Borrfästen: Hur Man Väljer För Vertikal Borrning? Hur Man Gör Gör-det-själv-verktyg För Borrning I Rät Vinkel?

Innehållsförteckning:

Video: Borrfästen: Hur Man Väljer För Vertikal Borrning? Hur Man Gör Gör-det-själv-verktyg För Borrning I Rät Vinkel?

Video: Borrfästen: Hur Man Väljer För Vertikal Borrning? Hur Man Gör Gör-det-själv-verktyg För Borrning I Rät Vinkel?
Video: Borrmaskin - tips för säker användning vid borrning 2024, April
Borrfästen: Hur Man Väljer För Vertikal Borrning? Hur Man Gör Gör-det-själv-verktyg För Borrning I Rät Vinkel?
Borrfästen: Hur Man Väljer För Vertikal Borrning? Hur Man Gör Gör-det-själv-verktyg För Borrning I Rät Vinkel?
Anonim

Varje mästare har en övning i arsenalen, även om han bara ibland tvingas fixa hyllor eller skåp hemma. Men du måste ofta hantera det faktum att du behöver göra någon speciell typ av arbete, men det finns ingen utrustning för detta.

Det är ingen mening att köpa det, eftersom många av de användbara enheterna kan fungera på grundval av en borrmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Borrfästen tjänar till att förenkla arbetet med detta verktyg, samt att utöka dess funktionalitet. Beväpnad med dessa mönster kan du undvika att köpa många andra dyra verktyg: svarv, metallskärningstillbehör och liknande.

Eventuell ytterligare konstruktion för borren kan köpas i butiken . Priset för ett sådant munstycke kommer att vara flera gånger lägre än för en fullvärdig utrustning som ger en liknande effekt. Detta beror på att du redan har en mekanism: själva borren kommer att ansvara för rotationsrörelsen. Men det är motorn som är den dyraste delen av de allra flesta tekniska enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men du kan inte bara köpa ett munstycke, utan också göra det själv, särskilt när du inte kan hitta något i butiker som passar dig helt. Ingen vill lägga pengar på något som inte riktigt lever upp till förväntningarna. Ibland är det lättare att göra några av mönstren själv. Det är både billigare och mer praktiskt: hemmagjorda enheter fungerar inte sämre, samtidigt som de uppfyller alla krav.

Man bör komma ihåg att både fabriksmunstycken och hemmagjorda munstycken snabbt misslyckas om de används för intensivt . De är idealiska för hemmabruk när de endast används intermittent, men de kan inte ersätta industrimaskiner.

Så i fall där du behöver använda någon av bilagorna ofta och länge, är det bättre att köpa en fullvärdig enhet och använda bilagorna i sällsynta fall för "finjustering".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och funktioner i applikationen

Det finns ett stort utbud av borrar, tillbehör och tillbehör. Detta gäller inte bara detaljerna i mekanismen (till exempel en borsthållare). De allra flesta sådana anordningar är anslutna istället för borrar, tack vare vilket borrmaskinen förvandlas till ett helt annat, nytt verktyg.

Många av de befintliga konstruktionerna kan inte användas med borrar med låg effekt . Detta beror på den stora vikten av munstyckena, som inte bara måste snurra upp utan också upprätthålla ett stort antal varv under en (ibland ganska lång) tid. Det rekommenderas att använda en borr med en effekt på minst 600 W. Detta är den minsta effekt vid vilken verktyget fungerar korrekt med alla tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta av dessa tillbehör eller tillbehör är konstruerade för typiska borrar, och det är inte alltid möjligt att hitta rätt om du använder en annan typ (till exempel en mixerborr, som är mycket större än den vanliga).

I det här fallet är det bättre att inte riskera det och gå till affären tillsammans med den befintliga enheten. Sedan kan tillbehöret prövas innan du köper. Ett annat sätt är att göra den nödvändiga enheten själv.

Bild
Bild

För vertikal borrning

För att göra ett vertikalt hål används huvudsakligen två typer av armaturer: ställningar och fästanordningar.

Borrstativet är en struktur som består av en stödram på vilken det finns ett styrspår . Bussningen är fixerad på sängen. Borrklämman fästs direkt på hylsan. Ärmen flyttas upp och ner med ett speciellt handtag. En särskild egenskap är valet av material och metoden för deras fixering. Noderna ska vara så styva som möjligt, och guidebädden ska också ha ökad hållbarhet.

Metallställ, elektromagnetiska ställningar är brett representerade på marknaden. I vardagen kan du ofta se hemlagade träställ, som funktionsmässigt skiljer sig lite från professionella metallräcken. Styrfästen - en förenklad version av stället. Professionella kallar ofta tillbehör som handverktyg. Den har större rörlighet, till skillnad från stället, så digitalboxen köps oftare för hushållsbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För borrning i en specifik vinkel

Denna typ inkluderar typer av munstycken avsedda att förenkla proceduren för att borra "svåra" hål. Detta kan inkludera både tillbehör för borrning i rät vinkel och verktyg som låter dig justera lutningsvinkeln för det framtida hålet.

Detta kan delvis hänföras till guidefästet . Detta avser de som har en lutningsjusteringsfunktion. Genom att fästa styrramen (eller två, som är fallet med de flesta moderna redskap) i en viss vinkel, kan du enkelt borra vilket hål som helst. Tillbehör för borrning i en vinkel på 45 grader är också populära. För dessa behov är det nödvändigt att använda en speciell maskin. Maskinalternativ är många på den moderna marknaden.

Många använder hemmagjorda borrstativ och utrustar klämman med möjligheten att rotera. Så du kan ha en enhet för vertikal borrning, och en enhet för borrning i rät vinkel, och en struktur med en justerbar vinkel.

Tillverkningen av en sådan teknisk enhet kräver dock åtminstone en minimal förståelse för teknik - det kommer att vara extremt problematiskt för en nybörjare att göra det på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För klappventiler

Användningen av en sådan anordning underlättar kraftigt slipningen av motorventiler. Om det finns ett munstycke för slipning av ventiler på en borr behöver du inte använda en manuell enhet eller en pneumatisk maskin. På ett annat sätt kallas en borrfäste för en sugkopp.

Sugkoppen är fäst med ena änden på borren och den andra på ventilspindeln . Det är viktigt att borren är inställd på ett lågt antal varv. Det är i detta fall som de bästa resultaten kommer att uppnås.

Ett annat argument för att välja en metod för att klappa ventilerna med en borr är att du behöver en liten mängd lapppasta. Du bör inte försumma användningen alls, men mängden ska vara minimal. Du behöver inte heller göra några fysiska ansträngningar. Man tror att ju lägre trycket är, desto lägre är sannolikheten för att man tappar fel.

Men när du använder en sådan enhet spelar erfarenheten av en amatörlåssmed en viktig roll, eftersom motorn inte kommer att hålla länge vid en felaktig lappning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För slipning av borrar

Sådana anordningar är avsedda för slipning av borrar och är kanske bland de mest populära enheterna. De är nödvändiga när det inte finns någon cirkelsåg, svarv eller andra skrymmande verktyg till hands. Utåt ser de ut som en rund skiva med många hål med olika diametrar.

Inuti skivan finns en bryn som roterar när borren sätts på . Allt du behöver göra är att sätta in en skruvborre i ett lämpligt hål i diameter. Stenen skärper borren i en vinkel på 118 grader. Det är viktigt att uppmärksamma det faktum att fel val av diameter kan leda till dålig slipning av borren eller till och med skada på den. Å andra sidan, om du vill slipa i en annan vinkel är det logiskt att använda ett hål med större diameter genom att manuellt justera vinkeln på borren.

I de allra flesta fall ingår en extra brynsten i satsen. Det är också vanligtvis möjligt att köpa ytterligare stenar. Slipningsförmågan hos stenarna varierar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att dra åt skruvhögar

För att dra åt skruvhögarna med en borr måste du använda en enhet med ökad effekt. Det bör åtminstone vara lika med 1 000 watt, men antalet varv ska vara litet. Vanligtvis producerar sådana enheter 3 tusen varv per minut. I denna situation måste du hitta en som ger 600 varv / min.

Du kan göra tillbehören för att vrida stödet själv eller plocka upp färdiga alternativ . Butikerna har multiplikatorer som används specifikt för dessa ändamål. Självgjorda multiplikatorer för vridning av skruvhögar skiljer sig inte mycket från butiker som köps, men de förlorar till det andra i estetisk tilltalande. Dessutom kommer den köpta multiplikatorn att hålla längre.

Naturligtvis är det inte meningsfullt att köpa det om du planerar att göra bara en grund, men för återanvändning är det fortfarande bättre att spendera pengar och få en bra modell.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vänd tillbehör

Nu står industrin inte stilla, och liknande maskiner tillverkas också . Ett brett utbud av maskiner finns på marknaden. De är utrustade med ett speciellt skruvstycke, med hjälp av vilket borren är fixerad. Men när du väljer måste du vara försiktig: många av dessa maskiner är inte lämpliga för vissa borrar, liksom skruvmejslar.

Hemmagjorda verktyg är mer populära eftersom borrsvarven vanligtvis används som amatör. För yrkesmässigt bruk föredrar de att köpa fullvärdiga oberoende verktyg.

För skärning av metall

När de arbetar på svåråtkomliga platser (till exempel på taket), mötte arbetare eller ägare som föredrar att reparera sitt hus med sina egna händer samma problem. För att klippa bort överskottet, justera storleken på arket, eller bara trimma det lite, de var tvungna att gå ner och göra detta arbete varje gång med hjälp av specialutrustning. Det är ganska förståeligt att du inte kan ta den med dig på taket. Sedan kom ingenjörerna med en speciell "sax" -fäste för borren.

Saxfästet har blivit en verklig räddning, vilket avsevärt minskar och förenklar sådant arbete . I framtiden började de använda det helt enkelt i reparationsarbete: när det är nödvändigt att klippa ett nätnät, klipp ut en del av en specifik form.

Det bör noteras att med hjälp av dessa "saxar" kan du inte bara klippa metall. De är bra för att arbeta med plast.

Det är dock starkt avskräckt att arbeta med dem på trä, eftersom detta kommer att leda till snabb skada på utrustningen och du inte kommer att uppnå den förväntade effekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

För borrning på svåråtkomliga platser

Det händer så att du behöver borra ett hål på någon svåråtkomlig plats, till exempel inuti en smal låda, där borren inte går. Vinkeladaptrar har uppfunnits speciellt för sådana fall. De representerar en adapter i form av bokstaven G. Som regel lagras både rotationshastigheten och själva vridmomentet här, så du kommer inte märka någon skillnad om du helt enkelt arbetar med en borr eller ett verktyg med en sådan infästning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Begränsare

Stoppare behövs för att inte borra ett hål djupare än nödvändigt. När allt kommer omkring händer det ofta att genom perforering inte behövs. I den klassiska versionen fästs en sådan propp på borren ovanifrån, varefter hålet borras tills proppen vilar mot väggen. Variationer är dock möjliga.

Vissa människor föredrar att sätta ett stopp på borren . Det ser ut som en plastmutter. Funktionsprincipen är densamma: så snart muttern träffar väggen måste du sluta borra.

Det finns också helt hantverksmässiga sätt. Till exempel begränsar vissa människor borrens längd genom att linda en bit lim runt den på önskad plats.

Du kan också skjuta pluggen på borrkronan med borrens breda sida. Då kommer begränsningen att vara stor, men det kommer att vara möjligt att exakt bestämma till vilket djup du borrade hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Användningen av tillbehör för borrverktyg har både sina anhängare och motståndare. Ändå är det värt att titta närmare på fördelarna och nackdelarna för att objektivt bedöma användbarheten. Så, fördelarna med att använda sådana enheter.

  • Besparingar på inköp av utrustning. Det är ganska logiskt att köpa ett munstycke eller till och med en hel struktur blir mycket billigare än en ny teknisk enhet. Till exempel kommer en billig uppsättning fräsar att kosta från 1500 rubel till 2200 rubel, och en fräs kommer att kosta från 3500 rubel och mer.
  • Sparar utrymme. Lagring av sådana enheter kräver mycket mindre utrymme i garaget än skrymmande nya verktyg.
  • Stort utbud av tillbehör. Du hittar inte bara klassiska borrutrustningar. Underbara munstycken kommer att göra en borr till en svarv, en metallskärare och en konstruktionsapparat för att skruva pålar - det kan finnas en mängd olika alternativ.

Självklart är denna lista långt ifrån fullständig. Varje person kan hitta ytterligare fördelar som är meningsfulla för honom. Nackdelarna inkluderar först och främst begränsad funktionalitet. Uppenbarligen kan tillbehöret inte jämföras i kvaliteten på utförandet med en fullvärdig maskin. Det är också nödvändigt att kontrollera innan du köper om den här enheten är lämplig för ditt borrverktyg. I vår ålder, när det finns ett oändligt antal tillverkare, är det extremt lätt att göra ett misstag med ett val och köpa en helt olämplig sak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer och använder man?

Det finns några enkla regler för att välja:

  • var alltid uppmärksam på tillverkaren, läs recensioner;
  • Ta med dig borren till affären och testa gärna en bilaga eller bilaga - det kan spara pengar.

Hur du använder den eller den enheten anges i instruktionerna. Den allmänna regeln är bara en - försumma inte säkerhetsåtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Oftast måste hantverkare göra ett speciellt rack, eftersom det är den mest mångsidiga av alla enheter. Den kan användas för rakborrning uppifrån och ner - vertikal borrning i rät vinkel. Den maximala höjden på en stång för borrning bestäms endast av rackets höjd och borrens längd.

En tjock metallplåt eller spånskiva upp till 5 cm tjock kan användas som säng (bas) . En profil med en fyrkantig sektion fungerar som stativ. Du kan också ta de guider med vilka vanliga lådor glider ut och glider in. Då behöver du inte tänka på mekanismen för att flytta borren. Vagnen kan göras från hörn. En borrklämma är fäst vid den. För fastsättning kan du använda vanliga klämmor som håller ihop vattenledningarna.

Racket kan tillverkas enligt ritningarna som finns tillgängliga på Internet.

Rekommenderad: