Betonghammare: Hur Man Borrar En Vägg? Vilken Bit är Bättre Att Använda En Borr, Mejsel Eller Fräs? Hur Väljer Man En Borrstorlek?

Innehållsförteckning:

Video: Betonghammare: Hur Man Borrar En Vägg? Vilken Bit är Bättre Att Använda En Borr, Mejsel Eller Fräs? Hur Väljer Man En Borrstorlek?

Video: Betonghammare: Hur Man Borrar En Vägg? Vilken Bit är Bättre Att Använda En Borr, Mejsel Eller Fräs? Hur Väljer Man En Borrstorlek?
Video: Hur fungerar en borr- & brythammare? 2024, April
Betonghammare: Hur Man Borrar En Vägg? Vilken Bit är Bättre Att Använda En Borr, Mejsel Eller Fräs? Hur Väljer Man En Borrstorlek?
Betonghammare: Hur Man Borrar En Vägg? Vilken Bit är Bättre Att Använda En Borr, Mejsel Eller Fräs? Hur Väljer Man En Borrstorlek?
Anonim

Betong anses vara det mest hållbara materialet och är därför svårt att borra. Det finns många tekniska sätt att skapa hål i en betongyta, men det mest populära och effektiva är att borra med en borrhammare. Tack vare denna enhet utförs arbetet effektivt och snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken roterande hammare att välja?

Det är svårt att borra hål i betongplattor, eftersom de har ökad hållfasthet och ofta har en heterogen struktur, inklusive krossad sten, metallförstärkning och andra fyllmedel. En borrhammare hjälper till att klara en sådan uppgift; den kan utföra borrning både med ett slag och utan ett slag. Därför, när det är nödvändigt att utföra sådana byggnadsarbeten som installation av VVS, luftkonditioneringar, borttagning av gamla finish, installation av elektriska ledningar, kan du inte klara dig utan det här verktyget. Denna enhet är multifunktionell och är utformad för att borra breda och djupa hål.

Innan du börjar borra betong måste du välja rätt perforator, eftersom den finns i flera typer, var och en kännetecknas av sina egna tekniska möjligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu till salu kan du hitta enkla hushåll och avancerade professionella modeller av en borrhammare. Hushåll används som regel för att borra hål i hus och lägenheter, de har en effekt på upp till 900 W och är utrustade med en SDS-plus-patron. Enheterna av denna typ representeras av varumärkena Black Deker, Bosch, Hundai, Skil, "Enkor" och "Caliber". När det gäller professionella modeller är de lämpliga för alla uttag, har extra vibrationsskydd och kan fungera länge utan avbrott. Professionella enheter från tillverkare som Dewalt, Makita, Hitachi och Metabo har också visat sig bra.

När du köper en perforator för arbete med betong bör du dessutom vara särskilt uppmärksam på flera indikatorer

Antalet driftsätt . Enmodiga enheter för att arbeta med en betongplatta är inte lämpliga, eftersom de är enkla och har funktionerna som en vanlig borr. Dual-mode-enheter kan borra (borrning med slagkraft), det rekommenderas att välja dem när det är nödvändigt att göra igenom och blinda hål i betong. Dessa typer av bergborrar kan samtidigt slå och rotera borren, de är tillverkade av hållbar metall. Trefunktionsenheter anses också vara idealiska för arbete med betongytor. De är mångsidiga, slagkraftiga utan att rotera munstyckena och borrar snabbt genom betong och avslöjar dess solida struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vikt . Slaganordningar, beroende på deras vikt, kan vara lätta, medelstora och tunga. Lätta modeller är elektriska verktyg med en kapacitet på upp till 800 W, deras vikt överstiger inte 4 kg. De köps oftast för bearbetning av enkla golv. För arbete med natursten och betong är det bäst att ge företräde åt medelklassanordningar som väger upp till 8 kg och har en effekt på upp till 1200 watt. Det är möjligt att borra ett hål i betong med en diameter på mer än 40 mm med tunga enheter, deras vikt är mer än 8 kg och slagkraften överstiger 13 J.
  • Motorplats . Idag tillverkar tillverkare enheter med horisontell och vertikal motorplacering. Horisontella bergborrar är av en enkel klass, de är lätta att använda, men de klarar inte betongytor.

De kan bara borra små hål. Därför, om du planerar att mejsla stora och djupa hål, måste du välja ett verktyg med en vertikal typ av motorplacering. Det kan fungera länge, eftersom motorn kyls bättre i detta läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av bilagor

Byggarbeten på bearbetning av betongplattor eller väggar utförs som regel med en perforator, som ofta kallas borr av hantverkare. Detta multifunktionella verktyg säljs fullt utrustat med tillbehör. Deras storlekar varierar. De viktigaste borrkronorna inkluderar en mejsel, borr, borr, diamantborr och lans. Den längsta borr som finns.

Borren kännetecknas av en spiralform och används för att borra cylindriska hål . Mejseln möjliggör demontering, den tar bort gamla kakel, gips och andra ytbehandlingar. Gäddan har en stor diameter och kan, till skillnad från en borr, snabbt stansa hål i betonggolv. Kanalborren är utformad för att skapa spår i betong under installationen av kommunikationssystem. Kronan används när det är nödvändigt att borra hål med en viss diameter för omkopplare och uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Boer

Denna typ av infästning skiljer sig från konventionella borrar genom att den har formen av en "svans". Borrar klassificeras som engångsverktyg, eftersom de efter lång tids användning praktiskt taget inte är föremål för förnyelse och slipning. Den största fördelen med borren är att den kan rengöra betongflis från hålen vid borrning. Det rekommenderas att välja detta munstycke för att borra djupa hål; för borrning genom och blinda hål i betong är en borr med en diameter på 6 till 32 mm lämplig.

Om det är nödvändigt att borra betong, vars struktur innehåller armering, är det lämpligt att ge munstycken med diamantbeläggning företräde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Borra

När du väljer borrar är det viktigt att titta på deras "svans". Detta beror på det faktum att konstruktionen av chucken och apparaten ofta inte motsvarar borrens svans. Speed X SDS-max-borrarna fungerar bra på betongytor. De är hållbara, utrustade med ytterligare skärelement och garanterar snabb borrning. De flesta borrar har också speciella kanaler för att ta bort damm, de är placerade i borrhuvudet, ger exakt riktning av chockvågor och fördelar slagkraften jämnt.

För att snabbt och effektivt borra betong bör du använda borrar med en diameter på 12 till 52 mm . Deras längd är olika och sträcker sig från 200 till 1200 mm. Valet av en eller annan borrstorlek beror på arbetets komplexitet och hålens djup. Huvuddragen i borrarna är att deras spiraldel är placerad i en viss vinkel. Detta gör att redskapen snabbt kan bilda hål och ta bort avfallsmaterial från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mejsel

Detta verktyg kan ha olika former och syften. Den spetsiga mejseln ser ut som en pyramid med en skarp ände eller en kon. De demonterar den gamla finishen och stansar hål i betonggolven. Spatelmejseln har en böjd form och liknar en skruvmejsel, bara dess skär är tunn och bred. Det rekommenderas att använda det innan du borrar hål, eftersom mejseln rengör ytan av gamla betonglager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en platt mejsel, den skiljer sig från de tidigare typerna med en spetsig spets . En platt mejsel anses vara den vanligaste i byggnadsarbete, dess skärkant kan vara från 1 till 4 cm stor. Dessutom, ju mindre den är, desto mer ansträngning måste göras vid borrning. För att stansa kanaler i en betongvägg används mejslar av speciell form, som kallas strober. Detta munstycke är utrustat med speciella vingar, de vilar på ytan och låter dig justera hålets djup vid borrning.

Bild
Bild

Fräs

Det är en speciell typ av munstycke, med hjälp av vilket du enkelt kan göra ett hål av vilken komplexitet och storlek som helst, inklusive för uttag. Om arbete utförs på armerad betong måste du köpa fräsar med en diameter på 68 mm eller mer. Det är dock viktigt att ta hänsyn till yttätheten och det önskade håldjupet vid borrning. För stora och djupa hål används ofta skär med en diameter på 100 till 150 mm.

Fräsens längd spelar också en stor roll, som standard är den 60 mm, men om du vill göra djupa hål måste du använda ett verktyg upp till 550 mm långt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrningssteg

Innan du börjar borra en betongplatta måste du förbereda inte bara skärverktyget utan också arbetsplatsen själv. Området där arbetet planeras måste vara helt fritt från onödiga föremål, verktyg, obehöriga och försedd med bra belysning. Dessutom är det också värt att kontrollera med detektorn om det finns kommunikationsrör eller elektriska ledningar i överlappningen. Borrplatsen måste rengöras noggrant. Om betongytan är lös, markera och expandera den punkt där det framtida hålet planeras innan du borrar.

Sedan förbereds själva stansaren . Patronen övervakas, ett speciellt smörjmedel appliceras på dess inre yta. Därefter installeras och säkras patronen väl. Eftersom borrning i betong är en svår och tidskrävande process måste du regelbundet övervaka den under drift så att maskinen inte överhettas.

För att minska risken för överhettning bör du också se till att spetsarna skärps.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare övervakas alla driftlägen i utrustningen. För detta är den ansluten till nätverket och driften övervakas vid inaktiv hastighet. Denna kontroll tar vanligtvis inte mer än en eller två minuter. Om det inte finns vibrationer och främmande ljud i enheten kan du fortsätta till direktborrning. Om du luktar brännande och rök, måste du utföra ytterligare diagnostik av enheten och ta reda på orsakerna till felet.

Därefter installeras borrmaskinen eller borrmaskinen på den avsedda borrplatsen, och enheten är ansluten till det elektriska nätverket . Det rekommenderas att börja borra med lågt munstycksvarvtal, då bör rotationshastigheten gradvis ökas. Verktyget måste hållas i rätt läge under drift och undvika störningar. När hålet är fyllt med betongpartiklar avlägsnas borren och arbetsplatsen rengörs. Om det är nödvändigt att använda flera munstycken under borrning, installeras och tas de bort i bergborrens avstängda tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar man korrekt?

Det är svårt att borra en betongvägg, men med ett kvalitetsverktyg och vissa färdigheter kan vem som helst klara denna uppgift. Det viktigaste är att följa alla försiktighetsåtgärder och regler för drift av stansen. Nybörjarmästare bör överväga ett antal punkter i sitt arbete.

  • Hål kan endast borras på förberedda betongytor. De måste vara fria från smuts, lösa lager och oljefläckar. I lös betong bör du först utöka punkten för det framtida hålet. Detta är nödvändigt så att borren inte rör sig i olika riktningar och inte glider. Expansion görs vanligtvis med en självgängande skruv eller en stor spik.
  • Arbeta med enheten vinkelrätt mot betonggolvet. Annars kan borren gå sönder vid borrning av hål.
  • Med hammarborrning är det nödvändigt att byta driftläge i tid. För borrning, aktivera alternativet "borrning" och för "slå" betong - "nedslag".
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Under arbetets gång måste perforatorn och munstyckena få en kort tid för att svalna. Därför rekommenderas att ta korta pauser på 15 minuter. Dessutom hjälper periodisk kylning med vatten till att skydda borrarna från överhettning.
  • För borrning av betong måste du också ha en hammare eller triangulär stans till hands. Detta är användbart om det finns spillror och armering i betonggolvet. Metallelement bearbetas oftast med en borr för metall, men krossad sten kan bara tas bort med en stans.
  • Borrning av hål i en massiv betongvägg kan enkelt göras med en enkel borrhammare utan slagläge. För att göra detta, under arbetets gång, måste du regelbundet sätta in stansen, slå den med en hammare och försiktigt vända den i hålet och sedan fortsätta borra.

För denna typ av arbete är det viktigt att ha en borr av hårdmetall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Arbetsplatsen ska hållas ren, därför bör damm och betongflis avlägsnas från hålet efter varje borrning. Om detta inte görs kommer kontaminationen att störa borets arbete och processen kommer att försenas. Damm kan tas bort antingen med en borste eller med en dammsugare.
  • Ibland kan borren fastna. I detta fall får den inte skakas. Biten lossas försiktigt från hammaren, sedan tas det största boret och spetsen som fastnar släpps. I det här fallet måste du försöka att inte röra den.
  • På betongytor ska hål göras 10 mm större än de avsedda pluggarna. Tack vare detta passar de bättre in i taket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

När du arbetar med en stansare är det viktigt att ta hänsyn till vissa regler. Vid borrning av betong rekommenderar experter att man använder kylvätska eller specialsmörjmedel. Innan du börjar arbeta med en lång borr, är det lämpligt att arbeta med en kortare borr. Ofta har betongytan en lös struktur, därför rekommenderas bearbetning i "borrning" för att förhindra att den smuler. I slutet av arbetet måste borrens svans rengöras från damm, för detta torkas den med en mjuk trasa och smörjas med maskinolja eller fett.

Bild
Bild

För att förlänga hammarborrens livslängd måste den användas enligt instruktionerna tillhandahålls av tillverkaren. Dessutom, oavsett mängden arbete, bör du ta korta pauser för att kyla höljet. Om växellådan överhettas kommer enheten snabbt att misslyckas. Kylanordningen får inte sänkas ned i vatten. Ökat tryck på betongen som bearbetas är inte heller tillåtet, detta kommer att bidra till att öka anordningens slagkraft, men kan leda till snabba brott på munstyckena.

Rekommenderad: