Dockningsprofiler: För Sammanfogning Av Laminat Och Kakel, Aluminium Och Flexibla Golvprofiler, Flytande Profiler För Sammanfogning Av Linoleum Och Laminerad Spånskiva

Innehållsförteckning:

Video: Dockningsprofiler: För Sammanfogning Av Laminat Och Kakel, Aluminium Och Flexibla Golvprofiler, Flytande Profiler För Sammanfogning Av Linoleum Och Laminerad Spånskiva

Video: Dockningsprofiler: För Sammanfogning Av Laminat Och Kakel, Aluminium Och Flexibla Golvprofiler, Flytande Profiler För Sammanfogning Av Linoleum Och Laminerad Spånskiva
Video: Bygghemmas golvskola golvläggning 2024, Maj
Dockningsprofiler: För Sammanfogning Av Laminat Och Kakel, Aluminium Och Flexibla Golvprofiler, Flytande Profiler För Sammanfogning Av Linoleum Och Laminerad Spånskiva
Dockningsprofiler: För Sammanfogning Av Laminat Och Kakel, Aluminium Och Flexibla Golvprofiler, Flytande Profiler För Sammanfogning Av Linoleum Och Laminerad Spånskiva
Anonim

Dockningsprofiler - aluminium och flexibel för golvet, vätska för linoleum och spånskiva - gör att du harmoniskt kan ordna övergången mellan material när du installerar golvbeläggningar. De finns i olika designalternativ, nyanser och kräver inga speciella ansträngningar vid fastsättning. När du planerar användning av material med olika struktur och struktur för att avsluta golvet bör du noga överväga vilka profiler som ska användas när de fogas in i interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Dockningsprofiler - specialremsor som används vid installation av golvbeläggningar för tätning och isolering av fogar mellan material. Med den ökande populariteten för kombinerade designprojekt blev det nödvändigt att lösa problem som helt enkelt inte var relevanta tidigare. Till exempel, för att ansluta laminat och kakel, andra paneler, parkett och porslin stengods, används speciella element vid gränserna för lokalerna, som ersätter de vanliga trösklarna . Dessutom behövs profiler för linoleum - där 2 materialark är anslutna är det nästan omöjligt att fästa dem utan att skapa ett mellanrum.

Bild
Bild

De största svårigheterna vid installation av beläggningar med olika tjocklekar är följande

  1. Felaktiga höjder … För att foga golvplattor med parkett eller parkettskiva måste laminatet justera skillnaden på 2-5 mm, vilket uppstår på grund av särdragen i att lägga beläggningarna.
  2. Förskjutna element … För paneler eller gips som inte är fast fastsatta är detta normen. Laminat kan också röra sig vertikalt i förhållande till substratet.

Anslutning av beläggningar med olika fästmetoder (styv fixering och rörlig) kräver användning av speciella dockningsremsor. De tillverkas separat för linoleum, laminerad spånskiva, fiberboard, spånskiva och andra material.

Beroende på syftet, djupet av de maskerade luckorna, väljs ett lämpligt profilalternativ.

Dockningsprofiler spelar inte bara en dekorativ roll. De har ett mycket uppenbart funktionellt syfte. Denna produktkategori finns i flera utföranden.

  1. Klassisk rak … Sådana profiler tål betydande drifts- och mekaniska belastningar. Staplat i bara ett plan. Stela metallremsor används oftast.
  2. Nivellering … För dessa profiler ser strukturen ut som ett hörn med sidor som ligger i olika plan. Det bästa alternativet väljs utifrån höjdskillnaden. Remsorna fästs med självgängande skruvar, ibland används även elastiska packningar.
  3. Anslutande dekorativa … Sådana profiler är mer som trösklar. De är de bredaste, har en yttre dekorativ beläggning, ger samtidig sammanfogning av golvpartier i olika höjder och eliminerar en inte alltför estetisk söm.
  4. Efterbehandling eller efterbehandling … De monteras längs väggen där ett litet gap måste överbryggas. Sådana profiler är bra substitut för golvlister, de kan ha en plast- eller metallbas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer lämpliga dockningsremsor är det viktigt att ta hänsyn till deras syfte, applikationsfunktioner. Vissa dekorativa alternativ kräver ett professionellt förhållningssätt till installationen.

Det enklaste sättet är att fästa plastprofiler.

Olika sorter

Det finns flera typer av profiler som används vid sammanfogning av olika material. Metall dockningsmaterialet, oftast aluminium, kan ha en bredd på 10 mm, 16 mm, 25 mm. Den korroderar inte, är lätt och har en lång livslängd. Där metallprofiler inte används använder de plast alternativ - baserade på PVC, andra polymerer med tillräcklig styrka och elasticitet. Alla befintliga typer av golvdockningsremsor bör övervägas mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande

En populär lösning utformad för att ansluta linoleumsdukar, samt kakel och laminat med varandra … Vätskeprofilernas struktur är en vidhäftande bas blandad med små partiklar av kork. Sådana blandningar används efter att beläggningarna har lagts och fyller med sig luckorna som bildas mellan olika typer av ytor . Efter härdning skärs det överflödiga limet kvar på ytan helt enkelt med ett vass knivblad.

Ett särdrag hos vätskeprofiler är möjligheten att använda dem för krökta anslutningar.

Bild
Bild

Sådana bryggtätare levereras i förpackningar om 0,5 liter. Blandningshärdningsprocessen varar från 6 till 12 timmar. Det införs i spåren med en limpistol.

Flexibel

Profiler av denna typ gjorda på basis av PVC eller gummi används vid sammanfogning av beläggningar med ojämna kanter. Detta är det bästa alternativet för krökt sammanfogning av laminat, klinkergolv. Profilen är inte rädd för drift under hög luftfuktighet, den accepterar enkelt önskad böjningsvinkel. Standardmåtten för sådana element är 36 mm i bredd och 4 mm i höjd, ytan har en halvcirkelformad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av flexibla profiler utförs i processen för att lägga beläggningarna . Den är fixerad i en speciell slagplatta, vilket ger en tät fixering utan förskjutning. Denna lösning är väl lämpad för repkänsliga beläggningar.

Hård

Dessa är klassiska profiler för överlappande raka leder .… Sådana anslutningsremsor är tillverkade av hållbara och hårda material - trä, metall, PVC. Stela profiler används där det är nödvändigt att ge ökad hållfasthet, fogens motståndskraft mot nötning, mekaniska eller stötbelastningar. De är mindre känsliga för vridning under extrema temperaturer, vilket gör det möjligt att dekorera kommersiella eller ouppvärmda lokaler.

De särdrag hos sådana profiler inkluderar också:

  • mångsidighet i installationen;
  • minimikrav för beläggningens styvhet;
  • lång livslängd;
  • attraktivt utseende;
  • brett storleksintervall.
Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminium dockningsstrukturer är fixerade på golvytan självgängande skruvar … Plast- och träalternativ är ofta enkla klistra i fogen, vilket säkerställer fullständig tätning av sömmen.

I vissa fall används sådana plankor som trösklar vid gränserna för lokalerna. I detta fall utförs installationen både i linje med golvet och med en höjd ovanför det. Den mest budgetlösa lösningen i detta fall är en metallprofil.

Bild
Bild

När det gäller deras tvärsnitt och utseende kan sådana dockningsremsor vara följande

  1. Mässing T-formad . Produkterna är attraktiva i utseende och flexibla nog att användas för att bilda fogar med olika geometrier. Mässing är resistent mot korrosion, kan kräva periodisk rengöring och mörknar med tiden.
  2. Mässing förkromad T-form … Produkterna passar bra med den högteknologiska estetiken, kombinerat med kombinationer av kakel och laminat. Sådana profiler används endast för raklinjemontage.
  3. Åldrad mässing … Tillverkad speciellt för parkett- och stengolv. De ser mer respektabla ut. För att åldras ytan glöds metallen.
  4. Polerad mässing … Profiler med en gyllene glans. Detta är en designlösning för storslagna interiörer. Marmor och klinkergolv ser bra ut i denna miljö.
  5. Aluminium matt . Ett mångsidigt alternativ perfekt för användning med linoleum eller laminatgolv. Aluminium kan mörkna, är rädd för repor. Sådana dekorativa remsor är oftast de smalaste, cirka 1 cm breda.
  6. PVC . Polymera T-formade profiler är ganska populära, de finns i enfärgad design eller med träimitation, de matchas enkelt till golvbeläggningens inredning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom plast- och metallprofiler produceras även styva korkexpansionsfogar .… De produceras i form av remsor med en längd på 0,9-3 m, en tjocklek på 15-22 mm, bredden bestäms av gapets dimensioner. Materialet kan målas oberoende i valfri färg, tonen kan fixeras med polyuretanlack. Korkexpansionsfogar fungerar bra mellan keramiska plattor och laminat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Oftast används T-formade profiler vid installation av golvbeläggningar i olika höjder, för vilken (den inbäddade delen) är installerad under fogen, på underlaget. Oftast används denna lösning vid gränsen till lokalerna. Det blir lättare att ansluta golvbeläggningarna korrekt till varandra om du följer de detaljerade instruktionerna.

  1. När installationen av den hårda vidhäftande delen av höljet har slutförts, fäst en plastinsats på underlaget. Anfallarens bredd väljs utifrån gapets dimensioner. Inteckningen kan läggas i en sektion eller delas upp i block.
  2. Lägg locket med en rörlig bas. Mät längden på det resulterande gapet.
  3. Klipp profilen till den angivna storleken. Bättre att använda en mobil cirkelsåg.
  4. Prova på dockningsstången, justera den vid behov så att den passar fogens funktioner genom att skära en av kanterna.
  5. Ta bort plasttejppluggen från den inbäddade delen. Det behövs för att inloppsspåret inte ska täppas till under installationsskedet.
  6. För in dockningsprofilen i den inbäddade delen i en vinkel på cirka 20 grader, lätt pressad, placera på den plats som är avsedd för den. Se till att elementet sitter helt i fästet. Gå över hela ytan med en klubba efter att ha lagt filt eller mjuka textilier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder plastprofiler är det viktigt att komma ihåg att dessa element inte kan återanvändas. Eventuella fel under installationen kommer att leda till att den inbäddade delen och själva baren måste ändras. Vid användning av en flexibel profil fixeras parningsdelen efter att beläggningen läggs utan att höjdskillnader bildas . Du kan ta bort avsatsen genom att ta bort stödet, helt enkelt genom att trimma den.

När du väljer en dockningsstång är det viktigt att uppmärksamma dess maximala böjningsnivå.

Rekommenderad: