Borr (35 Bilder): Typer Av Borr För Borrning Av Brunnar. Vad Det är? Typer Av Borrkronor För Slagborrning, Deras Diameter

Innehållsförteckning:

Video: Borr (35 Bilder): Typer Av Borr För Borrning Av Brunnar. Vad Det är? Typer Av Borrkronor För Slagborrning, Deras Diameter

Video: Borr (35 Bilder): Typer Av Borr För Borrning Av Brunnar. Vad Det är? Typer Av Borrkronor För Slagborrning, Deras Diameter
Video: Här borras en 150 meter djup energibrunn på Öland 2024, Mars
Borr (35 Bilder): Typer Av Borr För Borrning Av Brunnar. Vad Det är? Typer Av Borrkronor För Slagborrning, Deras Diameter
Borr (35 Bilder): Typer Av Borr För Borrning Av Brunnar. Vad Det är? Typer Av Borrkronor För Slagborrning, Deras Diameter
Anonim

Borrmetoden efterfrågas inom olika industrisektorer. För utvinning av olja och gas används speciella installationer. Ett av elementen i sådan utrustning är en borr. Artikeln kommer att diskutera funktionerna och typerna av detta verktyg, dess populära tillverkare och urvalskriterier.

Bild
Bild

Vad det är?

En borr är ett specialiserat verktyg för att borra brunnar . Utrustningen skapar en krossande eller skärande effekt genom att bilda ett hål med önskad diameter. Designen har en komplex struktur. Kroppens huvudelement är en rotor med ett speciellt fäste, som säkerställer mekanismens funktion. Mejslar tillverkas på industrimaskiner; stål av hög kvalitet används som råvara.

Huset innehåller lager. Dessa är små element för krossningsändamål i form av en kon med tänder. För tillverkning av riflade tänder används verktygsmaskiner och själva lagret smälts i en ugn. Lagret är placerat på bitbenet.

Antalet element bestäms utifrån syftet med borrutrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygshastigheten beror på hålets djup och jordens plasticitet. Ju djupare djup, desto lägre hastighet … Detta beror på ökningen av kompressionstrycket på alla sidor. Detta kräver större förstörelse av berget och långvarig kontakt mellan tänderna och jorden. Därför minskar hastigheten med ökande djup.

En borr används för att borra en vatten-, olje- eller gasbrunn. Verktyget är oumbärligt för att samla information om jordens tillstånd. Mejseln används för att borra jorden, till exempel om det är nödvändigt att göra en brunn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa typer av verktyg behandlas med en speciell förening, eller så använder de en förstärkningsmetod. Detta minskar påverkan av stenar på utrustningen och ökar chansen att skapa jämna och släta väggar.

Huvuddragen i utrustningen:

  • skapande av en djup passage;
  • förstörelse av jorden;
  • inriktning av brunnens väggar;
  • hög kraft;
  • effektivt arbete när man skapar stora tunnlar;
  • tillförlitlighet och effektivitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Borrbitar kan klassificeras enligt flera kriterier.

Enligt överenskommelse

Det finns flera typer av utrustning beroende på syftet

För fast borrning … Verktyget används för att arbeta i ett enda plan.

Bild
Bild

För kärnborrning utrustningen används för perifer förstörelse.

Bild
Bild

Specialiserat verktyg … Specialutrustning nivåer väggarna i en redan skapad tunnel eller brunn, förstör cementstenproppar.

Bild
Bild

För trådborrning med slagverk utrustningen är konstruerad för att gradvis deformera jorden genom att påverka tunga verktyg. I sin tur kan bitarna vara: platta, I-balkar, kors, avrundningar. Alla typer av verktyg är konstruerade för arbete med olika grader av jordhårdhet. Utrustningshalsens diameter är 112, 140, 165, 188, 220 mm.

Bild
Bild

För roterande borrning verktygen arbetar med att rotera borrmekanismen. Jordens deformation sker på grund av att rotorn roterar runt sin axel, placerad på kolonnen. Mekanismen används vid borrning av vattenbrunnar.

Bild
Bild

Kontinuerliga och kärnmaskiner är också lämpliga för att fördjupa ansiktet.

Efter typ av arbetsdel

Beroende på typen av arbetsdel delas bitarna in i flera typer.

Diamant

Verktyget används för borrning av medelhårda stenar. Det finns dock en jord med omväxlande mjuka och hårda stenar. Därför är mekanismen optimal för arbete med medelhård jord.

Bild
Bild

Nötning av jorden leder till dess förstörelse. En diamantmejsel består av fräsar, som har en skärande och klippande effekt på berget. Verkets effektivitet beror på storleken på de diamanter som används. Enligt diamanternas placering är verktyget uppdelat i två underarter: ettskikt och flerskikt. Det finns en uppdelning av verktyg enligt mekanismens placering: radiella, spiral- och stegjärn.

Utrustningen har imponerande egenskaper, men den anses vara en ganska krävande mekanism . Om det kommer för hårt jord på elementet under drift, slutar utrustningen att fungera. Diamantelementet kommer att gå sönder eller falla ut.

Diamantbiten behöver bra spolning. I annat fall slutar utrustningen att fungera eller ger dålig prestanda.

Bild
Bild

Sharoshechnoe

Designen har rullskärlager. Dessa är element i form av en kon eller cylinder, tack vare deras arbete skapas en stöt- eller stötdämpande effekt . Den senare borrningsmetoden är mer effektiv. Lager glider upp och ytterligare markförstöring kan utföras. Rullkonskronor klassificeras enligt bergförstöringens art: enkonskronor används för djupborrning, tvåkonar-för geologisk forskning, trikon-för att skapa olje- och gasbrunnar, fyrkonar-för svårare betingelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lopastnoe

Denna utrustning har en enkel struktur. En bladmejsel är en kropp med flera blad . Använd av för borrning av mjuk jord . Mekanismen kännetecknas av effektiv drift vid höga hastigheter. Verktyget är indelat i underarter: enbladig spetsmejsel, tvåbladig, trebladig, trebladig slipskärning, sexbladig. Alla typer, förutom enbladet, används vid borrning av lös jord. De tre sista typerna används för att skapa olje- och gasbrunnar, eftersom de kännetecknas av en stor diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fräsning

Fräsmejseln kännetecknas av sin primitiva struktur, styrka, stabilitet, den tål dynamiska belastningar . Utrustningen har formen av en monolitisk kropp med krossmekanismer som säkerställer borrningseffektivitet. Verktyget är lämpligt för arbete med hårda stenar, är inte rädd för metallelement. Används för stansning av cement eller betongkork. Utrustningen är oumbärlig för borrning av brunnar för olje-, gas- och vattenförsörjning. Trots dess effektivitet och höga prestanda finns det ett antal nackdelar. Fräsen används inte för att borra löst berg. Och även snabb passage är utesluten. Instrumentet kännetecknas av primitiv spolning, vilket också är en mindre nackdel.

Bild
Bild

Alla typer av bitar har sin egen standardstorlek, inklusive verktygets diameter och anslutningstrådens beteckning. Utrustningen massproduceras enligt GOST 20692-2003.

För att mekanismen inte ska slits ut beräknas ett rationellt arbetssätt för varje typ av verktyg. Formeln inkluderar varvtalet i borrhålsmekanismen, belastningen och trycket i pumparna. För korrekt bearbetning måste lasten vara minst 75% av pelarens vikt . Annars uppstår överbelastning och för tidigt slitage. Underbelastning leder till minskad penetration.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Ett litet antal företag är engagerade i tillverkning av borrutrustning. Detta är förknippat med betydande tillverkningskostnader samt låg kapacitet på borriggsmarknaden.

Några av de populära bittillverkarna är inhemska märken OJSC "VolgaBurmash" och NPP "BurinTech " … Fabrikerna förser industrin med rullkotteverktyg och diamantskärare. Produkterna är avsedda för olje- och gasproduktion, därför måste de uppfylla alla tekniska krav. Utrustningen tillverkas med hjälp av högteknologi.

Bild
Bild

Alla modeller kan användas för arbete på upp till 6 000 m djup. Bitarna är lämpliga för offshore -borrning och borrning i en explosiv miljö.

Produkterna kännetecknas av sin tillförlitlighet och långa livslängd. Kroppen består av förstärkta delar. Vissa modeller med rullkon är utrustade med en speciell tätning för att skydda trycklagret.

Verktyget har fräs- och hårdmetallskärverktyg, det används för att borra brunnar, utvidga bottenhålets diameter och andra typer av arbeten.

Bild
Bild

Ett annat företag " Targin " är engagerad i produktion av bitar av egen produktion. Modeller produceras med märket TarginTarbit. Borrutrustningen och huvuden är lämpliga för arbete på djup från 43 till 490 m. Företaget bygger också om utsliten utrustning och deformerade PDC-bitar.

För konstruktion av vattenförsörjningssystem och gruvindustrin anses fabriker vara de viktigaste tillverkarna av bitar OJSC UralBurmash och CJSC Gormash . Verktyget som används för geologiska arbeten och byggnadsarbeten utsätts inte för stora påfrestningar. Därför producerar företagen billiga standardverktyg för borrning av vattenbrunnar från 30 till 300 m. För gruvindustrin tillverkar märken rullkotte och skovelutrustning. Hög teknik och högkvalitativa material används vid tillverkningen.

Bild
Bild

LLC "Plant of Drilling Technologies " - ett företag som också tillverkar bitar. Varumärkets sortiment består av mekanismer för prospektering, gruvdrift, hydrogeologisk industri, samt för att installera fundament och köra stödhögar. Företaget tillverkar rullkeglar och bladbitar för att borra lös, mjuk jord. Det finns klassiska modeller för hård jord och jord med låg nötning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Paddelutrustningen för klibbig jord har en originalstruktur som ger prestanda vid hög hastighet och ökar slitstyrkan.

Borrmekanismer tillverkas av Drilling Tool märke . Anläggningen tillverkar bitar för små borriggar: skruvverktyg och utrustning med sida och mittspolning. För den geologiska industrin har produktion av bladmekanismer för borrning av slipande jord etablerats.

Varumärket är en tillverkare av PDC -verktyg . Diamantfräsar har polykristallina egenskaper och är placerade på ett minimum antal blad. Detta gör det möjligt att arbeta i hög hastighet. Slitstarka element är inte rädda för jordens påverkan av någon hårdhet.

Bild
Bild

Nyanser av val

Det finns tre huvudkriterier för att välja en borr.

Utnämning

För mjukborrning och lätta arbetsapplikationer är det bäst att välja rullkotte eller bladbitar. Utrustningen utmärks av sin tillförlitlighet och effektiva drift vid höga hastigheter . Båda typerna av verktyg används för geologisk prospektering av markprover och för borrning i medelhård jord.

Svårare borrningsförhållanden innebär användning av diamant- eller fräsbitar. De är lämpliga för installation av fundament och borrning av brunnar för olika ändamål.

Bild
Bild

Material och kvalitet

Pålitlig utrustning tål tung belastning och utsätts inte för deformation vid stötar. Vid tillverkning av mekanismer används kolstål. Detta material finns i olika kvaliteter. Vid val ägnas särskild uppmärksamhet åt skärarnas kvalitet. Deras kant ska inte ha flis, repor, materialet får inte smula.

Bild
Bild

Vissa tillverkare använder en speciell förening som används för att belägga de viktigaste motordelarna och skärelementen. Beläggningen ökar livslängden och förhindrar jordens negativa påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spolningsmetod

Det finns flera typer av spolning i bitarna - mitt och sida . Båda systemen har sina fördelar och nackdelar. Den centrala typen av spolning ger kylning och rengöring av vapnet, men vid kontakt med lagret tappar strålen tryck. Fördelarna med sidospolning är det höga stråltrycket, vilket ökar borrhastigheten. Vätskans verkan faller emellertid på en del av periferin när luft med vätska och slam bildas i lageroperationszonen.

För stora installationer är det bättre att använda en kombinerad spolning. Detta rensar det centrala elementet i bottenhålet tillsammans med lagren, exklusive vidhäftning av slam.

Bild
Bild

Borrkronan är ett oumbärligt verktyg för olika industrier . Utrustningen är indelad i typer och underarter. Varje verktyg har sitt eget syfte och egenskaper. Bitval är baserat på flera aspekter. Det givna materialet kommer att svara på många frågor och hjälpa dig att välja rätt verktyg för en viss typ av borrning.

Rekommenderad: