Chuck För Stans: Anordning För Utbytbar Chuck Med Snabbkoppling För Stans För Borr, Reparation Av Adapteradapter För Borrning

Innehållsförteckning:

Video: Chuck För Stans: Anordning För Utbytbar Chuck Med Snabbkoppling För Stans För Borr, Reparation Av Adapteradapter För Borrning

Video: Chuck För Stans: Anordning För Utbytbar Chuck Med Snabbkoppling För Stans För Borr, Reparation Av Adapteradapter För Borrning
Video: Borrmaskin - tips för säker användning vid borrning 2024, April
Chuck För Stans: Anordning För Utbytbar Chuck Med Snabbkoppling För Stans För Borr, Reparation Av Adapteradapter För Borrning
Chuck För Stans: Anordning För Utbytbar Chuck Med Snabbkoppling För Stans För Borr, Reparation Av Adapteradapter För Borrning
Anonim

Inte en enda händelse relaterad till reparation och byggnadsarbete är komplett utan användning av en borrhammare. Detta multifunktionella borrverktyg gör att du kan göra ett hålrum eller hål i den starkaste formen av material. Det förenklar och aktiverar arbetsprocessen avsevärt.

För att processen ska bli extremt produktiv krävs det att du korrekt väljer en patron för en borrmaskin för en borr eller en borr, eftersom typer av liknande utrustning praktiseras rättvist och skillnaden mellan dem är kolossal.

Bild
Bild

Varför en borrhammare har sin egen patron

En liknande typ av enhet, som en elektrisk hammarborr, fungerar genom att omvandla elektricitet till mekanisk energi. När elmotorn roterar omvandlas vridmomentet till fram- och återgående åtgärder. Detta beror på närvaron av en växellåda, som, förutom att omvandla vridmomentet till fram- och återgående åtgärder, också kan fungera i ett normalt rotationsläge, som en elektrisk borrmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom perforatorns elektriska motor har stor kraft och fram- och återgående rörelser ger en stor belastning på axeln är det rationellt att använda specialpatroner för att fixera arbetsmunstyckena. Dessa typer av konstruktioner som används på elektriska borrar (spännhylsor) kommer att vara ineffektiva. Detta beror på det faktum att munstycket helt enkelt kommer att glida i hållarens kropp.

För att säkerställa pålitlig drift av bergborren har specialiserade typer av patroner utvecklats.

Egentligen kommer de att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Patron typologi

Chucken som borrarmatur känns igen av utrustningens skaftstyp. Klassikerna är 4- och 6-sidiga utföranden och även cylindriska typer för fastspänning. Men för mer än 10 år sedan började SDS -linjelinjen pressa ut dem från marknaden.

Patroner är indelade i 2 grundtyper:

  • nyckel;
  • snabbklämning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur punch chuck fungerar

Om chucken för den elektriska borren har en generellt cylindrisk skaftkonfiguration, har hammaren ett annat utseende. I svansdelen finns det fyra spårformade urtag, placerade på lika avstånd från varandra. Två spår från änden har ett öppet utseende, med andra ord, spåret sträcker sig längs hela skaftets längd, och de andra två är av en sluten typ. De öppna spåren fungerar som styrmunstycken som ska sättas in i chucken. På grund av de stängda spåren är fastsättningen fixerad. För detta beaktas speciella bollar i produktens struktur.

Strukturellt består en hammarborrkassett av följande element:

  • en bussning med en splined anslutning är monterad på axeln;
  • en ring sätts på hylsan, mot vilken fjädern i form av en kon ansluter;
  • det finns stopp (kulor) mellan ringarna och bussningarna;
  • ovansidan av enheten är täckt med ett gummihölje.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av munstycket i mekanismen utförs med hjälp av den vanliga insättningen av svansdelen i chucken. På samma gång För att fixera munstycket måste du trycka på höljet med handen , som ett resultat av vilket brickans brickor och fjädrarna kommer att kopplas in och dras tillbaka till sidan. I det här fallet kommer skaftet att "stå" i önskad position, vilket kan kännas igen med ett karakteristiskt klick.

Bollarna tillåter inte munstycket att falla ur proppen, och med hjälp av styrspindlarna kommer överföringen av vridmoment från perforatoraxeln att säkerställas. Så snart skaftspåren kommer in i splines kan locket släppas ..

En liknande produktstruktur utvecklades av det tyska företaget Bosch. Det är denna struktur som anses vara extremt tillförlitlig när man använder ett kraftfullt verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna chuck kallas också en kläm- eller snabbkopplingschuck, men bör inte förväxlas med spärren, som har ett liknande namn för elektriska borrar. Metoden för fastspänning i dessa 2 modifieringar av klämmorna är annorlunda, men det tar några ögonblick att byta munstycket.

Vad är SDS -patroner (SDS) och deras sorter

SDS (SDS) är en förkortning, sammansatt från de första bokstäverna i uttrycken Steck, Dreh, Sitzt, vilket betyder i översättning från tyska, "infoga", "vända", "fixa". Egentligen fungerar SDS -patronen, skapad av konstruktörerna för Bosch -företaget på 80 -talet av XX -talet, enligt en så enkel, men samtidigt fenomenal metod.

För närvarande är 90% av alla tillverkade perforatorer utrustade med sådana lättanvända enheter som garanterar god tillförlitlighet för att fixa arbetsverktygen.

Bild
Bild
Bild
Bild

SDS-chuckar kallas ofta snabbavtagbara, men du behöver inte associera dem med produkter, fixering sker genom att vrida kopplingarna. Jämfört med traditionella nyckelfria chuckar behöver SDS -låset inte roteras för att säkra verktyget: det behöver bara hållas för hand. Sedan skapandet av denna mekanism har ytterligare flera modifieringar föreslagits, men endast ett par prover har använts.

  • SDS-plus (SDS-plus) … Svansstycket för en hammarborrchuck designad för hemmabruk, med andra ord ett hushållsverktyg. Diametern på munstyckets svans är 10 millimeter. Diametern på arbetsytan för sådana skaft kan variera från 4 till 32 millimeter.
  • SDS-max (SDS-max) … Sådana mekanismer används uteslutande på specialiserade modeller av perforatorer. För sådana anordningar används munstycken med en skaft på 18 mm i diameter och en storlek på själva munstycket upp till 60 mm. Det är möjligt att använda sådana patroner för arbete med en slutkraft på upp till 30 kJ.
  • SDS-topp och snabb tränade extremt sällan. De har fått liten distribution, eftersom bara ett fåtal företag tillverkar verktyg med sådana typer av patroner. Det är extremt svårt att hitta tillbehör för installation i dessa typer av hammarborrpatroner, därför måste du vara uppmärksam på att ändra hållaren när du köper ett verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Högkvalitativ skaftfixering är en garanti för effektivt och högkvalitativt arbete. Hur man demonterar och byter patron.

Chuck demontering krävs systematiskt för inspektion och underhåll.

För att demontera en patron behöver du inte ha specialkunskaper och yrkesutbildning. Inte alla vet hur man byter patron, även om denna operation inte innebär några svårigheter.

För detta utförs sådana åtgärder

  • Först måste du ta bort säkerhetsremsan från hållarens ände. Det finns en ring under den, som måste flyttas med en skruvmejsel.
  • Ta sedan bort brickan bakom ringen.
  • Ta sedan bort den andra ringen, ta upp den med en skruvmejsel, och nu kan du ta bort höljet.
  • Vi fortsätter att demontera produkten. För att göra detta, flytta brickan ner tillsammans med fjädern. När brickan är förskjuten, ta bort kulan från spåret med en skruvmejsel. Vidare kan du gradvis sänka brickan med fjädern och dra ut patronen.
  • När det är nödvändigt att rotera proppen är det nödvändigt att demontera resten av chucken med hylsan. För att göra detta, skruva loss skruven som håller hylsan på axeln. Bussningen måste klämmas fast i ett skruvstycke och rulla sedan av axelgängan. Monteringen av den nya mekanismen utförs i motsatt ordning.
  • Om du bara ska rengöra och smörja insidan av proppen krävs inte de åtgärder som beskrivs i föregående stycke. Efter rengöring och smörjning måste de demonterade elementen monteras om i omvänd ordning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På en anteckning! Det är lämpligt att använda specialiserade smörjmedel för att smörja patronens inre komponenter. När arbetsmunstycket installeras i chucken, smörj skaftet med en liten mängd fett för borrar, eller i värsta fall med fett eller litol.

Chuck med adapter

Det är möjligt att använda perforatorer både med borrar och med alla typer av tillbehör, som fästs på enheten med hjälp av avtagbara adaptrar och olika adaptrar. Men om det finns en teknisk motreaktion (med andra ord, adaptern är lös) blir borrprecisionen inte optimal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stansadapter

En borrhammare är först och främst en kraftfull enhet. Det måste dock beaktas att det finns en princip för driften av sådana övergångsanordningar. De måste antingen vara identiska när det gäller motståndskraft eller lägre. Annars blir utrustningen oanvändbar ..

Allt som ska användas måste vara av samma klass som verktyget.

Till exempel kan en borrmaskin för en kraftfull borrmaskin, levererad till en lätt eller medelstor enhet, leda till ett tidigt fel på denna enhet, och bara reparationer kommer att kvarstå med dina egna händer eller i ett servicecenter. Men å andra sidan, om du tänker köpa en patron för Makita -enheten, bör detta element inte nödvändigtvis vara specifikt från denna tillverkare. Huvudvillkoret är att egenskaperna är lämpliga för instrumentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Patrontillverkning av ledande företag

Makita

Det japanska företaget är en av ledarna inom sektorn för delar som krävs för plockning och reservdelar till elektriska verktyg. I företagets familj kan du hitta grundläggande modifieringar med en svansdel från 1, 5 till 13 millimeter. Naturligtvis ingenstans utan innovativa tekniska lösningar för snabbspänningsmekanismer, som används både i konstruktionen av lätta bergborrar och för att slutföra kraftfulla tunga enheter.

Förresten, borrchucken för Makita -enheten produceras enligt multifunktionella principer, vilket gör det möjligt att öva den både i strukturen på märkesutrustning och för prover från andra företag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bosch

Företaget hoppas kunna förbättra moderna och särskilt populära chuckar, inklusive SDS-plus snabbspännenheter. Dessutom segmenterar företaget definitivt sin utrustning i en viss riktning: för trä, betong, sten och stål. Följaktligen används specialiserade legeringar och standardstorlekar för varje typ av patron.

Dessutom, Bosch borchuck från 1,5 mm till 13 mm kan stödja omvänd rotation och slagbelastning … Med andra ord, i större utsträckning slipas germanska delar för att borra hål med ett specialverktyg.

Rekommenderad: