Slagborr: Rankning Av De Bästa Verktygen. Hur Väljer Man En Sladdlös Borr För Ditt Hem Och Varför Behöver Du En?

Innehållsförteckning:

Video: Slagborr: Rankning Av De Bästa Verktygen. Hur Väljer Man En Sladdlös Borr För Ditt Hem Och Varför Behöver Du En?

Video: Slagborr: Rankning Av De Bästa Verktygen. Hur Väljer Man En Sladdlös Borr För Ditt Hem Och Varför Behöver Du En?
Video: Bästa analystipsen för att hitta bra aktier 2024, Maj
Slagborr: Rankning Av De Bästa Verktygen. Hur Väljer Man En Sladdlös Borr För Ditt Hem Och Varför Behöver Du En?
Slagborr: Rankning Av De Bästa Verktygen. Hur Väljer Man En Sladdlös Borr För Ditt Hem Och Varför Behöver Du En?
Anonim

En elektrisk borr är ett användbart handverktyg som drivs av ett elnät. Huvudsyfte: att borra hål i alla material. Moderna borrar är till största delen universella, borrmaskinen kan användas som mixer, skruvmejsel, hammarborr och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En slagborr som drivs av ett 220 volt nätverk kan antingen vara professionellt eller hushåll. Hushållsapparaten är inte avsedd för långsiktigt och produktivt arbete, de bör få "vila" i genomsnitt var 15-20: e minut.

Vid borrning av olika hårda ytor som är gjorda av material som betong, tegel, skalsten krävs en borrhammare . Om det inte finns några, uppstår ofta situationer när det inte går att borra betong. Anledningen är enkel: borrens framkant kan inte fånga upp hårda fraktioner utan att först hacka. Det betyder att borren helt enkelt kommer att glida över materialet utan att skada det.

Bild
Bild

Små borrar är bra för att arbeta hemma, när det är nödvändigt att utföra en liten borrning är det ingen mening att köpa en dyr borrmaskin för detta.

Enheten med slagverksmekanism fungerar samtidigt som en minipuncher, vilket gör att du kan arbeta med nästan vilket material som helst.

Borren kan vara tvåväxlad med back eller treväxlad med back, närvaron av olika funktioner gör det möjligt att välja det bästa alternativet för arbete.

Bild
Bild

fördelar

Plastmaterial (trä, plast och så vidare) "skärs" med en borrmaskin. Sten, tegel "ger efter" endast med deltagande av en mekanisk impuls.

Fördelarna med en slagborr är att det är möjligt att arbeta med vilket material som helst

Bland bristerna bör det noteras: borrnoggrannheten är märkbart sämre än en bra borr. Vid chockdrift observeras också för mycket bakgrundsljud. Hushållsövningar har låg produktivitet.

Bild
Bild

För hushållsarbete är effekten 560 W tillräckligt, det räcker för att borra även betong med hål med en diameter på 15 mm. Fördelar med slagborren:

  • kompakthet;
  • liten vikt;
  • mångsidighet att använda i en hemmiljö;
  • bekväm funktionalitet;
  • förmågan att arbeta med olika material;
  • förmågan att arbeta med olika övningar;
  • enkel användning och reparation;
  • lång livslängd.
Bild
Bild

Minus

Slagborrar har också ett antal nackdelar:

  • mekanismerna är svaga, de klarar bara en begränsad mängd uppgifter;
  • att arbeta med hårda material under lång tid kräver fysisk ansträngning;
  • ansträngande drift av enheten vid arbete med betong leder snabbt till dess försämring;
  • borren träffar materialet lika hårt som en borrhammare.
Bild
Bild

Vyer

En bra borr kan användas inte bara för att borra olika hål, utan också för många andra jobb. Borrdifferentiering:

  • vanlig;
  • trummor;
  • laddningsbar;
  • drivs av nätverket;
  • blandare;
  • hörn;
  • diamantarbete.

En professionell borr är kraftfullare, kan fungera länge utan några klagomål. Ett sådant verktyg kostar tre gånger mer.

Det kan sägas: professionella borrar som tillverkas av en märkestillverkare motsvarar kategorin priskvalitet.

Bild
Bild

Uppladdningsbar

En sladdlös borr kan vara mycket användbar, till exempel för gipsskivor. Det kräver inte mycket kraft, du behöver egenskaper som:

  • kompakthet;
  • lätthet;
  • autonomi.
Bild
Bild
Bild
Bild

Effekten hos sådana enheter överstiger inte 410 W, du måste arbeta på en höjd under taket, och en bra problemfri borr kan bli ett oumbärligt verktyg. Faktum är att utformningen av batterienheten (inklusive stötversionen) är en kombination av en borrmaskin och en skruvmejsel. Deras fördelar är att de är lätta att använda och pålitliga. Snabbkopplingar har länge funnits när bitar installeras direkt i spindeln. Ändå förblir sladdlösa borrar för. Borrförare kan vara "beväpnade" med en hammarborrmekanism.

Det är viktigt att vara uppmärksam när du köper, vad är batteriet i borren . Nickel-kadmiumbatterier håller inte länge, de måste vara konstant i drift, annars försämras de snabbt.

Batterierna i metallhydridgruppen är mycket bra, liksom litiumjonladdare. Deras effekt är begränsad, överstiger inte 36 W, så arbetet med en sådan borr kan vara effektiv i flera timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nätverk

Välja en sladdborr, tre viktiga kriterier bör följas.

  • Motoreffekt . Ju högre denna indikator, desto mer arbete kan du hantera på kort tid. Men borrmaskiner, som drivs av elnätet, är ofta besvärliga, så denna faktor bör också beaktas.
  • Rotationsförhållande borr beror på enhetens effekt, ju högre förhållande, desto högre prestanda för borrmaskinen.
  • Vridmoment också mycket viktigt, visar denna figur hur lätt motståndet övervinns under spindelns rotation.

Men det bör också komma ihåg att motorövningar, där det finns en löstagbar nätsladd, har visat sig bäst i arbetet. Det är bekvämt att arbeta med det, dess optimala längd är fyra meter.

Bild
Bild

Betyg

En av de bästa kraftfulla slagborrarna övervägs Metabo SBE900 Impuls.

Varje år blir Metabos elverktyg ledande på marknadsföringstabellerna och tar över jättar som Bosch och Makita. Kostnaden för ett sådant elverktyg är ganska högt. Priset, till exempel, för en av de bästa SBE900 -borrarna, med all lust att budgetera, kan inte kallas på något sätt.

Motorn på denna enhet har en effekt på 900 W; borrar med medeldiametrar kan användas.

Verktyget väger bara cirka tre kilo, har genomtänkt funktion och är lätt att använda. Vibrationerna som överförs till handen är relativt små. Oscillationsfrekvensen kan nå flera tiotusentals per minut.

Bild
Bild

Borren har en bekväm mekanism som kan justera rotationshastigheten, dess fördel är att den gör det möjligt att välja det optimala momentläget. För att ställa in önskat läge finns det ett inställningsratt på framsidan av fodralet.

Borrkroppen är tillverkad av aluminium, den innehåller en växellåda som aktiverar en omkopplare.

Funktionen kopieras till stor del från modellerna av de bästa roterande hammare. En koppling är "gömd" inuti kroppen, vilket på ett tillförlitligt sätt skyddar mekanismen om borren oväntat fastnar. Metabo är inte billigt, men det är problemfritt och har bra kraft.

Om vi pratar om bristerna i denna slagborre, så ska det sägas om patronen. Han klarar sig inte bra med borrar med stor diameter, de glider. En snabbkopplingsmekanism behövs inte i denna design. Det bästa alternativet skulle vara att använda en traditionell chuck som är justerbar med en nyckel.

Metabo -priserna varierar enligt följande:

  • Metabo SBE900 Impulser cirka 20 000 rubel;
  • Metabo SBE 701 SP - 15 000 rubel;
  • Metabo SBE 760 cirka 7 000 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Makita HP1640K kostar tre gånger billigare än Metabo SBE 900, så det är vettigt att titta närmare på detta bra verktyg. Ergonomi och funktionalitet är genomtänkt till minsta detalj, att borra med en borr är enkelt och trevligt. För läxor är ett liknande verktyg ganska lämpligt. Effekten är 685W och hastigheten kan effektivt kontrolleras. Enheten väger två kilo, vilket gör att du kan arbeta med en hand. Bland bristerna bör det nämnas: slagmekanismen är svag, men det är möjligt att arbeta med betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på Zubr ZDU-850 ERMM2-borrmaskin . Växelhuset är tillverkat av metall, vilket i sig kan uppmärksamma. Maskinen är ganska kraftfull och kan fungera länge, 860 W räcker för att fungera i ett privat hushåll.

Utan överdrift kan man säga: "Bison ZDU-850" är inte sämre än världsanaloger från Makita eller Bosch. Zubr kan fungera ganska spänd, den har en god säkerhetsmarginal.

Av konstruktionsfel bör det sägas om avtryckaren på handtaget - det här är inte den bästa idén för att styra varvtalet. Anledning: det är svårt att smidigt accelerera borren, det är nästan omöjligt att göra detta vid låga hastigheter.

Borren börjar fungera direkt från fladdermusen, vilket ibland är extremt obekvämt.

Bild
Bild

En annan viktig nackdel med "Zubr" är bristen på hållfasthetsfaktor för slagmekanismens spärr.

De viktigaste fördelarna med enheten:

  • bra kraftfull motor;
  • minimal vibration;
  • varaktighet och tillförlitlighet i arbetet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Elektriska slagborrar är en komplex komplex enhet. Valet beror på ett antal faktorer. Innan du köper bör du överväga vad det huvudsakliga arbetet kommer att utföras med verktyget. Om du behöver en borr som en skruvmejsel för att installera gips är det en sak. Om du behöver en apparat för att borra hål i tegel- eller betongväggar behöver du ett kraftfullare verktyg.

Ofta används en borr som mixer för spackelarbete, så den bästa borren är den som låter dig genomföra uppgifterna så fullt som möjligt på kort tid. Vi kan med säkerhet säga: det är ingen idé att köpa billiga enheter. Att spara pengar kommer inte att fungera.

Bild
Bild

När du väljer bör du överväga: hur ofta du kommer att behöva använda det här verktyget. Faktum är att detta kriterium är det viktigaste. Om arbetsvolymen är betydande måste den utföras varje dag, då är det bättre att välja ett professionellt verktyg.

Köp en enhet bättre än kända tillverkare, de ger en garanti och vet hur man gör bra, pålitliga saker. Det är bäst att köpa en borr i en företagsbutik, detta är också en extra garanti för att saken kommer att hålla länge. I extrema fall kan den helt enkelt bytas ut.

Huvudkriterierna vid val av borrmaskin:

  • motoreffekt;
  • hur snabbt patronen roterar;
  • vilken storlek hålet kan vara;
  • vem är tillverkaren;
  • vilka garantier som finns;
  • pris;
  • vilken funktionalitet, hur bekvämt det är.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip och omfattning

Skillnaden mellan en hammarborr för ett hem och en professionell hammarborr är att den senare har en speciell drivning, som är gjord för att "hammare" materialet och hugga av små fraktioner. Detta görs med ett speciellt lager, vilket gör det möjligt att påskynda slagbrännaren med hög vibrationsfrekvens. Slagborrar är anordnade något annorlunda, deras drivning är gjord på ett sådant sätt att en ändspärr används, som skjuter chuckspindeln, medan amplituden för dess rörelse är liten. Det är nu klart hur dessa två instrument skiljer sig åt i grunden.

Hammaren i borrhammaren kommer att förvärva stor rörelseenergi och arbeta mycket på grund av närvaron av stor tröghet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att framgångsrikt kunna slutföra uppgifter med en borrmaskin måste en viss mekanisk ansträngning göras . Så småningom slits spärrtänderna med tiden, amplituden minskar också, och som ett resultat blir borrmaskinen en normal borr. Vibrationerna från spärren överförs inte bara till arbetsborren, utan också till befälhavarens händer i enlighet med Newtons tredje lag.

Baserat på denna information bör man komma ihåg: en slagborr behövs i hushållet, men syftet är främst att borra hål. Dess slagverksfunktion är en valfri och nödvändig applikation.

Bild
Bild

Hur reparerar jag en borr?

Det kan finnas flera huvudorsaker till en borrfel:

  • elmotorns rörliga block (stator, ankar) går sönder;
  • lager misslyckas;
  • regleringsknappen går sönder;
  • den reversibla regulatorn misslyckas;
  • samlarborstar brinner ut;
  • kränkning av kontakter, kabelbrott;
  • chuckens misslyckande.

För att fastställa orsaken måste enheten oftast demonteras . Det enklaste felet är skavning av sladden på grund av intensiv användning av enheten.

Ett andra vanligt fel kan vara ett kontaktfel i kopplingsblocket.

Bild
Bild

Chuckbrott är den tredje vanligaste defekten. Reparation av en borr är följande: skruvarna skruvas loss, höljet demonteras, kontakter kontrolleras, platser för eventuella brännskador eller raster. Det är inte svårt att avgöra med den skadade isoleringen.

Om kopplingsblocket är felaktigt är det bäst att installera ett nytt . Det rekommenderas inte att demontera det på egen hand, det är för många små delar.

Borstarna byts vanligtvis utan att demontera höljet, oftast räcker det med att modeller skruvar loss pluggarna och sätter i nya borstar. Det första tecknet på problem med dessa delar är märkbara ljusbågar och motoravbrott. Detta orsakas av en kränkning av elektriska kontakter mellan borstarna själva och uppsamlaren.

Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att rengöra uppsamlaren från kolavlagringar och testa hur hårt borstarna sitter på trumman.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och också en vanlig störning kan vara bristen på motordrift. I verkstaden eller på egen hand kan du "ringa" kontakterna med en multimeter med hjälp av motståndsläget.

Principen för felsökning av en elektrisk borr är baserad på tillgången på många delar

Ibland räcker det med att smörja de rörliga delarna.

Och även nedbrytningen av själva ankaret finns ofta, detta händer ofta på grund av att lindningen misslyckats. Ett liknande fenomen observeras i budgetmodeller, världsberömda tillverkare gör lindningar med dubbel och trippel försäkring, det misslyckas sällan. Om lindningen börjar smälta eller brinna uppträder en karakteristisk lukt, motoreffekten reduceras kraftigt.

Störningar är också vanliga - det här är ett fel på lagren, detta kan bestämmas av deras karakteristiska slipning, retardation av vridmomentet.

Bild
Bild

Recensioner

I recensioner på webben pratar de ofta om olika tillverkare. Den mest populära av dem Metabo företag , som utmärks av utmärkt byggkvalitet och passform för alla arbetsenheter. Ibland finns det klagomål om chucken, efter en viss arbetsperiod misslyckas de, det är lättare och säkrare att använda den klassiska chucken, som fixar borren "utan att slå".

Berömda övningar från den japanska tillverkaren Makita , de fungerar felfritt, interagerar bra med nästan vilket material som helst. Borren kan generera mycket höga varvtal och tränga in i hårda ytor med extraordinär lätthet.

Borra " Caliber Master DE-750 " är också populärt, har enheten god materialgenomsläpplighet, bekväm funktionalitet och är inte sämre när det gäller tillförlitlighet gentemot Bosch.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rysk slagborr " SPETS -BDU (550 - 1493) " har den perfekta kombinationen av pris och kvalitet. Enligt recensioner är det bra för arbete i privata hushåll.

Borrhammare Ryobi RPD2 har mycket kraft, fungerar felfritt och kan utföra anständiga volymer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tala bra om övningar " Zubr ", det finns också en harmonisk kombination av pris och kvalitet, vår inhemska tillverkare kan göra verktyg på nivå med världsstandarder

Borrhammare DWT SBM har etablerat sig från den bästa sidan, kännetecknas det av bekväm funktionalitet och hög tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och också en extremt pålitlig borrmaskin Iskra ERO SRE4 , Perfekt för hushållsarbete, vilket framgår av hantverkarnas recensioner.

Bosch -modeller skiljer sig åt i kraft och kompaktitet i storlek. Och de flesta slagborrarna från denna tillverkare har också ett verktyg med praktisk funktionalitet. Det finns en back och olika hastigheter.

Rekommenderad: