Tall Eller Björk: Vilket är Bättre? Vilket Material är Starkare, Billigare, Mer Hållbart? Vad är Skillnaden Mellan Björk- Och Tallmöbler?

Innehållsförteckning:

Video: Tall Eller Björk: Vilket är Bättre? Vilket Material är Starkare, Billigare, Mer Hållbart? Vad är Skillnaden Mellan Björk- Och Tallmöbler?

Video: Tall Eller Björk: Vilket är Bättre? Vilket Material är Starkare, Billigare, Mer Hållbart? Vad är Skillnaden Mellan Björk- Och Tallmöbler?
Video: Vilken, Vilket, Vilka? 2024, April
Tall Eller Björk: Vilket är Bättre? Vilket Material är Starkare, Billigare, Mer Hållbart? Vad är Skillnaden Mellan Björk- Och Tallmöbler?
Tall Eller Björk: Vilket är Bättre? Vilket Material är Starkare, Billigare, Mer Hållbart? Vad är Skillnaden Mellan Björk- Och Tallmöbler?
Anonim

Allt oftare används naturligt trä vid tillverkning av moderna möbler. Det kännetecknas av hög hållfasthet, hållbarhet och betonar mönsterets naturliga struktur. De främsta skogarna för många tillverkare är björk och tall. I den här artikeln kommer vi att titta på de viktigaste skillnaderna mellan trädslag och vad som kan göras av dem.

Bild
Bild

Vad är starkare?

Produkter tillverkade av naturligt trä anses vara de mest hållbara, därför är de alltid mycket populära. Men ibland har konsumenterna frågor om vilket material som är det hårdaste, starkaste och mest hållbara. De flesta produkterna är gjorda av naturlig björk och tall.

De största skillnaderna mellan björk och tall är de olika styrkorna och deformationen

Tall är ett mjukare och smidigare material . På grund av sin låga densitet är den lätt. Det är dock inte sämre i sin styrka än andra representanter för barr- och lövträd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Björk kännetecknas av en solid struktur i stamstrukturen . Det är mycket starkare än tallblock. Den har en hög densitet och en ganska anständig vikt av arbetsstycken.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av sin styrka används björkskivor vid tillverkning av möbler, som ofta utsätts för höga belastningar . Sådana möbler inkluderar köks- och arbetsbord och stolar, sängar, olika skåp för förvaring av tunga föremål.

Tallskivor används främst vid tillverkning av köksapparater, hyllor för förvaring av små föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket är lättare att bearbeta?

Varje trä, innan det blir en produkt, genomgår en viss behandling. Process- och bearbetningskostnaderna beror direkt på timmerstrukturens densitet.

Det vanligaste sågade virket, som tar en av de första platserna, är tall . Detta beror på att tall har en mjuk struktur, som är lättare att hantera på något sätt. På grund av sin medeltäthet har tall en låg vikt, vilket gör det enkelt att ladda och transportera ämnen. Den mjuka strukturen gör att färre sågar kan bytas eftersom de sällan går sönder eller blir tråkiga.

Energikostnaderna reduceras avsevärt och en enorm mängd färdigt virke kan produceras på ett arbetspass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Björk är svårare att bearbeta . Den täta strukturen och den ganska tunga vikten av arbetsstyckena påverkar den extra belastningen på utrustningen. Arbetarna måste byta eller slipa sågarna ofta. Detta ökar bearbetningstiden för ett arbetsstycke, vilket i sin tur minskar den totala produktionen av färdiga produkter per skift.

Energiförbrukningen i produktionen ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av andra fastigheter

Innan du väljer val av timmer är det nödvändigt att jämföra andra egenskaper och förstå vad som är den signifikanta skillnaden mellan trädslag. Huvudkriterierna är pris och hållbarhet.

  • För många är ett viktigt kriterium priset på färdiga produkter . Ju högre pris på utgångsmaterialet, desto dyrare blir den färdiga produkten. Kostnaden består av olika faktorer. Björk är ett vanligare träd, därför är priset på ämnen mycket billigare än barrträdets representant. Tall är dock lättare att bearbeta och detta minskar produktionskostnaderna. Som många studier och jämförelser visar är priset på färdigt virke i genomsnitt ungefär detsamma, så att du kan välja vilket trä som helst för dina behov.
  • En annan av huvudegenskaperna vid val av trä är förmågan att klara de negativa effekterna av miljön . Ofta utsätts färdiga produkter för hög luftfuktighet och svampförorening. Följaktligen ruttnar trä oundvikligen snabbare och förlorar sina egenskaper. Barrträd gör det bästa med denna uppgift. De kan förvaras i alla öppna eller stängda rum. Sakta genomgå en förfallsprocess. Björkämnen kräver mer noggrann förvaring, eftersom de är rädda för fuktinträngning. Om torra förhållanden råder på lagringsplatsen är det möjligt att olika sprickor och infektion med skadliga insekter kommer att dyka upp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Trots sina fördelar och nackdelar anses björk och tall vara utmärkta träslag för produktion av alla träprodukter, särskilt möbler.

Björkträ används ofta för att producera möbler för barnrum, sovrum och vardagsrum . Dessa platser har minst luftfuktighet. Ibland skapas köksuppsättningar av massiv björk. Men i det här fallet är det nödvändigt att närma sig platsen för möblerna korrekt för att utesluta frekvent inträngande av fukt på träets öppna ytor. Massiv björk är särskilt lämplig för att skapa ett matbord och massiva stolar för det. Breda brädor kan perfekt visa mönsterets rika struktur.

Massiv furu används ofta vid tillverkning av möbler för hus och stugor . Sådana produkter kombineras perfekt med rummets design när väggarna är gjorda i form av en solid stock. Dessutom används tallmassivet vid tillverkning av köksuppsättningar, eftersom det inte är rädd för ökad fukt. Men på grund av träets mjuka struktur är färdiga produkter ofta benägna att repa, så det rekommenderas inte att installera furumöbler i barnrum.

Utan tvekan är varje träslag ett utmärkt alternativ för att skapa unika inredningselement. Den högkvalitativa strukturen och hållbarheten garanterar en lång livslängd.

Om du väljer massor av tall och björk kan du förse dig med pålitliga möbler under lång tid, betona det rika utseendet på lokalens design.

Rekommenderad: