Hur Man Målar Ett Faner? Kan Fanerade Dörrar Och Möbler Målas Om? Regler För Att Måla Faner I En Annan Färg, Val Av Färg

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Målar Ett Faner? Kan Fanerade Dörrar Och Möbler Målas Om? Regler För Att Måla Faner I En Annan Färg, Val Av Färg

Video: Hur Man Målar Ett Faner? Kan Fanerade Dörrar Och Möbler Målas Om? Regler För Att Måla Faner I En Annan Färg, Val Av Färg
Video: Måla vintagemöbler - inspiration från Anza 2024, April
Hur Man Målar Ett Faner? Kan Fanerade Dörrar Och Möbler Målas Om? Regler För Att Måla Faner I En Annan Färg, Val Av Färg
Hur Man Målar Ett Faner? Kan Fanerade Dörrar Och Möbler Målas Om? Regler För Att Måla Faner I En Annan Färg, Val Av Färg
Anonim

Under årens lopp börjar möbler, dörrar och andra strukturer av faner förlora sin attraktivitet. Det minst tidskrävande och enklaste sättet att återställa det presenterbara utseendet på fanerade produkter innebär att måla dem i en annan färg. Kan fanerprodukter färgas? Med vilken färg är det tillåtet att utföra denna procedur? Hur utförs målningen av fanerade ytor?

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Faner är ett billigt, miljövänligt material som är tillverkat av träplattor upp till 1 centimeter tjocka. Vid tillverkning av möbler, dörrar och andra strukturer limmas fanerark på en stark och tät träbotten, som vanligtvis används som spånskiva och fiberplattor (MDF) . Faner har konsistensen, den visuella attraktionen och egenskaperna hos naturligt trä.

Dess användning gör det möjligt att tillverka billiga och lätta konstruktioner (möbler, innerdörrar, golvbeläggningar), som visuellt nästan inte går att skilja från produkter av massivt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På samma gång tunnheten och skörheten hos fanerplattorna avgör dess bräcklighet, sårbarhet för fukt och mekanisk skada . Med tanke på dessa funktioner utförs primär- och nymålning samt ytbehandling av fanerade produkter med största försiktighet. Slarviga och felaktiga åtgärder vid arbete med faner kan orsaka skador på materialet, sprickor på ytan, djupa repor och flis.

Bild
Bild

Looseness är ett annat karakteristiskt drag hos faner som skiljer det från massivt trä . Denna funktion orsakar en ökad förbrukning av färger och lacker vid arbete med fanerade ytor. Denna nyans bör också beaktas när du planerar att måla strukturer med fanerbeklädnad hemma.

Att måla fanerade produkter kräver förberedande förberedelser. Funktionerna och stadierna för deras genomförande beror på konstruktionens ursprungliga tillstånd, typen och tjockleken på det gamla lacket, arten och djupet av den befintliga skadan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av färg

Vid förberedelsestadiet för målning faner bör särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av lämpligt färg- och lackmaterial. De vanligaste vattenbaserade snabbtorkande akrylfärgerna används för att ändra färg på fanerade ytor . Experter tillskriver miljövänlighet, enkelhet och användarvänlighet till fördelarna med denna typ av färger. Färgerna har ingen skarp och obehaglig lukt, vilket gör dem lämpliga för inomhusbruk.

Du kan enkelt måla om gamla fanerade möbler, innerdörrar, hyllor och andra inredningsartiklar av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att måla fanerfärdiga entrédörrar rekommenderar experter att ge alkydemalj företräde . Det kommer att ge en hållbar och hållbar beläggning som är resistent mot fukt och UV -strålning. Med avsikt att använda emalj för att måla fanerade entrédörrar, bör man komma ihåg att det helt kommer att dölja träets unika struktur och naturliga grovhet.

Det är tillåtet att måla faner med polyuretanfärger . Beläggningen med sådana färger skyddar trädet från fukt, mekanisk skada, exponering för ultraviolett strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas starkt inte att använda vattentäta nitrofärger för att måla fanérkonstruktioner . Efter torkning kan färger av denna typ bilda fula matta fläckar på fanerade ytor.

Dessutom innehåller nitrofärger giftiga komponenter som kan orsaka allergier. Av denna anledning ska de inte användas för att måla möbler, dörrar och andra inredningsartiklar.

Bild
Bild

Målning

Innan du börjar måla fanerprodukter med egna händer måste du förbereda följande lista över tillgängliga verktyg och material:

  • grovt och finkornigt sandpapper;
  • primer;
  • sprutpistol, rulle eller pensel;
  • fläck (om det behövs);
  • färg- och lackmaterial (färg, emalj, lack);
  • lösningsmedel;
  • pensel eller skrapa för att ta bort gammalt lack.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortsätt sedan till den direkta beredningen av själva fanerstrukturen. I detta skede demonteras befintliga beslag, inredning och avtagbara delar (handtag, fästelement, gångjärn). Om det av någon anledning är omöjligt att demontera dessa element, bör de förpackas i flera lager plastfolie.

Sedan måste konstruktionens yta rengöras noggrant från smuts och avfettas. För avfettning används universella lösningsmedel oftast. Efter applicering av avfettningsmedlet, vänta tills den behandlade ytan är helt torr.

Att måla om en fanerprodukt i en annan färg kräver noggrann borttagning av den gamla beläggningen. Det rekommenderas att använda en finkornig hud i detta skede.

Om beläggningen appliceras i flera lager är det bättre att använda grovt sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att ta bort den gamla beläggningen med en metallskrapa eller en grov borste är önskvärt i extrema fall . Sådana manipulationer måste utföras med största försiktighet för att inte skada den ömtåliga fanerade ytan. Mindre skador och flis som påträffas under arbetet ska grundas och jämnas med träspackel. Efter att kittet har torkat slipas det skadade området med sandpapper.

För det för att byta färg på faner (om det behövs), rekommenderas att använda en fläck . Före användning blandas den noggrant och appliceras på fanerytan i två lager. Innan du behandlar faner med emalj eller vattenbaserade färger används inte fläckar.

Bild
Bild

För att applicera färg på fanerytan rekommenderas att du använder en sprutpistol (färgspruta). Färglagren som appliceras med detta verktyg är tunna och jämna . Dessutom undviker användningen av en sprutpistol uppkomsten av dropp och bildning av luftbubblor. Efter applicering av det första lagret med färg, vänta tills det torkar helt. Applicering av ett andra lager färg på en våt yta kan orsaka luftbubblor och hängande.

I avsaknad av sprutpistol är det tillåtet att använda skumrullar och borstar med hållbara borst . När du målar en fanerad yta med dessa verktyg bör du inte skynda dig och göra kaotiska rörelser i slumpmässig ordning.

Med en rulle eller pensel måste färg appliceras med jämna och snygga drag i samma riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter målning lämnas fanerstrukturen kvar i 48 timmar i ett torrt och välventilerat rum . Under den angivna tiden måste den målade produkten skyddas på ett tillförlitligt sätt mot fukt, damm och smuts. Annars kan den färska lacken skadas allvarligt. Efter att färgskiktet har torkat helt kan fanerstrukturen beläggas med ett lager lack, vilket ger produkten en attraktiv glansig glans.

Rekommenderad: