Drill (65 Foton): Vad är Det Och Hur Repareras Det? Hur Väljer Man Ett Verktyg Med Hastighetskontroll? Rankning Av De Bästa 2-växlade Borrarna

Innehållsförteckning:

Video: Drill (65 Foton): Vad är Det Och Hur Repareras Det? Hur Väljer Man Ett Verktyg Med Hastighetskontroll? Rankning Av De Bästa 2-växlade Borrarna

Video: Drill (65 Foton): Vad är Det Och Hur Repareras Det? Hur Väljer Man Ett Verktyg Med Hastighetskontroll? Rankning Av De Bästa 2-växlade Borrarna
Video: Enkelt sätt att göra ventilbrickor i gravyrlasern - ACG Fyrtal 2024, Maj
Drill (65 Foton): Vad är Det Och Hur Repareras Det? Hur Väljer Man Ett Verktyg Med Hastighetskontroll? Rankning Av De Bästa 2-växlade Borrarna
Drill (65 Foton): Vad är Det Och Hur Repareras Det? Hur Väljer Man Ett Verktyg Med Hastighetskontroll? Rankning Av De Bästa 2-växlade Borrarna
Anonim

Varje mästare kommer utan tvekan att berätta att borren är ett av de viktigaste verktygen. Även professionella byggare argumenterar inte med ett sådant uttalande, som vid första anblicken inte använder det, men samtidigt kallas många blandare, skruvmejslar och elektriska skruvmejslar från tillverkare en borr. Prototyperna för moderna övningar har funnits under mycket lång tid. De första instrumenten dök upp i renässansen, sedan var de baserade på muskelstyrka, men sedan dess har vetenskapen gått framåt - nu kan du hitta ett stort urval av el- och batterimodeller på butikshyllorna.

Bild
Bild

Vad det är?

En borr är ett populärt hand- eller elverktyg som används för att rotera borren för att göra ett hål i hårda horisontella och vertikala ytor. Det används ofta inom reparation och efterbehandling, samt snickeri, svarvning och låssmeds typer av arbete . Manuella mekanismer och är specialiserade verktyg av den mekaniska typen. De kan vara enkelhastighet, som bara har en överväxel, och tvåväxlad, för vilken användaren kan välja att öka eller minska rotationshastigheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men dessa dagar används handborrar ganska sällan, deras plats har fast tagits av elektriska enheter och batterier.

De allra första elektriska borrarna dök upp på 70 -talet av 1800 -talet, omedelbart efter uppfinningen av elmotorer, sedan introducerades nya mekanismer i många industrisektorer: medicin och gruvdrift. När modellerna förbättrades började deras instrumentella modifieringar dyka upp, vilket fann deras tillämpning på varv och fabriker.

Idag är en borr ett ergonomiskt verktyg, mestadels i form av en revolver . Dess kopplingsschema innehåller en dragomvandlare tillsammans med en startbrytare, samt en reostat, back och en elmotor, och en speciell mekanism för ingrepp med en spindel ingår i konstruktionen, en patron placeras på axeln som rymmer alla typer av bilagor. I moderna versioner finns det morse avsmalnande på axeln, som är nödvändiga för att hålla borrarna i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Kompakta borrar tillverkas vanligtvis i form av en cylinder, de behövs för att skapa grunda hål och kan hållas i handflatan som ett handtag. I samma version tillverkas också vinkelprodukter som används för borrning i de mest otillgängliga områdena, medan de senaste modifieringarna dessutom är utrustade med en växellåda för fri ändring av axelns lutningsvinkel upp till 90 grader. Denna funktion gör det möjligt att borra hål, till exempel på sidorna av ganska smala nischer. Alla andra är gjorda i pistolformad form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje borr har grundläggande strukturella element.

Patron

För det mesta innehåller verktygsborrarna en chuck av käftyp. Det är en liten kropp gjord i form av en cylinder; en justeringshylsa rör sig längs dess yta. Med sin bas är en sådan hylsa fixerad på axeln på ena sidan, och på den andra är olika fästen fixerade till den. Justeringshylsan rör sig i husets inre del längs styrningar av metall, som antingen närmar sig varandra eller tvärtom rör sig bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett litet gängat eller avsmalnande hål finns i chucktrumman för fastsättning på verktygsaxeln . Det finns patroner som specifikt används i roterande hammare med möjlighet att byta patron. Enhetens strukturella egenskaper gör att du kan fästa munstycken med en skaft av de flesta olika konfigurationerna och praktiskt taget i alla storlekar från 0,8 till 13 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fästen ska bli mer tillförlitlig måste patronen dras åt med en viss ansträngning . Beroende på mekanism finns det två typer av chuck: standard och snabbklämning. I det första fallet öppnas och kläms justeringsringarna under inverkan av en speciell nyckel, i det andra används en räfflad plasthylsa, den flyttas för hand utan att använda ett verktyg för att förhindra att patronen stryker från onödig rullning. Det finns modifieringar där axeln låses automatiskt, sedan låses låset genom att trycka på en speciell knapp på den yttre delen av fodralet.

Bild
Bild

Båda modellerna har sina fördelar och nackdelar. Standardchucken dras åt med en skiftnyckel, så att åtdragningskraften ökar och bitarna inte lossnar under användning, men detta arbete kräver själva skiftnyckeln och applicering av fysisk kraft. BZP saknar dessa brister, men sådana modeller är en storleksordning högre.

Back och hastighetsreglering

För varje borr är förmågan att ändra rörelseriktning mycket viktig, det är för detta att det finns en speciell omkopplare på vilken modell som helst, i regel nära handtaget, så att alla användare kan ändra hastigheten utan att vara distraherade från sitt arbete. Det omvända är nödvändigt för att stänga av hårdvaran och ta bort de fastnat munstyckena. Vanligtvis innehåller en uppsättning med en borr: en adapter med en regulator, en adapter, en pump, en jigg, en borr och en dammuppsamlare.

Bild
Bild

Vyer

Borrar är olika: låg hastighet och kraftfull, stor, kraft, luft, rak, bensin, växel och många andra. Den mest grundläggande skillnaden mellan dem är dock användningssättet. Det finns hushållsverktyg för hemmabruk, och det finns professionella, och de senare är flera storleksordningar dyrare . Skillnaden beror på funktionerna i operationen. Alla behöver inte en borr för att borra hål dag och natt; i de flesta hem samlar verktyget "fredligt" damm någonstans i garaget tills det blir nödvändigt att utföra mindre reparationer, till exempel fixa köksskåpsdörrarna eller häng en bild på väggen.

Bild
Bild

För en sådan applikation används hushållsborralternativ. De är mindre kraftfulla. Enligt de tekniska förutsättningarna kan de inte användas mer än 5 timmar om dagen, och arbetet måste utföras enligt 1 till 1 -schemat, det vill säga att vi arbetar i 15–20 minuter och sedan tar vi en paus för samma summa. I sådana anordningar används ganska förenklade konstruktioner, mindre hållbara material och svaga motorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det professionella verktyget har motorer med mycket högre effektparametrar , delarna är gjorda av slitstarka material och själva borren kompletteras med flerstegsskydd mot vatten- och damminträngning samt mot vibrationer. Tänk inte att hushållsverktygens funktionalitet är begränsad - så är det inte alls. Vanligtvis tillåter sådana enheter dig att borra, borra och till och med vrida, men professionella enheter utmärks bara av smal specialisering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hushållsövningar kännetecknas av ganska bra ergonomi, de har en låg vikt , eftersom motorer med låg effekt används och det inte finns något metallväxellåda, och alla andra delar blir betydligt lättare. Kroppen har många mjuka insatser och olika typer av foder. Chucken är vanligtvis nyckelfri. Hushållsövningar används ofta av oerfarna hantverkare, så tillverkaren var orolig för att begränsa produktens effektparametrar och förbättra skyddet för operatörerna. Vanligtvis är dessa borrar utrustade med en uppsättning borrar, en reservchuck, ett batteri och en bithållare. Hushållsapparater gör ett utmärkt jobb med alla uppgifter som tilldelats dem, men bara om belastningen på verktyget är måttlig.

Bild
Bild

Professionella borrar ska enkelt klara 8-9 timmars arbete med korta pauser var 40-45 minuter, så de används endast av byggare, möbeltillverkare och professionella efterbehandlare.

Tvåväxlad

Enkelt uttryckt är denna borr en 2-i-1, det vill säga höghastighetslådan vid första hastigheten låter dig dra åt eller skruva loss skruvarna, och vid den andra borrar den ett hål i trä och plast. Vid båda hastigheterna finns det möjlighet att justera hastigheten, så både borrning och vridning är så bekväm som möjligt. Inom rimliga gränser vid första hastigheten kan den användas som en mixer, lämplig för färger och lacker och torra blandningar. Nackdelen med sådana mekanismer är förknippad med deras tunga vikt och kraftfulla dimensioner.

Bild
Bild

Med hastighetskontroll

Möjligheten att justera varvtalet är en mycket viktig funktion för alla borrar, eftersom det i de flesta fall inte krävs någon hög rotationshastighet alls, till exempel vid borrning av metallytor är det bäst att minska hastigheten och borra beläggningen vid låga hastigheter, och om du borrar basen vid snabba rotationer kan du bara bryta borren. Och om du arbetar med trä, är det tvärtom meningsfullt att öka rörelsehastigheten. Vissa typer av borrar gör att du kan ställa in driftläge (det kan vara låg eller hög hastighet, beroende på vilken typ av material som borrningen utförs).

Bild
Bild

Nätverk

Allt är enkelt här: om borren drivs av en elektrisk ström kallas det ett nätverk. Sådana anordningar kännetecknas av ökad effekt och användarvänlighet. Det enda som bör oroa dig är att hitta ett uttag och ansluta nätsladden till det. Detta är emellertid minuset för en sådan enhet: driften av en borrmaskin är omöjlig på platser där det inte finns någon strömkälla eller vid frekventa strömavbrott.

Bild
Bild

Slipning

I arbetet används ofta en mängd olika slip- och poleringsspecialiserade redskap för elektriska borrar. De kommer att krävas när du utför följande typer av arbete:

  • polering av olika typer av beläggningar: trä, metall, plast och glasytor;
  • rengöring av metall från rost, avlägsnande av gamla ytbeläggningar;
  • slipning av metall, trä och kompositmaterial;
  • rengöring av betongskydd från slarviga säckar och grader.
Bild
Bild

Reversibel

Den vändbara borren är ansvarig för alternativet för omvänd rotation, den används i situationer där borren till exempel fastnar i arbetsbasen. Ur designmässig synvinkel är denna modifiering en nästan viktlös liten teknik utrustad med en kamchuck. Den är idealisk för att borra fläckhål i en mängd olika material.

Bild
Bild

Borstlös

Redan från namnet blir det uppenbart att det inte finns några borstar i motorn i ett sådant verktyg; istället är modellen utrustad med elektronik. Denna struktur har många fördelar:

  • motorn kommer att få en längre livslängd;
  • intervallet för hastighetsjustering ökar;
  • verktyget blir mer hållbart och pålitligt.
Bild
Bild

Det fanns dock några nackdelar. Användarna noterar att trots ökad resurs misslyckas alla andra delar, till exempel lager, ständigt. För att flytta sin resurs till motorns resurs krävs höga kostnader, vilket i allmänhet bara ökar den slutliga kostnaden för produkten. Det är därför borstlösa borrar i vårt land är ganska exotiska och väldigt, väldigt dyra.

Bild
Bild

Trådlös

En mycket bekväm version av borrmaskinen är den batteridrivna versionen. Den sladdlösa borrmaskinen är idealisk när det är svårt att komma åt strömförsörjningen. Dessutom underlättar avsaknaden av en strömkabel mycket manövrerbarhet och handlingsfrihet när du arbetar med en borrmaskin. När du arbetar med en sådan enhet är det nödvändigt att ständigt övervaka laddningsnivån och till och med periodiskt byta ut batteriet mot ett extra.

Bild
Bild

Den mest populära typen av batteri anses vara litiumjon: sådana enheter är lätta och praktiska och hållbara. Nickel-kadmiumbatterier fungerar bra vid låga temperaturer, men har en minneeffekt.

Låt oss förklara med ett exempel. Antag att du har 20% av laddningen kvar på batteriet, och du ställer in den på att ladda. I det här fallet kan det hända att verktyget nästa gång slutar fungera när laddningsnivån sjunker till samma 20%. Naturligtvis minskar detta avsevärt arbetets effektivitet, därför används nickel-magnesiumbatterier ofta i borrar, som inte har en så uttalad effekt och väger mycket mindre.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det är inte så lätt att välja det bästa alternativet från alla olika ryska och importerade borrar på den moderna marknaden, särskilt om du är en icke-professionell byggare. Var särskilt uppmärksam på viktiga egenskaper.

Bild
Bild

Effektparametrar

I de flesta fall varierar instrumentets effekt från 400 till 900 watt. Det finns också kraftfullare mekanismer, men de tillämpas inom yrkesområdet. Ju högre effektinställning, desto högre vridmoment krävs för att borra djupa hål. Samtidigt, med en ökning av denna indikator, ökar också instrumentets vikt, var noga med att ta hänsyn till de fysiska egenskaperna hos den person som kommer att arbeta med det. Om det här är en tunn man kan han kanske inte hålla den övergripande mekanismen i händerna på länge.

Bild
Bild

En annan parameter som du måste uppmärksamma är rotationshastigheten . Normalt anger bruksanvisningen det nominella varvtalet, beräknat vid tomgång. Det visar sig att ju större den är, desto renare och det sista hålet kommer att visa sig, och även för en lågeffektsenhet öppnar denna parameter stora möjligheter. Dessutom bör högre hastigheter väljas för slagmekanismer, till exempel om du planerar att använda enheter för slipning och polering. Men för att arbeta med hårdvara krävs ingen hastighet, här kommer 450-500 varv per minut att räcka.

Bild
Bild

Parametrarna för effekt och vridmoment är mycket nära besläktade med varandra, när någon av dem ändras, ändras den andra omedelbart, så valet måste göras på ett heltäckande sätt.

Hjälpmedel

På baksidan kan du skruva loss fästelementen och även för att frigöra den fastna utrustningen från "fångenskapen". Multikolvväxellådan används för att öka vridmomentet och därmed minska växeln. Vanligtvis betyder den första hastigheten högt vridmoment och låg frekvens, och den andra, tvärtom, betyder hög frekvens och låg vikt. Sådana verktyg är mycket effektivare än alla andra, eftersom efterbehandlingseffekten inte ändras med förändringen av hastighetsparametrarna.

Bild
Bild

Var uppmärksam på patronens funktioner . Vi har redan nämnt att de kan vara konventionella och snabba. Den första typen anses vara mer tillförlitlig, men installeras vanligtvis i professionella verktyg. För hushållsbruk är det bättre att föredra snabbspänningsmekanismer, som gör att du kan byta borren om det behövs på några sekunder och utan ansträngning. Om du har ett verktyg med ett metallväxellåda framför dig, indikerar detta tydligt att borren tillhör den professionella kategorin. På grund av denna design är värmen som avges för de rörliga delarna mer effektiv, och därmed bestäms den erforderliga hållbarheten för enheten. Resultatet kommer emellertid oundvikligen att öka produktens vikt som helhet.

Bild
Bild

De mest avancerade modifieringarna är utrustade med speciella lindningsvärmesensorer, på grund av vilka sannolikheten för skador på elmotorn vid ökade belastningar minimeras. I alla nödsituationer avbryts strömmen automatiskt och indikatorlamporna aktiveras.

Om du köper en ganska kraftfull borr är ett alternativ som en smidig nedstigning användbar: det accelererar riggen ganska långsamt och helt eliminerar startryck. Det finns inget utrymme för små saker när du väljer en borr - varje detalj räknas, så ta en titt på hur verktyget ser ut. När du undersöker verktyget, skaka det lite, se till att det gummerade handtaget är bekvämt, känna på alla kalkningar - helst är deras yta räfflad. Njut av tillgängligheten för alla styrsystem och det enkla att byta knappar.

Bild
Bild

Kontrollera nätsladden. För det första måste du se till att det är intakt, och för det andra att dess längd matchar ditt rums egenskaper. Om möjligt, föredra modeller med låsningsfria kopplingar: det skyddar mekanismen från utbrändhet vid en mekanisk kollision, och skyddar också föraren från risken för bakslag. De dyraste produkterna har vanligtvis ett antivibrationssystem.

Bild
Bild

Håll utkik efter ett strålkastarljus som belyser svaga arbetsområden. Det kommer inte vara överflödigt att köpa ett verktyg med en dammuppsamlare . I det här fallet samlar verktyget självständigt upp damm som uppträder vid interaktion med betong- och stenbaser. Var särskilt uppmärksam på konfigurationen. Många tillverkare säljer en laddare, ett extrabatteri, en uppsättning borrar och andra element tillsammans med en elektrisk borr. Om du är säker på att allt detta kommer att vara användbart för dig, är det bättre att köpa maxuppsättningarna direkt: billigare än om du sedan köper alla nödvändiga tillägg separat.

Bild
Bild

Betyg

Den största efterfrågan bland köpare är efter borrningar av endast ett fåtal betrodda tillverkare. Bosch Är ett företag som specialiserat sig på tillverkning av hushålls- och trädgårdsutrustning, inklusive elverktyg. Det har fungerat på marknaden i över 100 år och har framgångsrikt erövrat marknaden i mer än 150 länder.

Bild
Bild

DeWalt Är ett amerikanskt märke som är känt för den höga kvaliteten på sina verktyg. Produkterna tillverkas vid produktionsanläggningar i Brasilien, Tyskland och Kanada.

Metabo - ett varumärke som säljer sina verktyg över hela världen. Detta företag kan med rätta kallas ledande inom segmentet elverktyg på den globala marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makita Är ett japanskt företag som har fått berömmelse för produktion av högkvalitativ elektrisk och bensinutrustning. Företaget har sina fabriker i åtta länder och omfattningen av borrmaskiner är mycket större - företagets produkter presenteras på hyllorna i mer än 150 länder runt om i världen.

Hitachi Är ett japanskt företag som har fått berömmelse som tillverkare av hushållsverktyg, samt luftkonditioneringsapparater och annan industriell utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Användningsområdet för en borr beror till stor del på dess typ. I grunden är borren en multifunktionell mekanism, men för mer bekväm utförande av vissa uppgifter har enskilda modeller strukturella egenskaper och ett individuellt arbetssätt.

Bild
Bild

Borrhammare

Detta verktyg är nödvändigt för borrning i luftbetong eller murverk; vid kontakt med mjuka material stängs det omedelbart av. Observera att en slagborr inte alls är en perforator: dess effekt vid anslag är en storleksordning lägre och principen för mekanisk verkan är helt annorlunda. I ett slagverktyg spelar borsten huvudrollen, som består av skarpa tandade kopplingar: när en last skapas, glider den ena av den andra, de separeras, vilket resulterar i att axeln börjar röra sig successivt.

Bild
Bild

I en borrmaskin är påverkan resultatet av interaktionen mellan ett speciallager och olika pneumatiska element. En slagborr behövs för sällsynta borroperationer; den är inte lämplig för frekvent användning.

Borr för att skruva in hårdvara

Att arbeta med fästelement anses vara en av mekanismens grundläggande funktioner. Det är faktiskt möjligt att sätta in en självgängande skruv i absolut vilken chuck, men vissa typer av borrar är mer lämpliga för detta än andra. De har följande egenskaper:

  • närvaron av en omvänd;
  • förmågan att ändra rotationshastigheten;
  • arbeta med korta ryck;
  • stängningskraftsjustering.
Bild
Bild

Borrmixer

I teorin kan alla typer av borrar blanda viskösa lösningar, vanligtvis för detta är de dessutom utrustade med olika handtag, och också utrustade med en flerväxlad växellåda. Kraften hos sådana modeller är relativt låg, så de fungerar, men de överhettas inte. Borrblandare används för att blanda torra byggnadsblandningar, samt lacker och färger.

Bild
Bild

Vinkelborr

Det här är borrar som behövs för att bilda hål och dra åt självgängande skruvar i de svåraste områden där det inte är möjligt att borra ett vinkelrätt hål. De är utrustade med en vinkelväxellåda, verktyget kännetecknas av låg effekt och ingen slagfunktion. Beroende på de tekniska egenskaperna kan borrarna användas för att borra trä, rostfritt stål och till och med gjutjärn.

Bild
Bild

Hur repareras?

Oavsett hur högkvalitativt verktyget är, misslyckas det regelbundet. De vanligaste felen är:

  • nedbrytning av statorn eller ankaret, vilket leder till fel på elmotorn;
  • fullständigt slitage på borstarna;
  • lagerfel;
  • brytning av rotationsjusteringsknappen;
  • oxidation eller bränning av knappkontakterna;
  • patronbrott.
Bild
Bild

Om du tänker reparera ett misslyckat verktyg på egen hand, bör du först demontera verktyget, utföra en fullständig diagnos och hitta orsaken till felet. Det bör noteras att det är ganska svårt och nästan orealistiskt att reparera en trasig del, därför byts den i de flesta fall helt enkelt till en ny. Inspektera kabeln om det blir strömavbrott eller gnistor. I de flesta fall är ett sådant fel ett resultat av att en av ledningarna gick sönder. I det här fallet måste du koppla bort enheten från elnätet, kontrollera kabeln med en multimeter. Därefter skärs sektionen av, trådarna avskalas, nya kontakter bildas.

Bild
Bild

Växelknappen börjar skräp på grund av att damm täpps till inuti enheten . Sådana defekter avlägsnas med en vanlig borste. Vissa oerfarna hantverkare försöker smörja knappen med olja - det här är ett stort misstag, för i detta fall kommer oljan att blandas med damm, och detta kommer att leda till en fullständig nedbrytning av enheten. Om avstängningsknappen är trasig måste du ta bort borrens vägg och rengöra kolavlagringar på kontakterna med fint sandpapper. Växellådsborstar misslyckas regelbundet, de kan inte repareras eftersom de raderas under användning. De kan dock bytas ut.

Bild
Bild

Om lagren inte fungerar, spola sedan in fotogen, byt ut de inre oljetätningarna och byt ut smörjmedlet. Om växellådan är skadad behöver du byta växlar. Om du har en modell av en välkänd tillverkare är det inte svårt att hitta reservdelar i butiken. Men att fixa patronen är ganska svårt. Om det var han som blev orsaken till felet bör du kontakta ett specialiserat servicecenter.

Bild
Bild

Regler för drift och lagring

För att borren ska fungera troget i många år måste du följa alla regler för användning och lagring. I förberedelsestadiet för arbete är det nödvändigt:

  • se till att alla utländska inkluderingar saknas;
  • fixa arbetsstycket med maximal tillförlitlighet och håll det inte i dina händer under arbetet;
  • kontrollera tillförlitligheten för fastsättning av verktyget i chucken.
Bild
Bild

Under arbetet behöver du:

  • vid arbete med hårda ytor och viskösa material - håll ratten med båda händerna;
  • tryck inte på föremålet med en borr för att hålla det, annars kan det fastna;
  • det är strängt förbjudet att använda backomkopplaren om motorn är igång;
  • det är förbjudet att släppa verktyget från handen om det slås på och fungerar;
  • när du arbetar med taket är det bättre att bära skyddsglasögon.
Bild
Bild

Vid arbetets slut, håll kvar borren tills den är helt avstängd. Efter ett tag ska du inte vidröra borrarna, även efter att motorn stannat, eftersom det kan leda till allvarliga brännskador. Borren bör förvaras i ett speciellt fodral eller en låda.

Rekommenderad: