Borrhammare: En Uppsättning Metall- Och Jordborrar Med 20 Mm Förlängning. Hur Sätter Man In En Lång Svansborr? Vilken är Bättre Att Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Borrhammare: En Uppsättning Metall- Och Jordborrar Med 20 Mm Förlängning. Hur Sätter Man In En Lång Svansborr? Vilken är Bättre Att Välja?

Video: Borrhammare: En Uppsättning Metall- Och Jordborrar Med 20 Mm Förlängning. Hur Sätter Man In En Lång Svansborr? Vilken är Bättre Att Välja?
Video: JORDBORR FÖR TRAKTOR | Ingemars Maskiner Presenterar 2024, Maj
Borrhammare: En Uppsättning Metall- Och Jordborrar Med 20 Mm Förlängning. Hur Sätter Man In En Lång Svansborr? Vilken är Bättre Att Välja?
Borrhammare: En Uppsättning Metall- Och Jordborrar Med 20 Mm Förlängning. Hur Sätter Man In En Lång Svansborr? Vilken är Bättre Att Välja?
Anonim

Borra eller borra - denna fråga kommer att besvaras mycket enkelt av en erfaren specialist som arbetar med efterbehandling, reparation och byggnadsarbete. Det handlar om uppgiftens omfattning. En borrhammare är ett elektromekaniskt verktyg där den förbrukningsbara utbytbara delen utför rotations- och slagverk. Läget väljs beroende på syftet, huvudsyftet är att skapa hål. Den kan användas för inredning eller som en enkel jackhammer för stansning av olika strukturer.

Den skiljer sig från borrhammaren i den pneumatiska principen och den kraftfullare elmotorn, vilket skapar mycket fler produktionsmöjligheter samtidigt som arbetstiden förkortas. Borren är en fungerande slagskärande utbytbar del.

Bild
Bild

Särdrag

En borrhammare är inte en borr, även om de ser väldigt lika ut. Grundläggande skillnader i den första: svansändan, mer hållbart material, ett större utbud av storlekar. Skaftet är den del som fixerar och sitter fast i chuck på bergborren . För borrar tillhandahålls inte en sådan anordning. Byggklassiker hävdar att en borr är en förbrukningsvara som inte längre förbättras. Kanske är det därför försäljningen genomförs som en del av uppsättningar "för alla tillfällen."

För att verktyget ska fungera bra och länge under tuffa driftförhållanden är det nödvändigt att använda ett speciellt smörjmedel. Den appliceras före användning på både hammarchucken och skaftet på ersättningsdelen.

Bild
Bild

Vyer

Boers är av olika slag. Prover för metallarbete är inte särskilt effektiva för användning på marken, ett bra alternativ för trä är inte särskilt lämpligt för arbete på kakel. Kriteriet kan inte bara vara metallens eller legeringens kvalitet, utan också designfunktionerna . Auger är ett självslipande "maskmask" -alternativ som används vid arbete på stora borrdjup. Det tar bort de formade smulorna väl, är "härdig", mer hållbar vid förhållanden med allvarlig exploatering.

Bild
Bild

Det är vanligt att klassificera slagverksskärande förbrukningsverktyg i flera typer

  • Som en vanlig borr - bra för att skapa cylindriska hål.
  • Pica - används i betongverksamhet. Fungerar som en "elektrisk hammare" för breda hål.
  • Mejsel - lämplig för material som ska demonteras. Till exempel vid demontering av kakel eller gammalt gips.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • krona - denna typ används för att lösa specifika problem, till exempel vid förberedelser för installation av eluttag. Syftet är att skapa djupa hål med rätt form. Att skapa breda öppningar för ledning av vattenledningar är en annan typisk tillämpning.
  • Träanvändning överstiger effektiviteten vid användning av liknande borrar ibland. Arbetskrafterna minskar, flisen separeras snabbare, träets struktur under en sådan skärare kollapsar inte.
  • Jord- och konstruktionsborr Är olika produktionsteman för en liknande design. Den första är tillämplig inte bara med en motor, utan också i en manuell version, med en drivkraft för mänsklig muskelstyrka, eftersom den inte kräver en hög rotationsintensitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Längd och diameter är också viktiga skillnader. För rent hushållsarbete är produkter med diametrar i intervallet från 6 till 10 millimeter tillämpliga. Spindeln måste följa strikt. En förutsättning för att säkra stora föremål är en lång borr och en diameter på 20 mm. Den maximala tvärsnittsdiametern kan vara upp till 5 centimeter. Produktens längd är 10, 50, 80 eller till och med 100 centimeter, beroende på tjockleken på stansmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En uppfattning om provets möjligheter ges av märkningen, som appliceras av alla tillverkare som respekterar sig själv . Till exempel anger en kombination av siffrorna 6, 5x160 en diameter på 6,5 mm och en längd på 160 mm. Andra dimensionella alternativ är desamma. Tillverkaren kombinerar längden med diametern så att verktyget fungerar effektivt och länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalskriterier

Uppsättningen av kriterier för att välja en hushålls- eller industriprodukt är mycket varierande. Grundkravet är en säker lösning på problemet att övervinna materialets hårdhet. Den andra frågan är valet av den optimala lösningen baserat på pris och kvalitet. Här, som i andra marknadsfall, måste du vara försiktig med förfalskningar och inte förvänta dig mirakel från kopior i en låg priskategori. En bra leverantör värderar sig självklart, men det betyder inte att han inte blir förfalskad. En billig kopia kan vara ett verktyg endast för ett engångsjobb.

Myndigheten eller åtminstone tillverkarens berömmelse är regeln för att välja. Det är viktigt att hammaren inte skadas under vidare drift. Det finns vissa produkter som i allmänhet inte ska sättas in i patronen. Bättre att inte jaga för mycket det lägsta priset och bli återförsäkrad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare som Makita, Sturm eller Bosch är bland de mest eftertraktade . De behöver inga speciella rekommendationer, men du bör vara uppmärksam på tillverkningsanläggningarna för samma företag. Tyvärr kan produkter av samma märke tillverkade i olika länder variera i effektivitet och hållbarhet.

Det dyraste segmentet är avsett för proffs; för hemmabruk är märkta delar i mellanklassen ganska lämpliga. Materialets kvalitet avgör räckvidden och den potentiella användningsresursen. När du väljer ett inköpsmål, var noga med att ta hänsyn till utformningen av svansdelen, som är fast.

Det är vanligt att dela in skaft i olika typer enligt ett speciellt fästsystem . SDS och SDSplus är de mest efterfrågade för medium och låg effekt med en skärverktygsdiameter på 10-18 millimeter, den fasta delens längd är 4 centimeter. SDStop används när borrdiametern är 14 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

SDSmax gäller kraftfullare enheter , fästelementets djup här är 9 centimeter och diametern är från 18 millimeter. SDSquick är en Bosch -design för en "svans" i en sexkantig sektion som ger en tät och säker passform under förhållanden med ökad stress och vibrationer. När du väljer en förbrukningsvara efter typ av skaft måste du först titta på bruksanvisningen för borrhammaren. Tillverkaren anger vanligtvis denna parameter exakt.

I vissa fall krävs en förlängningssladd för att lösa ett produktionsproblem. Det förlänger borrlängden utan att ändra hålets diameter. Det är mycket viktigt när du använder kronor eller under utgrävning. En önskad bit kan kompletteras med en uppsättning stavar i olika längder, vilket ökar produktionskapaciteten. Exempelvis kan specialister som borrar i marken med en bensin- eller elmotor fördjupa upp till en och en halv till två meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Se alltid till att det inte är några skador innan du använder det och rengör instrumentet vid behov. Smörj sedan gnidningsdelarna och sätt sedan in borren med skaftet i chucken med viss ansträngning. Ett klick kan betraktas som en signal om korrekt åtgärd. Ett kontrollförsök att utan framgång dra tillbaka borren är för försäkring.

Efter avslutat arbete eller byte av borr krävs det att pressa chuckringen i verktygets riktning längs axeln , varefter du kan förvänta dig att extraktionen fungerar. Tyvärr finns det i praktiken tillfällen då detta inte händer. Detta är typiskt om skaftet deformerades under drift. En av de möjliga orsakerna är den dåliga kvaliteten på metallen under för högt tryck under arbetsoperationen. Brist på smörjning provocerar denna fråga ännu mer, eftersom verktyget värms upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utövare föreslår att man använder ett skruvstycke, där borren kläms fast, och hammaren dras ut med gungande från sida till sida . I detta fall är patronen i ett öppet läge. Hur som helst, förbrukningsvaran är inte längre lämplig. Om detta inte hjälper, kläm fast hammaren i ett skruvstycke med hjälp av mellanlägg för att förhindra skador på höljet. En fast borr pressas också med en gasnyckel, som spelar rollen som en spak. Några hammarslag på nyckeln kommer att visa hur meningslösa förhoppningar är. Om framgång inte uppnås måste du definitivt demontera stansaren, för vilken det är bättre att kontakta ett vanligt servicecenter.

Om det utbytbara verktyget fastnar direkt i strukturen, växla till slagläge. Genom att använda dragmetoden med ryck på dig själv kan du försöka uppnå framgång genom att förstå orsaken till sylt. Det värsta alternativet är när förbrukningsmaterialet som fastnat helt enkelt skärs av med en kvarn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland står användaren inför en annan typ av problem - borren flyger ut ur patronen. Fenomenet tillåter inte arbete av hög kvalitet och hotar säkerheten. Detta kan bero på långvarig lutning, defekt förbrukningsdel eller slitage på låsmekanismen. Om saken inte är i stormen och villkoren för dess användning kan reparationen av bergborren bedömas som en plötslig uppgift som har uppstått. Är det möjligt att vässa en borr - nybörjare pratar ständigt om detta.

Skärpning är i grunden möjlig, men effektiviteten av detta arbete är mycket kontroversiell:

  • ett lämpligt industriellt verktyg behövs för operationen;
  • en erfaren mästare behövs.

Innan ett beslut fattas måste användaren uppskatta hur mycket sådant arbete kommer att kosta i jämförelse med priset på en ny produkt. I industriella versioner på byggarbetsplatser byts borrarna helt enkelt, eftersom utvecklaren tar hänsyn till fördelarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

En snabbt trasig kopia kommer att vara mycket upprörande, så den bör endast användas inom sitt acceptabla intervall. Grundkrav: ju hårdare borrmaterial, desto hårdare verktygsmunstycke. Experter rekommenderar att man använder VK8 eller VK8 legering - en teknik med hög volframhalt. Skruvstrukturer tenderar att "leva" längre. Borrmaskinen ska inte sättas in med tvång i borrchucken, det kommer säkert inget bra av det. Detta är ett alternativ för en helt annan design och kraft.

Det är allmänt accepterat att ju mer spiralen vrids, desto högre bör rotationshastigheten vara . Ett djupare hål görs samtidigt. Under alla omständigheter bör de rekommenderade hastigheterna användas. Borraxeln bör inte förändras under processen, eftersom detta skapar en potentiell deformationsrisk.

I händelse av att det är nödvändigt att borra på betong med armering måste spetsen vara diamantbelagd eller bestå av en legering som både betong och metall inte spelar någon roll för. Oavsett hur omständigheterna utvecklas under uppgiften ska du aldrig glömma säkerhetsåtgärder. Det är här den framtida framgången eller misslyckandet av operationen alltid börjar. Små hål görs med produkter där spiralen är plattare. Generellt, innan du börjar, måste du tydligt förstå vilken typ av verktyg du behöver. Överdriven ansträngning förbättrar inte kvaliteten på arbetsflödet. Varje deformation gör enheten olämplig för användning, inklusive för säkerhetskrav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således är det inte för svårt att välja och använda en borr, inte ens för en icke-professionell. Det viktigaste är att följa de tekniska specifikationerna och inte sätta experiment på bekostnad av säkerheten.

Rekommenderad: