inför sådant arbete för första gången, efter dessa tips, kan bemästra alla manipulationer ganska snabbt och spendera ett minimum av ansträngning.

Men om en sådan guide inte finns till hands, bör arbetet utföras enligt en viss algoritm

  • Verktyget måste vara fritt från damm och smuts.
  • När du demonterar och monterar borr- och borrmaskinen måste du så exakt som möjligt komma ihåg ordningen för alla funktionella delar för att inte förväxla dem under demontering. Bättre att använda videoinspelning.
  • Allt arbete som rör smörjning av delar utförs först efter en viss tid efter att borrningen har upphört. Det måste svalna, annars kan det avkylda fettet orsaka fel på elverktyget om det kommer i kontakt med heta fläckar.
  • Efter att ha tagit ut alla grunddelar, inklusive växellådan, tvättas de med spindelolja eller bensin och torkas sedan noggrant från överflödig fukt. Var särskilt uppmärksam på växellådan.
  • Varje del av enheten bör inspekteras så noggrant som möjligt. I vissa områden finns det ingen smörjning, vilket innebär att det inte är nödvändigt att applicera en ny komposition på denna plats.
  • Efter applicering av kompositionen monteras växellådan försiktigt i omvänd ordning. Om detta görs på rätt sätt kan borrhammaren användas direkt i arbetet.
Bild
Bild

Förutom växellådan ska borren också smörjas. I detta fall tvättas mekanismens svansdel, som i det första fallet, med bensin, rengörs och torkas, och först därefter är den noggrant belagd med specialoljor.

Samtidigt det är vettigt att hantera patronoljetätningen med egna händer , detta kommer att öka servicetiden avsevärt, samt skydda mot damminträngning. Det bör dock inte förbises det smörj den bara när ett system med en öppen chuck är monterad på perforatorn … Om systemet är stängt finns det inget behov av smörjning.

Bild
Bild

Användbara tips

Ägare av borrar och hammarborrar undrar ofta över smörjfrekvensen. Att bestämma tidsramen är problematiskt, men i genomsnitt anses den optimala perioden för ett oljebyte vara en period på 12 månader om instrumentet används i medelintensitetsläge.

Bild
Bild

Smörjning av många moderna instrument förenklas kraftigt genom införandet av ett antal användbara förbättringar. Till exempel, populära märken gör ofta speciella hål i tekniken som smörjkompositionen helt enkelt hälls i , och behovet av dess demontering och efterföljande montering försvinner.

Vanligtvis är sådana system konstruerade mycket kompetent - förutom hålen för att fylla oljan finns det också utlopp genom vilka det skadade fettet dräneras.

Bild
Bild

Det finns speciella märken på enhetens yta som direkt indikerar hur mycket smörjmedel som behövs för att bibehålla elverktygets funktionella funktion.

Det enda som krävs i detta fall är att blåsa hålet så intensivt som möjligt innan användning. För att göra detta kan du använda en kompressor och sedan spola hålet med bensin.

Brist på smörjmedel är ofta den främsta orsaken till allvarliga bergborrfel. I krossläget slösas smörjmedlet bort i en betydande mängd, och om det finns för lite smörjmedel på växellådan eller borrmaskinen orsakar detta ofta överhettning av hela enheten.

Bild
Bild

Samtidigt är det inte nödvändigt att vara nitisk - om för mycket oljig sammansättning appliceras, kommer borrens rotationshastighet att minska, och detta försämrar också verktygets operativa egenskaper som helhet. Dessutom kommer överflödigt fett att hamna på arbetsytor som är svåra att rengöra.

Rekommenderad: