Träarter: Vad är Lövträd Och Vilka är Mörka? Vad Kännetecknar Barrträd?

Innehållsförteckning:

Video: Träarter: Vad är Lövträd Och Vilka är Mörka? Vad Kännetecknar Barrträd?

Video: Träarter: Vad är Lövträd Och Vilka är Mörka? Vad Kännetecknar Barrträd?
Video: Lärax - Naturkunskap: Lövskog & Barrskog 2024, Maj
Träarter: Vad är Lövträd Och Vilka är Mörka? Vad Kännetecknar Barrträd?
Träarter: Vad är Lövträd Och Vilka är Mörka? Vad Kännetecknar Barrträd?
Anonim

All information om träslag är endast tillgänglig för en specialist inom denna bransch, eftersom visualisering och egenskaper hos samma art inte bara kan bestämmas av arten, utan också av åldern, platsen där trädet måste växa. Tillväxttakten följer naturligtvis av den senare. Naturliga förhållanden bestämmer koncentrationsnivån för olika ämnen i träet. Intensiteten av träets färg, liksom dess andra fysiska egenskaper, beror på deras kvantitet och kvalitet.

Efterfrågan på sågat virke kan enkelt förklaras. De har trots allt en mängd värdefulla egenskaper. Syftet med deras användning beror till stor del på träslag. Vissa raser är lämpliga för att bygga hus, och vissa är endast lämpliga för dekoration eller dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är lövträet?

Träet kallas en typ av virke som erhållits från ett specifikt träd med ett namn som forskare gav när de beskriver olika typer av träiga växter … Med sitt antal på sitt territorium är Ryssland den ostridiga ledaren, följt av Kanada och Brasilien i topp tre. Allt detta enorma skogsmark är konventionellt indelat i tre huvudkategorier - lövfällande, barrträd och exotiska. Klassificeringen av träd utförs enligt olika kriterier - de är indelade i bredbladiga och barrträd, lövträd och vintergröna arter.

De är också differentierade efter det avsedda syftet med trä - värdefullt, skeppsburet eller efter distributionsområdet - tropiskt, nordligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en särskiljning mellan löv- och barrträd. De förstnämnda är mer varierande i sammansättningen och typen av huvudelementen.

Hård och mjukbladig . Lövträ är värdefull ek, bok, akacia, päron och ask. Mjukbladiga träd inkluderar asp, lind och poppel.

Bild
Bild

Lind - en representant för jordkrävande arter, men björk är det inte. Hon tillhör det ljusälskande och växer snabbt. Linden uppfattar lugnt skugga, men växer mycket långsammare.

Bild
Bild

De olika egenskaperna hos fibröst virke innebär en indelning i användningsområden . - från plantering mot erosion, anskaffning av frukt och kryddor, till medicinska och tekniska råvaror. Skedar är gjorda av björk, asp och lönn, för användning i vardagen eller för souvenir. Populär och björk som används för att göra plywood skiljer sig inte bara i produktkvalitet, utan också i pris (vitstammar och barrträd är mycket dyrare och mer värdefulla).

Bild
Bild

För snickeri, från lövträd, används vanligtvis bok, ek och valnöt, även om vilket träd som helst leker med en bra hantverkare . I byggbranschen värderas hårda lövträdsarter, men de väljs inte för bearbetningens komplexitet, utan för deras motståndskraft mot förfall. Det finns en speciell GOST, som delar in dem i resistenta träd (ek och ask); medelhårt - huvudsakligen savträ och kärna av trä (aska, lönn, lila, valnöt och äpple); instabil (asp, lind, björk och lind).

När man börjar bygga en byggnad av trä tar hantverkarna hänsyn till den relativa enkla impregneringen med antibakteriella, brandresistenta och andra förädlingsföreningar, tillämpningsområdet (konstruktion, möbler, souvenir och praktiska produkter).

Bild
Bild

När arbetet avslutas fokuserar ägarna, som inte är begränsade i medel, på färgen, strukturen, mönstret, som bestäms av trädens ålder, art och tillväxtförhållanden. Ibland är det möjligt att lägga verkliga mästerverk av sådant trä - målningar och mosaiker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka arter är barrträd?

I Ryssland, den obestridda ledaren för antalet träd på planeten, finns det olika arter - barrträd, lövträd och till och med exotiska … Det är svårt att bestämma ledaren inom barrträd och lövträd, men i det här fallet är det barrträd som oftast används i konstruktion. Det finns 7 familjer och 67 arter på planeten. Med en detaljerad studie av klassificeringsfrågan kan du ta reda på att dessa familjer är indelade i mer än sexhundra arter.

De finns i Eurasien, Amerika och (om än i form av endemiska arter) i tropikerna och i Afrika. Barrträd kan lätt identifieras med sina karakteristiska egenskaper: hartsartade, nästan alltid vintergröna (till skillnad från lövträd, där den vegetativa massan faller av under den kalla årstiden). I stället för löv har de nålar, och frukterna är alltid i form av kottar - täta, liknar bär eller liknande till frukter. En barrskog är en grupp av träd med nålar, där det kan finnas olika arter, men säkert av samma familj. I den eurasiska regionen finns det ett stort antal sådana träd i bergskedjor. Taiga är främst också en barrskog, bara belägen i de norra regionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Ryssland är den vanligaste rasen gran, men det finns andra sorter som inte är mindre populära

Tall … Detta inkluderar ophir (dvärg tall), gul och cederträ, vithårig (kort träd eller buskig växt med något annorlunda kottar än barrträd). Edel är ett tall som har blågröna nålar. Amerikansk tall, som når upp till 35 m i naturen (i landskapsdesign - högst 25 m, med en enorm krona). Smör, känt som "små lockar"

Bild
Bild

Gran … Vanlig gran, som kan leva upp till tusen år och nå 40 meter i naturen. Sibirisk gran, som behåller alla egenskaper som finns i den första sorten, växer upp till 30 m och har en konisk krona (naturen förutsatt att tung snö inte bryter grenar). Serbisk gran är kort och inte särskilt bred, den har mörka nålar och kottarna är ljusa i början av mognad, men koppar i färg när de är mogna. Spiny eller silvergran, kan bli upp till en meter i omkrets.

En annan representant för gran är gran, med platta, flexibla och inte vassa nålar, med vita spetsar och stående kottar.

Bild
Bild

Lärkträd - endemisk, den dominerande rasen i Ryssland och Kanada, karakteristisk för boreala skogar, även om den också finns i söder, på höglandet. Den kan växa upp till 45 meter. Den blommar mycket vackert och kastar, till skillnad från andra barrträd, nålliknande tunna nålar för vintern.

Bild
Bild

Mindre kända träiga växter - hemlock , kan nå en höjd av 60 meter, med individuella nålar arrangerade i en spiral på grenar. Keteleeria , (växer i naturen upp till 35 m), växer i vissa asiatiska regioner och på väg att utrotas.

Bild
Bild

Cypress - känd för sina dekorativa egenskaper av thuja, en frekvent gäst i stadsparkdesign. Enbär - vanlig, Virginia, fjällig, kryptometri och cypress - en oföränderlig och vacker dekoration av landskapen vid Svarta havskusten.

Bild
Bild

Idegran - från bärbarg, som kan växa upp till 40 meter i höjd med en pyramidal oregelbunden krona och stam, i vissa fall upp till 4 meter i omkrets. Torea, som är en liten och vacker buske.

Bild
Bild

Araucariaceae - agathis, araucaria sequoia, växer inte på ryskt territorium. Varje växt är otroligt unik, intressant, med sina egna visuella egenskaper.

Bild
Bild

Trots de olika arter och former som uppträdde i naturen under påverkan av klimatförhållanden och som syftade till bättre anpassning till yttre förhållanden, hade klassificerarna all anledning att klassificera dem till 7 familjer: förekomsten av utbytbara kottar, smala nålliknande blad, vanligtvis kallade nålar, rakhet och växande grenar i horisontalplanet … Till skillnad från lärk och lövträd fäller de inte sina nålar årligen och förblir inte helt nakna. En intensiv fotosyntesprocess sker i dem, vilket kräver mycket vätska.

För att inte tappa vatten är nålarna täckta med vaxartade nagelband och utrustade med tättslutande stomata. Det tar ofta mer än 2 år för frön att mogna i kottar och pollen från ett annat träd för att befrukta dem. Detta, liksom det stora antalet träd som fälls och dödas av skogsbränder varje år, kommer så småningom att leda till en hotfull situation för planetens gröna lungor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Douglas

En unik medlem av barrträdsfamiljen också känd som Douglas gran … Tillhör tallfamiljen, en representant för släktet Pseudotsuga, växer på Stilla havet, når en höjd av 100 meter och ibland upp till 4 meter i omkrets. Douglas tissolistnaya är ett av de ryska namnen, det finns andra alternativ - Oregon tall, Douglas gran eller Menzies falska skalbagge.

Under optimala förhållanden kan den leva upp till tusen år, idag har den högsta inte nått 60 cm till 100 m, och den bredaste - 15 cm till 5 meter vid stammen. Det finns kust-, bergs- och grågrå (vissa forskare positionerar det som en separat art).

Bild
Bild
Bild
Bild

Gran

Det finns cirka 40 arter. Det är populärt för sin förmåga att överleva och för de värdefulla egenskaperna hos det utvunna virket. Europeisk gran lever i Sverige, vars ungefärliga ålder är mer än 9, 5 årtusenden. Flera arter växer i Ryssland och förutom den europeiska finns det sibiriska och finska raser (en hybridart som härrör från de två ovan). Du kan komma ihåg:

  • östra gran som växer i Kaukasus;
  • grå gran, som ofta finns i stäppzonerna;
  • ayan gran, vanlig i Fjärran Östern;
  • gran Glen, som bara ligger på södra kusten av Sakhalin och Kurilöarna.

Andra representanter för den stora familjen är karakteristisk vegetation i asiatiska länder, de vidsträckta bergsområdena i Kina, i skogarna i Nordamerika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd

Trots namnet, i stället för löv har den nålar som faller av årligen . Det latinska namnet på trädet gavs av Linné, som uppmärksammade överflödet av avgivet harts. En keltisk eller latinsk (enligt olika forskare) rot indikerar ett särdrag hos en träig växt. Enligt experter är det lärk som är den vanligaste arten, som upptar upp till 38% av det totala skogsområdet i Ryska federationen och upp till 8% av hela världen . Den växer i andra länder i Europa och Asien, den finns i Kanada och Alaska.

Exemplar upp till 900 år gamla har registrerats, även om standardens livslängd för ett träd är tre till fyra århundraden. Den maximala kända höjden för lärk är 80 m, men stammdiametern överstiger sällan 2-metersgränsen.

Bild
Bild

Gran

Endast i cedrar och granar växer inte kottar med framtida frön ner utan sprider upp fröna redan innan de träffar marken . Namnet är förmodligen från det tyska ordet "ficht", vilket betyder gran, men det finns versioner om etymologin för att låna från finska dialekter eller Olonets -dialekter. Finns ofta i Mexiko, Guatemala El Salvador och Honduras, särskilt i subtropiska och tropiska klimat. De mest kända typerna:

  • Guatemalansk gran, som finns i vissa livsmiljöer från södra Mexiko och nedanför;
  • balsamico - med ett mycket brett distributionsområde;
  • Himalaya eller underbar gran som växer i bergsområden;
  • knoppskala, sibirisk, Nordman, Sakhalin, helbladig, växer i vissa regioner i vidsträckta Ryssland.

Granar är inte alla resistenta mot låga temperaturförhållanden. Några av dem tål inte frost bra, men nästan alla kända arter kräver höga krav på jordens sammansättning. Men de tål skugga bra och är extremt motståndskraftiga mot vind, till skillnad från granar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idegran

Den tillhör barlindfamiljen, växer långsamt och når maximalt en och en halv meter omkrets . Inget är känt om namnets etymologi. Det finns bara antaganden. Det finns 9 arter i listan över raser, och de mest kända är bär, Stilla havet, Kanadensiska, Fjärran Östern och Florida. Det finns också mexikansk idegran, Sumatran -idegran och Wallich -idegran.

Frostmotståndet hos växter är litet, vissa arter gav naturliga hybrider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tall

Avser ljud i beskrivningen av träslag som används, även om elfträd, träd och buskar tillhör detta släkt. Totalt finns det mer än 130 arter i detta släkt . Ett mycket brett utbredningsområde från ekvatorn till nordpolen, i tropikerna och subtropen, i bergen och på slätterna, i det subarktiska klimatet, där de bildar hela skogar av stor längd. Det används inom konstruktion, skeppsbyggnad, läkemedel och många andra industriområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exotiska typer

Listan över trädslag är omfattande, sammanställd enligt variabla egenskaper. Ibland - enligt de karakteristiska egenskaperna, avlägsna tillväxtområden, färger:

Rött träd (den mest kända är mahogny) - i en rödaktig palett, dekorativ, kan skilja sig i ett mönster på trä, men det används inte i konstruktion, eftersom det inte är särskilt hållbart;

Bild
Bild

citron - mycket svårbearbetad och dyr, sällsynt och värdefull ras, som oftast används inom möbelindustrin;

Bild
Bild

rosenträ naturen har försett den med ett vackert mönster, därför är klienter med obegränsad ekonomisk förmåga gjorda av möbler, musikinstrument och till och med parkettblock;

Bild
Bild

afrikanska wenge -träd mörk, nästan svart, används för små hantverk, såsom ett knivhandtag eller en gitarrhals;

Bild
Bild

tiger träd , används för lyxiga herrgårdar (parkett) möbler eller inredning av rum, lyxbåtar.

Det finns andra exotiska arter - de inkluderar sequoia, hornbeam, sucupira (ursprungligen från Brasilien), Iroko, Lapacho (järnträd), bubingo (vacker färg med ett naturligt mönster).

Bild
Bild

Kan du bestämma?

Brädor från olika träslag, skiljer sig åt i olika parametrar . Och specialisten behöver inget för att skilja dem från varandra. Denna process försvåras något av naturliga defekter och bristen på fullständig identitet hos karaktärer, även inom samma art. Även den mest erfarna specialisten kan ha svårt att skilja raserna av barrträd på brädet, du måste göra en undersökning - definitionen av makroskopiska egenskaper hos en cederträ eller tall är inte omedelbart förstådd (de har homogena celler och materialstruktur).

Kvaliteten på leveranserna indikeras inte av breda ringar, utan av deras antal och förekomst av sprickor, knutar, hartspassager. Barrträd har en makalös doft. När de sågs har både frukt och exotiska träd sin egen specifika lukt.

Men bestämning i ögat misslyckas ofta även de skickligaste snickarna. Därför, utan ordentlig erfarenhet, bör du vara mycket försiktig med dina gissningar.

Rekommenderad: