Borstar För Borstning Av Trä: Nylon- Och Sisalborstar För En Borr För Trä, Mikroslipmedel Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Borstar För Borstning Av Trä: Nylon- Och Sisalborstar För En Borr För Trä, Mikroslipmedel Och Andra

Video: Borstar För Borstning Av Trä: Nylon- Och Sisalborstar För En Borr För Trä, Mikroslipmedel Och Andra
Video: How to Use Makita Nylon Brush Woodworking Polishing Grinding Wheel 100mm 4inch 2024, April
Borstar För Borstning Av Trä: Nylon- Och Sisalborstar För En Borr För Trä, Mikroslipmedel Och Andra
Borstar För Borstning Av Trä: Nylon- Och Sisalborstar För En Borr För Trä, Mikroslipmedel Och Andra
Anonim

Idag är borstning en av de mest populära metoderna för dekorativ träbearbetning. Denna riktning är särskilt relevant vid tillverkning av möbler, dekorativa element (takbjälkar, olika hyllor, väggpaneler). Både mjuka träslag - valnöt eller tall, och hårda typer - ek, ask - lämpar sig bra för borstning.

Bild
Bild

Sådana arter som lönn, bok, al, teak, päron, tropiska trädslag rekommenderas inte för dekorativ bearbetning.

Kärnan i borstning är bearbetning av trä med speciella enheter ., som ett resultat av vilket ytan får effekten av åldrande, vilket ser dyrt och mycket imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom tillåter processen träet att få ett högt motståndskraft mot sönderfall och effekterna av olika insekter.

Det är inte svårt för även oerfarna hantverkare att utföra en sådan dekorativ bearbetning hemma, det räcker bara att köpa ett antal verktyg och tillbehör, inklusive en borste för att borsta trä. För att köpa ett säkert, bekvämt och högkvalitativt verktyg bör du bekanta dig med dess funktioner och olika typer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns många typer av trälagring specialborstar tillgängliga på marknaden. Vissa används för mjuka träslag och andra för hårda träslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns mekaniska modeller - borstar med ett bekvämt handtag, liksom i form av bilagor. Detta kan vara en borrutrustning, en konventionell slipmaskin och andra maskiner.

Beroende på träborstens form finns det flera alternativ

Koppformad . Detta är verktyg som är idealiska för slipning av träytor.

Bild
Bild

Cylindrisk . Detta är ett cylinderformat verktyg som gör ett bra jobb med att ta bort gammal färg eller lack från ytor. De framhäver perfekt den träiga strukturen.

Bild
Bild

Slutet . Dessa är modeller med en perfekt villusstruktur och används av proffs. Detta är ett ganska praktiskt och pålitligt verktyg.

Bild
Bild

Förloppsprocessen omfattar flera steg - grovbearbetning, mellanprodukt, polering, vilket innebär användning av olika typer av borstar.

Enligt funktionaliteten finns det flera typer av borstar för borstning

Metallisk . Detta är en pensel som utför den första behandlingen av en träyta. Mekaniska / handborstar med ståltrådstrådar är populära. För mjuka träslag är borstar med mässingsborst idealiska. Ibland kan du hitta ett verktyg med kopparfibrer till salu, men det är inte lämpligt för grovbearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nylon (syntet) . Dessa är verktyg som används i mellanstadiet av åldrande av en träyta. Nylonborst gör ett utmärkt jobb med att jämna ut avlastningen och ta bort grovheten efter grovbearbetning. Nylonborstar varierar i längd, densitet, mängd, förekomst av slipande element och borststruktur. Den mikroslipande partikeln bidrar till en grundligare ytfinish. Sådana produkters styvhet bestäms av siffror från 120 till 600. Nylonfibrer är fixerade på en metall- eller plastbas, men som praktiken visar är det plastbasen som anses vara den mest pålitliga.

Bild
Bild

Sisal . Dessa är de borstar som används i det sista borstningssteget. Detta är ett poleringsverktyg. Villi av sådana borstar är gjorda av naturliga fibrer (ull, sisal), som är noggrant impregnerade med speciella föreningar, vilket ökar deras hållbarhet.

Oavsett vilket tillverkarverktyg som väljs, har det ett antal funktioner och fördelar, tack vare vilket en vanlig träduk kan förvandlas till ett verkligt konstverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Konstgjord åldring av träytor är snygg och relevant, särskilt uppskattat bland designers. Detta görs tack vare speciella borstar och fästen. Om vi pratar om handverktyg, kännetecknas borstar för borstning av trä av:

  • högkvalitativt utförande;
  • närvaron av ett bekvämt och starkt handtag;
  • utmärkt hållbarhet av material;
  • hög effektivitet.

Om vi pratar om tillbehör för en borrmaskin, en vinkelslip, en slipmaskin eller en speciell maskin, så är de som regel inneboende i:

  • utmärkt funktionalitet;
  • enkel användning;
  • bra detalj;
  • hög produktivitet.

Bilagor för automatisering av träets åldringsprocess är något dyrare än handborstar, men detta är komfort, vilket sparar tid och ansträngning. Munstycken och elverktyg är oumbärliga när du borstar stora träbitar, till exempel golv, trappor och utemöbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utföra processen från början till slut behöver du också sandpapper med olika kornstorlekar (om borstning utförs helt mekaniskt), skyddsglasögon, handskar och fläckar.

Efter att ha studerat alla typer av borstar och munstycken, bekantat dig med deras egenskaper och funktioner måste du också känna till några av nyanserna när du väljer det här verktyget.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Vid processen att välja en borste för att borsta träytor är det nödvändigt att uppmärksamma ett antal kriterier

  • Borstform . Om det är ett handverktyg måste du vara uppmärksam på handtaget så att det är pålitligt, bekvämt och har en antislipkudde. Om detta är en borstfäste för ett elverktyg, är området, formen, bladets struktur viktig.
  • Material och typ av hög . Det tas hänsyn till i vilket skede av åldrande av trä produkten köps. För en grov behandling behöver du en borste med styva borst och för en känslig procedur - med en mjukare (nylon, sisal, ull). Raka borst hanterar bättre lösa och mjuka träfibrer, vilket inte kan sägas om rundade borst.
  • Produktens diameter (om vi talar om en penselfäste för en elektrisk apparat). Diametern måste matcha parametrarna för det befintliga verktyget.
  • Förekomsten av slipande korn (finns i nylonborstar). Verktygets densitet, styvhet och kornstorlek måste matcha träets struktur.
  • Borstens tjocklek . För bearbetning av skadade dukar och grov borstning är produkter med en indikator på P36 lämpliga, för att ta bort en gammal beläggning - P46, för perfekt polering - P120.
  • Förekomst av impregnering (med köp av en sisalborste). När ett handhållet elverktyg med hög rotationshastighet används har impregneringen en skyddande funktion för borsten.
  • Tillverkare det måste vara pålitligt och bevisat.

Köpet av en kvalitetsborste för borstning är nyckeln till att framgångsrikt slutföra processen med dekorativ bearbetning av en träyta, vare sig det är golvet, skåpdörren eller trappräcken.

Rekommenderad: