Hur Skiljer Sig En Kantad Bräda Från En Okantad Bräda? De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Produktion. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig En Kantad Bräda Från En Okantad Bräda? De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Produktion. Vad Det är?

Video: Hur Skiljer Sig En Kantad Bräda Från En Okantad Bräda? De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Produktion. Vad Det är?
Video: 3. Trä som material - egenskaper del 1 - kursen Att välja trä 2024, April
Hur Skiljer Sig En Kantad Bräda Från En Okantad Bräda? De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Produktion. Vad Det är?
Hur Skiljer Sig En Kantad Bräda Från En Okantad Bräda? De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Produktion. Vad Det är?
Anonim

Plankorna innehåller jämnt och parallellt sågat trämaterial. Dess tjocklek är ungefär flera gånger mindre än dess tvärsnittsbredd. En konstgjord bräda är emellertid en spånskiva som skärs i remsor, pressas av spån och lim. De ersätter naturligt trä på grund av deras relativa billighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Stammen på ett träd, från vilket grenar har tagits bort exakt, utan knututskott, skärs (sågas) i remsor. Klipplinjerna måste vara parallella med varandra . Om de har en tendens att konvergera, anses en sådan bräda inte längre vara komplett, och vid sågverket övervakar de noggrant att tjockleken på de sågade brädorna är densamma överallt. Brädor produceras med ett sågverk som kan bearbeta upp till flera stammar samtidigt, till exempel tall eller lärk. Den optimala tjockleken sätts på sågverket i enlighet med kundens krav . Först produceras en oförsedd bräda - remsor av en sågad trädstam, med samma tjocklek. Men bredden på det oförädlade brädet är inkonsekvent på grund av stammens ojämnheter, inte avlägsnat korklager, primärbark och bast, som bildar ett vanligt lager av bark. Barken avlägsnas relativt enkelt. Även om det avlägsnas upprepar träets oegentligheter oftast barkytans oegentligheter. En sådan tavla anses fortfarande vara oförankrad.

Den kantade brädan erhålls på samma sågverk eller med hjälp av extra utrustning: en fram- eller cirkelsåg, sticksåg . Verktyget väljs beroende på brädans tjocklek: ett arbetsstycke upp till 2 cm är lätt att ta emot en sabelsåg och en sticksåg, upp till 10 cm - en slipmaskin med skärskivor för trä eller motorsåg används. För att säkerställa parallelliteten hos snittet från sidorna på det framtida kantade brädet finns ytterligare guider på sågverket eller annat verktyg som bibehåller banans jämnhet, en horisontell och vertikal lasernivåmätare och andra verktyg och enheter som garanterar jämnheten av snittet. Som ett resultat bildas oplanade kantade brädor. Den elektriska hyveln som passerar dem ger hyvlade kantade brädor.

Ytterligare slipning gör hyvlade kantade brädor till slipade. Och skär spår, skär av en del av trä - till bildning av törnen - med hjälp av automatiserade maskiner, till exempel en löpande fräs, gör en hyvlad eller polerad kantad bräda till en räfflad. Det senare är det dyraste virket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste skillnaderna

Det finns gott om likheter i den kantade brädan - förutom huvudlagret av trä används kärnan också för båda. Det centrala lagret i den tidigare trädstammen har ännu större styrka än träskikten, så det slängs inte ur de resulterande plankorna. Men skillnaden mellan okantade och kantade brädor är följande.

  • Ojämna sidokanter . Skillnaden i bredd är inte kritisk - små luckor i stödstrukturen är obetydliga för konsumenten. Här kommer den övergripande kvaliteten - stabilitet, viktmarginal under statiska och dynamiska belastningar - inte att påverkas nämnvärt.
  • Betyg - med eller utan bark (kork) . Brädor med bark borttagen (utan bark) skiljer sig något från kostnaden för produkter där all bark inte har tagits bort med våld.
  • Trimlisten är lättare att förvara, stapla, skära i lika långa längder (till exempel 6 löpmeter) . Det är bättre ventilerat - det är lättare att lägga identiska distansbrickor från sidorna, till exempel från samma okantade bräda, demonterade pallar (pallar), etc.för bättre torkning. När den viks rygg mot rygg tar den kantade brädan mindre plats. Ett och samma lager, hangar rymmer mer kubikmeter kantat virke.
  • Mindre mottaglighet för skadedjur som träskärare och vissa myrarter . De i sin tur föredrar att gömma sig i vecken och sprickorna i barken, liksom i sprickorna som bildas vid naturlig torkning av trä under en lång (ett år eller mer) torkning. Oavverkat virke är känsligt för större och mycket snabbare försämring av insekter, mögel och mögel.

Som ett resultat kommer kunden omedelbart att avgöra vilken fördel i fallet som kommer att ges av det kantade trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Kantad bräda används för efterbehandling: väggpaneler av naturligt trä, träfönster och dörrar, möbler (i synnerhet stödstrukturen på ett bord, stol, soffa, skåp, etc.). Spårhyvlad kantad bräda används för golv . En stång (en bräda med en fyrkantig sektion) av mindre storlekar, som står i proportion till tjockleken på det ursprungliga sågade materialet, är gjord av en enkel kantad bräda. Unedged - en billigare ersättning för konstruktion av undergolv och tak. I synnerhet byggs låga stockar eller balkar av det - när byggnadens höjd är kraftigt begränsad och användningen av en fyrkantig balk (eller rund stock) är svår, eller antingen den ena eller den andra visade sig vara otillgänglig, men det är nödvändigt att fortsätta bygga: tidsfristerna för slutförandet av bygget vid tidpunkten för kallt väder är pressande …

Skivor av lägre kvaliteter - med växlande kantade och oförsedda brädor eller endast okantade brädor - är mantlade i sommarhus och byggnader i sommarstugor . Tillverkningen av transporterade containerhus, utformade för en kvadrat på 10-20 kvadratmeter, står isär - oknippade produkter används som mantel av golv, väggar och tak i en sådan struktur. Dessa byggnader är endast avsedda för säsongsboende, vilket innebär att de inte behöver någon större isolering. Lågkvalitativt (med bark) oförädlat trä används till exempel för att bygga bodar, lusthus, icke-kapitalgarage, lanttoaletter, sommarduschar och bad. Tjockt (från några centimeter) okantat virke används som det huvudsakliga (bärande) byggmaterialet för trähus. Avslag på ytterligare bearbetning gör det möjligt för tillverkaren (och kunderna) att avsevärt spara på upphandling och försäljning av byggvirke, för att minska kostnaderna (initialt tilldelad budget) för konstruktion av olika objekt.

Slipat polerat trä av högsta kvalitet är ett element i inredningen. Att lacka eller måla ett perfekt plant trä kommer att framhäva skönheten och fullständigheten i strukturen eller strukturen. Denna lösning föredras av minimalister som värdesätter enkelhet och hög kvalitet i årtionden framöver.

Rekommenderad: