Borr- Och Hammarborr: Vad är Skillnaden Mellan En Borrhammare Och En Borrhammare Och Vad är Det Bästa Valet För Hemmet?

Innehållsförteckning:

Borr- Och Hammarborr: Vad är Skillnaden Mellan En Borrhammare Och En Borrhammare Och Vad är Det Bästa Valet För Hemmet?
Borr- Och Hammarborr: Vad är Skillnaden Mellan En Borrhammare Och En Borrhammare Och Vad är Det Bästa Valet För Hemmet?
Anonim

Periodiska renoveringar i en lägenhet kan få alla att tänka på att köpa sina egna verktyg. Den moderna marknaden erbjuder en mängd olika enheter för olika jobb. Många av dem har liknande funktioner. Och då uppstår ett dilemma: vad behövs mer? Ett av de vanligaste paren med dessa verktyg är hammarborr och hammarborr. För att göra ett val måste du känna till deras egenskaper och de förväntade uppgifter som de måste utföra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrhammare

Detta verktyg är huvudsakligen avsett för borrning av olika material. Men dess design inkluderar en speciell slagmekanism som gör att borren kan göra slående rörelser under drift. Det är som att slå en hammare. Funktionen hjälper till att arbeta med hållbara byggmaterial:

  • tegel;
  • betong;
  • sten.

Som regel har denna enhet en omkopplare som växlar från enkelt borrläge till hammarborrning. Samtidigt är det nödvändigt att förstå att en konventionell borr inte räcker för att krossa starka material, därför används ett munstycke med en segerrik spets. Dessutom är detta verktyg inte konstruerat för kraftiga stötar med en stor amplitud av borrens längsgående rörelser. Slagrörelser utförs inom några millimeter, så de kan snarare beskrivas som vibration av borren under verktygets användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrens slagkraft beror i stor utsträckning på presskraften på verktyget, därför måste du göra betydande ansträngningar för att göra ett hål i ett hållbart material, vilket inte är lämpligt för alla.

Men borrningsförmågan hos detta verktyg slutar inte där. Tillbehör i form av sliphjul är perfekta för borren, på vilken klibbig yta du kan fixa sandpapper. Detta hjälper till att slipa den målade ytan eller kittet på valfritt material. Med hjälp av tillbehör kan du också göra en vanlig borra till en borste för att ta bort färgämnen från metall. Vid användning av vriden tråd blir bearbetningen grov, med korrugerad tråd - efterbehandling.

Tack vare sina snabba roterande rörelser kan denna maskin blanda cement eller kitt: sätt bara i mixerkontakten. Antalet sådana redskap är varierat, vilket gör borren till en ganska mångsidig enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Perforator

Denna maskin är konstruerad för borrning, mejsling och brytning av delar på särskilt hållbara ytor, såsom armerad betong. Det används inte bara när du gör hushållsarbete, utan också i professionell konstruktion.

En perforator stansar inte bara betongväggar, utan delar också kakel och tegel, tar bort gips. Det är också bekvämt för dem att utföra jakt (uthålning av en urtagning i väggen för kabeldragning). Samtidigt dämpar handtagets speciella design och material dess vibrationer nästan helt. Därför, när du arbetar, är avkastningen minimal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta verktyg har också flera driftsätt:

  • chock;
  • borrning;
  • slag + borrning.

Kraften som appliceras på den beror på stansens arbetssätt. När man arbetar med slagverkstypen är det inte nödvändigt att ytterligare trycka på verktyget, till skillnad från borrning och ännu mer borrning.

Det bör noteras här att endast borrar och blad sätts in direkt i borrhammaren. Borrkronor kräver en extra adapter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygets egenskaper

När du väljer en borrmaskin är det nödvändigt att ta hänsyn till huvudindikatorerna för slagkraft. Det mäts i joule. En professionell enhet kan ha en slagkraft på upp till 15 joule, medan en hemapparat bara kan ha 1-2 joule. Ju högre denna indikator desto effektivare fungerar perforatorn och desto större hål stansar den. Om ett sådant verktyg har för lite slagkraft, kommer det att borra mer i väggen än att borra, och munstycket kommer snabbt att misslyckas.

Den andra viktiga indikatorn är frekvensen av de slagande rörelserna . Ju fler slag per minut apparaten gör, desto snabbare kommer den att slå ett hål. Men mer hastighet innebär mer slitage på delar på kortare tid. Det är därför det är värt att välja endast högkvalitativa och välkända märken som redan har bevisat sig själva. Delarna i sådana verktyg är gjorda av material av högre kvalitet. De är konstruerade för ökad belastning.

Kraften i denna utrustning är inte strategiskt viktig. Standarden är 800 till 1200 W, beroende på vilken typ av patron som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Axelns rotationsfrekvens är inte heller grundläggande, till skillnad från en borr. Det handlar om syftet med denna funktion i hammarborrmaskinen. Munstycket roteras under mejslingen för att ta bort det förstörda materialet och inte för att skapa en fördjupning.

Dessutom har borrkronorna en stor diameter, och det är svårt för en motor med låg effekt att rotera dem med hög hastighet. En stor motor ökar enhetens vikt avsevärt, vilket försvårar dess funktion. Det är därför axelns standardvarvtal i bergborrningen varierar vid en genomsnittlig nivå (från 600 till 1500 varv / min).

Bild
Bild
Bild
Bild

Och ett annat viktigt kriterium för utvärdering av verktyget är typen av chuck för installation av borrar och borrar.

Stansen har tre av dem:

  • SDS plus (verktyget väger 4 kg och stansar hål upp till 3 cm i diameter);
  • SDS max (vikt - upp till 11 kg, diameter - upp till 5,2 cm);
  • SDS-topp (medelvikt med en håldiameter på 1,6-2,5 cm).

Den senare typen av chuck är praktiskt taget universell, den installeras huvudsakligen på Bosch roterande hammare och är optimal för hemreparationer.

När det gäller borrens egenskaper spelar här slagfrekvensen ingen nyckelroll, eftersom maximal effektivitet i hammarläget uppnås genom att trycka fast verktyget. Detta är den största skillnaden mellan bergborr- och hammarborrspecifikationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att framgångsrikt kunna utföra sina huvudfunktioner i en borrmaskin är kraft och axelhastighet viktiga. Medeleffekten för borren är 500–900 watt. Om den ska användas som en mixer, bör denna indikator vara betydande. Då överhettas inte verktyget under användning. Men ju högre effekt desto större vikt har apparaten. Därför är det bättre för läxor att välja genomsnittliga egenskaper.

När det gäller axelhastigheten måste den vara stor . Vid sitt höga värde borras hålen jämnt. I en hemmaborr hjälper ett högt varvtal att kompensera för låg effekt. Borrchuck typ - kam eller nyckel. I käftborraren kan den spännas snabbt och utan extra kraft. Detta förenklar och påskyndar processen att byta munstycke. Nyckelpatronen kännetecknas av närvaron av en extra enhet i form av en liten nyckel. Det tar tid att byta ut munstycket, men som praktiken visar bryts sådana modeller mindre ofta.

Bild
Bild

Hur man gör ett val

Av allt ovanstående kan följande slutsats dras. Om du väljer mellan en borrhammare och en slagborrmaskin måste du vara tydlig med vilka uppgifter du måste utföra med det här verktyget.

För mejsling, klyvning och borrning bör en borrhammare föredras . Om du inte tänker slå ut urtag eller ta bort skiljeväggar är borrhammaren den bästa assistenten vid hemreparationer. Om du väljer ett kvalitetsverktyg från en bra tillverkare kan du få inte bara en borr utan också en handhållen betongblandare och en slipmaskin.

Bild
Bild

Men när du köper något verktyg måste du vara uppmärksam på ett antal ytterligare egenskaper:

  • närvaron av ett relä för omkopplingshastigheter;
  • närvaron av en mjukstartfunktion;
  • möjligheten att fixa knappen under drift;
  • handtagets form;
  • extra utrustning.

Enkel användning av enheten beror ofta inte bara på kraft och tillgänglighet för rekyl, utan också på enhetens bekväma grepp. Ett bekvämt handtag med mjuka övergångar och fördjupningar för fingrar kan underlätta arbetet.

Bild
Bild

När det gäller den extra utrustningen lägger märketillverkare förbrukningsmaterial i satsen. Oftast är det en minimal uppsättning borrar eller borrar, en reservchuck och smörjmedel. Närvaron av dessa tillägg gör att du kan komma igång nästan direkt efter köpet. Dessutom, om du köper dessa delar separat, finns det risk för överbetalning, eftersom skillnaden i priset på satsen och enskilda tillbehör är slående. Och på en komplett märkesenhet kan du spara ett visst belopp.

Rekommenderad: