Borr För Betong: Hur Man Borrar Ett Hål I En Betongvägg Med En Konventionell Borr? Vilka Sorter är Bäst?

Innehållsförteckning:

Video: Borr För Betong: Hur Man Borrar Ett Hål I En Betongvägg Med En Konventionell Borr? Vilka Sorter är Bäst?

Video: Borr För Betong: Hur Man Borrar Ett Hål I En Betongvägg Med En Konventionell Borr? Vilka Sorter är Bäst?
Video: Borra och plugga i olika väggar 2024, April
Borr För Betong: Hur Man Borrar Ett Hål I En Betongvägg Med En Konventionell Borr? Vilka Sorter är Bäst?
Borr För Betong: Hur Man Borrar Ett Hål I En Betongvägg Med En Konventionell Borr? Vilka Sorter är Bäst?
Anonim

En av de vanligaste missuppfattningarna bland icke-professionella hantverkare är det faktum att, enligt deras åsikt, ytor av ett material som betong enkelt kan borras med de vanligaste fräsarna för metall eller till och med trä. De tror på allvar att samma borr lätt kan appliceras på vilken yta som helst.

Faktum är att när du arbetar med betongväggar behöver du en speciell borr. Om du väljer fel produkt kommer du att förstöra den för alltid, och du kan enkelt bryta en dyr borranordning.

Bild
Bild

Funktioner i borrens struktur

En borr är en typ av skärverktyg som är utformat för att borra olika hål. En betongborr är ett specialverktyg som krävs för att borra tegel, helhärdad betong och alla dess derivat, samt sten och stenliknande material. Borrar för betong skiljer sig från andra typer i speciallödning över hela ytan, det är de som låter borren bli så stark som möjligt. De tillåter honom också att behålla alla sina kvalitetsegenskaper mycket längre.

Borrar för betong har vissa visuella skillnader, vilket gör att du inte kan göra ett misstag när du väljer dem i butiken

  • Spetsarna på produkter för borrning av betong har en något trubbig ände och en ganska stark lödning från Pobedit.
  • Kvarnar för betongarbete har oftast en specifik vitaktig färg, borrar för metallbeläggningar kännetecknas av en svart färg, för trä - en ljus.
  • Spetsen, jämfört med stången, blir något större.
Bild
Bild
Bild
Bild

En betongfräs består av följande delar och består av följande material:

  • kropp (stång) - oftast tillverkad av höghastighetsstål;
  • skärelement - det är tillverkat av hårdmetall;
  • volfram och kobolt (VK);
  • titan och volfram, samt kobolt (TC);
  • titan och tantal, och volfram och kobolt (TTK).
  • hård lödning - den kombinerar kroppen och själva hårdmetallen.

Skärelementet (så kallat lödning) är framställt av den mest använda legeringen av volfram och kobolt. Denna lödning är markerad som VK8. Det vanligaste namnet på alla hårda legeringar för denna typ av lödning är vinst. Det är av denna anledning som namnet "drill with a win" ofta kan hittas.

Bild
Bild

Vilka ska man välja?

Allt beror på vilken typ av enhet som du kommer att använda befintliga borrmaskiner med.

  • Fräsar för konventionella borrar . Skaftet kommer att vara i form av en enkel cylinder eller polyhedron. Borrarna är lämpliga för arbete med tegel eller skumblock. För borrprocessen väljs en borr med hög effekt.
  • Rotary hammer cutters är vanligtvis mer fasta i storlek . Du hittar definitivt SDS max -märket på borrkroppen. Sådana produkter behövs för att borra de mest hållbara ytorna - till exempel armerad betong.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kanske inte kan borra en vägg av betong med en vanlig hemborr. Om du inte kan göra detta, ta bara ett annat verktyg, till exempel en borrmaskin, eftersom den har betydande kraft och utmärkt slagkraft vid alla borrningar. Borrhammaren kallas ofta av en betongborr av många hantverkare. Det finns tre typer av detta populära verktyg:

  • skruv - används för att skapa de djupaste och bredaste hålen som är möjliga utan problem;
  • i form av en spiral - perfekt för att producera medelstora hål;
  • grunt - används för att få små hål.

Kvalitativ användning av denna typ av borrar för en borrhammare eller professionell borrmaskin kommer att kräva att de sitter fast i enheten. För att förenkla denna uppgift finns det en viss förtjockning i själva utformningen av enheten i slutet.

Med ett bra verktyg kan du enkelt borra hål från 0,4 till 3 cm breda. Om du behöver borra ett större hål kan du använda en speciell, så kallad kärnborr. Med det kommer du att göra ett hål upp till 12 cm brett i de mest hållbara väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kronprodukten kan vara av två typer

  • Diamant . Borren liknar ett rör eller en bit, som är fixerad på en stång och har diamantdammning längs kanterna.
  • Pobeditovoe . Fästet liknar det som beskrivs ovan. Skillnaden är att det inte finns någon förstuttning, den ersätts av små segertänder.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en bra borr för arbete på betong bör du noggrant undersöka den från alla håll

  • Produkten måste vara fri från defekter, repor, flisor eller blåmärken.
  • Produktens färg ska vara enhetlig, enligt detta kriterium kan du bestämma kvaliteten på efterbehandlingen. Till exempel kommer stålfärg att innebära att sådan bearbetning inte har utförts alls, svart färg indikerar att produkten har härdats med överhettad ånga. Den gula tonen indikerar produktens utmärkta kvalitet, eftersom den tydligt har genomgått en särskild behandling för att minska belastningen av stål. Men det är fortfarande bättre att köpa borrar som är noggrant täckta med det tunnaste skyddsskiktet av titanitrid, då får de en gyllene färg.
  • Ett stort sortiment av övningar representeras av både utländska varumärken och våra företag, deras pris beror direkt på "marknadsföring" av ett visst märke. Skillnaden i kostnad mellan produkter för engångsbruk och ett verktyg för proffs är ganska betydande, detta gäller både produktens kvalitet och dess egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är inte särskilt lönsamt att köpa färdiga kit, det är bäst att välja 1 bra borr med lämpliga parametrar. Kostnaden beror på diametern, men inte avsevärt. Ibland kommer en 0,8 cm stång som har genomgått högkvalitativ behandling att kosta mer än en 1,2 cm stansborr från ett kinesiskt företag.
  • Bland de bästa utländska tillverkarna utmärks oftast märkena Bosh och Metabo, liksom Stayer och Makita. Deras skär är kända för sin ökade tillförlitlighet och långa livslängd. Bland våra tillverkare har produkterna från Zubr, Enkor och Interskol varumärken bevisat sig på bästa sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytförberedelse

Om du snabbt behöver göra ett djupt hål i väggen bör du först se till att det inte finns några ledningar på platsen där du kommer att börja borra, det finns inga inbyggda rör (till exempel uppvärmning) eller en elkabel. Det enklaste sättet att snabbt upptäcka sådana element i väggarna är att använda en konventionell metalldetektor (ring en specialist med denna enhet hem till dig). Det finns nästan alltid beslag i väggarna i bostadshus, så du måste installera enheten för att söka efter icke-järnmetaller (ledningar) och sedan till stål. Om du inte tar hänsyn till detta villkor riskerar du att snubbla in i armeringen vid borrning, och då kommer borren från vinsten att skadas.

Innan du börjar borra sätts en punkt på väggen . För att förhindra att verktyget glider, görs en liten fördjupning med alla hållbara metallföremål eller själva borren vid låga hastigheter. Efter detta förfarande kommer borren lätt in i väggen. Man bör komma ihåg att ett motstående material vanligtvis installeras ovanpå cementet, det är mycket mjukare än själva väggarna, och därför kommer borren först att gå lätt och sedan vila det plötsligt mot ett hårdare material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur borrar man rätt?

För att snabbt och effektivt borra en betongvägg, det är värt att följa vissa rekommendationer.

  • Förberedelsestadiet . Innan du börjar arbeta måste du vara 100% säker på att du har borrar för olika ändamål med dig. En situation kan mycket väl uppstå när befälhavaren plötsligt stöter på ett metallhinder i väggen. Då måste du byta betongborr till en metallskärare, göra ett litet hål i detta material och sedan lugnt fortsätta borra med ett betongmunstycke.
  • Ha sönder . Om du arbetar med en tung borrmaskin eller en hemmaborr i konstant läge måste du ta korta pauser i arbetet, detta är nödvändigt för att borren ska svalna i ett par minuter. Kontinuerlig rotation kan göra att produkten blir allvarligt varm, vilket minskar dess styrka och kan leda till brott. Borrkylningsprocessen ska vara naturlig, det vill säga utan användning av kallt vatten eller andra kylmedel.
  • Driftsätt . Om du behöver borra igenom betong med en borr måste du slå på det speciella hammarläget. Detta kan göras genom att helt enkelt vrida en viss spak på borrkroppen.
  • Borrning av en keramisk yta . För högkvalitativ borrning av ett sådant ömtåligt material väljs ofta betongborrar. För att förhindra att keramiken spricker i slutändan måste du inte arbeta med en enkel stansare, utan med en professionell borr utan slagverk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell rådgivning

  • Om borren är lite tråkig under borrningen kan du ta en kvarn och vässa enheten för att återställa den till sitt arbetsförhållande. Du kan undvika en sådan situation om du förbereder ditt instrument mer noggrant för fullvärdigt arbete.
  • För att borra betong måste du ha med dig de vanliga borrarna, med vilka du snabbt kan tränga in i djupet av många material och ett par munstycken om ett betydande hinder dyker upp i borrens väg.

Glöm inte säkerheten när du arbetar med verktyget. Användning av skyddsglasögon hjälper till att undvika oavsiktlig ögonkontakt med byggdamm.

Rekommenderad: