Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Pump? Kontrollera Driften Av Avloppspumpen Med Och Utan En Multimeter, Hur Bestämmer Jag Felet?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Pump? Kontrollera Driften Av Avloppspumpen Med Och Utan En Multimeter, Hur Bestämmer Jag Felet?

Video: Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Pump? Kontrollera Driften Av Avloppspumpen Med Och Utan En Multimeter, Hur Bestämmer Jag Felet?
Video: Testing for No Drain error code on Washing Machine Pump Motor 2024, April
Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Pump? Kontrollera Driften Av Avloppspumpen Med Och Utan En Multimeter, Hur Bestämmer Jag Felet?
Hur Kontrollerar Jag Tvättmaskinens Pump? Kontrollera Driften Av Avloppspumpen Med Och Utan En Multimeter, Hur Bestämmer Jag Felet?
Anonim

Automatisk tvättmaskin är en av de mest populära klasserna av hushållsapparater. Men som alla komplexa enheter behöver en tvättmaskin vård och ibland reparation. För att undvika kostsam utbyte av enheter och delar är det nödvändigt att korrekt diagnostisera problemet. Denna artikel kommer att fokusera på att kontrollera avloppspumpen.

Bild
Bild

När ska du diagnostisera?

Behovet av att kontrollera avloppspumpens användbarhet uppstår när ett antal symptom uppstår. Till exempel, tvättmaskinen slutar tömma vatten från tanken när du byter till ett annat driftsläge, eller så går processen långsamt, vilket kan leda till ett programfel . Ibland är det nödvändigt att kontrollera tvättmaskinens pump när en signal om ett visst fel visas på displayen. Alla dessa tecken betyder inte alltid att pumpen har gått sönder och måste verkligen bytas ut. Ganska ofta kan enhetens prestanda återställas till följd av elementär rengöring.

Det är för att identifiera svårighetsgraden av problemet som diagnostiken riktar sig mot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse för arbete

Om det uppstår några störningar i dräneringssystemet är det meningslöst att vänta på förbättringar, det är nödvändigt att diagnostisera problemet så snart som möjligt. Tyvärr kommer det i sig inte att försvinna, och det är inte värt att förvärra det genom att vänta, om än bara för att det kommer att framkalla allvarligare problem, vars eliminering kan kräva motsvarande investeringar. För att kontrollera pumpens tillstånd krävs demontering, och detta kan inte göras utan lämpliga verktyg.

Tillverkare har inte samma arrangemang av pumpar i sina tvättmaskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så om den här enheten är placerad bakom tanken är det lättare att få den - du behöver bara ta bort bakpanelen. Andra måste ta bort ett antal komponenter som inte har med pumpen att göra, inklusive kontrollpanelen. Således måste du, innan du tar bort pumpen, bekanta dig med tvättmaskinens struktur och bedöma dina förmågor. Ibland är det bättre att vägra en oberoende kontroll, om det bara är för att det inte finns någon nödvändig uppsättning verktyg hemma för att utföra hela operationen. Att få allt inventariet du behöver kanske inte är så billigt. Om det ändå fattas beslut om en oberoende inspektion och eventuellt byte av pumpen, bör verktyget först och främst förberedas:

  • platta och tvärgående skruvmejslar;
  • en skruvmejsel med utbytbara spetsar;
  • tång;
  • en hammare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att studera motståndet hos pumpmotorlindningen behöver du en multimeter . Ibland är det behovet av att köpa denna testanordning som stoppar ytterligare förberedelser för diagnos av tvättmaskinens pump.

Du bör dock inte vara rädd för detta alls, enheten betalar sig ganska snabbt, vilket eliminerar onödiga reparationskostnader och andra hushållsapparater.

Bild
Bild

Hur kommer man till driften?

Det är inte svårt att se pumpen i de flesta modeller av moderna automatiska tvättmaskiner. Många är bekanta med proceduren för rengöring av dräneringsfiltret, avlägsnande av det, du kan se och till och med röra pumpens pumphjul. Ofta är det igensättning av filtret och pumphjulet som blir den första anledningen till att pumpen stannar. Men att komma till själva noden är inte alls så lätt. För olika modeller är dess plats kanske inte densamma. I detta fall är de universella åtgärderna följande.

  • Koppla bort tvättmaskinen från strömförsörjningen.
  • Frånkoppling av tillförsel- och utsläppsledningar.
  • Tömning av kvarvarande vatten från tanken.
  • Ta bort tvättmedelsfacket.
  • Flytta tvättmaskinen till ett ledigt utrymme och placera den på sidan, på höger sida.

Om tvättmaskinen inte har en löstagbar botten kan åtkomst till pumpen anses vara öppen. Annars är det nödvändigt att ta bort den avtagbara bottenpanelen, på vilken en läcksensor kan installeras, vars uppgift är att stoppa tvättmaskinen när vatten kommer på kontakterna. Om botten är exakt så här måste du först koppla bort sensorterminalerna för att inte skada ledningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare installerar pumpen på baksidan av tvättmaskinen - det här är den mest praktiska positionen för manipulation. Pumpen syns genom att ta bort den bakre panelen. Detta är ofta tillräckligt för att få gratis åtkomst till denna nod. Ibland behöver maskinen fortfarande läggas på sidan. Dräneringspumpens främre position är minst bekväm att demontera. I det här fallet räcker inte handlingsplanen ovan. Tvättmaskinens frontpanel måste tas bort. Och detta kommer att kräva ett antal förberedande operationer.

  • Ta bort den övre panelen.
  • Ta bort tvättmedelsfacket.
  • Ta bort kontrollpanelen.
  • Ta bort luckan till lastdörren.
  • Ta bort kragen från luckan och lägg den inuti trumman.
  • Koppla bort luckorna till luckans lås.
  • Ta bort frontpanelen, och för vissa modeller, innan dess, ta också bort det dekorativa plastskyddet, utan vilket det är omöjligt att komma till skruvarna som håller fast frontpanelen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och först då kommer åtkomst till avloppspumpen nedan till höger om tanken att öppnas. Det är denna position för avloppssystemet i Bosch och Siemens tvättmaskiner som gjorde det möjligt för dessa tillverkare att minimera dimensionerna på sina modeller . Efter att ha fått åtkomst till noden är det inte längre svårt att demontera den. Oftast fästs det med bultar. Det är också nödvändigt att koppla bort inlopps- och utloppsrören. För att göra detta, ta bort stålklämmorna med en tång.

Med detta tillfälle är det lämpligt att rengöra rören från smuts, deras igensättning kan också orsaka störningar i tvättmaskinens avloppssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur görs kontrollen?

När pumpen tas bort är det först och främst nödvändigt att visuellt bedöma dess tillstånd. Ett problem kan orsakas av tyg, tråd eller hår som lindas runt pumphjulet eller axeln . Enkel mekanisk rengöring kan lösa detta problem. Det finns dock inget sätt att avsluta kontrollen alls, det är vettigt att ringa pumpen med en multimeter. Efter att ha anslutit kontakterna till terminalerna är det nödvändigt att mäta motståndet med en testare, och om pilen på enheten frös på plats eller avvek inom en enhet brann motorn ut - pumpen måste bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på typiska fel på avloppspumpar i tvättmaskiner nedan.

Rekommenderad: