Lärksdäckbräda (31 Bilder): Olja Och Impregnering, Sammet Och Slät Bräda. Vad är Bättre Att Täcka? Storlekar På Sibiriska Lärkbrädor

Innehållsförteckning:

Video: Lärksdäckbräda (31 Bilder): Olja Och Impregnering, Sammet Och Slät Bräda. Vad är Bättre Att Täcka? Storlekar På Sibiriska Lärkbrädor

Video: Lärksdäckbräda (31 Bilder): Olja Och Impregnering, Sammet Och Slät Bräda. Vad är Bättre Att Täcka? Storlekar På Sibiriska Lärkbrädor
Video: Siberian larch wood directly from Russia 2024, Maj
Lärksdäckbräda (31 Bilder): Olja Och Impregnering, Sammet Och Slät Bräda. Vad är Bättre Att Täcka? Storlekar På Sibiriska Lärkbrädor
Lärksdäckbräda (31 Bilder): Olja Och Impregnering, Sammet Och Slät Bräda. Vad är Bättre Att Täcka? Storlekar På Sibiriska Lärkbrädor
Anonim

Vid inredning av balkong, veranda, terrass är materialvalet av strategisk betydelse. Materialet måste vara lojalt mot yttre påverkan, det vill säga dess prestandaegenskaper måste ha en hög slitstyrka. Och dessa kriterier inkluderar sibirisk lärktäck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Detta material visar utmärkt motståndskraft mot deformation och naturliga frätande effekter. Han har naturligtvis också nackdelar, men fördelarna överlappar dem. Låt oss se varför lärktäck är att föredra framför andra material:

  • det är en produkt med hög elasticitet, draghållfasthet;
  • det ser bra ut: dess struktur och konsistens gör att finishen ser solid och elegant ut;
  • styrelsens hartshaltiga struktur gör den resistent mot biologiska effekter;
  • kortets värmeledningsförmåga är låg, materialet är varmt vid beröring och bekvämt för daglig användning;
  • materialets funktion är också ekonomisk: terrassbrädan behöver inte förnyas varje år på grund av bearbetning med skyddande beläggningar;
  • under förhållanden med hög luftfuktighet minskar inte brädans livslängd;
  • installationen av kortet kan göras oberoende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ändå är det värt att notera minuset med däck: det reagerar relativt negativt på solen. Om brädan läggs i den form som den köptes i, kommer det skoningslösa ultravioletta ljuset verkligen att påverka materialets utseende över tid . Men om du omedelbart täcker brädan med lack eller specialimpregnering försvinner detta minus. En annan punkt som oroar köparen är priset. Ja, terrass kommer att kosta mer än många andra finish, men det matchar priset. Du kommer definitivt att behöva ta hand om terrassen: på detta sätt kommer beläggningen att hålla mycket längre och behålla sitt attraktiva utseende. Om det märks att brädan har blivit tråkig måste den behandlas med en skyddande olja.

Beläggningen rengörs två gånger om året och täcks sedan med olja, alltid i flera lager . Så det blir möjligt att inte bara bli av med den gråa tråkiga nyansen, utan också att fokusera på brädans naturliga färg. Du kan också använda ett speciellt rengöringsmedel: det används om den grå beläggningen redan har blivit uttrycksfull. Rengöringens sammansättning kan öppna träporer och förnya det översta lagret. Denna produkt säljs vanligtvis i pulverform. Den hälls på en rengjord och redan fuktad bräda och tvättas sedan av efter 20-25 minuter.

För att ge den förlorade färgen en chans kan du också använda en mättnadsmedel. Det används vanligtvis tillsammans med ett rengöringsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Lärkskivor skiljer sig åt i relieffet på den yttre ytan. Det är svårt att säga vilken lättnad som är bättre. Valet måste göras utifrån personlig preferens.

Sammet

Dessa produkter kännetecknas av en korrugerad yta med en speciell konsistens. I den här formen blir skivans halkskydd mer uttrycksfulla, även om mycket vatten och smuts samlas på ytan (framsidan). Denna lärkbräda läggs ofta vid poolen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slät

En speciell beläggning appliceras på denna typ av bräda - "halkskydd". Det ser väldigt imponerande ut, även om brädan kan bli hal vid hög luftfuktighet. Då och då måste halkskyddet förnyas. Ofta kallas dessa typer av brädor ensidiga och tvåsidiga . Detta är inte en helt korrekt egenskap. Ensidigt betyder "corduroy" -bräda, där den ena sidan är räfflad och den andra inte. Men slät på båda sidor är nästan densamma, därav namnet. Du kan välja färg på brädorna, det finns alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klasser och sorter

Tillverkaren som erbjuder materialet delar upp det i olika sorter, som beror på de tekniska egenskaperna, nämligen: antalet knop och savträ. "Extra" -golvet anses vara av hög kvalitet. Detta kommer att vara det dyraste materialet, på vars framsida det inte kan finnas några knutar och andra, även de minsta defekterna.

Det finns också flera andra klasser

  • Prima . Brister är tillåtna på tavlan, men mindre. Vanligtvis har en bräda av denna klass en homogen struktur, ibland märks en knut på enskilda element.
  • Variety A . Det finns nästan inga defekter, panelerna kan användas utan ytterligare bearbetning.
  • Grad B . Brädans yta är slät, ett par knop tillåts på den.
  • AB . Däcket har inga defekter, men i samma sats kan brädorna skilja sig något i färg.
  • C . Denna sort skiljer sig inte åt i kvalitet, det finns många knop.

När det gäller konsumenternas preferenser kan AB -sorten anses vara den mest eftertraktade på grund av dess valuta för pengarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Geometrin hos en standardiserad bräda är alltid densamma: däckets bredd är från 90 till 140 millimeter, längden är 3-6 meter. Tjockleken varierar inom ett brett område: de optimala (och mest efterfrågade) parametrarna är 28, 35 och 45 millimeter. Ju tjockare däck, desto dyrare blir det. I allmänhet styrs köparen av vikt, längd och parametrar som är mest lämpliga för installation som utförs utan inblandning av specialister. Av de mest efterfrågade storlekarna är följande värda att notera:

  • 2000x142x27mm;
  • 27x143x4000 mm;
  • 27x143x3000 mm;
  • 28x140 cm osv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Terrassbräda används främst för att lägga ut golvet på verandan (i vardagen), det kan ofta hittas som golvbeläggning för konsertlokaler och idrottsanläggningar. Det används för att dekorera rum med hög luftfuktighet: för ett bad eller en bastu är terrassen ett utmärkt alternativ.

De dekorerar också terrassen med den (vilket är lätt att gissa från namnet), golven i öppna öppna uthus till huset . Under de senaste åren har terrass blivit särskilt populärt för balkonger. Han bildar också ytan vid poolen, bryggor och bryggor, lusthus och andra öppna byggnader, där regn inte är uteslutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Eventuellt virke måste undersökas noggrant vid köp. Det är nödvändigt att kontrollera deklarerade specifikationerna för att säkerställa att materialet uppfyller dem. Till exempel är det absolut nödvändigt att se om den deklarerade bredden är densamma under hela brädans längd. Träets fuktnivå studeras också: denna indikator bör inte överstiga 12%, men den bör inte vara mindre än 8.

Låt oss nu ge mer detaljerade råd om hur du väljer en däckbräda

  • Om valet måste uppfylla kriterierna för miljövänlighet, kommer en bräda av naturligt trä (massivt trä) att föredras . Det ska vara starkt naturligt trä, fuktresistent och värmebeständigt. Vanligtvis är detta trä av exotiska grödor (sequoia eller teak, till exempel). Men lärk är också bra - bland inhemska träd är det art # 1 för däck.
  • Ofta faller valet på en bräda gjord av den så kallade termolarken . Det betyder att brädan värmebehandlas. Intressant nog har denna teknik använts sedan vikingarnas dagar. Idag är träet "härdat" med en speciell ångverkan. Och denna behandling förändrar väsentligt trädets egenskaper: det blir inert mot fukt, solljus och andra aggressiva yttre faktorer. Och eftersom lacker och impregneringar inte används för att förbättra däckets egenskaper kan värmebehandlat trä betraktas som miljövänligt.
  • WPC-däck (träpolymerkomposit) kallas annars däck . Det är mycket populärt, eftersom priset anses vara överkomligt, och dess prestandaegenskaper är över all beröm. I sammansättningen av denna bräda finns ett fyllmedel (mineral eller organiskt), liksom ett bindemedel: det är vanligtvis polymert, men det kan också vara naturligt. WPC färgas under produktion eller efter produktion: om den första färgningsmetoden används blir färghastigheten bättre.
  • Vid val av färg bör huvudkriteriet vara kompatibilitet med golvbeläggningen i närheten så att det inte sker några abrupta övergångar . Om du väljer ett bräde av naturligt trä är det enkelt att måla om det själv.
  • Om brädan väljs för den plats där människor vill ha grova skor (inte tofflor), det måste vara tätt, annars kommer effekten av en "trampad väg" över tiden att visas på materialet.
  • En separat punkt är tillverkaren . Många ryska företag konkurrerar med erkända utländska ledare, och det faktum att produkter exporteras aktivt bekräftar attraktionen hos en inhemsk produkt.

Det viktigaste är att säljaren kan tillhandahålla ett kvalitetscertifikat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan bearbetas?

Oavsett vilken typ av bräda som köpts uppstår alltid frågan om bearbetning. Ofta finns det en tvist om vilket som skulle vara bättre: lack eller olja. Lack är bra för alla, förutom att det inte är det mest miljövänliga materialet, och dess nötning är hög. Det är dock bekant, bekvämt och billigt. Oljor används ännu inte så aktivt, men detta beror på okunskap om deras förmågor.

Ändå har oljebehandling av brädan betydande fördelar:

  • de stöter bort fukt;
  • skydda materialet på ett tillförlitligt sätt från ansamling av smuts;
  • bubbla inte eller skala bort;
  • skydda mot sprickor och uttorkning;
  • betona vackert träets struktur;
  • låt inte solens strålar aggressivt påverka materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också attraktivt att moderna leverantörer erbjuder köparen helt olika oljor: med tillsats av naturligt vax, med ett färgämne, med en halkskyddande effekt, med antibakteriella tillsatser.

Låt oss ta en titt på hur man korrekt oljer brädet:

  • däckets yta måste rengöras från damm;
  • för arbete måste du ta en pensel eller rulle (du kan också suga brädet med olja med en svamp);
  • kompositionen måste appliceras uteslutande på en torr bräda;
  • särskild uppmärksamhet ägnas åt terrassens ändar: de måste täckas noggrant utan luckor;
  • innan golvet täcks också baksidan av däck (vanligtvis appliceras olja längs träfibrerna);
  • efter arbetets slut måste alla arbetsverktyg behandlas med vit sprit, annars blir det omöjligt att ta dem till sitt ursprungliga tillstånd senare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett funktionellt lärktäckbräda blir funktionellt om ungefär en vecka. Glöm dock inte att naturligt däck också kan målas. Även om sådana manipulationer särskilt ofta inte utförs med en lärkbräda: trädets naturliga struktur är redan den bästa färgen . Men om du verkligen vill rekommenderas det att välja olja och alkydfärger. De är billiga och prisvärda. Akrylföreningar konkurrerar med dem, vars särart är att de ger optimal vidhäftning till träbasen. Akrylfärger och negativa väderförhållanden är inte rädda. Polyuretan- och latexfärgämnen används också i stor utsträckning.

Det är värt att uppmärksamma skyddande impregneringar . Detta är det minsta skyddet för en lärkbräda, som skyddar den från ogynnsamma yttre påverkan. Det finns produkter som är strikt inriktade på att skydda mot mögel och mögel, och de innehåller vanligtvis ingredienser som förhindrar att terrassen bleknar. Det finns kompositioner med en speciell dekorativ effekt: de innehåller färgpigment som ger brädan någon intressant nyans. Det finns också föreningar som bildar en pålitlig skyddsbarriär på däck, som inte är rädd för ens öppen låga.

Lärk är en vacker och ganska opretentiös ras. Den lämpar sig bra för bearbetning, demonstrerar sig perfekt vid användning och är ett utmärkt alternativ till dyrare exotiska raser för däck.

Rekommenderad: