Punchreparation: Hur Bestämmer Jag Orsaken Till Felet? Hur Tar Man Isär Och Reparerar En Stans Med Egna Händer Om Den Slutar Fungera?

Innehållsförteckning:

Video: Punchreparation: Hur Bestämmer Jag Orsaken Till Felet? Hur Tar Man Isär Och Reparerar En Stans Med Egna Händer Om Den Slutar Fungera?

Video: Punchreparation: Hur Bestämmer Jag Orsaken Till Felet? Hur Tar Man Isär Och Reparerar En Stans Med Egna Händer Om Den Slutar Fungera?
Video: Curious Beginnings | Critical Role: THE MIGHTY NEIN | Episode 1 2024, Maj
Punchreparation: Hur Bestämmer Jag Orsaken Till Felet? Hur Tar Man Isär Och Reparerar En Stans Med Egna Händer Om Den Slutar Fungera?
Punchreparation: Hur Bestämmer Jag Orsaken Till Felet? Hur Tar Man Isär Och Reparerar En Stans Med Egna Händer Om Den Slutar Fungera?
Anonim

Varje riktig man har en stansare hemma eller i garaget. Men oavsett hur "gyllene" och snygga händer du har, förr eller senare går din höga "assistent" sönder. Reparationen av en sådan enhet ligger sällan nära huset, så ofta är det bästa sättet att försöka fixa det själv.

I den här artikeln kommer vi att titta på hur man snabbt kan fastställa orsaken till felet och fixa utrustningen hemma.

Bild
Bild

Funktioner för underhåll av stansen

Varje avvikelse från ett bra jobb är redan en varning om att något är fel. Om ditt instrument inte fungerar som tidigare, men med några fel, kan du alltid ta reda på orsaken till dig själv. Men för detta måste du förstå hur perforatorn fungerar inifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper en enhet, särskilt en dyr och märkt, uppmärksammar kunden först och främst kvaliteten. När allt kommer omkring vill jag verkligen att enheten ska fungera länge. Men oavsett pris och tillverkare finns det alltid två komponenter: elektrisk och mekanisk.

Delen av uppdelningen beror på reparationens funktioner.

När du demonterar och reparerar en stans med dina egna händer måste du känna till apparatens egenskaper, hur motorn är installerad: vertikalt eller horisontellt.

Bild
Bild

Om rotorn är installerad vertikalt kallas sådana bergborrar för tunnborrning .… Deras särart är att de arbetar efter principen om en vevkopplingsstångsmekanism. Ett sådant verktyg är tyngre, men samtidigt är det kraftfullt. Man bör komma ihåg att på grund av detta behöver den vertikala bergborren mer smörjning för att hålla ordning.

Borrhammare, där motorn är horisontell, är mindre snygga och mer praktiska att använda. Ett sådant verktyg är idealiskt för hemrenoveringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du har lärt dig allt detta är det dags att förstå vad som finns inuti. Den elektriska delen är alltid närmare den plats där du behöver hålla borrmaskinen. Den rymmer "hjärtat" i vår slående mekanism - motorn. Dessutom innehåller denna del en strömbrytare, strukturer som absorberar störningar och en nätsladd.

Den mekaniska delen inkluderar själva slagmekanismen, växellådan och patronen. Dessa är de viktigaste detaljerna i denna del. Ibland läggs nya mekanismer till för att förbättra modellen: olika driftsätt, en dammsugare och andra tillägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Identifiera fel

Som nämnts kan vissa problem identifieras omedelbart. Det viktigaste är att förstå i vilken del av stansaren problemet bildades.

Om du luktar en brinnande lukt, instrumentet har blivit alltför bullrigt eller värms upp snabbt, det finns ett malande ljud eller rök redan uppstår, så är det tecken på att ditt reparationsverktyg inte fungerar som det ska.

Om du förstår att problemet ligger i den elektriska delen, var försiktig. Kontrollera att bergborrmaskinen är spänningslös annars är reparation av ett sådant verktyg farligt inte bara för sig själv utan också för din hälsa.

När borrhammaren vägrar att slå på är felet elektriskt och du bör kolla efter trasiga ledningar .… I det här fallet, bestäm först var tråden bröts, byt ut den eller förkorta den vid pausen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om perforatorn belastas för mycket kan släckningsmekanismen brinna ut .… Då måste du byta ut alla brända delar.

Ta pauser från arbetet för att förhindra detta. Till exempel, stoppa apparaten efter var 20: e minut av kontinuerlig drift.

Om något gnistrar inuti, är problemet troligtvis i borstarna .… De passar antingen inte tätt till ankaren, eller så kom fukt dit och de började oxidera. Sedan den bästa lösningen är att byta ut dem.

Om vattnet redan har träffat ankaret måste du noggrant torka allt, men för att inte förstöra lindningen. För att göra detta, använd en bomullspinne och alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare ett tecken på borstproblem är rök .… Det betyder att dessa enheter är slitna och trådarna är i kontakt med ankaren. I detta fall borstarna bör bytas ut mot nytt.

Förutom, rök kan innebära att det finns ett fel på motorn - den fastnar, värms upp och rök kommer från det. Störningar i den mekaniska delen avgörs i de flesta fall av örat. Buller och slipljud är de viktigaste symptomen på ett problem i denna del av borrhammaren. Att åtgärda problem här är mycket enklare och säkrare för din hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det vanligaste tecknet på att ett problem har uppstått är en minskning av produktiviteten. Ofta är det på grund av brytarens brytning som borrhammaren slutar hamra. Det är värt att byta strömbrytaren för vidare arbete.

En annan möjlig orsak till försämringen av prestandanivån kan vara kontaminering av enheten. För att åtgärda problemet måste instrumentet rengöras och smörjas.

För att förhindra ett fel, efter varje användning av verktyget, är det nödvändigt att torka åtminstone dess yta från damm och tegelstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom uppstår ofta problem med själva slagmekanismen. Men för att bestämma den exakta orsaken är det nödvändigt att undersöka hela delen eftersom problemet kan vara i borren eller i den lilla järnkulan inuti chucken. Därför, för att reparera slagverksmekanismen, bör man leta efter orsaken i hela den mekaniska delen av enheten.

Demonteringsalgoritm

Glöm inte att borrhammaren bara kan repareras i energisparläge! På grund av likheten i den inre sammansättningen av huvuddelen av hammarborrarna är verktyget demonteringsschema ungefär detsamma. Börja demontera enheten, om inga externa fel observeras, bör det vara från patronen.

Följande delar avlägsnas i följd:

  • gummistövel;
  • fästring (med hjälp av en skruvmejsel);
  • plastkänga;
  • bricka;
  • tallrik;
  • vår;
  • liten metallkula.

När de fyra sista delarna är slitna kan inte pipan stanna kvar i patronen och börjar falla ut. För att åtgärda detta är det nödvändigt att byta ut den trasiga delen och rengöra och smörja resten av delarna.

Bild
Bild

Nästa del i analyseringsalgoritmen är kroppen … Det första du ska göra är att ta bort strömbrytaren. För att göra detta måste den överföras till tillståndet "Impact", indikerat med den dragna hammaren. Håll sedan knappen på den här mekanismen, vrid tills den klickar.

För att slutföra borttagningen, ta en skruvmejsel, använd den för att bända omkopplaren och ta bort den. För att komma till ett elektriskt fel är det värt att ta bort plastlådan.

Detta är inte svårt, vanligtvis hålls det längs omkretsen med skruvar. Vid problem i växellådan måste den demonteras och de skadade lagren bytas ut.

Bild
Bild

Byte av knapp och borstar

Felfunktionen hos borstarna och behovet av att byta ut dem indikeras av en uttalad brinnande lukt som kommer från perforatorns drift. Borstar slits ut under lång tid, gnistrar och kan till och med börja brinna. I detta fall bör de bytas ut.

Borstarna sitter i den elektriska delen , så efter att du har tagit bort plastfodralet och demonterat till borstenheten måste du ta bort de gamla borstarna under låset och ersätta dem med nya. Nu lägger vissa tillverkare omedelbart reservborstar i satsen, vilket förenklar uppgiften för den vanliga användaren.

Bild
Bild

Det är mycket lättare att byta omkopplare, men det kommer inte med ett extra kit. Det räcker att koppla bort den skadade knappen i det demonterade fodralet och sätta en ny på plats.

Ibland är problemet med omkopplaren inte så allvarligt, och vissa tekniker rekommenderar att du helt enkelt vrider knappen 180 grader och fortsätter att använda. Men detta livshack hjälper bara om problemen är små.

Bild
Bild

Enheten och reparationen av slagverksmekanismen

Det har redan nämnts att bergborrningar skiljer sig åt i motorns placering i dem. Och därför kommer sådana enheter att ha olika reparationsscheman.

I en pistolhammare är motorn eller rotorn horisontell. Och den vanligaste orsaken till misslyckande är slitage eller anfall. Slitproblemet kan lösas genom att byta ut delar, men lager i varje bergborr är ofta individuellt anordnade.

Bild
Bild

Det speciella med tunnborrmaskinen är rotorns vertikala läge. I sådana instrument Det är ofta nödvändigt att kontrollera delar för slitage och byta ut dem , annars kommer det att kännas som att stansen har gått sönder.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt smörjning, eftersom borrhammaren är en kraftfull enhet, och delar på grund av avsaknaden av en glidbeläggning blir oanvändbara mycket snabbare.

Bild
Bild

Eliminering av andra haverier

Förutom problem med knappar, borstar och slagmekanism finns det ett antal andra fel som kan repareras och repareras hemma. Och detta kommer också att kräva möjligheten att demontera stansaren.

Bild
Bild

Fast borr

Om borren inte håller i chucken, då det är värt att uppmärksamma den lilla metallkulan. Byt ut den eller låsfjädern … Om borren fastnar är problemet inte tillräckligt med smörjning.

När borren inte sätts in eller dras ut ligger problemet i de små detaljerna. Ta isär den mekaniska delen och se orsaken till haveriet. Som i fallet när borren dinglar i chucken kan detta bero på en defekt i bollen.

Bild
Bild

Slutade fungera

Om din borrmaskin börjar slå värre, det är möjligt att problemet är i slitna växeltänder på den rörliga delen av motorn. Detta kan bero på tunga belastningar eller avbrott i kopplingens funktion. Som med andra defekta delar måste de bytas ut.

Eller så är det fel på omkopplarna, då är det värt att kontrollera trådarnas integritet.

Bild
Bild

Borren håller inte

Om du känner det på jobbet chucken håller inte borren, det betyder att borrhammaren är defekt och det bästa alternativet är att stänga av den eftersom det är hälsofarligt att fortsätta arbeta.

Problemet är troligtvis inte i borren, utan i chucken .… Som i tidigare fall är den enda vägen ut att demontera och bestämma orsaken till haveriet.

Bild
Bild

Spärren utlöses

Denna spärrhake kallas en koppling, den skyddar dig från brott och är en varningssignal om att bergboret når sin gräns. Men denna signal hindrar dig inte från att fortsätta arbeta, du behöver bara ta pauser och ge enheten en vila. Vanligtvis uppstår sådana problem bara i billiga enheter ..

Det är nästan omöjligt att reparera kopplingen med egna händer utan professionell utbildning, och reparationer i tjänsten är dyra. Därför är det mer lönsamt att köpa en ny roterande hammare av hög kvalitet.

Bild
Bild

Gädda tar fart

Under arbetet med en borrmaskin bryts tegelstenen i små bitar, som sedan hamnar överallt, särskilt inuti verktyget. Anledningen till toppens avgång kan vara förorening av patronen med fragment av tegel .… I det här fallet är vägen ut ur denna situation att rengöra patronen.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Efter att vi har sorterat ut de främsta orsakerna till hammarborrens fel, liksom sätt att reparera haverier, kan flera punkter belysas, hur man förlänger livslängden på ditt slaginstrument.

  • Vid frekventa reparationer ska borrhammaren rengöras minst en gång i månaden.
  • Kom ihåg att smörja enhetens delar regelbundet.
  • För att förhindra funktionsstörningar bör du välja en kvalitets roterande hammare. Billiga enheter fungerar bara ett par gånger om året.
  • Så att mekanismen inte överhettas och borstarna inte raderas är det värt att ta pauser från arbetet. Till exempel, efter användning i 20-30 minuter, låt dig själv och stansen vila i 10 minuter.
  • Sist men inte minst, när du är klar, lämna inte hammarborrmaskinen smutsig. Var noga med att rengöra den efter varje användning och lägg den i en speciell låda.
Bild
Bild

Genom att följa dessa små tips kan du förlänga hammarborrens livslängd, vilket sparar dig både tid att reparera och pengar på att köpa ett nytt verktyg.

Var inte rädd för att demontera den, den kan ha slutat fungera på grund av ett litet fel som du kan lösa med egna händer.

Och kom ihåg försiktighetsåtgärderna, eftersom det här är en elektrisk enhet, vilket innebär att du bör hantera den försiktigt.

Rekommenderad: