Krossad Slagg (17 Bilder): För Vägbygge Och Andra Applikationer, GOST. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Bulkdensitet

Innehållsförteckning:

Video: Krossad Slagg (17 Bilder): För Vägbygge Och Andra Applikationer, GOST. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Bulkdensitet

Video: Krossad Slagg (17 Bilder): För Vägbygge Och Andra Applikationer, GOST. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Bulkdensitet
Video: Bulk Density and air voids of coarse aggregate 2024, April
Krossad Slagg (17 Bilder): För Vägbygge Och Andra Applikationer, GOST. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Bulkdensitet
Krossad Slagg (17 Bilder): För Vägbygge Och Andra Applikationer, GOST. Vad Det är? För- Och Nackdelar, Bulkdensitet
Anonim

Bland alla material som ofta och ofta används, både inom byggbranschen och i vardagen, förtjänar krossad slagg särskild uppmärksamhet. Utan det är det omöjligt att bygga ett hus eller en väg.

Bild
Bild

Svar på alla dina frågor om krossad slagg finns i den här artikeln. Här kommer vi att överväga de viktigaste tekniska parametrarna för materialet, dess sorter och berätta var och hur det kan appliceras.

Bild
Bild

Vad det är?

Krossad slagg är ett av de viktigaste byggmaterialen som ofta används vid konstruktion av olika strukturer och strukturer. Detta är dess unika. Det tillhör sekundärproduktion, eftersom det erhålls genom bearbetning av olika naturmaterial i gjuterier.

När metall, kemikalier och fasta bränslen bearbetas i masugnar, bildas slagg av dem, som har en ganska porös och fast struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är detta slöseri med masugnsproduktion, som sedan krossas mekaniskt i olika typer av fraktioner, och kallas krossad slagg, som är så populär idag. Det har ett antal fördelar, som inkluderar:

  • vattentålighet;
  • mekaniskt motstånd;
  • kostnad (priset på krossad sten är ganska acceptabelt, det är cirka 30% lägre än kostnaden för traditionell krossad sten);
  • pålitlighet;
  • utmärkta fysiska och tekniska parametrar.
Bild
Bild

Men slagg har också nackdelar, vilket varje konsument också bör känna till . Bland dem bör det noteras materialets olika styrka i en fraktion. Det kan inkludera avfall från både metallbearbetning och bränsle, och dessa partiklar skiljer sig åt i hållfasthetsfaktorn. Det är därför det är mycket svårt att förstå och förutsäga hur materialet kommer att bete sig, som är ett element i en viss struktur. På grund av detta används inte konstruktionsslagg vid konstruktion av stora och höga konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Precis som alla andra byggmaterial kännetecknas krossad sten av vissa egenskaper och fysiska och tekniska egenskaper, som styrs av föreskriftsdokumenten GOST 5578-94 och 3344-83.

Enligt dem måste krossad slagg, som är lämplig för vidare användning, ha följande egenskaper:

  • tryckhållfasthetsfaktor - M300 -M1200;
  • andelen föroreningar (damm och lera) - högst 3%;
  • vattenabsorptionskoefficient - från 1,5% till 4% av materialets totala massa;
  • frostbeständighetskoefficient - från 15 till 300;
  • radioaktivitetsklass - 1;
  • styrka - från 2,5 MPa till 40 MPa;
  • materialets bulkdensitet - från 400 kg / m³ till 1600 kg / m³;
  • plasticitet - från 15% till 35%;
  • vikt per m3 är 1000 kg.
Bild
Bild

Översikt över arter

Slak krossad sten, liksom alla andra byggmaterial som erhålls i krossningsprocessen, klassificeras i fraktioner

Stor bråkdel . Partikelstorleken på det grovkorniga materialet är 40-70, 70-120 mm. Krossad sten, vars partiklar är 40-70 mm stora, anses vara standard och används vid framställning av betongblandningar för installation av massiva strukturer, vid vägbyggen. Men slaggkrossad sten 70-120 mm hänvisar till icke-standard. Den används främst för dekoration som dekoration för inneslutande strukturer, botten av en pool eller damm.

Bild
Bild

Medium bråkdel . Partikelstorleken för det mellersta fraktionsmaterialet sträcker sig från 20 mm till 40 mm. Detta material är lämpligt för tillverkning av betong- och armerade betongkonstruktioner. Krossad sten i den mellersta fraktionen används för att blanda lösningen, som används vid konstruktion av vägar, järnvägar och byggnadsfundament.

Bild
Bild

Fin fraktion . Denna fraktion inkluderar krossad sten, vars partikelstorlek är från 5 mm till 20 mm. Detta är det mest använda materialet. Det används vid tillverkning av betong- och betongkonstruktioner, samt för gjutning av broelement och vägytor.

Bild
Bild

Eliminering . Denna fraktion inkluderar krossad sten, vars partikelstorlek inte är mer än 5 mm. Omfattningen av denna typ av krossad sten är dekoration.

Bild
Bild

Förekomsten av olika fraktioner, storlekar av krossad slagg gör det möjligt att använda den på olika konstruktionsområden.

Ansökningar

Krossad slagg är ett material som används mycket på grund av dess utmärkta tekniska parametrar och egenskaper, både i grovt arbete och som en dekorativ finish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det används i följande fall

  • På väg att skapa en blandning av cement-betong för reparation och byggnadsarbete.
  • Som en av huvudelementen i produktionen av askblock. Krossad slagg kännetecknas av låg värmeledningsförmåga, därför används ofta ett askblock av det för byggande av hus i områden med hårt klimat. Frostmotståndet för ett sådant block är minst f75.
  • Som ett material för fyllning och packning i processen för restaurering av gammalt och skapande av nya vägar.
  • I fabriker för tillverkning av asfaltbetong. Krossad slagg är motståndskraftig mot mekanisk påfrestning, slitstark, därför används den så ofta för att göra en blandning vid lappning eller översyn av vägar.
  • I företag som bedriver produktion av stenull för isolering av lokaler. Det är stenull, som innehåller krossad slagg, som garanterar högsta möjliga värmeisolering och ljudisoleringskoefficient i rummet.
Bild
Bild

Man kan dra slutsatsen att slagg, som i huvudsak är ett produktionsavfall, är ett oersättligt material, speciellt för vägbyggen . Absolut varje byggnad - ny eller restaurerad gammal, i de strukturella element som det finns krossad slagg av, kommer garanterat att fungera länge.

Användningen av krossad slagg i konstruktionen gör det möjligt att minska krympning, krypning av lösningen . Således hjälper materialet att öka hållfastheten, densiteten, sprickresistensen och vattenbeständigheten hos strukturer.

Rekommenderad: