Rackprofil: 50x50 Och 60x27, 100x50 Och 75x50, Andra Storlekar. Vad är Skillnaden Med En Guide? Fästning Av En Gipsprofil

Innehållsförteckning:

Video: Rackprofil: 50x50 Och 60x27, 100x50 Och 75x50, Andra Storlekar. Vad är Skillnaden Med En Guide? Fästning Av En Gipsprofil

Video: Rackprofil: 50x50 Och 60x27, 100x50 Och 75x50, Andra Storlekar. Vad är Skillnaden Med En Guide? Fästning Av En Gipsprofil
Video: Presentation av Animal Riding 2024, Maj
Rackprofil: 50x50 Och 60x27, 100x50 Och 75x50, Andra Storlekar. Vad är Skillnaden Med En Guide? Fästning Av En Gipsprofil
Rackprofil: 50x50 Och 60x27, 100x50 Och 75x50, Andra Storlekar. Vad är Skillnaden Med En Guide? Fästning Av En Gipsprofil
Anonim

Rackprofilen kan ha måtten 50x50 och 60x27, 100x50 och 75x50. Men det finns produkter av andra storlekar. Det är nödvändigt att ta hänsyn till skillnaden med styrprofilen, liksom hantera fastsättning av gipsprofilerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Installation av gips kräver alltid användning av styva ramkonstruktioner. Endast metallelement (profiler) har tillräcklig tillförlitlighet. Sådana produkter är mycket lämpliga för beredning av bostäder, industri och administrativa anläggningar . Beroende på det specifika fallet väljs en annan del av strukturerna.

Rackprofilen, som ofta förkortas till PS, kännetecknas av både lätthet och styvhet, vilket bara gör att du framgångsrikt kan lösa en mängd olika uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är till sådana element som gipsskivor skruvas direkt på dem . Om de inte finns där kan det inte vara fråga om något normalt hölje. Ibland finns det rekommendationer att använda trälister istället för bra stål. Men de bör väljas så noggrant som möjligt. Dessutom har även det bästa virket ett antal obehagliga svagheter som hindrar det från att betraktas som ett idealiskt val.

De grundläggande kraven återspeglas i GOST 30245-2003 . Standarden föreskriver användning av både fyrkantiga och rektangulära sektioner. Sådana produkter erhålls genom att krympa på så kallade rullar. Standarden ställer krav på storleken på de tillverkade produkterna. De tillåtna avvikelserna från linjära parametrar är också fasta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få rackprofiler kan du använda:

  • kolstål för universellt bruk;
  • låglegerade stållegeringar;
  • kvalitetsstål.

I alla fall måste valsade produkter uppfylla GOST 19903. Den specifika stålkvaliteten och tjockleken bestäms separat i en specifik ordning. Den tillåtna krökning av profilen överstiger inte 1 mm för varje 4000 mm. Profilens tillåtna konvexitet och konkavitet är 1% av dess storlek. Profilen skärs strikt i en rätt vinkel, och avvikelsen från vinkelrättheten bör inte ta produkten ur standardmåtten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Närvaro är oacceptabelt:

  • sprickor;
  • solnedgångar;
  • djupa risker;
  • betydande grovhet;
  • bucklor och andra defekter som stör normal användning av produkterna eller bedömningen av deras visuella egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en guideprofil?

Skillnaden mellan rackmonterbara och samordnande profilprodukter är obestridlig. Varje sammansättning måste innehålla både de och andra element. Likheten mellan stolpen och styrdelarna är att de måste ha den mest exakta passformen . Endast under detta tillstånd skapas hög hållfasthet och frånvaro av motreaktion i lederna. Dessutom förenar sådana produkter att de är standardiserade i storlek för användning i olika rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla lameller som produceras nu är 3 eller 4 m långa . Sådana parametrar associeras inte så mycket med produktionssubtiliteter (nästan vilken produkt som helst kan tillverkas), utan med de vanligaste dimensionerna av lokalerna. Om det krävs lite olika parametrar skärs profilerna av eller består av flera prefabricerade delar.

Profilen för efterbehandling av väggar och tak, som arbetar med väggar har standardmått på hyllor. Därför utgör installationen av konstruktioner inte något betydande arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är alla profiler försedda med korrosionsskydd . Men det finns fortfarande skillnader, och de är betydande. Element av olika bredd används för att dekorera väggar och bilda skiljeväggar. Denna parameter bestämmer direkt konstruktionens framtida tjocklek. För montering av väggar används huvudsakligen delar med en bredd av 5, 7, 5 eller 10 cm.

Men det är inte bara bredden, diametern på produkterna spelar också en viktig roll. Tvärsnittet av rackblocken har speciella förstyvningsribbor . Hyllornas böjar tillhandahålls också för att göra skenan starkare och mer mekaniskt stabil. Anledningen är enkel - rackkonstruktioner utsätts för mycket mer betydande påfrestningar än deras guide -motsvarigheter. En annan nyans ligger i detaljerna i installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Guiderna placeras direkt på referensplanet. För detta ändamål används speciella fästelement som kan sticka igenom själva profilen. Som ett resultat bildas ett mycket tillförlitligt stöd. Racken hänger i de flesta fall i luften, stöds endast av kanterna på styrelementen och stabiliseras med hjälp av upphängningar.

Observera: oavsett profilformat måste du skapa ett strikt definierat antal tryckpunkter, annars kan styrka och stabilitet inte garanteras.

En annan viktig skillnad är vilken typ av hårdvara som används. För att montera guiderna måste du använda en spik . För rackkonstruktioner används självgängande skruvar för metall. Valet av pressbrickor eller vägglöss bland dem bör göras av tekniska skäl. Dessutom kan racket inte monteras utan tillsats av extra upphängningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och storlekar

Det har redan noterats att den typiska längden på rackmonteringsprofilen är 3 eller 4 m. Men i själva verket kan tillverkare leverera en produkt med andra parametrar, dock endast på en individuell order. Nyanserna i storlekarna beror främst på tillämpningen av vissa produkter . Så, CD47 / 17 -profilen finns ofta. Först och främst är det nödvändigt att konstruera ramar för väggbeklädnad. Ibland används det också för att bilda falska väggar där fullfjädrade väggaggregat inte kan användas.

Bild
Bild

På en sådan profil, kallad taket, görs fixering av direktupphängningar på självgängande skruvar med en storlek på 0,35x0,95 cm. Väggtjockleken beror inte så mycket på applikationen som på den tekniska metoden hos en viss tillverkare . Det sträcker sig vanligtvis från 0,4-0,6 mm. Men på begäran kan även tjockare eller tunnare profilprodukter tillverkas. Det är sant att ett sådant behov uppstår relativt sällan.

Bild
Bild

Rackprofilen 50x50 används mycket . Dessa är måtten i linjen för det världsberömda Knauf -märket. Den första siffran i denna märkning, liksom andra företags, anger bredden på ryggen. Den andra indikatorn är bredden på profilhyllan. Men du måste förstå att de faktiska måtten kan skilja sig något åt det mindre hållet.

Så, om märkningen är 75x50, blir den faktiska bredden på hyllan bara 48,5 mm . Denna omständighet bör alltid beaktas när du väljer och installerar produkter. Ofta kan 75x50 block kallvalsas. De försöker göra dem med hjälp av modern rullformningsutrustning. När det gäller 60x27 -profilen har dessa produkter vanligtvis formen av bokstaven C.

Oftast används den tillsammans med PPN 27x28 takledare . Böjningen av hyllorna inåt ger möjlighet att montera på raka galgar. Sådana upphängningar är utrustade med klämmor. 3 spår (sk korrugering) garanterar högsta tillförlitlighet. Dessutom är korrugerade 27x60 -modeller mycket lättare att montera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall används en 50x40 förstärkt profil. Det finns till exempel i Knaufs sortiment. Sådana produkter är till och med lämpliga för montering av dörrar som väger 25-27 kg. Modeller 50x40 innebär också användning av styrkomponenter av samma storlek . En annan C-formad version av profilerna är 100x50.

De är lämpliga både för bildandet av huvudväggar och för skiljeväggskonstruktion. Hög hållbarhet gör att dessa produkter kan användas även i kontorsinredning. De är tillräckligt pålitliga även för arrangemang av höga rum. Förutom Knauf produceras denna produkt av det ryska företaget Metalist . Shirring ökar styrkan hos produkterna ytterligare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kostnaden för 100x50 modeller är ganska hög . Men materialets lämplighet för värme- och ljudisolering kommer utan tvekan att vara ett plus. Speciella öppningar möjliggör dolda ledningar. Slutligen är 150x50 profilerna konstruerade för användning med medelhög och maximal belastning. Denna belastning kan appliceras även i det vertikala planet. Längden på galvaniserade och aluminiumprofilstrukturer varierar från 0, 2 till 15 och tjockleken från 1, 2 till 4 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Rackprofiler kan användas för gips. Deras huvudsakliga roll är inte bara att hålla fästelementen, utan också att lägga inuti olika kommunikationer. Stolparna kan användas för både tak och väggar, trots det specifika namnet "tak". De används också:

under konstruktion av vägg- och väggramar

vid installation av plywood

för installation av gipsfiberark

för installation av en glas-magnesiumpanel

vid fixering av gipsskiva

vid arbete med cementbundna spånskivor

för fixering av orienterade plattor

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fästteknik

Systemet för montering av en profil på en vägg inkluderar ibland användning av ytterligare hörn- eller fyrprofilnoder. Detta praktiseras dock sällan, eftersom installationen av gipsskiva i princip inte ställer sådana krav.

Viktigt: även i privat praktik rekommenderas att använda ett material som inte är tunnare än 0,55 mm.

För att beräkna behovet av stödblock så exakt som möjligt mäts avstånden för efterföljande installation och en ytterligare korrigering på 15-20% införs för att kompensera för produktions- och installationsfel. Markeringen av ytor spelar en mycket viktig roll.

Storleksfel kan vara subtila först, men sedan skapar de ett antal problem . Till att börja med, hitta den mest utskjutande punkten. Avståndet från den till innerkanten av beklädnadsmaterialet bör vara minst lika med metallstödens bredd. Därefter dras en linje på golvet som visar till vilken nivå guideprofilen måste fixeras. En sådan kontur överförs längs en lodlinje till taket för att uppnå absolut enhet i planet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutningen mellan mantelplåtarna och metallprofilen innebär att en panel fästs på 3 eller 4 ställ. Därför kommer installationssteget att vara lika med 400 eller 600 mm. Det är nödvändigt att räkna avstånden från de extrema ställen. Oftast används 3 profiler för varje panel. Innan racken monteras installeras guider - de ska vara både på golvet och i taket.

Nästa steg:

  • klistring av ytor med tejpförsegling;
  • fixering av den nedre styrningen genom att skruva in självgängande skruvar;
  • installation av direkta upphängningar med spikar;
  • böja upphängningens vingar som bokstaven P;
  • in profiler i guider;
  • sammanfoga delar av svarven med en skärare;
  • spåra positionen för extrema profiler på grund av nivån eller lodlinjen;
  • exakt böjning av upphängningsvingarna till sidorna, vilket eliminerar störningar vid installation av ark;
  • placering av tvärstänger vid horisontella leder;
  • noggrann kontroll av enhetlighetens placering av alla element.

Rekommenderad: