Massivt Bräda (57 Foton): Skrapa En Massiv Bräda. Ask, Bambu, Amerikansk Valnöt Och Andra Träplankor. Varför är Blockparkett Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Massivt Bräda (57 Foton): Skrapa En Massiv Bräda. Ask, Bambu, Amerikansk Valnöt Och Andra Träplankor. Varför är Blockparkett Bättre?

Video: Massivt Bräda (57 Foton): Skrapa En Massiv Bräda. Ask, Bambu, Amerikansk Valnöt Och Andra Träplankor. Varför är Blockparkett Bättre?
Video: Ruth B. - Lost Boy (Lyrics) 2024, April
Massivt Bräda (57 Foton): Skrapa En Massiv Bräda. Ask, Bambu, Amerikansk Valnöt Och Andra Träplankor. Varför är Blockparkett Bättre?
Massivt Bräda (57 Foton): Skrapa En Massiv Bräda. Ask, Bambu, Amerikansk Valnöt Och Andra Träplankor. Varför är Blockparkett Bättre?
Anonim

Massivt träskiva - vad är det, varför är det bättre än blockparkett: dessa frågor uppstår regelbundet bland människor som vill diversifiera inredningen i sitt hus eller lägenhet. Detta material för golvbearbetning kräver regelbundet skrapning, men motiverar investeringen fullt ut på grund av dess estetik, praktiska egenskaper och hållbarhet. För att ta reda på mer om fördelarna med en massiv bräda av aska, bambu, amerikansk valnöt och andra arter, hjälper en detaljerad översikt över de mest populära alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Lyxigt, hållbart, estetiskt tilltalande - massivt golv kan betraktas som ett golv med praktiskt taget inga nackdelar. Den är tillverkad av massivt trä, har fogar för enkel installation, samt kompensationsskärningar på baksidan för att förhindra deformation . Vid tillverkning av materialet används inte lim. Massivträskiva är en produkt i ett stycke, lackerad eller oljad på fabriken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att dekorera golv, kan det också monteras på en vägg, podium, nisch och andra arkitektoniska element i interiören.

Till salu presenteras en bräda av massivt naturligt trä i flera versioner

Radiell . Det är ett material utan synliga defekter, perfekt matchat och bearbetat. Sådana paneler skärs radiellt, har samma fiberriktning, enhetlig färg över hela området. En solid bräda i denna klass är den mest hållbara och slitstarka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Välj . Denna brädklass kännetecknas av sin rika struktur och mångfald av mönster. Råvaror väljs noggrant i produktionen och höga kvalitetskrav ställs på dem. Denna typ av bräda är mer känslig för fukt än andra, den måste upprätthålla ett stabilt inomhusklimat. Dess fördelar inkluderar en mängd olika färger och nyanser, vilket gör att du kan skapa intressanta designlösningar i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturen . Denna klass av massivt bräde tillåter förekomst av sådana små defekter som knutar, savträ. Materialet kännetecknas av en enda färg, original textur och överkomliga kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rustik . Den mest ovanliga versionen av en solid bräda, heterogen i strukturen. Olika brister - färgskillnader, knop, små sprickor - anses vara dess främsta fördel, vilket ger träet ett "levande" utseende. Detta material är populärt i lantlig interiör, men är svårare att återställa än andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av massivt träskiva har sina egna uppenbara fördelar, för vilka det uppskattas av inredningsarkitekter. Materialets huvudsakliga egenskaper - dimensioner, tjocklek - förblir standard för alla alternativ.

Vad är de gjorda av?

En massiv bräda består av massivt trä som har bearbetats på särskild maskinutrustning. Den finns utan beläggning eller med förapplicerad lack, olja, helt klar för installation. De specifika egenskaperna hos ett visst material beror till stor del på vilken typ av trä som användes vid tillverkningen. Bland de mest populära finns det flera alternativ.

Aska . En elegant, elegant, massiv bräda av denna träslag kännetecknas av ett brett utbud av ljusa nyanser. Den är resistent mot deformation, stark, hållbar. Askträ är ganska elastiskt, torkar inte ut, men kan intensivt ackumulera fukt, smidigt för ruttnande, insektsskador.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bambu . Ett mycket vackert och lätt material, från vilket brädet erhålls med en karakteristisk gyllene nyans. En array skapas genom att ansluta flera remsor. Den exotiska beläggningen är hållbar, motståndskraftig mot svullnad och mekaniska skador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nöt . Trädets vackra kornmönster kompletteras med den höga hårdheten hos materialet som härrör från det. Amerikansk valnöt, som finns i de mest respektabla husen, värderas särskilt högt av designers. Fibrernas ljusbeige nyans verkar mycket ljusare vid lackering och applicering av olja.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Teak . Ett sällsynt och värdefullt träd, dess burmesiska underarter värderas framför allt. Skiljer sig i originalmönster, trevlig konsistens. En sådan massiv bräda är dyr, men den ser väldigt respektabel ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Wenge . Wenge -trä, som är ganska nyckfullt i bearbetning, kan torka ut om det inte torkas ordentligt. Ändå är en massiv bräda av den mycket dekorativ, har styrka och har en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inte för högt värde har en massiv bräda av björk, andra tillgängliga träslag . Det är mer benäget för sprickbildning, nötning. Det kan ändra sin geometri under påverkan av hög luftfuktighet, liksom när temperaturen ändras.

Andra träslag

Alternativen för brädor av massivt naturligt trä av andra värdefulla arter uppskattas inte mindre. Vanligtvis används en bas med en tät och hård struktur här. Kostnaden för vissa produkter visar sig vara mycket hög, men sådana golv eller väggpaneler fungerar som paneler i århundraden. Flera träslag anses ha sådana fördelar.

Rosenträ . Mycket vackra golv erhålls från detta material. Rosenträs mörka färg i kombination med en intressant kornstruktur ger beläggningen en speciell dekorativ effekt. Lamellerna är starka, hållbara, inte för känsliga för fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ek . En dyr version av en massiv bräda av trä har en rik färg, tät fiberstruktur. Hydrocyansyra i materialet ger skydd mot ruttnande, mögelbildning. Ett sådant golvbeläggning är mycket motståndskraftigt mot fukt, stötbelastningar och nötning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lönn . Dess trä är högt värderat för sin hårdhet och styrka, det har en attraktiv ljus nyans. Fast lönnbräda är inte mottagligt för sprickor, men är känsligt för fuktnivåer, sväller vid kontakt med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd . Träet är känt för sin hårdhet och motståndskraft mot förfall. Lärkmassiv kan behålla sina egenskaper i århundraden utan förlust av fiberdensitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är material från dessa träslag som värderas särskilt högt . Beroende på råvarornas hårdhet kan massivträskivan användas i rum med hög trafik eller där mekanisk belastning på den blir minimal.

I vilket fall som helst motiverar detta material fullt ut de medel som investerats i det och överträffar alla konstgjorda motsvarigheter i dess hållbarhet.

Fördelar och nackdelar

Massiva plankor har många fördelar som andra beläggningar inte har. Det finns ett antal uppenbara fördelar med detta material.

  1. Miljövänlighet . Den fasta kartongen innehåller inte kemiskt aggressiva och farliga ämnen. Det är allergivänligt, lämpligt för användning i vardagsrum, barnrum, sovrum.
  2. Lång livslängd . Materialet är tillverkat med en speciell teknik som låter dig bevara alla de bästa egenskaperna hos naturligt trä. Den genomsnittliga livslängden för en massiv kartong är 30-50 år, men många av dess prover i Europas slott behåller sina egenskaper i 200-300 år.
  3. Enkel återhämtning . Träets stora tjocklek gör det möjligt att skrapa golvet vid skador på ytan.
  4. Trevliga taktila förnimmelser . Naturligt trä, till skillnad från dess konstgjorda motsvarigheter, är ett varmt material. Det är bekvämt att gå på den när som helst på året.
  5. Utmärkta isolerande egenskaper . Ytor som är färdiga med massiva träskivor minskar värmeförlusten och dränker högt ljud.
  6. Enkel installation . Tung-och-spårläggningen säkerställer en tät passform av elementen utan ansträngning. Golvet torkar inte ut under användning.
  7. Lätt att underhålla . Materialets yta kan fuktrengöras, poleras, lackeras eller oljas efter behov.
  8. Estetiskt tilltalande . Massiv bräda är ett av de mest respektabla alternativen för dekorativa beläggningar. Med sin hjälp skapas lyxiga interiörlösningar i både klassiska och moderna stilar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar materialets brandfarlighet, dess instabilitet mot starka temperaturförändringar. En sådan beläggning kräver bildandet av ett speciellt substrat, medan det inte tillåter att systemet "varma golv" monteras nedan . Den höga kostnaden för naturmaterial kan också skrämma dem som letar efter alternativ för en renovering i ekonomiklass.

Jämförelse med andra beläggningar

Till skillnad från blockparkett har en massiv bräda större dimensioner - den är mycket längre och bredare. Sådant material har alltid en dekorativ och skyddande beläggning baserad på vax, lack, olja. Den massiva skiljer sig från parkettbrädan i en homogen, fast struktur som inte har lager . Detta är just trä, utan att lim och andra material ingår.

Bild
Bild
Bild
Bild

En konstruktion eller supermassiv bräda är bättre anpassad för användning under belastning . Det används inte som överdrag. Detta är en fullvärdig ingenjörsstruktur med ett specifikt syfte. Jämfört med en golvbräda vinner den massiva versionen när det gäller att använda den som finish. Det ser mer attraktivt ut, har redan en dekorativ finish och kräver en preliminär utjämning av ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Massiva träplankor kan variera avsevärt i storlek. Ett brett spektrum av dimensioner låter dig skapa ett originalmönster av beläggningen, för att variera metoderna och scheman för dess läggning. Standardparametrarna ser ut så här:

  1. tjocklek - minsta indikator är 15 mm, de vanligaste storleken är från 18 till 22 mm;
  2. bredd - den smalaste brädan har indikatorer på 100 mm, den bredaste når 200 mm;
  3. längd - den varierar från 500 till 3000 mm.

Dimensionsparametrar kan variera beroende på tillverkarens preferenser. Till exempel kan bredden skilja sig från standarden med 15 mm.

Bild
Bild

Hur täcker man?

Tillämpningen av dekorativa och skyddande medel på massivträskivan görs av tillverkaren. Men vid reparation, återställning måste beläggningen förnyas. I det här fallet kan befälhavaren själv välja lämplig typ av täckning.

  1. Lack . Det måste UV -härdas. Detta kommer att påskynda torkningen. Lacken appliceras i ett mycket tunt lager, det är värt att välja transparenta, icke-tonade sorter. En sådan beläggning kännetecknas av låg underhållsbarhet - om den är skadad måste hela lagret förnyas.
  2. Olja . Denna typ av impregnering bevarar träets naturliga struktur och grovhet. Oljebeläggningar säkerställer att materialets yta inte tränger in för djupt. De måste förnyas var 3-12 månader. Samtidigt lämpar sig ytan perfekt för lokal reparation.
  3. Oljevax . Den mest populära typen av dekorativ beläggning. Det är en kombination av paraffiner och oljor, som liknar klassisk mastik. Den formade filmen skyddar den massiva brädan väl mot fukt och smuts, kräver regelbundet förnyelse och lämpar sig för lokal reparation.
Bild
Bild

Dessutom kan materialet dessutom utsättas för dekorativ bearbetning - slipad, borstad, tonad. Detta kommer att ge även det gamla golvet ett estetiskt utseende.

Montering

Tekniken att lägga en massiv skiva på golvet förutsätter dess styva fixering. I sällsynta fall utförs golvet på en screed - en sådan beläggning kan läggas på en betongmonolit, men det är bättre att tillhandahålla ett extra lager i form av plywoodskivor. Instruktioner för att arbeta med materialet förutsätter att vissa villkor skapas.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att hålla sig till rätt temperatur och luftfuktighet, vänta tills underlaget helt stelnar och avger överflödig fukt.

Installation av en massiv bräda kan utföras både med lim och utan lim

  1. Kleeva . För dessa ändamål tar de epoxi-polyuretanskompositioner. Under torkperioden fixeras plankorna dessutom med parkettskruvar eller stift. Använd inte lim baserade på syntetiska hartser eller vattendispersion.
  2. Limlös . Denna metod används vid installation av golv och väggbeklädnad. En massiv bräda är inte fast fixerad på basen, den behåller sin rörlighet. I detta fall utförs ytterligare profilering av anslutningen eller installeras fästen, placerade i snitten på baksidan av lamellerna. Detta är vanligtvis hur bambuskivor monteras.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en fästmetod är det viktigt att ta hänsyn till beläggningens eventuella behov för efterföljande reparationer, intensiteten av dess slitage. Den flytande metoden är bara bra för icke-stressade strukturer. För varje typ av installation måste den första raden vara indragen från väggen på ett avstånd av cirka 1 cm.

Hur slingor?

Uppdatering av ett massivt kartongskydd kan krävas om det är skadat, smutsigt eller torrt. I detta fall kräver materialet skrapning - en speciell behandling som gör att du enkelt kan avlägsna träytan från repor, fläckar och andra defekter. Det är fullt möjligt att slutföra det med egna händer efter en viss plan.

  1. Träning . Det är nödvändigt att fylla på en manuell cykel och en speciell tejp-maskin för arbete på stora ytor. I detta skede är rummet fritt från möbler. Fästelement i omslaget, om sådana finns, fördjupas. Och du kan också utföra en preliminär våtrengöring.
  2. Eliminering av defekter . Avgående remsor fixeras med spik eller lim, pip "behandlas" genom att installera träpinnar, stora luckor fylls med tunna spåninsatser. Det är omöjligt att använda kitt - fläckar finns kvar på materialet.
  3. Looping . Skärverktyget rör sig längs kornet, längs träet något fuktat från sprutpistolen. Ett välslipat verktyg tar bort tunna spån, ett trubbigt verktyg skapar damm. Vid maskinskrapning samlas avfallet i en specialpåse. Arbetet utförs med sandpapper nr 16-40, totalt, från 1, 5 till 5 mm av beläggningen avlägsnas.
Bild
Bild

Ett cirkulärt massivt bräda slipas för hand eller med ett specialverktyg. Därefter avlägsnas damm, en ny dekorativ beläggning appliceras.

Exempel i interiören

En solid bräda i ett vardagsrum kan se ganska grov ut, men erfarna designers gör det enkelt till huvud accenten i interiören:

i ett elegant modernt kök-matrum blir ett elegant trägolv utan onödig glans en fullvärdig detalj av miljön;

Bild
Bild

en blank massiv bräda med liten bredd i sovrummet ger utrymmet i rummet en speciell mysighet och komfort

Rekommenderad: