Torvtoalett För Ett Sommarboende: Den Finska Versionen Av Ekomatic, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Torvtoalett För Ett Sommarboende: Den Finska Versionen Av Ekomatic, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Recensioner

Video: Torvtoalett För Ett Sommarboende: Den Finska Versionen Av Ekomatic, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Recensioner
Video: How to use Dog Toilet. ...Dolly 2024, April
Torvtoalett För Ett Sommarboende: Den Finska Versionen Av Ekomatic, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Recensioner
Torvtoalett För Ett Sommarboende: Den Finska Versionen Av Ekomatic, Vilken är Bättre Att Välja, Hur Man Gör Det Själv - Steg För Steg Instruktioner, Recensioner
Anonim

Arrangemang av toalett på en sommarstuga är en fråga som är relevant för varje sommarboende. Idag finns det många olika alternativ för tillverkning av sådana funktionella strukturer, som alla har sina egna egenskaper. Ett av sätten att lösa detta problem är en torvtoalett för ett sommarboende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är inte alltid möjligt att utnyttja alla fördelar med civilisationen under förortsförhållanden. Därför krävs ett värdigt alternativ för att hitta en väg ut ur situationen. På senare tid har det varit en positiv trend, som kännetecknas av byggandet av torvtorkskåp på trädgårdstomten. Detta beror på förekomsten av ett antal positiva egenskaper som är inneboende i denna design.

Bild
Bild

En sådan anordning utför alla samma funktioner som standardstrukturer, där huvuduppgiften är bortskaffande av avfallsprodukter. Skillnaderna mellan torvtoaletten ligger i särdragen i dess genomförande. Huvudkomponenten i strukturen är torv, på grund av vilken sådana toaletter kan kallas komposteringsanordningar.

Det är värt att lyfta fram de viktigaste fördelarna med denna typ

  • För användning och konstruktion av en sådan toalett behöver du inte ansluta den till vattenförsörjningen.
  • Fyllmedlet är ett naturligt material som är ofarligt för människors hälsa och miljön.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En unik möjlighet att få kompost. För att göra detta är det tillräckligt att utrusta en speciell grop för avfall från strukturen. Efter 12 månader erhålls ett naturligt gödningsmedel.
  • Torvtoaletten är liten. På grund av detta kan den installeras i huset och utomhus.
  • Råvarorna för strukturens funktion är av låg kostnad.
  • Enheten kräver inte specialutrustning för rengöring, behöver inte rengöras ofta. I genomsnitt måste torven bytas ut 1-2 gånger per säsong.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kan installeras var som helst.
  • Lätt att använda, enkel och snabb installation.
  • Hygieniskt, eftersom principen för enhetens konfiguration överensstämmer med sanitära standarder.
  • Strukturen behöver inte strömförsörjning för att fungera.
  • Prisvärd toalett, inget behov av en cesspool.
Bild
Bild
Bild
Bild

En torv- eller komposttoalett har förutom sina positiva egenskaper också nackdelar

  • När det gäller dess dimensioner är den större än en bärbar typ av torr garderob.
  • Vid låga temperaturer kan fyllmedlet frysa, så utomhuskonstruktioner kommer att behöva en uppvärmningsanordning på vintern.
  • Designen kräver ventilation, liksom dränering av flytande ämnen, på grund av vilka arbetet på enheten på en sådan toalett kan orsaka vissa svårigheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Torvkonstruktioner fungerar på samma sätt. Avfallsprodukter finns i toalettens nedre fack, och fyllmedlet är överst. Mekanismen täcker regelbundet lagren av avfall med torv, på grund av vilket bortskaffandet sker gradvis. En viss mängd avloppsvatten i flytande tillstånd (avdunstar) avlägsnas genom ventilation. Torv fungerar med resten av volymen.

Volymen på den nedre tanken är från 40 till 230 liter (beroende på toaletttyp).

Bild
Bild
Bild
Bild

Överskott av vätska filtreras och avlägsnas med en speciell slang . När bottenbehållaren är full töms den genom att skicka innehållet till kompostgropen. I slutet av alla processer för sönderdelning av ämnen är de resulterande gödningsmedlen ganska lämpliga för användning i trädgården. På grund av torvens unika egenskaper har tillverkarna utvecklat en utmärkt version av toaletten, vars rengöring är baserad på de naturliga materialets biologiska reaktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det klarar avfallshantering i tillräckligt stora mängder och en obehaglig lukt. Som praktiken visar kan 1 kg torv absorbera cirka 10 liter avloppsvatten. Fyllmedlets bakteriedödande egenskaper säkerställer att det inte luktar nära strukturen, vilket, i jämförelse med andra alternativ för lanttoaletter, kommer att vara en obestridlig fördel (särskilt på sommaren). Denna torra garderob innehåller sågspån, vilket förbättrar luftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva enheten innehåller följande element:

  • sittplats;
  • avfallsbehållare;
  • reagensbehållare;
  • kompostgrop.

Regelbundenheten för rengöring av toaletten beror på installationsmetoden.

Stationära strukturer måste rengöras ungefär en gång om året, bärbara - en gång var tionde dag.

Bild
Bild

Olika sorter

Moderna inhemska och utländska tillverkare erbjuder konsumenten ett brett utbud av modeller av torvtoaletter av landstyp. Bland det breda spektrumet är det lätt att bli förvirrad. Bärbara strukturer kan tas med dig på en resa, stationära motsvarigheter kan enkelt installeras inomhus. För att välja det bästa alternativet bör du ta hänsyn till dess storlek och mängden avfall som det kan rymma. Mobila enheter har låga säten för bekvämlighet. Det finns konstruktioner som har speciella polymerpåsar för underhåll som standard.

Baserat på sortimentet på marknaden kan följande typer av torvanordningar särskiljas:

kemisk

Bild
Bild
Bild
Bild
  • biologisk;
  • elektrisk.

Varje sort har sina egna egenskaper, vilket återspeglas i livslängden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket ska man välja?

När du köper en torr garderob är det bättre att välja modeller för vilka den vanligaste torven används, för ibland erbjuds köparen en speciell jord baserad på torv i små påsar istället för ett standardreagens.

Dessutom bör ett antal relevanta designegenskaper beaktas

  • Torvtoaletten är lägre och mindre än de vanliga VVS -skiljeväggarna.
  • För att använda strukturen av 2-3 personer behöver du inte köpa en modell med stor lagringskapacitet.
  • Strukturen kan utrustas med en speciell indikator som indikerar behovet av att rengöra behållaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är viktigt att bestämma den maximala belastningen som toaletten tål för att undvika skador på enheten. Denna parameter beror på vilken typ av råmaterial som används för att montera strukturen.
  • När du köper en toalett är platsen för installationen av stor betydelse. Dräneringens storlek och ventilation beror på konstruktionens placering. Att placera en torr garderob i huset kräver köp av ytterligare komponenter.
  • Strukturens driftsätt bör beaktas, eftersom användning året runt kräver uppvärmning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utan undantag har alla torvtoaletter en estetisk design, så installationen av en sådan enhet hjälper till att vackert och harmoniskt dekorera inredningen i ett lanthus eller en stationär struktur. Ett brett urval av färglösningar gör det möjligt att välja en modell för vilken stil som helst utan att ändra riktningen för sommarstugans allmänna inställning.

För att inte misstas när du köper en torvtoalett rekommenderar experter också att ta hänsyn till några av nyanserna

Råvaran för tillverkning av toalettbehållare av hög kvalitet är frostbeständig plast. Du måste se till detta innan du köper, annars blir det nödvändigt att ta bort mobilstrukturen för vintern i rummet så att behållarna inte deformeras från frost

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Närvaron av ett förseglat lock skyddar mot irriterande insekter (särskilt från flugor på sommaren). En högkvalitativ ventil i ventilationen säkerställer att det inte finns några obehagliga lukter från enheten.
  • Behållarnas volym bör väljas med hänsyn till antalet personer som ska använda toaletten. För en person är modeller med en minsta tankstorlek lämpliga.
  • Det är bättre att köpa modeller med en inbyggd fyllningsindikator, på grund av dess närvaro kan du enkelt övervaka processen att fylla behållaren och rengöra den i tid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inköp av en kvalitetsprodukt bör utföras i en specialaffär med en positiv bedömning av köparna. På samma ställe kan du inte bara kontrollera komponenterna utan också hämta dem om det behövs. Tänk på varan innan du köper.

Visuell inspektion minskar risken för att köpa en undermålig produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Designfunktionerna på den torvfyllda toaletten gör det möjligt att installera den för inomhus och utomhusbruk. Inget vatten krävs för själva enheten. Detta underlättar mycket valet av installationsplatsen och själva installationsprocessen. För att avfall och torv ska kunna användas som ett högkvalitativt gödningsmedel för jorden är det nödvändigt att skapa vissa förutsättningar för kompostbildning, vilket innebär att en grop placeras.

Bild
Bild

För dessa ändamål byggs en termokomposter. En behållare med innehållet placeras i en speciell fördjupning, där kompost över tiden och som ett resultat av sönderdelning av avfallsprodukter erhålls. Dessa arbeten kan utföras för hand, enligt de enkla steg-för-steg-instruktionerna för arbete.

För att utrusta en torvtorkskåp i en sommarstuga behöver du följande material:

  • virke med ett tvärsnitt på 45 mm;
  • kantad bräda;
  • eventuellt takmaterial;
  • behållare för fyllmedel och avlopp (behållare, hink, bassäng);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • betongringar;
  • tegel;
  • plywoodplåt;
  • självgängande skruvar;
  • toalettstol material;
Bild
Bild
Bild
Bild

För framtida bruk bör du först skaffa starka väskor för att regelbundet underhålla strukturen.

Den hemlagade konstruktionstekniken innehåller följande steg:

  • först och främst måste du slå ner rutan för behållare;
  • inifrån är ett plywoodskikt fäst med ett skuret hål för en hink eller någon annan behållare;
  • toalettstolen installeras;
  • den monterade lådan är lackerad eller målad i valfri färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att säkerställa vätskans utlopp görs ett hål i botten av behållaren för dräneringssystemet. För att skydda den från igensättning är den täckt med ett rör med ett galler. Utan dränering finns det risk för ackumulering av stora mängder flytande avloppsvatten. En särskilt viktig punkt i konstruktionen av en torvtoalett med egna händer är förtroendet att arbetsbehållarna var gjorda av hållbart material. Den måste vara resistent mot ruttning, hög luftfuktighet och ha bra frostbeständighet.

Bild
Bild

Det kan vara olika typer av plast tillverkade av mycket hållbara komponenter, samt en svetsad metallstruktur. Därefter installeras hela strukturen på en särskilt avsedd plats. En bås byggs runt toaletten. Efter avslutat arbete hälls torv i behållaren med ett lager på 3-5 cm. För att fylla reagenset kan du använda en vanlig skopa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa användare köper dessutom acceleratorer för att påskynda komposteringsprocessen och täcker också gropen med gödningsmedel med en speciell mörk geotextil. Konstruktionens livslängd beror direkt på att tömningen av avloppstanken i rätt tid, regelbunden laddning av torv i den övre tanken samt genomförandet av desinfektionsåtgärder.

Om behållarens kropp för avfallsprodukter är gjord av material av dålig kvalitet, måste den i slutet av sommarstugan rengöras och flyttas till rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Sortimentet av torra garderober med torvreagens, som presenteras på den moderna marknaden, innehåller modeller från olika tillverkare. I betyget av de mest populära designerna tillhör de ledande positionerna inhemska företag. Flera modeller kan särskiljas bland dem.

Piteco 505 - den mest efterfrågade modellen av en lanttoalett. Baserat på konsumenternas rekommendationer kännetecknas dessa enheter av hög ergonomi och hållbarhet. Denna konstruktion har en minsta tankvolym och en ventil som reglerar dräneringssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kompakt Elite populär på grund av behållarnas styrka. Avloppsskålens volym är 40 liter. I grundkonfigurationen kommer toaletten med ett avloppsrör.
  • Torr garderob Rostok tillverkad av polyeten, resistent mot kemikalier och UV. Det rekommenderas för drift vid temperaturer från +60 till -30C. Under användning i en sommarstuga, enligt recensioner från de flesta köpare, är en sådan komposttoalett idealisk för installation på platser där det inte finns någon möjlighet att ansluta till ett centralt avloppssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland listan över finska tillverkare finns flera märken med positiva kundrecensioner

  • Biolan - de bäst säljande produkterna. Detta företag erbjuder kunderna en rad olika modeller av torvstrukturer. De skiljer sig åt i behållarnas kapacitet, enhetens specifika egenskaper och kostnaden.
  • Kekkila Ekomatic populär i Finland och Ryssland på grund av fullständig frånvaro av lukt av avloppsvatten från en sådan design, tack vare den högkvalitativa bortskaffningsmetoden som används i torra garderober i denna serie.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ovanstående tillverkare efterfrågas även svenska komposttoaletter

  • Separett Villa - De presenterade produkterna av detta märke kännetecknas av modellernas yttre attraktivitet. Vissa köpare tillskriver emellertid volatilitet till nackdelarna med denna produkt. Samtidigt låter modellen dig skapa bekväma förutsättningar för att bo i en sommarstuga.
  • Biolet mulltoa - torra garderober hos denna tillverkare efterfrågas på grund av sittplatsens bekväma läge i jämförelse med andra modeller.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips och tricks för användning

Tyvärr kan användningen av dessa konstruktioner vara fylld av några obehagliga stunder. Detta gäller den möjliga förekomsten av olika insekter och deras larver i behållarens innehåll. Experter och användare rekommenderas att rengöra tankarna regelbundet för att undvika sådana situationer. Om luftfuktigheten i toalettinnehållet är för hög bör en torvbaserad bioaktiverare köpas. Om strukturen kommer att ligga i ett bostadshus bör särskild uppmärksamhet ägnas åt ventilationen i rummet.

Det är också nödvändigt att köpa olika luktabsorberare.

Rekommenderad: