Aluminium U-formade Profiler: 5-6 Mm Och 8-10 Mm I Storlek, 16 Mm, 10x10 Mm Och 40x40 Mm, Anodiserade Profiler För Spånskiva Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Aluminium U-formade Profiler: 5-6 Mm Och 8-10 Mm I Storlek, 16 Mm, 10x10 Mm Och 40x40 Mm, Anodiserade Profiler För Spånskiva Och Andra

Video: Aluminium U-formade Profiler: 5-6 Mm Och 8-10 Mm I Storlek, 16 Mm, 10x10 Mm Och 40x40 Mm, Anodiserade Profiler För Spånskiva Och Andra
Video: Section bender profile bender ROUNDO R-4-S profilbiegemaschine tube 100 x 1000 mm MACH4METAL 6248 2024, Maj
Aluminium U-formade Profiler: 5-6 Mm Och 8-10 Mm I Storlek, 16 Mm, 10x10 Mm Och 40x40 Mm, Anodiserade Profiler För Spånskiva Och Andra
Aluminium U-formade Profiler: 5-6 Mm Och 8-10 Mm I Storlek, 16 Mm, 10x10 Mm Och 40x40 Mm, Anodiserade Profiler För Spånskiva Och Andra
Anonim

Aluminium U-formad profil är både en guide och ett dekorativt element för möbler och interiörkonstruktioner. Det förlänger deras livslängd genom att ge specifika produkter ett färdigt utseende.

Bild
Bild

Särdrag

En U-formad profil, till skillnad från ett ark eller en nål, är mycket svårare att böja. Under industriella förhållanden svetsas den antingen genom skärning i en vinkel på 45 grader eller böjs under uppvärmning över en brinnande gas . Aluminium- och mässingsprofiler är svåra att svetsa, vilket inte kan sägas om stål. Kallböjning av profilen (utan uppvärmning) är endast möjlig längs.

Den kan böjas tillbaka i metallremsan från vilken den gjutits . Till skillnad från den L-formade profilen, där huvudytan endast ersätts av kanten på en rät vinkel och U-formad, där huvudytan har formen av en halvoval eller halvcirkel, har den U-formade lika och helt släta kanter. Men bredden på var och en av sidoytorna är inte alltid lika med bredden på den huvudsakliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du placerar en extra mittkant mellan sidoytorna, som är en mellanliggande förstyvning, blir den U-formade profilen W-formad. MEN du kan vända den till en L-formad genom att klippa en av sidokanterna eller böja den inåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det senare fallet kommer det att lyckas om bredden på huvudytan tillåter. Tunna profiler (med en väggtjocklek på upp till 1 mm) böjs enkelt, räta tillbaka till ett ark (remsa), böj i båda riktningarna. Med de som är tjockare är det mycket svårare att göra detta.

Tunna stålprofiler tillverkas genom längdböjning av plåt . Till skillnad från stål, som kan böjas och rätas upp till flera gånger utan att det påverkar styrkan negativt, bryts aluminium och dess legeringar lätt. Det är bättre att köpa en aluminiumprofil med nödvändiga dimensioner i förväg än att ändra en som inte passade in i den önskade sätet på konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggningsalternativ

Det finns två typer av beläggning: ytterligare metallisering och applicering av polymera (organiska) filmer. Anodiserad profil - en produkt nedsänkt i en lösning av ett salt av en viss metall . Ett kärl i vilket exempelvis en stålprofil (och alla andra produkter av samma metall) är nedsänkt fylls med en saltlösning.

Aluminiumklorid är populärt . På elektroden, som fungerar som själva profilen, frigörs metalliskt aluminium i enlighet med lagarna för elektrolytisk dissociation. Motsatsen har bubblor av gasformiga utsöndringar som just har varit en del av aluminiumsaltet. Samma klor kan lätt identifieras genom dess lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

På liknande sätt utförs till exempel kopparplätering av en aluminiumprofil (för fall då strukturella fragment är anslutna genom lödning). Lödning är en alternativ metod för sammanfogning av kopparpläterad aluminium, som inte är sämre än svetsning: högtemperaturlödare baserade på bly, tenn, zink, antimon och andra metaller och halvmetaller, lämpliga för stark bindning av metallkomponenter, används för lödning av aluminiumformade strukturer.

Anodisering av koppar- och bronsprofiler är opraktiskt på grund av deras låga förekomst på grund av de höga kostnaderna för koppar och tenn.

Bild
Bild

Att måla en U-formad profil (och fragment av andra typer än profilen som sådan), till exempel i svart, rekommenderas att utföra enligt följande

  • Applicering av en speciell primeremalj som reagerar med en ytoxidfilm (aluminiumoxid). Men eftersom oxidbeläggningen skyddar aluminium från fukt i torrt väder inte sämre än själva färgen, används detta alternativ sällan. Profilen är täckt med en sådan komposition endast när den ofta vattnas eller nedsänks i vatten. Vatten med orenheter, till exempel spår av syror, alkalier och salter, förstör aluminium: det är ännu mer aktivt än zink.
  • Förslipning med ett smörjhjul eller stålborste. Detta tillbehör skruvas på kvarnen istället för standard sågblad. U-profilens grova yta, som har tappat sin glansiga glans, kan enkelt målas med vilken färg som helst, även vanlig oljefärg, som användes för att täcka träfönster och dörrar.
  • Limning av dekorativa filmer. Färgerna väljs av kunden. Arbetet utförs mycket noggrant, i lugnt väder och på en plats dammfri.

Efter att ha bestämt vilken typ av beläggning och profilens utseende, hittar kunden fragmentstorleken som passar honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

En profil är inte den typ och typ av byggnads- och efterbehandlingsmaterial som lindas i spolar och lindas på spolar som tråd eller armering. För enkel transport skärs den i segment 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10 och 12 m lång: allt beror på måtten. På hemmamarknaden och importmarknaden för byggmaterial presenteras produkter av följande storleksintervall:

  • 10x10x10x1x1000 (bredden på huvudsidan och två sidosidor, metalltjocklek och längd anges, alla i millimeter);
  • 25x25x25 (längd varierar från en till flera meter, klipps på beställning, som andra standardstorlekar);
  • 50x30x50 (väggtjocklek - 5 mm);
  • 60x50x60 (vägg 6 mm)
  • 70x70x70 (vägg 5, 5-7 mm);
  • 80x80x80 (tjocklek 6, 7 och 8 mm);
  • 100x80x100 (väggtjocklek 7, 8 och 10 mm).

Det senare alternativet är sällsynt. Även om aluminium är en av de billigaste och vanligaste metallerna, kombineras det med zink (mässingsprofil) för att spara pengar. Nyligen har även magnesiumlegeringar med aluminium varit utbredda. En profil med en så tjock vägg väger mycket: flera linjära meter kan nå en vikt på 20 eller fler kilo.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beteckningarna på dimensionerna och formningen av profilen kan variera

  • Små U-formade profiler, som oftast används för möbler och baddukar, har en rektangulär (inte fyrkantig) sektion och ett avstånd mellan sidoväggarna på 8, 10, 12, 16, 20 mm. Dimensionen av sådana element presenteras i form av bredden på apikalen (huvud) och en av sidoväggarna, till exempel 60x40, 50x30, 9x5 mm. För en fyrkantig U-formad profil, som ser ut som ett professionellt rör med en avskuren vägg, används beteckningarna i professionella rör: 10x10, 20x20, 30x30, 40x40, 50x50 mm. Ibland indikeras bredden på en vägg helt enkelt - 40 mm.
  • Det finns också en fyrdimensionell indikation på dimensioner, till exempel 15x12x15x2 (här är 12 mm bredden på sektionens ovansida, 2 är metallens tjocklek).
  • Det finns också en tredimensionell beskrivning av dimensionerna, till exempel vid smala sidor och breda huvudkanter. Ofta finns det parametrar i 5x10x5, 15x10x15 mm.
  • Om profilen är densamma i höjd och bredd, används ibland beteckningen, till exempel 25x2 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

I alla fall föreskriver GOST att rapportera dimensioner i full storlek i millimeter. Varorna måste anges så tydligt som möjligt i form av en viss sekvens:

  • bredden på huvuddelen;
  • bandbredd på vänster sida;
  • höger sida bredd;
  • metallens (väggarnas) tjocklek, medan alla väggar kommer att vara desamma;
  • längd (gjutning).

Tillverkare av icke-standardstorlekar (med en tjockare topp eller sidoväggar, olika bredder på sidokanter, etc.), anger tillverkaren förenklade storlekar för sådana kunder.

Men sådana fall är mycket sällsynta: nästan alltid rullande och gjuterier följer en strikt standardkatalog som inte har några avvikelser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Den U-formade profilen används inom olika områden

  • Som möbelguider, när hjulen sänks ner i profilen, som var och en hålls på ett ben. Profilen, upp och ner, fungerar som ett slags skenor som hindrar hjulkonstruktionerna från att avvika till sidan. För glas kan en U-formad profilhållare användas, som fungerar som en ram. Glasets rörelse i båda riktningarna tillhandahålls inte: glidande möbelglas är ett element i W-, inte den U-formade profilen.
  • Som ett element i en enda glasruta eller en innerdörr. Dubbelglas tillhandahåller en W-formad sektion av profilen.
  • För dekoration av spånskivor, dekorerade med matt färg, dekorativ vattentät lack eller film med en "trä" konsistens. U-profilen monteras på brädan med skruvar med försänkt huvud, muttrarna med press- och grovbrickor är dolda nedan (på sidan motsatt och osynlig för besökaren).
  • Gipsskivor (GKL) använder samma design. Själva arket installeras som en skiljevägg, täckt med kitt (puts) och vattendispersionsfärg eller kalkning. Men arken kan fästas på U-profilen, som tidigare skruvats från alla sidor till de bärande väggarna, taket och golvet, och utan att gripa ändsidan. Om profilen inte överstiger en tjocklek på 1 mm installeras träavståndsstycken för att skydda mot böjningar på den plats där gipsskivan skruvas fast i metallstrukturen. Dock används inte aluminium för gips, utan galvaniserat (anodiserat) stål.

Aluminiumprofilen kan användas som ett konstruktionselement i tält och tält, liksom när man ordnar ett hem på hjul - en släpvagn, där själva släpvagnens hjulbas spelar rollen som en grund. Detta gör det möjligt att något lättare släpvagnens totala vikt, och med det minska kostnaderna för bensin och motorslitage.

Rekommenderad: