Borrställ (44 Foton): Hur Väljer Man Guider Och Säng För Maskinen? Hur Gör Man En Vertikal Borrhållare?

Innehållsförteckning:

Video: Borrställ (44 Foton): Hur Väljer Man Guider Och Säng För Maskinen? Hur Gör Man En Vertikal Borrhållare?

Video: Borrställ (44 Foton): Hur Väljer Man Guider Och Säng För Maskinen? Hur Gör Man En Vertikal Borrhållare?
Video: Så väljer du rätt säng för maxad sömn - Malou Efter tio (TV4) 2024, Maj
Borrställ (44 Foton): Hur Väljer Man Guider Och Säng För Maskinen? Hur Gör Man En Vertikal Borrhållare?
Borrställ (44 Foton): Hur Väljer Man Guider Och Säng För Maskinen? Hur Gör Man En Vertikal Borrhållare?
Anonim

När vi svarar på frågan om vad som är ett stativ för en borr-, hammarborr- eller skruvmejsel, bör det noteras att vi talar om en stationär enhet som dessa verktyg är fästa till. Det finns olika typer av sådana anordningar som avsevärt förenklar borrning. På grund av det ganska stora utbudet av enheter på marknaden bör valet av specifika modeller närma sig med hänsyn till ett antal kriterier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Att göra ett rakt hål i hårt och tjockt material är inte lätt. Borrning i vinkel är lika svårt som borrmaskinen eller skäraren kan glida av, vilket ökar hålets diameter. I sådana situationer skulle den mest rationella lösningen vara att använda ett kvalitetsborrställ. Denna enhet, i kombination med själva borrverktyget, blir till en liten maskin.

Nu erbjuder marknaden produkter från många tillverkare (för varje smak och plånbok). Valet av stativ, hållare och skenor måste dock behandlas med största försiktighet. Uteslut inte möjligheten att göra enheter med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stativ för borrutrustning kan avsevärt utöka dess funktionalitet . Samtidigt är en av utrustningens främsta fördelar dess kompakthet och mångsidighet. Köpta modeller kan ha olika konfigurationer (beroende på märke och produktkostnad). I synnerhet innehåller satsen ibland en skruvstång för styv fastsättning av arbetsstycket som ska bearbetas och andra ytterligare element.

De allra flesta hållarna är kompakta. Baserat på detta kan de framgångsrikt drivas i små verkstäder, garage och till och med lägenheter. De genomsnittliga måtten på sängen är 15x20 cm och rackets höjd är 50 cm. Samtidigt varierar apparaternas massa i intervallet 2-6 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Oavsett märke och prispunkt är därför alla ställen utformade för att förenkla borrprocessen vissa specifika egenskaper är deras främsta fördelar.

  • Betydande utökning av funktionsutbudet för det manövrerade verktyget. Ett stativ av hög kvalitet möjliggör till exempel ytfräsning.
  • Förbättra noggrannheten i de operationer som utförs genom att placera borren och skäraren strikt vinkelrätt eller i en fast vinkel med avseende på materialet som bearbetas.
  • Möjligheten att arbeta med hårda material, där en av de viktiga punkterna är att borren utesluts från att glida på den behandlade ytan i det första skedet.
  • Möjligheten att borra hål inte bara vinkelrätt, utan också i olika vinklar. Moderna modeller tillåter borrning i en vinkel på upp till 70 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med tanke på allt ovan kan vi säga att ett högkvalitativt stativ inte bara är ett effektivt tillägg till verktyget, utan också låter dig göra det till en fullvärdig maskin med kompakta dimensioner. Tyvärr går det inte utan uppenbara nackdelar. De flesta nackdelarna beror på specifika tillverkares brister.

Ofta uppfyller inte ens dyra enheter kraven . Detta gäller både kvaliteten på de använda materialen och monteringen. Många användare i sina recensioner uppmärksammar bristen på universella fixeringsanordningar som gör det möjligt att använda olika märken av borrverktyg. Enande av sådana element är emellertid omöjligt i praktiken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla borrutrustningar på marknaden skiljer sig från varandra, först och främst vad gäller designfunktioner och funktionalitet. Dessutom kan de utrustas med diverse utrustning, vars lista till exempel innehåller laster och dammuppsamlare. Ytterligare element gör det möjligt att förenkla användningen av verktygen så mycket som möjligt.

Genom principen för användning kan två kategorier av enheter särskiljas

  • Stationära stativ som gör en vanlig borrmaskin, borrmaskin eller skruvmejsel till en kompakt analog av maskinen. Dessa produkter, på grund av sin vikt och styva struktur, säkerställer hög precision i alla operationer. De främsta nackdelarna är brist på rörlighet och höga kostnader.
  • Mobila borrfästen eller guider, som är enheter som ger acceptabel borrnoggrannhet i en minsta storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat viktigt kriterium är funktionaliteten hos de aktuella enheterna

  • Vertikala borrställningar med universella hållare och maximal stabilitet. De blir ofta ett oumbärligt inslag i miniverkstäder och assistenter för hantverkare.
  • Rotary -enheter, som är mer komplex och funktionell utrustning. Förutom att flytta fästet med det fasta borrverktyget i ett vertikalt plan för att ställa in det nödvändiga avståndet från materialet som bearbetas till borrens arbetsslag, kan sådana ställningar ställa in borrvinkeln. Som ett resultat kan utrustningen också användas som en fräs- eller polermaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild

En lika viktig roll spelas av fästelementen i själva stället . Som praktikprogram och vittnesmål vittnar om är magnetiska modeller det mest pålitliga alternativet. De flesta professionella armaturer har denna monteringsmetod. Maximal stabilitet i detta fall tillhandahålls av ett kraftfullt elektromagnetiskt fält. Magnetiska borrställ kan fixeras säkert i vertikala, horisontella och lutande plan. Detta gör att du kan utföra arbete under svåra driftförhållanden. Som regel har sådan utrustning ett antal ytterligare alternativ. Till exempel kan instrumentet inte slås på om inga impulser avges från magneten.

En annan metod för fastsättning är vakuum. Det har också bevisat sin tillförlitlighet i praktiken. Experter fokuserar på den högre kostnaden för den senare när man jämför sådana ställningar med magnetiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärken

Den beskrivna utrustningen är ett bekvämt och användbart tillägg som ger snabb och tillförlitlig fixering av borrverktyg för att utföra stationärt arbete med hög precision. Med hänsyn till efterfrågan har många tillverkningsföretag startat produktionen av sådana enheter. Alla modeller som presenteras i detta marknadssegment skiljer sig från varandra i design, funktioner, utrustning och kostnad.

Ett av de populära märkena är " Ankare " … Företaget erbjuder konsumenter högkvalitativa enheter för att arbeta med verktyg med olika egenskaper (kraft, vikt och diameter på kroppshalsen).

Varumärkets produkter efterfrågas inte mindre Sparky … I recensionerna uppmärksammar ägarna av denna teknik den ökade stabiliteten från närvaron av en högkvalitativ basplatta gjuten av gjutjärn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även idag i popularitetsbetyg finns det andra modeller av ställningar

  • " Kaliber " - en robust och mångsidig design som förvandlar handhållna borrverktyg till en kompakt, stationär maskin.
  • Dremel - en enhet som kännetecknas av funktionalitet, lång livslängd och överkomliga kostnader. Dessa modeller tillåter vertikal borrning, vinkelborrning, polering och horisontell slipning av material.
  • Sparta - rack som gör både borrar och skruvmejslar till stationära enheter. De främsta fördelarna inkluderar närvaron av en högkvalitativ mekanism som ansvarar för smidigheten och enhetligheten i leveransen av det fasta verktyget.
  • Skrab - en roterande modifiering, som har blivit ett rationellt alternativ för användning i små verkstäder, garage och hemförhållanden. Designen kombinerar styrka, hållbarhet och överkomliga kostnader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom alla ovanstående markerar användare modeller Diolod och Artu … De förstnämnda används lika effektivt i hushålls- och industriella förhållanden. Beroende på ändringen varierar diametern på verktygskroppens hals, som kan fixeras i hållaren.

I det andra fallet talar vi om roterande enheter av aluminium. Närvaron av en klämma gör att du snabbt kan installera strukturen på vilken bordsskiva som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Med tanke på det stora utbudet av modeller som erbjuds av olika tillverkningsföretag, bör valet av den mest lämpliga modellen närmar sig med lämplig omsorg och ansvar. Först och främst är det nödvändigt att noggrant inspektera själva borren med avseende på närvaro av en landningshals, eftersom viss utrustning kanske inte har den. Detta element är en cylinder som är flera centimeter lång. De flesta borrar och skruvmejslar har en standarddiameter på 4,3 cm. Förutom designfunktionerna i själva borrverktyget måste du vara uppmärksam på några andra punkter.

Parametrar, tillverkningsmaterial och basplattans kvalitet. Som praktiken visar är gjutjärnsprodukter mer praktiska och effektiva. En annan viktig detalj är tillgängligheten av monteringsanordningar och hål för att fästa strukturen på bordet och installera skruvstaven

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Avståndet mellan själva stativet och borraxeln, som bestämmer arbetsstyckeets maximala storlek.
  • Funktioner hos hållaren, som bestämmer listan över verktygsmodeller som är lämpliga för montering på ett stativ.
  • Borrdjup justerbart. Detta alternativ är relevant i situationer där du behöver göra ett stort antal identiska hål.
  • Principen för rörelsemekanismen.

Den sista punkten förtjänar särskild uppmärksamhet. Vissa modeller av hållare är utrustade med speciella fjädrar, på grund av vilka det är möjligt att uppnå en smidig rörelse av borren. En annan fördel med sådana konstruktioner är hållarens automatiska återgång till sitt ursprungliga läge när trycket på spaken reduceras.

Bild
Bild

Obligatoriska detaljer

Varje stativ för en borr, oavsett storlek och med hänsyn till syftet med sådana enheter, har grundläggande strukturella element, som alla utför sina egna funktioner och måste uppfylla vissa krav.

  • Stanina - en av huvudkomponenterna i den beskrivna utrustningen, som är dess bas (stativ) och säkerställer stabiliteten i hela strukturen. Dessutom finns ett skruvstycke på sängen för fixering av de arbetsstycken som ska bearbetas. Vikt och dimensioner av detta element beror på kraften hos det verktyg som används och listan över uppgifter som ska utföras.
  • Vägledande inlägg , som ligger strikt vertikalt mot basen. Även en liten avvikelse kan skada arbetsstycket och bryta borr eller skär. Beroende på designfunktionerna för en viss modell kan denna del vara gjord av olika material.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Resemekanism . Det finns inga strikta krav för enheten i denna nod, inga mallar tillämpas. Dess huvudsakliga uppgift är att ge jämn rörelse, säkrad med fästen eller klämmor på borrverktyget längs stativet. Det finns många variationer av dessa mekanismer.
  • Utrustningshållare (borr, hammarborr, skruvmejsel). Klämmor, dynor och andra monteringselement används som en effektiv fastsättning.

Förutom de listade komponenterna, som är obligatoriska, kan borranordningen för stationärt arbete utrustas med ett antal sekundära (extra) enheter. De låter dig utöka utrustningens funktionalitet och förenkla driften. Vi pratar i synnerhet om ytterligare stopp, olika tillbehör och belysningsarmaturer.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Naturligtvis är det enklaste sättet att utöka möjligheterna för ett befintligt verktyg att köpa en färdig struktur. Många är dock intresserade av möjligheten att göra handgjorda borrställ. Genom att analysera recensionerna kan vi dra slutsatsen att detta är en relativt enkel process. Implementeringen kommer dock att kräva viss kunskap, samt lämpliga praktiska färdigheter, material och verktyg.

Med hänsyn till designfunktionerna som gör att en vanlig borr kan förvandlas till en borrmaskin, kan de till och med tillverkas av en fotografisk förstorare, vars enhet inledningsvis innehåller några av de nödvändiga nyckelelementen. Det finns flera alternativ för att göra ett hemlagat rack. Listan över nödvändiga material, utrustning och verktyg beror på valet till förmån för en trä- eller metallarmatur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sängen kan vara gjord av en platta (metall eller trä), vars dimensioner bestäms av utrustningens kapacitet och arbetsstyckenas dimensioner. En annan avgörande faktor är den framtida designens funktionalitet. Om det för en borrmaskin räcker att bädda en säng med mått i intervallet 600x600 mm, bör dessa indikatorer ökas när det gäller en multifunktionell enhet.

Själva stativet och stöden kan tillverkas av metallrör, inklusive profiler, och av trästänger. Man bör komma ihåg att stället, som fungerar som en guide, ska vara så plant som möjligt. Glöm inte hållbarheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa viktiga komponent är mekanismen för att flytta borren och annan utrustning längs guiden. Grunden för denna enhet kommer att vara ett handtag och fjädrar, och själva mekanismen kan göras i flera varianter.

  • Infällbar och monterad direkt bredvid handtaget, som sedan placeras mellan två plattor monterade på stället. När handtaget rör sig nedåt återgår fjädern och vagnen till sitt ursprungliga läge.
  • I form av två fjädrar installerade i speciella spår i vagnen i en vinkel på 90 grader, till vilka tappen och sidoplattorna är fästa. När du trycker på spaken komprimeras fjädrarna och borren rör sig nedåt. Så snart påverkan på handtaget upphör kommer hela enheten att återgå till sitt ursprungliga läge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att lista de tydliga fördelarna med hemgjorda prylar:

  • att göra sådana strukturer med egna händer är billigare än att köpa färdiga;
  • frånvaron av några begränsningar gör att du kan använda nästan alla material och reservdelar från föråldrad eller föråldrad utrustning;
  • ritningar av inventarier och detaljerade instruktioner, inklusive relaterade videor, är fritt tillgängliga i stort antal;
  • alla som vill, med den nödvändiga kunskapen och färdigheterna, kan skapa ett rack enligt sina ritningar och med hänsyn till alla behov.
Bild
Bild

Tala om de mest betydande nackdelarna med att göra strukturer för borrning med egna händer, bör du vara uppmärksam på det faktum att:

  • i vissa skeden kan tillgång till en svarv, svetsmaskin och annan professionell utrustning krävas;
  • på grund av fel, även mindre fel, uppstår motreaktion, vilket negativt påverkar kvaliteten på borrning och annat arbete;
  • oftast har hantverksmodeller begränsad funktionalitet.

Men med ett kompetent tillvägagångssätt och högkvalitativ tillverkning av alla element kan du till och med montera en roterande modell själv. Ofta är hemlagade produkter inte sämre (och i vissa avseenden överlägsna) jämfört med fabriksmodeller. Allt beror på rätt materialval och byggkvalitet.

Bild
Bild

Installation

Varje kompakt maskin måste vara korrekt monterad och installerad, säkert fäst vid ett bord, arbetsbänk eller separat skåp. Annars kommer kvaliteten på arbetet på det och dess livslängd att minska avsevärt. Köpta modeller monteras i strikt överensstämmelse med ritningsdokumentationen och de bifogade instruktionerna.

I situationer med hemlagad design bör allmänna regler och rekommendationer följas. Korrekt installation kommer att vara nyckeln till långsiktigt arbete och maximal noggrannhet vid utförandet av allt arbete som rackets funktioner ger. Monteringen av minimaskinen utförs enligt följande algoritm:

  • installation av sängen;
  • installation av en guide och rekvisita;
  • installation av körutrustning;
  • fastsättning direkt på själva borrverktyget (borr, skruvmejsel, borrhammare).
Bild
Bild

En viktig punkt är att kontrollera förekomsten av motreaktion och kvaliteten på lederna i alla stadier av montering och installation av strukturen. Dessutom krävs det särskild uppmärksamhet på tillförlitligheten hos borrfästet. Man bör komma ihåg att borrmaskinen eller skäraren måste placeras strikt vertikalt. I annat fall minskar kvaliteten på borrningen och risken för verktygsbrott ökar.

Rekommenderad: