Delta Wood: Vad är Det? Funktioner För Luftfart Lignofol, Luftfartsmaterial Och Andra Applikationer

Innehållsförteckning:

Video: Delta Wood: Vad är Det? Funktioner För Luftfart Lignofol, Luftfartsmaterial Och Andra Applikationer

Video: Delta Wood: Vad är Det? Funktioner För Luftfart Lignofol, Luftfartsmaterial Och Andra Applikationer
Video: FAA Tech Ops in action 2024, April
Delta Wood: Vad är Det? Funktioner För Luftfart Lignofol, Luftfartsmaterial Och Andra Applikationer
Delta Wood: Vad är Det? Funktioner För Luftfart Lignofol, Luftfartsmaterial Och Andra Applikationer
Anonim

Det kan tyckas för många att det inte är särskilt viktigt att veta allt om deltaved och vad det är. Denna åsikt är emellertid i grunden felaktig. Lignofols särdrag gör det mycket värdefullt, och det är inte bara ett rent flygmaterial: det har också andra användningsområden.

Bild
Bild

Vad det är?

Historien om ett material som deltaträ går tillbaka till 1900 -talets första hälft. I det ögonblicket absorberade den snabba utvecklingen av flygplan ett stort antal aluminiumlegeringar, som var bristfälliga, särskilt i vårt land . Därför visade sig användningen av flygplanskonstruktioner i trä vara en nödvändig åtgärd. Och deltaved var helt klart bättre lämpad för detta ändamål än de mest avancerade typerna av konventionellt trä. Det användes särskilt mycket under krigsåren, när det nödvändiga antalet flygplan ökade dramatiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delta wood har också ett antal synonymer:

  • lignofol;
  • ”Raffinerat trä” (i terminologin på 1930-1940-talet);
  • trä-laminerad plast (närmare bestämt en av typerna i denna materialkategori);
  • balinit;
  • ДСП-10 (beteckning i ett antal moderna standarder och tekniska normer).
Bild
Bild

Produktionsteknik

Delta träproduktion reglerades av GOST redan 1941. Det är vanligt att skilja mellan två kategorier: A och B, i enlighet med de fysiska och mekaniska parametrarna . Redan från början erhölls deltaträ på basis av ett faner med en tjocklek på 0,05 cm. Det mättades med bakelitlack och värmdes sedan till 145-150 grader och skickades under press. Trycket per mm2 varierade från 1 till 1,1 kg.

Som ett resultat nådde den slutliga draghållfastheten 27 kg per 1 mm2. Detta är värre än legeringen "D-16", erhållen på basis av aluminium, men klart bättre än den av tall.

Delta trä tillverkas nu av björkfaner, även genom varmpressning. Faner måste impregneras med harts.

Alkoholhartser "SBS-1" eller "SKS-1" krävs , hydroalkoholiska komposithartser kan också användas: de betecknas "SBS-2" eller "SKS-2".

Bild
Bild
Bild
Bild

Fanpressning sker under ett tryck av 90-100 kg per 1 cm2 . Bearbetningstemperaturen är cirka 150 grader. Den vanliga tjockleken på faner varierar från 0,05 till 0,07 cm. Kraven i GOST 1941 för flygfaner måste följas oklanderligt.

Efter att ha lagt 10 ark enligt "längs kornet" -mönstret måste du lägga 1 kopia på motsatt sätt.

Delta trä innehåller 80 till 88% faner . Andelen hartsartade ämnen står för 12-20% av massan av den färdiga produkten. Tyngdkraften kommer att vara från 1,25 till 1,4 gram per 1 cm2. Standardfuktighet vid drift är 5-7%. Ett bra material bör mättas med vatten med högst 3% per dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kännetecknas också av:

  • absolut motståndskraft mot utseendet på svampkolonier;
  • bekvämligheten med bearbetning på olika sätt;
  • enkel att limma med lim baserat på harts eller urea.

Ansökningar

Tidigare användes deltaved vid tillverkningen av LaGG-3. På grundval av detta gjordes enskilda delar av flygkroppen och vingarna i flygplanet som designats av Ilyushin och Yakovlev. Av metalls ekonomiska skäl användes detta material också för att erhålla enskilda maskindelar.

Det finns information om att luftroder är gjorda av delta-trä, som placeras på den första etappen av P7-raketer. Men denna information bekräftas inte av någonting.

Men vi kan definitivt säga att vissa möbler är gjorda på basis av deltaträ. Dessa är strukturer som utsätts för tung belastning. Ett annat liknande material är lämpligt för att erhålla stödisolatorer. De placeras på vagnen och ibland på spårvagnsnätet. Delta-trä av kategorierna A, B och Aj kan användas för tillverkning av kraftdelar i flygplan, som används som konstruktionsmaterial för tillverkning av formar för bearbetning av järnfria plåtar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett provtest utförs på 10% av brädorna i en presspassad sats. Du måste ta reda på:

  • graden av motståndskraft mot längsgående spänning och kompression;
  • bärbarheten att fälla i ett plan parallellt med arbetsstyckets struktur;
  • motstånd mot dynamisk böjning;
  • överensstämmelse med lagkrav för luftfuktighet och bulkdensitet.
Bild
Bild

Fuktinnehållet i deltaträet bestäms efter ett kompressionstest . Denna indikator bestäms på prover på 150x150x150 mm. De krossas och läggs i behållare med öppet lock. Exponering i en torkugn vid 100-105 grader är 12 timmar, och kontrollmätningar bör utföras på en balans med ett fel på högst 0,01 gram. Beräkningen av noggrannheten bör utföras med ett fel på 0,1%.

Rekommenderad: