Elektrisk Borr: En Klassificering Av Små Handhållna Slagverksanordningar. Hur Väljer Jag En Professionell Mini -borr? Möjliga Fel På Elektriska Apparater

Innehållsförteckning:

Video: Elektrisk Borr: En Klassificering Av Små Handhållna Slagverksanordningar. Hur Väljer Jag En Professionell Mini -borr? Möjliga Fel På Elektriska Apparater

Video: Elektrisk Borr: En Klassificering Av Små Handhållna Slagverksanordningar. Hur Väljer Jag En Professionell Mini -borr? Möjliga Fel På Elektriska Apparater
Video: Hur fungerar en borrhammare? 2024, Maj
Elektrisk Borr: En Klassificering Av Små Handhållna Slagverksanordningar. Hur Väljer Jag En Professionell Mini -borr? Möjliga Fel På Elektriska Apparater
Elektrisk Borr: En Klassificering Av Små Handhållna Slagverksanordningar. Hur Väljer Jag En Professionell Mini -borr? Möjliga Fel På Elektriska Apparater
Anonim

Förmodligen har varje hushåll en elektrisk borr. Detta är ett av de mest grundläggande verktygen du behöver då och då för att hänga upp en bild, en hylla, fixa möbler eller göra andra hushållsarbeten. Idag kommer vi att överväga borrens enhet, dess huvudsakliga sorter, och också presentera de mest populära modellerna.

Bild
Bild

Enhet

Varje bra ägare har en uppsättning hushållsverktyg som han behöver för att utföra reparations- och byggnadsarbeten runt huset, liksom i landet och i närområdet. Någon köper bara de mest nödvändiga verktygen. och någon köper upp allt som finns i järnaffären. I vilket fall som helst är en borr alltid i arsenalen för en hantverkare, eftersom många arbeten inte kan utföras utan detta verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniskt sett är en elektrisk borr ett bärbart verktyg som används för att borra hål i väggar och andra horisontella och vertikala ytor. Förutom sin grundläggande funktion används borrmaskinen ofta som skruvmejsel eller konstruktionsblandare. Borrens grundenhet är elmotorn som roterar borren i arbetsstycket. Den ligger i ett plastfodral, arbetsverktyget är vanligtvis i användarens händer, så en person bör skyddas så tillförlitligt som möjligt från elektriska stötar. Därför ställs ökade krav på elektrisk isolering på de material som kroppen är tillverkad av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje elektrisk borr har en växellåda, detta är en speciell enhet genom vilken rotationsrörelse överförs från elmotorn till borrmaskinen . Dess uppgifter innefattar att minska hastigheten, vilket leder till en avmattning av borrens rotationshastighet, samt en ökning av elverktygets vridmoment. En speciell chuck är placerad på axeln på en sådan anordning, som behövs för att fixa borren och andra arbetsmunstycken. Om växellådan är placerad i husets inre del, är patronen tvärtom placerad utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns en mängd olika borrmaskiner med en mängd olika funktioner: små och stora, handhållna, elektriska, sladdlösa och många andra. Beroende på syftet med verktyget finns det hushålls- och yrkesövningar . I den senare är arbetsresursen mycket högre än för hushållen, eftersom en professionell borr oftast används ganska länge, medan en hushållsborr tas ut ur verktygslådan bara då och då. Följaktligen är priserna för ett professionellt verktyg mycket högre än för ett hushållsverktyg.

Bild
Bild

Beroende på driftsprincipen görs åtskillnad mellan slagverk och icke-slagverksmodeller.

I ett slagfritt verktyg överförs elmotorns rörelse genom växellådan , på grund av vilken rotationsvinkelhastigheten minskar, och rotationsmomentet, tvärtom, ökar. Dessa borrar är optimala för borrning av hål med hög noggrannhet, de är optimala för arbete med metaller, plast och trä, men för borrning av betong, även tegel eller sten, är ett sådant verktyg inte lämpligt, eftersom belastningen på mekanismen ökar och effektiviteten är nästan noll.

Bild
Bild

Impact -modeller är kända för att vara ganska lätta att borra hål i betongytor .vanligtvis kombinerar de uppgifterna för en standardborr och en borrhammare, som har två huvudsakliga arbetssätt - slagning och standardborrning. Det är nödvändigt att uppmärksamma det faktum att slagverksläget i varje borr inte anses leda, med frekvent användning leder det till ett ganska snabbt slitage av verktyget, därför, i borrens totala varaktighet, antalet arbeten i slagverksläget bör inte överstiga 25%. Det bör förstås att en sådan borr inte bör användas för att bilda hål i armerade betongprodukter, eftersom detta orsakar ökad rekyl på arbetshjulen, liksom verktygsspärr, som kan fungera som deras bevisade misslyckande.

Bild
Bild

Borr -skruvmejsel - en slags hybrid som kombinerar alternativen för en borr och en skruvmejsel , vanligtvis kompletteras de med mekanismer som tillåter hammarborrning. Fördelarna med denna modell inkluderar förmågan att arbeta utan att vara ansluten till en elektrisk ström, liksom möjligheten att vända rotationselementens rörelseriktning.

Bild
Bild

Vinkelborrar är en mängd olika elverktyg som används för att borra hål i hörn i de områden där det inte går att komma nära med en enkel borr. Sådana egenskaper beror på växellådans speciella struktur, även om tillämpningsområdet för sådana borrar är ganska begränsat - det används inte vid arbete med ytor, dessutom kan hammarborrningsläget inte fungera i det.

Bild
Bild

Borrblandare används under byggnadsarbetet för att blanda lösningar av torra blandningar . De innehåller en ganska kraftfull elmotor, vilket skapar ett betydande vridmoment och är därför utrustade med ytterligare handtag, som är nödvändiga för att hålla enheten under drift. Vanligtvis har de två huvudrotationshastigheter och är utrustade med flera typer av munstycken, som används för att blanda olika byggnadsblandningar. Även färger och lacker, lim, kitt, samt cement och kalkbruk blandas med hjälp av blandare. När det gäller den grundläggande borrfunktionen är detta verktyg utformat för att fungera med ICE, spånskiva, trä, gips och tunt järn.

Bild
Bild

Mekanism för diamantborrning - denna modifiering är utrustad med en kraftig motor , tack vare vilket det låter dig skapa hål i de starkaste och hårdaste materialen med hjälp av diamantljus. Typiskt är sådana system utrustade med överhettningsskydd och används för att interagera med armerad betong och hårda stenar. Beroende på metod för strömförsörjning är borrarna indelade i trådbundna och sladdlösa. Den förstnämnda fungerar bara när den är ansluten till ett nät, medan den senare drivs med ett batteri.

Bild
Bild

Skillnader mellan professionella och icke-professionella

Professionella verktyg skiljer sig väsentligt från hushållsverktyg, de används i ett sätt av intensiv arbetsbelastning, därför utmärks de av större hårdhet, styrka och tillförlitlighet hos strukturer. De särdrag hos professionella verktyg inkluderar:

  • närvaron av en arbetshastighet med två hastigheter;
  • ett ergonomiskt handtag med ett bekvämt grepp - detta gör att du kan arbeta med borren ganska länge utan trötthet och trötthet;
  • avsett syfte - som regel har professionella övningar begränsad funktionalitet, varje modell är utformad för att utföra ett specifikt antal uppgifter för reparation och dekoration av lokalerna;
  • möjlighet att använda under förhållanden med hög luftfuktighet, dammiga och temperaturfluktuationer.
Bild
Bild

Hushållsborrar kännetecknas av en optimal balans mellan pris / kvalitet, de är som regel utrustade med ett stort antal olika redskap för användning i flera riktningar, medan sådana modeller inte är avsedda för långvarig användning, rekommenderas det att använda dem i 15-20 minuter, varefter de behöver samma under pausens varaktighet. Sådana begränsningar förklaras av motorns låga effekt, liksom dåligt skydd mot överhettning, mekanisk spänning, vatten och dammpartiklar.

Bild
Bild

Urvalskriterier

Innan du väljer en elektrisk borr, bör du först själv bestämma mängden arbete som verktyget måste möta. Om du planerar att använda den intensivt, bör du föredra professionella modeller, eftersom hushållsapparater med frekvent användning inte kommer att hålla länge. Men för en vanlig lägenhet eller ett privat hus, där verktyget används sällan och lite efter lite, finns det mer än tillräckligt med hushållsalternativ.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt produktens tekniska parametrar . En av de grundläggande egenskaperna hos funktionaliteten är effekt, borrdiameter och antal varv. Varvtalet mäts vid tomgång. Denna parameter indikerar den tekniska förmågan hos din borrmaskin att arbeta med olika typer av ytor. Ju högre värde desto bättre. Denna indikator är särskilt relevant när du måste arbeta med slipfästen, ytrengöring och poleringsanordningar, eftersom i detta fall kommer belastningen på borren att öka.

Bild
Bild

Effekten hos en elektrisk borr varierar vanligtvis från 300 till 1500 W, denna indikator låter dig bestämma hur snabbt och enkelt du kan slutföra vissa byggnadsarbeten. Som regel har ett verktyg med ökad effekt stor funktionalitet, till exempel kan du borra hål med ganska stora diametrar. För hushållsbruk räcker det dock med en effekt på 500 W - ett sådant verktyg kan fungera både med trä och med andra mjuka ytor.

Bild
Bild

Möjligheten att justera hastigheten är en annan indikator på borrprestanda, men inte den viktigaste. Det är gjort på grund av arbetet med en speciell regulator och ökar verktyget betydligt. Så för att vrida skruvarna kan du ställa in en reducerad arbetshastighet, men när du borrar ett hål i starka material är det bättre att ställa in maxhastigheten.

Bild
Bild

Var uppmärksam på den maximala håldiametern, annars kan du bränna verktyget ganska snabbt. Om du arbetar i enlighet med de tekniska förutsättningarna och GOSTs, kommer verktyget att tjäna dig troget länge.

Betyg av de bästa modellerna

Det mest populära av ett brett utbud av professionella verktyg är den elektriska borrmaskinen. Makita … Produkter av detta märke kännetecknas av hög byggkvalitet, deras kropp är tillverkad av högkvalitativ plast och munstycket är säkert fastsatt på grund av den nyckelfria chucken. Effekten hos ett sådant verktyg börjar från 500 W och mer, medan de borrade hålen kan ha en diameter på upp till 4 mm beroende på modell.

Bild
Bild

Ryska tillverkade verktyg är efterfrågade bland vanliga konsumenter " ZUBR ", som är konstruerade för att fungera med betong och tegel. Denna möjlighet beror på kombinationen av slag- och roterande användningssätt, och ZUBR -borrarna är utrustade med nyckelfria chuckar, vilket gör dem ganska enkla att byta. Sortimentet hos denna tillverkare inkluderar en serie högkvalitativa borrblandare som fungerar i ett stötfritt läge och används för att blanda flytande murbruk. Vridmomentet är ganska högt, så verktyget tillåter bildning av hål med en ganska stor diameter.

Bild
Bild

Det är anmärkningsvärt att "ZUBR" är utrustad med ett alternativ för elektronisk justering av rotationsgraden, på grund av vilken mixern fungerar utan att sprida byggblandningar, och tack vare metallkroppen kännetecknas transmissionens dimensioner av verklig geometrisk noggrannhet. Instrument i denna serie svalnar snabbt, så att de kan användas på ett mer naturligt sätt. Förekomsten av dessa tveklösa fördelar skiljer ZUBR positivt från modellerna av sina konkurrenter, verktyget är inriktat på hushållsbruk med intermittent drift.

Bild
Bild

Driftsregler

När du arbetar med en borr är det mycket viktigt att följa säkerhetskraven, om du försummar arbetsreglerna kan du få ganska allvarliga skador. Innan användning, se till att läsa bruksanvisningen och bekanta dig med de grundläggande arbetsreglerna. Det är mycket viktigt att ständigt övervaka kabelns typ och skick, samt inspektera uttag och kontakter. Inga skador på isoleringsbeläggningens integritet tillåts på dem, det ska inte finnas några flisor och sprickor på pluggarna och uttagen, och sladden ska inte ha spår av nötning.

Bild
Bild

Det är viktigt att undvika att vatten och andra vätskor tränger in i arbetsverktyget .samt en kontakt och ett uttag och en kabel - detta orsakar ofta allvarliga elektriska stötar. När du arbetar med hårda betongytor i chockläge är det lämpligt att använda hörlurar för att minska belastningen på hörselorganen. Om du borrar underlag med en hög grad av farligt damm är det lämpligt att använda skyddsglasögon och andningsskydd. Vid brotschning av stora hål, liksom vid arbete med redskap, måste ett extra ergonomiskt handtag användas. Vid byte av borrmaskiner, stäng av strömförsörjningen - det vill säga ta ut kontakten ur uttaget.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att följa alla regler för säker användning av borren, eftersom kränkning av dem kan leda till ganska allvarliga skador.

Möjliga problem

Oavsett vilken produkt av vilken funktionalitet och tillverkare du köpte kan vissa fel uppstå efter ett tag. De vanligaste är följande:

  • nedbrytning av statorn eller ankaret, vilket leder till fel på elmotorn;
  • hög slitage på borstarna;
  • bärande problem;
  • brott på hastighetskontrollknappen;
  • vid startknappen oxideras eller bränns arbetskontakterna ofta ut;
  • chucken som håller i borren går sönder regelbundet - orsaken till detta är vanligtvis slitage på käftarna.
Bild
Bild

Om du tänker reparera den elektriska apparaten på egen hand bör du först ställa en fullständig diagnos, i de flesta fall är problemet löst genom att helt enkelt byta ut delen mot en ny. Om det inte är möjligt att fastställa orsaken till felet är det värt att kontakta servicecenteret.

Rekommenderad: