Reparation Av Batterier För En Skruvmejsel: Hur Man återställer Ett Batteri Med Egna Händer? Byte Av Burkar Och Andra Föremål

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Batterier För En Skruvmejsel: Hur Man återställer Ett Batteri Med Egna Händer? Byte Av Burkar Och Andra Föremål

Video: Reparation Av Batterier För En Skruvmejsel: Hur Man återställer Ett Batteri Med Egna Händer? Byte Av Burkar Och Andra Föremål
Video: Hur att reparera en trasig batteri 2024, Maj
Reparation Av Batterier För En Skruvmejsel: Hur Man återställer Ett Batteri Med Egna Händer? Byte Av Burkar Och Andra Föremål
Reparation Av Batterier För En Skruvmejsel: Hur Man återställer Ett Batteri Med Egna Händer? Byte Av Burkar Och Andra Föremål
Anonim

Skruvmejseln är ett oumbärligt verktyg i många verk. Dess användning behandlas både i hemmet och under byggnadsverksamhet. Liksom alla andra tekniskt komplexa produkter utsätts skruvmejseln för vissa driftstörningar och funktionsstörningar. Ett av de vanligaste problemen är batterifel. Idag kommer vi att titta närmare på hur du kan fixa det.

Bild
Bild

Vanliga störningar

Trots att skruvmejseln är en mycket bekväm och funktionell enhet, som finns i arsenalen för många hantverkare (både hemma och professionella), kan den fortfarande gå sönder. Ingen utrustning är immun mot sådana problem. Källan till en skruvmejselfel är ofta ett felaktigt batteri. Låt oss bekanta oss med en lista över de vanligaste problemen i samband med batteriet i det här verktyget.

  • I många fall förlorar batterikapaciteten i skruvmejseln. Dessutom kan vi inte bara prata om ett, utan också om flera batterier.
  • Mekaniska defekter i kedjan på själva batterienheten är troliga. Sådana problem orsakas vanligtvis av separationen av plattorna, som förbinder burkarna med varandra eller kopplar dem till terminalerna.
  • Batterinedbrytning kan utlösas av elektrolytoxidation - detta är en annan vanlig olägenhet som många skruvmejselägare står inför.
  • Litium kan brytas ned i litiumjonkomponenter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du väljer den vanligaste skruvmejselns batteridefekt kan problemet med kapacitetsförlust tillskrivas det . Poängen här är att kapacitetsförlusten för minst ett element helt enkelt inte tillåter att resten av burkarna laddas helt och normalt. Som ett resultat av att ha fått en defekt laddning börjar batteriet laddas ur ganska snabbt och oundvikligen (håller inte laddningen). Ett sådant fel kan vara en följd av minneseffekten eller uttorkning av elektrolyten i burkarna på grund av att de var mycket heta under laddning eller arbetade under tung belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är fullt möjligt att eliminera denna defekt i ett batteri av absolut vilken typ som helst på egen hand, utan att tillgripa specialister.

Hur avgör man om reparation är möjlig?

Om du märker att din skruvmejsel har slutat fungera korrekt och fått reda på att roten till problemet ligger i batteriet, är nästa steg du måste avgöra om det är möjligt att reparera det. För att göra detta måste du gå till demontering av verktygskroppen. Den består av två huvuddelar som är sammankopplade med skruvar eller lim (beroende på vilken modell du har).

Bild
Bild

Om de två halvorna av höljet är fästa med skruvar bör du inte ha problem med att demontera det . Skruva bara loss skruvarna och separera karossstrukturen. Men om dessa komponenter limmas ihop, måste du vid korsningen mellan dem försiktigt sätta in en kniv med ett vass blad och skruva in en självgängande skruv i detta avsnitt. Mycket försiktigt, för att inte skada viktiga element, kör kniven längs fogen och separera därmed höljet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha demonterat kroppsbasen ser du bankerna kopplade i serie med varandra . Denna struktur tyder på att även om bara en av dem är skadad, kommer batteriet inte att fungera bra som helhet. Du måste hitta den svaga länken i kedjan som öppnas framför dig. Ta ut cellerna ur fodralet och lägg dem försiktigt på bordet så att du har obehindrad tillgång till absolut alla nödvändiga kontakter. Gör nu de nödvändiga spänningsmätningarna för varje enskilt element med en multimeter. För att göra kontrollen enklare och bekvämare, skriv ner alla indikatorer som erhållits på ett separat papper. Vissa människor skriver ner dem direkt på corpus - gör det som det passar dig bäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spänningsvärdet på nickel-kadmiumbatteriet ska vara 1,2-1,4 V . Om vi pratar om litiumjon, är andra indikatorer relevanta här-3, 6-3, 8 V. Efter att ha mätt spänningsvärdena måste bankerna installeras noggrant i fodralet igen. Slå på skruvmejseln och börja arbeta med den. Använd verktyget tills dess kraft är bortkastad. Efter det måste skruvmejseln demonteras igen. Skriv av spänningsavläsningarna igen och åtgärda dem igen. Celler med lägsta möjliga spänning efter full laddning visar återigen sitt imponerande fall. Om indikatorerna skiljer sig med 0,5-0,7 V, bör man komma ihåg att denna skillnad är mycket signifikant. Sådana detaljer kommer snart att "försvagas" och bli ineffektiva. De måste antingen reanimeras eller ersättas med nya.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har ett 12-voltsverktyg i din arsenal kan du tillgripa en enklare metod för felsökning-uteslut dubbel demontering. Det första steget är också att mäta spänningsvärdet för alla fulladdade delar. Skriv ner mätvärdena du hittar. Anslut lasten i form av en 12-volts glödlampa till burkarna på bordet. Det kommer att ladda ur batteriet. Bestäm sedan spänningen igen. Området där det starkaste fallet är närvarande är det svaga.

Bild
Bild

Restaurering av olika element

Det är möjligt att återställa den förlorade kapaciteten hos olika batterier endast i de typer av batterier där det finns en speciell minneeffekt. Dessa sorter inkluderar varianter av nickel-kadmium eller nickel-metallhydrid. För att reparera och återställa dem måste du fylla på med en mer kraftfull laddningsenhet, som har en funktion för att justera spännings- och strömindikatorer. Efter att ha ställt in spänningsnivån på 4 V, liksom strömstyrkan på 200 mA, kommer det att vara nödvändigt att agera med denna ström på komponenterna i strömförsörjningen, där det maximala spänningsfallet detekterades.

Bild
Bild
Bild
Bild

Defekta batterier kan repareras och byggas om med komprimering eller tätning. Denna händelse är en slags "utspädning" av elektrolyten, som har blivit mindre i batteribanken. Nu återställer vi enheten. För att utföra sådana procedurer måste du utföra en viss åtgärdssekvens.

  • Först måste du göra ett tunt hål i det skadade batteriet, där elektrolyten kokade. Detta måste göras i slutet av denna del från sidan av "minus" -kontakten. Det är lämpligt att använda en stans eller tunn borr för detta ändamål.
  • Nu måste du pumpa ut luften från burken. En spruta (upp till 1 cc) är idealisk för detta.
  • Använd en spruta, injicera 0,5-1 cc i batteriet. se destillerat vatten.
  • Nästa steg är att täta burken med epoxi.
  • Det är nödvändigt att utjämna potentialen, samt ladda ur alla burkar i batteriet genom att ansluta en yttre belastning (detta kan vara en 12-volts lampa). Efter det måste du ladda batteriet helt. Upprepa urladdnings- och laddningscyklerna cirka 5-6 gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen som beskrivs i den sista punkten kan under vissa omständigheter få batteriet att fungera korrekt om problemet är minneseffekt.

Ersättning

Om det inte är möjligt att reparera komponenterna i strömförsörjningen i batteriet måste de bytas ut. Du kan också göra detta med dina egna händer. Detta är inte svårt. Det viktigaste är att agera försiktigt, noggrant och enligt instruktionerna. Försök att inte skada något i processen. Naturligtvis kan du köpa ett nytt batteri och installera det i en skruvmejsel (de är utbytbara). Du kan byta ut den skadade burken i själva batteriet.

  • Ta först bort batteriet från enhetens kedja som har slutat fungera korrekt. Med tanke på att de är anslutna till varandra med specialplattor inbyggda med punktsvetsning, är det bättre att använda sidoskär för detta. Kom ihåg att lämna en normal längd (inte för kort) på en korrekt fungerande burk under processen så att du kan fästa den på en ny kraftdel.
  • Fäst en ny del med ett lödkolv i området där den gamla defekta burken var. Kom ihåg att hålla koll på elementens polaritet. Den positiva (+) ledningen måste lödas till den negativa (-) ledningen och vice versa. För att göra detta måste du använda ett lödkolv, vars effekt är minst 40 W, liksom syra för det. Om du inte lyckades lämna den erforderliga längden på plattan är det tillåtet att ansluta alla burkar med en kopparledare.
  • Nu måste vi lämna tillbaka batteriet till fodralet enligt samma plan som det fanns där redan innan reparationsarbetet.
  • Därefter måste du utjämna laddningen på alla burkarna separat. Detta bör göras genom flera cykler med urladdning och laddning av enheten. Därefter måste du kontrollera spänningspotentialerna på vart och ett av de tillgängliga elementen med en multimeter. De bör alla hållas på samma nivå i 1, 3B.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under lödningsarbetet är det mycket viktigt att inte överhetta burken. Förvara inte lödkolven på batteriet för länge.

Om vi pratar om att reparera batteriblock med litiumjonbanker, bör du agera på ett liknande sätt. Det finns dock en nyans som kan göra uppgiften lite svår - det är att koppla bort batteriet från kortet. Endast ett sätt hjälper här - att byta ut den skadade banken.

Bild
Bild

Hur konverterar jag ett batteri till litiumjonbatterier?

Ofta vill ägare till skruvmejslar som drivs av nickel-kadmiumbatterier justera batteriet för litiumjonbatterier. Sådan popularitet för den senare är ganska förståelig. De har många fördelar jämfört med andra alternativ. Dessa inkluderar:

  • förmågan att lätta verktyget (det är bekvämare att arbeta med det om litiumjonbatterier är installerade);
  • det är möjligt att eliminera den ökända minneeffekten, eftersom den helt enkelt inte finns i litiumjonceller;
  • vid användning av sådana batterier sker laddningen flera gånger snabbare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att med ett visst monteringsschema för enheten är det möjligt att multiplicera laddningskapaciteten flera gånger, vilket innebär att skruvmejselns driftstid från en enda laddning kommer att öka avsevärt. De positiva aspekterna är naturligtvis uppenbara. Men vi måste komma ihåg att det finns vissa nackdelar med att anpassa tekniken för litiumjonbatterier. Det är viktigt att ta hänsyn till båda. Tänk på vilka nackdelar du kan möta med sådant arbete:

  • litiumjonkraftkomponenter är dyrare än andra alternativ;
  • du måste hela tiden upprätthålla en viss laddningsgrad för ett sådant batteri (från 2, 7 till 4, 2 V), och för detta måste du sätta in laddnings- och urladdningskortet i batterilådan;
  • litiumjonkraftsdelar är mer imponerande i storlek än deras motsvarigheter har, så det är inte alltid bekvämt och problemfritt att placera dem i skruvmejselkroppen (ofta måste man tillgripa olika knep här);
  • om du måste arbeta i en miljö med låga temperaturer är det bättre att inte använda ett sådant verktyg (litiumjonbatterier är "rädda" för kallt väder).
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du med tanke på alla fördelar och nackdelar fortfarande väljer att byta nickel-kadmiumbatterier mot litiumjon, bör du utföra följande procedurer

  • Först måste du bestämma antalet litiumjonkällor.
  • Du måste också välja ett lämpligt styrkort för 4 batterier.
  • Ta isär batterifodralet. Ta bort nickel-kadmiumburkarna från den. Gör allt noggrant för att inte bryta viktiga detaljer.
  • Skär hela kedjan med tång eller sidoskär. Rör inte bara de övre delarna med de kontakter som behövs för att ansluta till skruvmejseln.
  • Det är tillåtet att ta bort termistorn, för efter det kommer styrkortet att "observera" överhettningen av batterierna.
  • Sedan kan du fortsätta montera en kedja av litiumjonbatterier. Fäst dem konsekvent. Fäst därefter styrkortet baserat på diagrammet. Var uppmärksam på polaritet.
  • Placera nu den förberedda strukturen i batterifodralet. Litiumjonbatterier ska placeras horisontellt.
  • Nu kan du säkert stänga batteriet med ett lock. Fixera batteriet på de horisontellt utlagda batterierna med kontakterna på det gamla batteriet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland visar det sig att den monterade utrustningen inte laddas från den tidigare laddningsenheten. I det här fallet måste du installera en annan kontakt för en helt ny laddning.

Förvaringsråd

För att skruvmejselbatteriet ska fungera så länge som möjligt och fungera korrekt måste det förvaras korrekt. Låt oss överväga hur detta ska göras med exempel på olika typer av batterier.

  • Nickel-kadmium (Ni-Cd) batterier måste laddas ur innan de förvaras. Men detta ska inte göras helt. Släpp ut sådana enheter på ett sådant sätt att skruvmejseln kan fortsätta arbeta med dem, men inte vid full kapacitet.
  • Om du har förvarat ett sådant batteri under en längre tid, måste det "skakas" på samma sätt som före den första användningen. Du bör inte försumma sådana procedurer om du vill att batteriet ska fungera snabbt och effektivt.
  • Om vi talar om ett nickelmetallhydridbatteri, är det lämpligt att ladda dem helt innan de skickas till lagring. Om du inte använder ett sådant batteri på mer än en månad måste det regelbundet skickas för laddning.
  • Om nickelmetallhydridbatteriet har förvarats under en längre tid måste det installeras och laddas i ungefär en dag. Endast om dessa enkla villkor är uppfyllda fungerar batteriet korrekt.
  • De litiumjonbatterier (Li-Ion) som är vanliga idag får laddas nästan när som helst. De kännetecknas av lägsta möjliga självladdningsström. Det är viktigt att bara tänka på att det inte rekommenderas att ladda dem helt.
  • Om en skruvmejsel med ett litiumjonbatteri plötsligt under drift plötsligt slutar fungera med full styrka under drift, bör du inte riskera det. Skicka batteriet för att ladda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Så att ett nytt batteri från en skruvmejsel (från vilket företag som helst) inte tappar sin kapacitet, de första gångerna måste det laddas i 10-12 timmar. Under drift av skruvmejseln är det lämpligt att använda batteriet tills det är helt urladdat. Efter det, skynda dig att omedelbart ansluta den till laddaren och lämna den där tills den är fulladdad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till det faktum att summan av vart och ett av batterierna i slutändan ger spänningen vid batterikontakterna. Kom ihåg att den upptäckta skillnaden i batteriet, från 0,5 till 0,7 V, anses vara ganska allvarlig. En sådan indikator indikerar att delen sakta men säkert förfaller.

Inget av firmware-alternativen kommer att vara effektiva när det gäller ett nickel-kadmiumbatteri där elektrolyten har kokat. Kapaciteten går oundvikligen förlorad i dessa detaljer. När du köper en ny komponent i strömförsörjningen till batteriet är det mycket viktigt att se till att dess kapacitet och måttindikatorer motsvarar skruvmejselns ursprungliga element. Annars blir det mycket problematiskt att installera dem, om inte omöjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du använder ett lödkolv när du reparerar batteriet i en skruvmejsel, bör du tänka på att du måste arbeta med det så snabbt som möjligt. Denna regel beror på det faktum att hållande av denna enhet under lång tid kan leda till destruktiv överhettning av batteridelarna. Agera snabbt men försiktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förvirra aldrig plus och minus batterier. Deras anslutningar är alltid konsekventa, vilket innebär att minuset i den föregående burken går till plus för den nya.

Om du bestämmer dig för att reparera verktygets batteri på egen hand, bör du agera försiktigt och noggrant .försök att inte göra misstag för att inte skada enheten ännu mer. Ta bort och installera enskilda komponenter noggrant för att inte skada andra viktiga delar. Om du tvivlar på dina färdigheter och förmågor är det bättre att överlåta batterireparationen till erfarna specialister, eller köpa ett nytt batteri och helt enkelt installera det i en skruvmejsel. I det här fallet är det mycket enkelt att ändra denna del.

Rekommenderad: