Bergborrmejsel: Hur Man Använder En Mejsel, Kanallans Och En Borr För Betong? Välja En Uppsättning Blad För Att Jaga

Innehållsförteckning:

Video: Bergborrmejsel: Hur Man Använder En Mejsel, Kanallans Och En Borr För Betong? Välja En Uppsättning Blad För Att Jaga

Video: Bergborrmejsel: Hur Man Använder En Mejsel, Kanallans Och En Borr För Betong? Välja En Uppsättning Blad För Att Jaga
Video: Hur fungerar en borr- & brythammare? 2024, Maj
Bergborrmejsel: Hur Man Använder En Mejsel, Kanallans Och En Borr För Betong? Välja En Uppsättning Blad För Att Jaga
Bergborrmejsel: Hur Man Använder En Mejsel, Kanallans Och En Borr För Betong? Välja En Uppsättning Blad För Att Jaga
Anonim

Oberoende reparation och skapande av en ny interiör är inte bara en lång process som kräver betydande ekonomiska investeringar, utan också en mycket svår typ av arbete, särskilt på byggstadiet. För en snabb och högkvalitativ arbetsprestanda måste du köpa specialverktyg. En av dessa hjälpare är en elektrisk hammarborr, med vilken du kan göra spår för ledningar, ta bort gammalt betonghölje och stansa alla nödvändiga urtag. För varje typ av arbete är det nödvändigt att använda speciella bilagor, ett stort sortiment som presenteras idag i järnaffärer.

Bild
Bild

Vad det är?

Mejsel är en slagskärande typ av verktyg som används för bearbetning av produkter av sten eller metall, bestående av en skärande arbetsdel och en rumpa. Rumpkudden används för att slå och kanten används för att klippa och dela upp olika material.

Nybörjare kan förvirra mejslar för elverktyg och snickeri . Mejseln har en yttre likhet med en enkel borr (mejsel). Huvuddragen i en borrmejsel är närvaron av en speciell urtagning som motsvarar kontakten på verktyget. För att arbeta med metall används en mejsel som har en rektangulär sektion med fyra skärytor.

Bild
Bild

Vyer

I specialaffärer kan du köpa flera typer av detta verktyg för betong, som har ett annat utseende.

  • Platt mejsel . Den mest populära formen, som liknar en skruvmejsel med vass spets, är mångsidig och är också grundformen för att skapa andra typer av mejslar. Standardklippstorleken sträcker sig från 0,1 cm till 0,4 cm.
  • Pica - slagmunstycke, som har en konisk eller spetsig form och används för att forma hål i tegel- eller betongprodukter. De resulterande fördjupningarna är oregelbundna i formen med ojämna kanter.
  • Skulderblad - en platt mejsel som har en bred och tunn kantyta och används för att ta bort kakel eller gammalt gips. Den krökta formen på munstycket påskyndar arbetsprocessen och förbättrar materialets nyfikenhet. Det finns bilagor i form av en vanlig trädgårdsspade.
  • Speciell mejsel - en skulderblad som har en rund och böjd form, samt vingar längs hela arbetsytans längd. Denna form är en förbättrad jaktfräs, som används för att jaga elektriska kanaler. Speciella vingar underlättar inte bara mejslingsprocessen, utan reglerar också kanalens djup.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mejstypen beror på hammarborrens vikt:

  • upp till 5 kg - produkter av SDS -typen används;
  • upp till 12 kg - installera SDS -max -modeller;
  • mer än 12 kg - använd sexkantiga fästelement av märket HEX.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Det vanligaste materialet för att göra mejslar är smidd stål, som har hög hållfasthet och lång livslängd. I specialiserade verkstäder för industriföretag härdas produkterna vid temperaturer från 800 till 8000 grader. Uppvärmningsprocessen bör utföras jämnt över hela arbetsytan, och placeringen av munstycket i ugnen förbättrar kvaliteten på detta förfarande.

Efter uppvärmning av metallen måste den placeras i kallt vatten eller olja . Vid nedsänkning av verktyget börjar vätskan förångas snabbt och en stor mängd ånga släpps ut, vilket säkerställer gradvis kylning av stålet. Det är nödvändigt att sänka mejseln strikt vinkelrätt mot vattenytan med den vassa sidan nedåt. Vrid verktyget långsamt under kylning.

Denna teknik är utformad för att härda en vass arbetsyta utan att påverka den dynamiska mitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

På hyllorna i specialaffärer kan du se ett brett utbud av produkter från denna grupp från olika tillverkare, vilket kommer att orsaka svårigheter när du väljer bland nybörjare. Processen att välja och köpa en mejsel måste behandlas noggrant och mycket ansvarsfullt. Valet av munstycke beror inte bara på typen av planerat arbete, utan också på perforatorns märke.

De viktigaste parametrarna som påverkar valet av arbetsmunstycke:

  • typ av stansare;
  • användningsområde;
  • svans sektionsvy;
  • arbetsytans dimensioner;
  • diameter;
  • material;
  • vikt;
  • struktur struktur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest populära och utbredda typen av borr är SDS - plus, vars skaft har en storlek på 0,1 cm. Det finns modeller för vilka det är nödvändigt att köpa en SDS - max borr med en skaftdiameter på 1,8 cm. I många modeller av bergborrar har tillverkare gett möjlighet att använda speciella adaptrar som tillåter användning och konventionella borrar.

Bild
Bild

Skruvmejslar med olika sluttningar på spåren är den mest efterfrågade typen av mejslar som används för att utföra en stor mängd arbete. Experter rekommenderar att uppmärksamma munstyckena med ett dubbel system av urtag.

Bild
Bild

Mejslar för betong har ett brett utbud av längder (från 5 cm till 100 cm) och diametrar från 0,4 cm till 0,25 cm. Kvalitetsborrar ska ha en självslipande arbetsyta och inte ha några utsprång. För en tät passform av pluggen är det nödvändigt att föredra en mejsel med en centrerande spik.

Valet av munstycke beroende på typ av arbete:

  • topp - borttagning av den gamla beläggningen, flisning av kanaler för ledningar och kommunikation, bildandet av urtag i betongytan;
  • kanalmejsel - bildning av jämna kanaler;
  • krona - uthålning av hål för uttag och elbrytare.
Bild
Bild

För att utföra en stor mängd arbete under en lång tid är det nödvändigt att köpa inte bara mejslar av hög kvalitet, utan också en bra perforator. När du väljer ett elverktyg måste du noggrant studera tillverkarens recensioner och olika modeller. Erfarna konsulter från specialiserade byggavdelningar hjälper dig säkert att köpa det nödvändiga verktyget till ett överkomligt pris. Billiga produkter hjälper bara till att utföra en liten mängd arbete och kommer snabbt att misslyckas. Denna produktgrupp är inte lämplig för professionella byggare och specialister som utför arbete på beställning.

För att utföra olika typer av arbete är det lämpligt att köpa en uppsättning munstycken, som samlas i en speciell låda. Denna behållare är liten och passar enkelt in i alla byggnadsarrangörer.

Bild
Bild

Hur man använder?

För säkert arbete rekommenderar experter att följa reglerna för drift av elektriska enheter. Installation av spetsen i stanspatronen sker i flera steg:

  • dra ner basen på patronen;
  • installation av mejselskaftet i kontakten;
  • kontrollera tillförlitligheten hos spetsfixeringen.
Bild
Bild

När mejseln har satts in i hålet roterar mekanismen automatiskt chucken till rätt läge och säkrar spetsen ordentligt. Detta förfarande kommer inte att orsaka svårigheter även för oerfarna specialister. Den maximala längden på den eventuella mejselutgången från uttaget bör inte överstiga 10 mm. Chucken måste roteras smidigt parallellt med axeln för att säkert hålla biten.

För att ta bort munstycket måste du utföra följande lista med åtgärder:

  • fullständigt stopp av alla rörliga element;
  • maximalt att dra ner patronen;
  • borttagning av spetsen från löstagbara element;
  • återföring av patronen till sitt ursprungliga läge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under arbetets gång upphettas arbetsspetsen. För att förhindra brännskador måste allt arbete utföras i skyddshandskar.

Slipning av mejslar är den viktigaste faktorn som påverkar arbetets kvalitet och hastighet. Nybörjarhantverkare vet ofta inte i vilken vinkel verktyget ska slipas. Slipvinkeln påverkas av syftet med borren. Skärpvinkeln för olika ytor (i grader) är:

  • bräcklig - 75;
  • medium - 65;
  • mjuk - 45-35.
Bild
Bild

Högkvalitativa mejslar med en självslipande funktion under hela arbetet kräver inte ytterligare slipning av arbetsytan. Verktyg som är rätt vässade i rätt vinkel fungerar effektivt på vilken yta som helst.

Slipningsprocessen utförs av mästare på specialutrustning . Huvudvillkoret för att bibehålla metallens hållfasthet är att hålla temperaturen på 1100 grader. Avlägsnandet av ett litet metallskikt utförs jämnt från hela arbetsytan. Det sista steget är fasning och formning av en kon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Personlig skyddsutrustning måste användas för att förhindra att farliga och skadliga metallspån kommer in i andningsorganen och slemhinnorna i ögon och mun. Regelbunden smörjning av arbetsytan med specialfett kommer att förlänga munstyckets livslängd avsevärt.

Borrhammaren är en avancerad borr som har funktionen att inte bara borra utan även mejsla olika typer av ytor . För att göra detta verktyg mångsidigt och kapabelt att utföra en stor mängd byggnadsarbete har moderna tillverkare utvecklat flera typer av munstycken - en borr, borr, mejsel, lans och blad. För att utföra mindre hemreparationer efterfrågas olika mejslar, vilket inte bara påskyndar reparationsprocessen utan också gör det möjligt att slutföra de mest komplexa uppgifterna.

Rekommenderad: